Grutjes!
Dit blog is er pas net.
Ik niet. Ik schrijf al een tijdje.
Tijd om dat geschrijf bij elkaar op één plek te brengen.
Veelgestelde vragen:
Wat bedoel je met contrapolitiek blog?
Nou, ik dacht, als ik buitenparlementair schrijf dan lieg ik, want ik heb vorig jaar nog meegedacht met een motie die unaniem door de Kamer is aangenomen. En als ik politiek schrijf, dan denkt iedereen weer dat ik voortaan alleen maar met de parlementaire wolven meehuil. Maar met het woordje contrapolitiek raakt iedereen lekker in verwarring, dat leek me wel wat. Val ik nu door de mand?
Wat zijn grutjes?
Grutten bestaan uit graan in gepelde en gebroken vorm. De ‘graan’soort die daar meestal voor werd genomen is boekweit, maar kan ook gerst, gort (=gepelde gerst) of haver zijn.
Het was vroeger een typisch Nederlands ingrediënt, zoals aardappelen of pasta dat nu is.
Waarom heet dit blog Grutjes?
Toen we begonnen in 2015 was Jetta Klijnsma (PvdA) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Haar beleid bestond uit een oorlog tegen armen, in plaats van armoede. Ze dwong mensen in de Bijstand tot dwangarbeid, vernederde ze met bizarre controles, voerde de kostendelersnorm in waardoor mensen gestraft worden als hun kinderen een bijbaantje hebben of als ze mantelzorg aan hun ouders geven, en ze stond gemeentes wel experimenten toe met de bijstand, maar alleen als die het nòg onmenselijker maakten.
Je kunt vrij veilig zeggen dat de oprichters van Grutjes een ongelofelijke pokke pest takke hekel hebben aan mevrouw Klijnsma. Niemand van ons zat in de bijstand, maar we herkennen onrechtvaardige neoliberale bullies als we ze zien.
De bully Klijnsma deed zich intussen voor als een lievig, licht naïef & moederlijk type die je tante zou kunnen zijn. Dat imago versterkte ze door om de haverklap op zachte toon ouderwetse taal te gebruiken. “Drommels nog aan toe”, “dreutels”, “grote grutjes!”
We besloten dat we wilden proberen om iedereen die “grutjes” googled, niet bij Klijnsma maar bij onze kritiek op haar terecht zou komen. Binnen een maand was dat gelukt. En we vinden het ook wel ergens grappig om zo’n ouderwets Hollandsch woord als naam te hebben, en er dan af en toe één of andere nazi met een voorliefde voor ouderwetse Hollandsche woorden zich vergist en per ongeluk iets bij ons begint te lezen. Ja, ik weet het, little chance dat het ergens toe leidt maar whatever.
Evengoed, we hebben soms maar 100 lezers voor een artikel, maar ook wel eens 60.000, en voor zover je als marginaal blogje naam kunt maken zitten we intussen vast aan die naam 😉 .
Waarom staat mijn reactie niet op je blog?
Reageren mag. Als je een reactie schrijft, komt die eerst bij een moderator terecht. Behalve als het duidelijk gescheld of spam betreft, dan gebeurt zelfs dat niet en verplaatsen onze mega super algoritmes je reactie direct naar de prullenbak.
Gaat dat goed dan komt je reactie bij een moderator terecht. Zodra die tijd heeft. Dat duurt soms even.
Onze moderator plaatst je reactie als we het een leuke reactie vinden.
En anders dus niet.
Het Leuke Reactie Gebod wil trouwens niet per se zeggen dat je het met ons eens moet zijn. Of dat je de hele tijd een leukerd uit moet hangen. Bah, leukerds.
Wel dat wij het idee hebben dat je reactie echt iets toevoegt.
We vinden het trouwens om te beginnen al leuk dat je de moeite neemt om te reageren, dankjewel!
“Maar dat is censu…”
Wil je graag vertellen dat je moslims niet begrijpt, dat vluchtelingen beter verzopen kunnen worden of dat de aarde wordt geregeerd door lizards? Dan kun je al bijna op het hele internet terecht. Maar dus niet hier. Dit is namelijk niet jouw website, maar onze website.
Dat wil niet zeggen dat je geen kritiek mag plaatsen. Als er een fout in een artikel zit, vinden we het alleen maar fijn als je ons daar op wijst.
Maar, om maar eens een voorbeeld te noemen, we zijn geenszins verplicht om de racistische troep die je tegenwoordig onder (bijna) elk online krantenartikel al kunt vinden hier ook te plaatsen. Het is triest genoeg dat een enorm groot deel van onze samenleving, on- en offline, is overgenomen door een relatief kleine groep schreeuwers en dreigers. Veel online kranten zijn via de reactiemogelijkheid feitelijk veranderd in podia voor extreemrechts. Daar gaan we hier niet aan meedoen.
Wij brengen op Grutjes wat wij graag willen brengen. Wil jij ook graag iets brengen, dan staat het je vrij om daar je eigen blog over te starten.
Wat verdienen jullie aan je blog?
Niks. Je kunt ons een donatie sturen, dat is supertof! Gemiddeld brengt dat bijna genoeg op voor de hostingkosten.
We krijgen geen subsidie en plaatsen geen reclame, omdat we vinden dat je niet de hele dag kritiek op de staat en op kapitalisme kunt leveren en dan tegelijk mensen verleiden om meer bullshit te kopen. Ja, ik weet het, dom van ons, misschien komen we er noodgedwongen ooit op terug, maar ik denk het niet.
We schrijven ook niet om bekende Nederlander te worden of zoiets. Dit gaat niet om ons ego, en je zult zien dat de meeste artikelen niet eens ondertekend zijn. We hebben wel een naam hoog te houden als club die gedegen onderzoek doet voor ze iets schrijven, maar dat is de naam van Grutjes.
We schrijven niet omdat we er zelf beter van worden, maar omdat we het nodig vinden dat dit geschreven wordt.
copyright gedoe
Wij hebben op vrijwel alle teksten zelf copyright. Wil je iets gebruiken, dan vraag het even. Een enkele tekst is niet van ons, maar van iemand anders: dat staat er dan duidelijk bij, en we plaatsen de tekst omdat we toestemming hebben gekregen.
Met de plaatjes zit het anders. Die zijn soms door onszelf gemaakt, soms door aardige lui die ons toestemming hebben gegeven.
In heel zeldzame gevallen gebeurt het ook wel eens dat we geen contact kunnen krijgen met een rechthebbende van een plaatje wat we graag willen gebruiken, en dat we het daarom deeplinken. Dat mag van de wet, maar we werken natuurlijk veel liever met zelf hosten.
We doen echt ons best! Maar heel soms lukt het niet om de rechthebbende van het op deze website aanwezige materiaal te achterhalen en benaderen. Mocht je hieronder vallen en het oneens zijn met deze publicatie, dan kun je contact opnemen door te reageren onder het desbetreffende artikel.
Waarom willen we dat je toestemming vraagt voor je een tekst kopieert?
We hebben meermaals meegemaakt dat roofblogs zoals bijvoorbeeld Stop de Bankiers onze teksten zonder toestemming jatten. Stop de Bankiers is een blog wat als je niet goed oplet, links lijkt te zijn, maar wat dat niet is. Ze jatten teksten van iedereen, of het nu het AD is, Grutjes of een extreemrechts haatblog – als het maar veelgelezen is. Hun verdienmodel bestaat uit het roven van artikelen waar ze clickbait koppen boven zetten, waarna ze geld verdienen aan reclame en aan het verkopen van gegevens van hun lezers. Intussen gebeurt het regelmatig dat wat naïevere lezers besmet worden met extreemrechtse complottheorieën die bij Stopdebankiers, De Lange Mars Plus en andere roofblogs gewoon naast artikelen staan die ze bijvoorbeeld van ons of een krant hebben gejat.
Tegen zulk misbruik willen we graag juridische stappen kunnen ondernemen, en dat gaat niet met een creative commons licentie.
Mag ik dan ook niks delen op sociale media?
Ja natuurlijk wel!! Liefst met een link.
Maar er zijn toch ook toffe blogs?
Zeker! Blogs als Krapuul posten regelmatig wat van ons door nadat ze toestemming vragen en krijgen. We verzorgen af en toe radiocolumns voor RaraRadio. Sargasso en OneWorld hebben wel eens wat overgenomen.
VPRO heeft ons zelfs eens ingehuurd (betaald! Yes!!! Party!!!!) om een artikel te schrijven over een uitzending van Tegenlicht die wel een spotje voor neonazi’s leek, en waarin extreemrechtse trollen de “Helden van de Vrije Meningsuiting” worden genoemd. Het was een focking drama!
Toen er desondanks 20 van die trollen vervelend reageerden op de uitzending, omdat alt-right nu eenmaal heel goed begrijpt dat als je een voetje tussen de deur hebt, je heel hard moet wrikken en misbaar moet maken tot de deur helemaal opengaat, kregen wij een redacteur aan de telefoon. Die zei letterlijk dat ze ons gingen “censureren uit veiligheidsoverwegingen”. Ze hadden wel 25 boze tweets van altright gehad, dus was een linkse tekst nu ’te gevaarlijk’.
Ik zei: dat lijkt me een goed onderwerp voor een tweede artikel, dat jullie je laten censureren door een stel rechtse trollen die je desondanks helden van VvMU noemt.
Redactielid letterlijk in tranen. Mocht ik niet doen. Had ze me ‘in vertrouwen’ verteld.
Allerlei smoezen erbij. Ze ging zorgen dat ik de hoofdredactie kon spreken, maar ‘kreeg hen niet te pakken’. Ze had censuur gezegd maar bedoelde het niet zo. En als ik dat op durfde te schrijven ging ze procederen om me te censureren. Drama!
Ik heb er nog steeds spijt dat ik me toen te lang heb laten vertragen, tot het niet meer actueel was en een tweede artikel over Tegenlicht, en dan om precies te zijn over hun zelfcensuur, weinig zin meer had. Nu weet je evengoed toch hoe het zit.
VPRO heeft (ook) het (eerste) artikel dus nooit geplaatst. Ze weigerde in eerste instantie ook nog eens te betalen. Het ging nota bene om een luizige 200 euro voor maanden onderzoek en werk. Mijn enige kans om 200jaldair te worden! Pas na anderhalf jaar kwamen ze over de brug.
OneWorld plaatste ons artikel wel.
VPRO, de progressieve omroep die fascisme normaliseert, en zelfs doet alsof het vernieuwende rebellen zijn… Hier nog eens ons artikel. Nog steeds actueel, helaas. En (denk ik) één van de beste die we ooit schreven.
Anyway. Grutjes leven is dus een leven van rock ’n roll. We zijn veel te hip voor carrière en succes, of misschien eerder: te eerlijk en onafhankelijk, te anti-opportunistisch, we praten niemand naar de mond, en bovendien is succes niet interessant. Waarheid, vrijheid en gelijkheid is dat wel.
We hebben goede contacten met Global Info en Peter Storm, en hadden dat ook ooit met Doorbraak, die met toestemming vrijwel alles van ons overnamen tot ze de eikel begonnen uit te hangen.
Wat zie ik daar op de achtergrond?
De achtergrond is een bewerkte foto, waarvan het origineel is gemaakt door Florian Harries, die het met je deelt op basis van Wie raadt wat er op die foto staat, mag het opeten.
Bijvoorbeeld met één van deze recepten
Grutjes met stroop
1 liter melk of karnemelk*, 125 g boekweitgrutten, stroop of basterdsuiker, boter
Eén van de toprecepten van de jaren ’50!
Doe de koude (karne)melk samen met de grutjes in een pan, en breng het al roerend aan de kook.
Af en toe omroeren, zo’n 15 á 20 minuten zachtjes doorkoken tot het een dikke brij is.
Beetje stroop, basterdsuiker of boter erbij, en eet smakelijk!
Gruttenkoeken met stroop
1 liter karnemelk*, 125 g boekweitgrutten, snufje zout, stroop, boter
We beginnen haast hetzelfde!
Doe de koude karnemelk samen met de grutten en het zout in een pan, en breng het al roerend aan de kook.
Zo’n 15 minuten zachtjes laten doorkoken, blijf intussen af en toe roeren tot het een dikke brij is.
Giet het mengsel in een puddingvorm, en laat het helemaal afkoelen.
Verwijder dan de vorm, snij de massa in plakken, en bak die als dikke pannenkoeken in een koekenpan (met olie of boter) aan beide kanten lichtbruin.
Lekker met stroop of roomboter.
Karnemelkse pap
Water, 1 liter karnemelk*, 120 gram gort (=gepelde gerst), stroop of basterdsuiker
Let even goed op. De meeste gort die je in de winkel koopt, is tegenwoordig vlugkokend. Dat staat op het pakje. Als het vlugkokend is, kun je het wellen achterwege laten en de kooktijd halveren.
1. Week de gort 12 uur lang in water, en kook deze daarna een uur lang in water.
2 Roer de karnemelk door de gort en kook het mengsel nog even kort op een hoog vuur.
Eet de pap met stroop of basterdsuiker.
Gruttenpap
1 liter karnemelk*, 100 gram boekweitgrutten, stroop of basterdsuiker
Kook de karnemelk met de grutjes minstens 15 minuten.
Serveer de pap met stroop of basterdsuiker.
*) Karnemelk gaat schiften als je het verwarmt. Doe er daarom een klein beetje binder bij, bijvoorbeeld een beetje maizena of bloem.
Eigenlijk zijn recepten voor grutjes een beetje als onze politieke partijen. Voor de liefhebber is het best lekker, maar het lijkt allemaal wel erg veel op elkaar.
Vooruit, toch nog even wat anders:
Alkmaarse kaassoep met grutten (maaltijdsoep)
Vooroorlogs recept
Voor deze kaassoep heb je gortgrutjes nodig. Kun je die niet kant en klaar vinden, koop dan gort en maal die zelf grof (niet fijn!) in een keukenmachine.
Tegenwoordig is bijna alleen vlugkokende gort te verkrijgen, daar is de veel kortere kooktijd in dit recept op aangepast.
Voor 4 personen:
200 g grofgeraspte belegen Edammer kaas
150 g vlugkokende gort, gebroken of grof gemalen tot grutjes
250 g grofgeraspte knolselderij
1 liter bouillon (van tablet mag)
1/2 liter melk
zout en peper
snuf nootmuskaat
fijngehakte peterselie
Breng de bouillon aan de kook en voeg er de grutjes (grof gemalen gort) aan toe. Laat alles boven een matig vuur 30 minuten zacht koken. Voeg er dan de melk en de knolselderij aan toe. Laat alles zo lang doorkoken tot de knolselderij uiteen is gevallen.
Klop de soep even flink op met een garde. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
Schep de kaas vlak voor het opdienen door de soep. Strooi er daarna een royale hoeveelheid fijngehakte peterselie door.
Waar vind je die grutten?
Nou, misschien wel op www.grutjes.nl, halve juin. Of bedoelde je voor in die recepten?
Je kunt grutjes tegenwoordig soms weer in grotere supermarkten kopen, maar je hebt meer kans in natuurvoedingswinkels. Boekweitgrutten zijn ook geschikt voor mensen met een glutenallergie.
Hou ik veel van grutjes?
Ik schrijf ze. Ik heb er nog nooit één geproefd.