Abortusrechten worden vernietigd door Supreme Court VS - foto isabellaquintana CC0

Breaking: VS zet abortusrecht bij het vuil

Het Supreme Court (VS) heeft besloten om abortusrechten bij het vuilnis te zetten. Dat blijkt uit een gelekte ontwerp-uitspraak.

“We hold that Roe and Casey must be overruled,” schrijft rechter Alito in een concept-uitspraak die binnen de rechtbank werd verspreid na een eerste stemming.

In 1973 oordeelde het Supreme Court in de Roe vs. Wade zaak juist nog dat abortus een recht was, en dat werd in 1992 in de Planned Parenthood vs. Casey bevestigd. Beide uitspraken worden nu volledig verlaten.
Het Supreme Court is het Federaal Hooggerechtshof van de VS: het hoogste rechtscollege van het land. Beroep is dus niet mogelijk.

Het is een klad. Er is nog een heel kleine kans dat het uiteindelijke besluit anders uitvalt. Maar eigenlijk is ‘een kladje’ niet de beste vertaling: het document bedraagt 98 pagina’s met 118 voetnoten.
Dit soort concept-uitspraken worden geschreven na een eerste geheime stemming van de negen rechters waaruit het Supreme Court bestaat, en vertegenwoordigt de stem van de meerderheid van hen.

Na zo’n initiële stemming wordt de ontwerp-uitspraak geschreven door een rechter die de meerderheid aanvoert, en gaan volgende stemmingen eigenlijk niet meer over wat de uitspraak moet zijn, maar vooral over de exacte verwoording ervan. De definitieve stemming komt naar verwachting binnen twee maanden.
Dat er uit de uiteindelijke stemming iets anders zal komen is dus zeer, zeer onwaarschijnlijk.

Erger dan verwacht

Iedereen zette zich al schrap, nu het Supreme Court zich over abortus zou gaan uitspreken nadat Trump in dat allerhoogste rechtscollege een meerderheid van (vaak extreem) conservatieve rechters veilig wist te stellen.

Maar dit is veel erger dan verwacht. Veel analisten verwachtten een kaasschaaf benadering, waarbij vrouwenrechten stukje bij beetje zouden worden ondermijnd.

De huidige zaak gaat over de staat Mississippi, die abortus in vrijwel alle gevallen na 15 weken zwangerschap wil verbieden. Eén van de conservatieve rechters, John Roberts, leek geneigd te zijn om abortusrechten wel te beperken, maar niet volledig. Roberts heeft een sleutelrol in het vinden van een meerderheid onder de rechters. Er werd door veel mensen verwacht dat er een smerig compromis uit zou rollen, waarbij abortus alleen verboden zou worden na 15 weken zwangerschap maar niet daarvoor.
In plaats daarvan worden abortusrechten simpelweg volledig afgeschaft.

“Roe was egregiously wrong from the start”, staat er letterlijk in de ontwerp- uitspraak te lezen.

Geschreven door een racistische rechter

Het door rechter Alito geschreven document staat bol van steken onder water en ressentiment jegens de burgerrechtenbeweging. Alles wat links is moet het ontgelden.

De man presteert het om te suggereren dat het toestaan van abortus zó verschrikkelijk fout is, dat het te vergelijken is met de rassensegregatie zoals die tot eind jaren ’60 bestond in de VS.

Dit is niets dan een trap richting de burgerrechtenbeweging, die immers zowel vóór feminisme als tegen racisme strijdt. Rechter Samuel Alito is namelijk een aartsconservatief die het bestaan van racisme simpelweg ontkent, beledigd doet als een andere rechter de Jim Crow wetten racistisch noemt, en zich sterk maakt voor het recht van white superiority groups om hun haat te verspreiden. Hij noemt liberalen ‘een gevaar voor de vrijheid’.

Rechters zijn veel politieker in de VS dan in Nederland, maar Alito is zelfs voor de VS extreem. Dat nu juist hij de ontwerp-uitspraak opstelt, was al een teken aan de wand geweest, als we niet hadden geweten wat er in stond – maar dat weten we dus wel, dankzij Politico die de uitgelekte uitspraak publiceerde.

Republikeinse staten staan klaar

Zodra het hooggerechtshof de definitieve uitspraak publiceert, verdwijnt daarmee de bescherming van abortusrechten.

Republikeinse staten zullen de uitspraak onmiddellijk gebruiken om abortusklinieken te sluiten, en abortus in vrijwel alle gevallen te verbieden. Een hele serie staten (23!) heeft al speciaal wetten klaargelegd èn aangenomen, die worden ingevoerd zodra het Supreme Court strengere abortuswetgeving mogelijk maakt. Gelukkig zijn er ook Democratische staten die juist wetten klaar hebben liggen om abortus mogelijk te blijven maken als de federale bescherming verdwijnt. Maar daar hebben mensen die in Texas of Oklahoma wonen, niks aan.

In sommige staten zal het strafbaar worden voor vrouwen om de vrucht te verliezen na een verkrachting. Ja, ook in het geval van een miskraam.

In Florida en Arizona staan al wetten klaar waardoor zelfs minderjarigen kunnen worden opgesloten als ze zwanger worden na incest, maar de vrucht niet voldragen – ook als dat door een miskraam is.

Al onder Bush werden foetussen personen

Al onder Bush hebben foetussen mensenrechten gekregen. Je zou bijna denken dat dit iets goeds is, mensenrechten zijn toch altijd goed – maar dat is hier bepaald niet het geval.
Als je een zwangere vrouw aanvalt kun je sindsdien niet alleen voor mishandeling van de vrouw veroordeeld worden, maar ook voor mishandeling of moord op de foetus.

Voorstanders van een vrije abortuskeuze zien de wet als deel van een campagne van rechts tegen het recht van een vrouw om een zwangerschap af te breken. De Amerikaanse Civil Liberties Union noemde de wet ‘een verhulde poging om die [abortus]rechten te ondermijnen.’

Dat is volledig bewaarheid sinds de wet in 2004 in werking trad.
In 2013 verscheen een onderzoeksrapport naar de “criminalization of pregnancy“. ‘It details hundreds of cases of women who were arrested, forced to undergo medical procedures, and held in jails, prisons, or mental institutions.’
Directeur Lynn Paltrow: “We zijn niet langer slechts aan het praten over [aanvallen op] reproductieve rechten, maar of, onder het mom van het beschermen van ongeboren kinderen, we zwangere vrouwen gaan verwijderen uit de gemeenschap van constitutionele personen.”

De uitspraak Roe uit 1973 was in feite nog de enige belangrijke verdediging waar vrouwen zich nog op konden beroepen. En die verdwijnt nu dus.

Rampzalige gevolgen

Dit gaat vele ongelukkige en ongewenste levens produceren, en duizenden vrouwen het leven kosten.

Zelfs als je graag wil geloven dat een klompje cellen hetzelfde is als een volledig ontwikkeld persoon:
We weten uit talloze onderzoeken dat een verbod er niet voor zorgt dat abortussen stoppen. Ze worden alleen maar onveiliger, met doden als gevolg.

Een verbod op abortus, door dezelfde lui die de doodstraf meestal vol omarmen, heeft niets met de bescherming van leven te maken, maar alles met rechtse creeps die een abortusverbod gebruiken om vrouwen te domineren, en op te sluiten in hun eigen lichaam.

Voor het geval u ook nog wat opinie gehad had willen hebben:

Fuck extreemrechtse christenen en hun fascistische patriarchaat.

Waar ligt in godsnaam de grens? Hoe ver laten we alles nog op zijn beloop met deze wereld, die almaar meer gedomineerd wordt door mensen die blijkbaar tegen elke prijs een dystopie willen realiseren?

Credits
Foto: isabellaquintana via Pixabay (licentie), bewerkt door Grutjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *