Collage met Ernst Kuipers en coronavirus

Geniet je van ‘leven met het virus’?

Welkom! We hopen dat je geniet van ‘leven met het virus’.

Ja, het zou kunnen dat je voor de derde keer covid hebt, geen medische zorg kunt krijgen, reisvertragingen hebt of kampt met een chronisch personeelstekort. Máár… nu kun je dit allemaal ondergaan zonder dat je een mondkapje hoeft te dragen! Hoera!

Helaas zitten we alweer in een nieuwe golf, immuniteit houdt geen stand, COVID is nog steeds bepaald geen doorsnee griepje en het kan je gezondheid maandenlang verpesten. We hadden niet helemaal verwacht dat we nu in deze situatie zouden zitten, maar we hebben er wél heel hard voor gewerkt, en daar willen we je graag aan helpen herinneren.

Enkele maanden geleden hebben we het virus laten weten dat we het zouden behandelen als een milde endemische seizoensziekte, omdat we graag weer terug naar normaal wilden gaan. Daarna hebben we stelselmatig het aantal testen en statistieken verminderd en de isolatieperiode ingekort.

We hadden al informatie verspreid dat kinderen niet besmet kunnen raken. Of nou vooruit, misschien wel, maar ze kunnen het gelukkig niet doorgeven. Of misschien toch wel maar dan worden ze er niet erg ziek van – en degenen die toch ernstig ziek worden, hadden vast al onderliggende problemen, waarschijnlijk.
We begonnen ook kalmerende termen te gebruiken, zoals golf in plaats van uitbraak, zomerpiek in plaats van golf, kleine toename in plaats van piek.

We kwamen met de gloednieuwe concepten van immuniteitsschuld (veroorzaakt door lockdowns, die voortaan te allen tijde voorkomen dienen te worden) en hybride immuniteit, waarbij je wordt gevaccineerd en vervolgens net zo vaak wordt geïnfecteerd als nodig is om immuun te worden (of te sterven natuurlijk, dat kan ook).

We hebben je zelfs het juiste gebruik van voorzetsels geleerd voor COVID-gerelateerde ziekenhuisopnames en sterfgevallen (gebruik altijd “met” in plaats van “door” of “aan”) en we hebben nieuwe indicatoren geïdentificeerd waarmee we elke reactie zo lang mogelijk kunnen uitstellen.

Comic by KC Green, used with very kind permission.

We hebben ons hopeloos verouderde gezondheidssysteem getransformeerd in geïndividualiseerde volksgezondheid, waarbij u persoonlijke verantwoordelijkheid neemt op basis van uw eigen risicotolerantie (terwijl wij nog steeds betaald worden). Natuurlijk is dat pure quatsch. De verantwoordelijken delen immers hun lucht met de niet-verantwoordelijken, maar hé, zo is het leven…

We zijn trouwens gestopt met het geven van namen aan varianten, dus we hebben alleen Omicron BA-punt-één-of-ander-cijfer (hoewel we het hele zootje liever “mild & milder” hadden genoemd, want we zijn er onderhand wel klaar mee). Bij dit alles hebben we uiteraard zorgvuldig vermeden mensen te waarschuwen voor langdurige COVID of welk ander langetermijngezondheidsprobleem dan ook.

Wat hadden we nou nog meer kunnen doen? Na dit alles had toch niemand kunnen voorspellen… Nou ja, behalve de gebruikelijke fanatici natuurlijk, maar wie luistert er nu naar hen? Mensen hebben hoop en positiviteit nodig, geen eindeloze kommer en kwel. Verwachtte je werkelijk dat we beslissingen zouden baseren op wetenschap en realiteit?

Haha, wat een bizar idee! Denk alleen al aan al die mensen die boos op ons zouden zijn als we die strategie zouden hanteren! De media zijn er om te behagen en verkiezingen om te winnen! (Nou ja, daar zijn onze bazen mee bezig, maar die betalen natuurlijk wél ons salaris.) Trouwens, wat nou realiteit? Niemand is het tegenwoordig nog met elkaar eens over wat nu eigenlijk ècht is.

Bovendien moeten we mensen tegemoet komen en niets van ze eisen waar ze niet aan toe zijn, net zoals we dat… eh, in geen enkel ander geval doen, eigenlijk.
Hoe dan ook, het beheersen van COVID zou hebben geleid tot het uitgeven van tonnen, en zelfs tot impopulariteit, terwijl gewoon maar hopen dat het vanzelf goed gaat een stuk makkelijker en goedkoper is.

Inmiddels hebben we ons verbonden aan deze strategie en kunnen we er niet meer op terugkomen, want dan staan we voor gek. (Bovendien zeggen onze peilingen dat mensen ons voorbeeld volgen en er klaar mee zijn). Daarnaast, immuniteit bestaat dan wel niet, maar er is heus wel een aardig kansje dat de nieuwste Omicron zo besmettelijk is dat hij uiteindelijk vanzelf opbrandt en niemand meer besmet, hoor…

In de tussentijd: geniet van de positieve kanten! Niet alleen maar van herhaalde infecties als manier om infectie te vermijden… Nee, in deze zware tijden is COVID-hersenmist toch zeker beter dan een vakantie? Met onze aanpak bent u er vrij zeker van dat u een welverdiende gratis pauze krijgt.

Niets te danken hoor, we hebben het graag voor u over!
😉

 

Olga Basso (Met vriendelijke toestemming vrij vertaald door Grutjes)
Olga Basso is een internationaal opererende epidemioloog.

Ze was eerder verbonden aan de universiteiten van Milan en Pavia, het Danish Epidemiology Science Centre van de universiteit van Aarhus en de National Institutes of Environmental Health Sciences, NIH (USA). Tegenwoordig is ze werkt ze op de McGill University (Canada).

Haar kritiek op het covidbeleid is duidelijk. We hebben haar Twitterdraadje, wat meer dan 12.000 likes kreeg, in de vertaling licht aangepast aan de Nederlandse situatie. Hier vindt je het origineel.

 

Credits
– Tekst: vrij vertaald naar Olga Basso.
– Foto Ernst Kuipers (Vrij te gebruiken ovv: Martijn Beekman / D66, Attribution, via Wikimedia Commons) ; verwerkt in collage door Grutjes.
– Comic “This is fine” by KC Green, used with very kind permission. Check his Patreon and his T-shirts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *