Eponina asks Vespasian for mercy on Sabinus. Blaise Nicolas Lesueur, 1726 – 1783

Smeken om je leven bij minister Kuipers

Terug in de Middeleeuwen: kwetsbaren smeken om actie, minister Kuipers haalt zijn schouders op.

Ginny Mooy van het voormalige Red Team heeft met een groep wetenschappers het rapport “Uit Isolatie” opgesteld, en mocht dat vandaag bespreken met minister Kuipers.

Ze schrijft: 📷
“Helaas was de beschikbare tijd erg kort en hebben wij ervoor gekozen vooral te vertellen welke wonden er ontstaan en zijn ontstaan, tijdens de coronapandemie.
We hebben ervoor gekozen te laten zien wat ons motiveerde om dat rapport in eerste instantie te schrijven, te laten zien dat corona nog altijd veel impact heeft en hoe, en waren toen helaas bijna door de tijd heen.”

Het rapport zelf beschrijft hoe we op een verantwoorde manier met de pandemie kunnen omgaan, zonder doorlopende lockdowns maar ook zonder iedereen gewoon maar ziek te laten worden. Het bevat een aantal persoonlijke verhalen die duidelijk maken hoe heftig de consequenties van Kuipers zijn non-beleid zijn, maar ook vooral veel superduidelijke samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek en concrete aanbevelingen voor beleid.

Maar aan wetenschap kwam men in het gesprek niet meer toe, aan het bespreken van alternatieven voor beleid evenmin.

Smeken om genade

Eerlijk gezegd word ik hier alleen maar verdrietig van.

Een groep kwetsbaren en wetenschappers mag na 29 maanden even een paar minuten aan minister van Volksziekte Ernst Kuipers vertellen hoe getraumatiseerd ze raken van zijn beleid.

Bedelen om je leven.

Maar dat interesseert deze keiharde zorgmanager helemaal niet. Hij reserveert er zo weinig tijd voor dat niet eens iedereen aan het woord komt. 📷
Er is ook geen tijd voor zijn antwoord. Dus verantwoording voor onze levens hoeft hij evenmin af te leggen.

Let them eat cake.

Iedereen ziek, zonder dat het zin heeft

De gevolgen ondervinden we allemaal dagelijks. Honderdduizenden zijn intussen chronisch ziek. Overal personeelstekorten, mensen in de WIA, genegeerde rouw over tienduizenden doden.
Grote groepen kwetsbaren leven gedwongen jarenlang in isolatie, raken dan alsnog besmet, want je kunt je niet beschermen als je omgeving dat weigert.

En het is allemaal voor niets. Omicronbesmetting geeft géén immuniteit. Ook OMT leden als Marion Kuipers geven dat intussen toe. En toch dendert het besmettingsbeleid gewoon door.

Marion Koopmans op Twitter:"Research priority: immune imprinting reduces the response to subsequent infections. We need vaccination approaches and schedules that outsmart this mechanism"
Links: 1: Tweet 2: Wetenschappelijk onderzoek

Elke keer dat je besmet raakt, ontvang je meer hersenschade.
Bij een kwart van alle gevallen, óók bij mensen die maar heel mild ziek waren, is die hersenschade voor lange termijn of geneest zelfs nooit meer.

Scans van hersenen, waarbij ontstoken gebieden oplichten, laten zien dat de hersenen van twee long covid patïenten grootschalig ontstoken zijn, terwijl de hersenen van drie gezonde mensen vrijwel geen oplichtende delen laten zien.
Hersenen van long covid patiënten op grote schaal ontstoken. Lees het hele onderzoek van de Universiteit Utrecht hier.

Elke keer dat je besmet raakt maak je minstens 20% kans op longcovid. Mensen met long covid stellen zich niet aan: hun hersenen zijn op grote schaal ontstoken.

Een groot deel van de mensen met long covid blijft chronisch en invaliderend ziek; ze kunnen ook jaren later niet meer normaal werken, denken of functioneren.

Allemaal voor niets. Het dient geen enkel doel. Je bouwt er geen immuniteit mee op. Sterker nog: we weten intussen dat Omicron ook je T-cellen infecteert, en gedrag vertoont wat vergelijkbaar is met HIV/AIDS.
Het sloopt je afweer juist.

Zelfs de immunologen van Imperial College London, die nota bene de bedenkers zijn van het Engels/Nederlands/Zweedse beleid van groepsimmuniteit via besmetting, nemen daar intussen in scherpe bewoordingen afstand van:

“According to ONS data, the supposedly “mild” waves of Omicron during 2022 have brought more than 619,000 new long Covid cases into the clinical caseload, promising an enduring and miserable legacy”
(Yep, dit gaat alleen over de UK, en alleen maar over de eerste vijf maanden van 2022. Alles bij elkaar gaat het intussen over miljoenen mensen. In Nederland zullen de cijfers in verhouding vergelijkbaar zijn. De UK heeft 3,8 x zo veel inwoners als Nederland.)

Volgens onderzoek (Imperial College London) krijgen mensen die eerder al besmet zijn geraakt, van een nieuwe Omicron besmetting geen enkele boost meer. In The Guardian schrijft de hoofdonderzoeker, professor Danny Altman:

“This lets us examine whether Omicron was, as some hoped, a benign natural booster of our Covid immunity. It turns out that isn’t the case.”

“Not having got long Covid after a prior infection in the earlier waves offers no guarantee against getting it this time. As an immunologist struggling to decode long Covid mechanisms and potential treatments, it is both perplexing and not a little devastating that this mysterious, lingering disease finds a way to continue wreaking havoc in the face of a largely vaccinated population and a supposedly milder variant.”

Wappiebeleid, ook in de zorg

Intussen blijkt Ernst zijn wappiebeleid besmettelijker dan corona.

Ik heb al 24 uur knallende koppijn van de discussie die ik gister had, met mijn chirurg van het Catharina Ziekenhuis. Die weigerde een mondkapje, ondanks mijn vriendelijke verzoek. Als ik daar problemen mee had, moest ik maar naar huis.

Dat zorg een machtsrelatie oplevert, en patiënten afhankelijk zijn: allemaal onzin volgens hem. ‘We zijn volstrekt gelijkwaardig’ zei hij, ook al is hij enige chirurg die mij kan helpen.

Ik kon hem ‘niet verplichten iets te dragen. Dit is geen dictatuur.’
Maar mij een virusplicht opleggen? Dat is kennelijk geen probleem.

“Mondkapjes werken toch niet!” zei hij. “En u bent met een FFP2 masker al goed beschermd zie ik, dus dan hoef ik niet meer.”

Hij wilde geen discussie over wetenschappelijk onderzoek, want dat is ‘ook maar een mening’.
Dat mondkapjes niet tegelijkertijd èn wel èn niet kunnen werken: whatever…

Aan je lot overgelaten – maar het is geen lot, het is een keuze om mensen niet te beschermen.

Op Twitter vraagt iemand geschokt of ik geen klacht kan indienen. Dat ga ik denk ik inderdaad doen, hoewel ik vrees voor gevolgen voor mijn behandeling, nu mijn chirurg zo duidelijk heeft gezegd dat ik maar een andere chirurg moet zoeken als ik me niet bij zijn weigering neerleg.

Tegelijkertijd is het vrijwel zinloos om een klacht in te dienen. De opperbaas van de Brabantse Ziekenhuizen zet zelfs besmet personeel in op IC en operatiekamers, omdat corona maar een griepje zou zijn.

Patiënten worden niet ingelicht als besmet personeel wordt ingezet, vertelt hij aan Omroep Brabant. “De patiëntveiligheid komt niet in het geding” beweert deze opperwappie, omdat besmet personeel wordt uitgerust met IIR maskers.

Voor wie het verschil niet weet: Een chirurgisch IIR masker is bedoeld tegen spatten. Het sluit niet aan op je gezicht, je ademt er gewoon omheen, en het beschermt nauwelijks tegen covid, in tegenstelling tot FFP2 of FFP3 maskers.

Dr. Eric Feigl-Ding op Twitter:“IT SPARES NO ONE”—new @JohnsHopkins evidence has revealed that anyone infected with COVID is at higher risk for heart issues—clots, inflammation, arrhythmias—a risk that **persists even in relatively healthy people** long after the illness has passed 🧵
Links: 1. Twitterdraad 2. Artikel waar hij naar verwijst

Dankbaarheid

Terug naar Ginny Mooy en het bezoek aan Kuipers:

Ik ben haar diep, diep dankbaar voor haar tomeloze werk. Wat me verdrietig & woest maakt is niet dat ze probeert tot Kuipers door te dringen, maar dat hij ons daar laat bedelen voor ons leven en dan weer negeert.

Myrnaover4 op Twitter: "Waarom niet alle kwetsbaren een extra vaccin krijgen, en waar de medicatie blijft. Kuipers zegt: kwetsbaren waren ook vóór corona al kwetsbaar en ook met vaccins en medicatie kunnen ze geen normaal leven leiden, je neemt dat met het vaccin of een medicijn niet weg.🤯"Hier zijn we dan. Gezonde mensen die ziek worden. 1 op de 14 mensen in het ziekenhuis heeft corona, ondanks het seizoen. We zitten midden in een zesde golf, en Kuipers vraagt ‘de sectoren’, waaronder de mensen van Unmute, of ze misschien wat plannetjes willen maken want zelf gaat hij niets doen.

Mensen die kwetsbaar zijn en onder de 60, hebben recht op een griepprik, maar krijgen nog altijd géén nieuwe booster. De minister is zo wappie, dat hij covid blijkbaar zelfs geen griepje vindt.

Steeph op Twitter: "𝓢tephan Okhuijsen @steeph Er liggen momenteel bijna vijf keer zoveel mensen in het ziekenhuis met/door #covid19 als op deze dag een jaar geleden. En negen keer zoveel als op deze dag twee jaar geleden. Maar verder is er niets aan de hand..."

Helpt het RIVM?

Het RIVM heeft vorige week nog een onderzoek gepubliceerd, waarover ze zelf liet optekenen dat het niet slechts een neutraal onderzoek was, maar het uitdrukkelijk de bedoeling is van het RIVM om er discussie mee uit te lokken.

Dat lukte. Grote koppen in de media:
Uitstel van zorg in coronatijd kostte zo’n 320.000 gezonde levensjaren!

Een kleinigheid staat er niet bij:

Niet de pandemie, maar de weigering van RIVM en kabinet om de pandemie te bestrijden, heeft zoveel gezonde levensjaren gekost. In Nieuw Zeeland en andere zerocovid landen raakte de zorg nooit overbelast.

Het RIVM wil echter GEEN discussie over haar falende herdimmunity strategie, maar over… ‘planning’.
Daarbij moeten we ‘meer rekening houden met gezondheidswinst die een operatie kan opleveren’.

Mooi klinkt dat, hè? Wie is er nou tegen meer gezondheidswinst…
Maar als je even nadenkt over wat daar mee bedoeld wordt, wordt het toch anders. Naast rendabele en onrendabele burgers in de economie, krijgen we nu ook onrendabele burgers in de zorg.
Oftewel meer sociaaldarwinisme: kwetsbaren aan hun lot overlaten, want ach, dor hout.

De Tweede Kamer dan?

Er komt nu toch een parlementaire enquête naar het coronabeleid? Is dat dan niet hoopvol?

We kunnen nu al wel uittekenen wat de conclusies van Commissie Wappie zullen zijn.

  1. Nooit meer fascisme wordt: nooit meer lockdown
  2. Wat jammer van die kwetsbaren maar ach
  3. Long Covid, hè wattes?
  4. Fundamentele kritiek op beleid van groepsimmuniteit via besmetting? Hè? Waarom? De parlementaire enquêtecommissie gaat het toch zeker niet over fundamenteel beleid hebben, of de ideologie daarachter? Zero covid? Is dat besmettelijk?
  5. Nee, doelstelling commissie wordt:
    Lessen voor de toekomst: Hoe kunnen we de volgende pandemie ook op relaxt tempo dwars door de samenleving laten rippen? Beetje remmen & weer gas geven als er ruimte is op de IC om meer mensen ernstig ziek te laten worden? Of remmen we helemaal niet meer?

Ik vraag me wel eens af of er veel mensen verbaasd zijn dat Willem Engel pas werd opgepakt toen de politiek zijn ideeën al had overgenomen, en zijn rol als nuttige idioot was uitgespeeld.

Coalitie plus extreemrechts tegen ‘samenleving eerlijk informeren over corona’

Van de week diende Bij1 nog een keurige, beschaafde motie in. Zonder populisme, gegrondvest in wetenschap. Ze vroeg de regering “om de samenleving te informeren over de potentiële gevolgen van langdurige covid, evenals het feit dat hier op dit moment nog geen beschermingsmiddel tegen bestaat, zodat mensen een eerlijke afweging kunnen maken over wat een coronabesmetting kan betekenen voor hun gezondheid en welzijn”.

De motie werd afgewezen.

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,

overwegende dat langdurige covid grote gevolgen heeft voor het dagelijks leven van mensen, door bijvoorbeeld aantasting van cognitieve functies, (extreme) vermoeidheid, ademhalingsproblematiek, hartproblemen en nog veel meer;

overwegende dat de omvang van langdurige covid in verschillende gradaties steeds duidelijker wordt, nu het RIVM laat weten dat de helft van de besmettingen langdurige klachten van drie maanden of meer oplevert en dat twee derde van de mensen met langdurige covid volledig wordt afgekeurd;

overwegende dat het RIVM aangeeft dat vaccinaties wel beschermen tegen een aantal van de directe gevolgen van een besmetting, maar niet of nauwelijks tegen langdurige covid;

constaterende dat dit betekent dat het risico op langdurige covid ook na vaccinatie reëel is, terwijl we nog weinig weten over de uiteindelijke duur van klachten of verdere effecten op de lange termijn;

van mening dat het wenselijk is dat mensen duidelijk worden geïnformeerd over deze risico’s;

verzoekt de regering om de samenleving middels een campagne te informeren over de potentiële gevolgen van langdurige covid, evenals het feit dat hier op dit moment nog geen beschermingsmiddel tegen bestaat,

zodat mensen een eerlijke afweging kunnen maken over wat een coronabesmetting kan betekenen voor hun gezondheid en welzijn,

en gaat over tot de orde van de dag

@PolitiekBIJ1 op Twitter: "De ernst van #LongCovid blijft onderbelicht. Veel mensen zijn ernstig ziek en worden niet meer de oude. Toch vindt de coalitie dat we mensen niet eerlijk hoeven te informeren over de risico's. Het komt overeen met het kabinetsbeleid: zoek het allemaal zelf maar uit." Bij1 motie "Mensen eerlijker informeren over de risico's van langdurige covid." Verworpen door meerderheid van D66, CU, CDA, VVD, SGP, JA21, Groep Van Haga, PVV en FvD.

Tegenmacht

Het enige wat ons kan helpen is het vormen van tegenmacht.

Maar hoe moeten we dat in godsnaam doen, met een groepje chronisch zieken?
Tegenover een minister en een Tweede Kamer, die (op Sylvana Simons na) slechts gevoelig is voor negatieve publiciteit?

Hoe moeten we dat voor elkaar boksen terwijl Nederlandse media intussen alleen maar harder kiezen voor neoliberaal sociaaldarwinisme dan de minister zelf?

Hoe kunnen we nog iets positiefs verwachten van media die keer op keer om versoepelingen riepen, in een land waar zelfs chirurgen mondkapjes weigeren?

En dus is dit wat ons rest: na twee en een half jaar krijgen enkelen van ons een paar minuutjes om een smeekbede te richten tot een onaantastbare minister, die zijn vingers in zijn oren stopt.

Een minister die naderhand voor de vorm iedereen nog even bedankt voor de ‘indrukwekkende verhalen‘ om vriendelijk over te komen, maar die intussen gewoon doorgaat met iedereen besmet te laten raken.
Keer op keer op keer op keer.

Minister Ernst Kuipers (VWS) retweet de tweet van Ginny Mooy die je eerder in dit artikel las, en schrijft erbij: "Dank voor de indrukwekkende verhalen die jullie met mij hebben willen delen. Fijn om met elkaar hierover in gesprek te blijven."

Bewijs mijn ongelijk, Kuipers. Doe het. Laat de wereld zien wat voor een overdreven onzin ik schrijf, ondanks al mijn verantwoording en mijn bronnen.
Toon aan dat je wèl in staat bent om iets voor volksgezondheid te doen, en verander je beleid zo radicaal dat iedereen ziet wat voor een sukkel ik ben.
Ik werp me met plezier aan je voeten.

 

Credits
Beeld kopfoto: Moeder en dochter Oldenbarnevelt smeken Maurits om genade. 1623, Rijksmuseum, CC0, via Wikimedia Commons.
Tweede gravure: Blaise Nicolas Lesueur, Eponina asks Vespasian for mercy on Sabinus. Date: 1726 – 1783, CC0.
@dgurdasani1 (epidemioloog Dr. Deepti Gurdasani) op Twitter:"This is a scandal. In the Netherlands, the coalition govt had rejected a motion to inform the public about risks of long COVID. This is the duty of any govt, and public health bodies. Why would a govt reject a motion to inform the public about significant risks to their health? Ze retweet Rien de Bock: "Vandaag in de Tweede Kamer stemmingen: deze motie van @SylvanaBIJ1 (informatiecampagne #LongCovid). Er is geen legitieme hier tegen te stemmen. Informatie vs wappies, makkelijke keuze. Waarom Kuipers deze motie ontraadt is een raadsel en dat mag iemand wel eens aan hem vragen." Rien plaats er een screenshot bij van de Bij1 motie, waarbij hij dit tekstdeel heeft onderstreept: "verzoekt de regering om de samenleving middels een campagne te informeren over de potentiële gevolgen van langdurige covid, evenals het feit dat hier op dit moment nog geen beschermingsmiddel tegen bestaat, zodat mensen een eerlijke afweging kunnen maken over wat een coronabesmetting kan betekenen voor hun gezondheid en welzijn"
Klinisch epidemioloog Dr. Deepti Gurdasani (UK) noemt het een schandaal, dat de regeringscoalitie de Bij1 motie afwijst om het publiek te informeren over risico’s van langdurig COVID.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *