En toen was er eindelijk paniek

Als je wil weten waarom het OMT ein-de-lijk in paniek is (en waarom dat helaas zeer terecht is):

“Omicron vormt een grote en onmiddellijke bedreiging voor de volksgezondheid”
Imperial College

Dit artikel is niet leuk. Het is in grote haast geschreven. Er staan vijf dingen in:

 1. Paniek
  Het laatste nieuws over Omicron, en de reden dat het OMT nu eindelijk in paniek is, wat veel eerder had moeten gebeuren.
 2. Zijn we er klaar voor?
  De situatie in Nederland op dit moment, nog net onder Delta, en de gevolgen daarvan voor Omicron. We zitten nu al in de top tien van de wereld qua besmettingen: en dat is niet goed.
 3. Wat gaat er nu gebeuren?
  Een zo nauwkeurig mogelijke bierviltjes berekening van het aantal ziekenhuisopnames en doden wat Omicron gaat brengen. Inclusief berekening van de eerste dag die bijna duizend doden gaat opleveren.
  Spoiler: dat is aanstaande woensdag.
 4. Wat gaat het kabinet doen? Dit is een heel kort hoofdstukje, en je weet het al: te weinig, zoals steeds.
 5. Wat kun je zelf doen om jezelf en je omgeving te beschermen?

1. Paniek

Afgelopen middag is het rapport van het Britse Imperial College over Omicron uitgekomen. De Britten zitten nu in de frontlijn, met 93.000 positieve testen alleen al vandaag. (en morgen meer)

Dit staat in het rapport:

 • Ze hebben in de UK elke twee dagen een verdubbeling van de besmettingen.
 • De R is boven de 3, ondanks maatregelen en boosters.
  (In de UK is inmiddels 42% van de 12+ bevolking geboosterd. Wij zitten pas op 8% vd bevolking)
 • Imperial College zegt er GEEN ENKELE AANLEIDING is om te denken dat Omicron milder ziek maakt.
 • Ze zien dat volledige vaccinatie (zonder booster) maar 0 tot 20% bescherming biedt tegen besmet raken met Omicron.
 • Met booster is dat gelukkig nog 55% tot 80%.
 • Maar als je eerder corona hebt gehad biedt dat maar 19% bescherming tegen een nieuwe infectie, die niet minder serieus verloopt.

Mocht je denken: ach, het zal wel meevallen… Nope.
De meeste andere onderzoeken zijn alleen maar alarmerender.

Naast bevestiging van het niet tot nauwelijks werken van volledige vaccinaties tegen besmetting, en een enorm aantal kinderen wat op de IC beland, is er bijna alleen maar meer rampzalig nieuws. Zo blijken veel medicijnen die het ziekenhuis inzet bij corona, bij Omicron niet te werken. En blijken ook knaagdieren makkelijk besmet te raken, wat tot een oneindige besmettingsbron kan leiden. Omicron ontwikkelt zich ook nog eens 70 x zo snel en sterk in je keel, een reden waarom het zo besmettelijk is.

Laatste waarschuwing

Nederland, je bent al zo vaak gewaarschuwd. Deze laatste waarschuwing komt gewoon te laat, maar we zeiden het al zo vaak eerder:
Superioriteitsgevoelens beschermen niet tegen corona.
Kom onder die dikke steen van ontkenning uit, want zal je grafsteen zijn.

Komende week wordt Omicron dominant in NL

Elke twee dagen een verdubbeling.
Woensdag 15 december ’21 zat Amsterdam op 25% Omicron in de PCR screening, vrijdag dus op 50%, zaterdag dominant, zondag schuiven we verder op richting de 100%.
De rest van Nederland gaat een paar dagen later volgen.
Je zult verderop zien dat het eigenlijk nog een beetje erger is, omdat testen altijd terugkijken in de tijd.

Groepsimmuniteit? Niemand is immuun.

Het OMT is echt in paniek, eindelijk, nadat ze eerder al het internationale onderzoek negeerden behalve als het ze goed uitkwam.

Drie dagen geleden stond een OMT lid nog op NUnl te ouwehoeren over de “gunstige positie” van Nederland: ‘De cijfers geven aanleiding om optimistisch te zijn’.
Dat werd dan gezegd over de cijfers van de dag ervoor, 13 december 2021, de dag waarop er nog maar vijf landen in de hele wereld waren met meer besmettingen dan wij, ministaatjes niet meegerekend.

Als je ministaatjes niet mee rekent, waren er afgelopen week maar vijf landen waar op dat moment meer besmettingen per miljoen inwoners plaats vinden dan in Nederland:

België, Tsjechië, Denemarken, Slowakije en Zwitserland.

Alle bijna 200 andere landen hebben minder besmettingen dan wij.

Alle in Nederland nog altijd beruchte landen als de VS, VK, Brazilië, India, Italië en China (Op Brazilië na betrouwbare cijfers) zaten tot en met woensdag lager dan wij. India, Brazilië en China zelfs maar op een onooglijk kleine fractie van ons cijfer.

En sinds woensdag is er (vandaag, 17-12-21), nog maar één land bijgekomen wat ons heeft ingehaald, omdat Omicron daar al dominant is en bij ons nog niet.

De meeste van die landen testen ook nog eens veel en veel meer per gevonden besmetting.
Bij ons is het percentage positieve tests gemiddeld 23,9%, ongekend hoog. Tot half november waren we nog nooit boven de 20% gekomen.

Sinds kort vraagt de overheid mensen om zich niet meer bij de GGD te testen bij klachten, maar thuis, met een slechts voor 75% betrouwbare zelftest. Pas als deze positief is moet je alsnog naar de GGD. En die 25% die wel besmet is maar onterecht een negatieve uitslag krijgt? Tja, die sturen we besmettelijk en wel de samenleving weer in. En ze tellen niet mee in onze besmettingscijfers.

Het is letterlijk de uitvoering van een idee van Trump, die in 2020 al zei dat corona helemaal geen probleem is omdat de cijfers meteen dalen als je minder test.

Het percentage positieve tests is volgens het RIVM dus al bijna een kwart.
In bijvoorbeeld India is slechts 6 duizendste van de testen positief.
0,6% in plaats van 24%.
( Bron: Our World in Data)

Vertel me nog eens hoe goed we er in Nederland voor staan.

Volgens het OMT moesten we ons dan wel voorbereiden op Omicron. Alleen deed het OMT daar dan zelf niet aan mee. En het kabinet ook niet.

Minder dan een week geleden adviseerde het OMT om niet te versoepelen, behalve misschien met kerst werd er in de wandelgangen bij gezegd, maar nieuwe maatregelen waren ook niet nodig, hoor.

Wist je het niet?
De volksgezondheid is geprivatiseerd. Die is nou jouw zaak. Ieder voor se eige, en niemand voor ons allemaal.

Wees niemand.

Waarschuwing Imperial College dringt wèl door

Het Imperial College is niet zomaar een instituut: zij zijn degenen die de godverlaten Nederlandse groepsimmuniteits-strategie hebben bedàcht.

Ik schreef dat al op 16 maart 2020, de dag van de eerste corona-toespraak van Rutte. Nu blijkt het ook uit Rijksdocumenten.

Toen Rutte op 16 maart ’20 aankondigde dat het doel van het Nederlandse coronabeleid groepsimmuniteit was via vertraagde besmetting, had het Imperial College zelf overigens een dag eerder al afstand genomen van hun eigen idee. Omdat ze (net als ik) berekenden dat àls groepsimmuniteit via besmetting überhaupt mogelijk is, dat het dan in Nederland 200.000 doden zou opleveren, mits je het met lockdownmaatregelen uitsmeert over 53 jaar. En in de UK dus nog meer (want meer mensen).

53 jaar in lockdown-achtige maatregelen, en dan nog 200.000 doden ook. Doe je het sneller dan gaan er nòg meer mensen dood.
Àls groepsimmuniteit-via-besmetting zou bestaan. En al heel snel bleek dat het niet eens kan, zelfs niet met zulke cijfers. Groepsimmuniteit is niet alleen onwerkbaar, èn zoals de WHO zegt: volstrekt amoreel; het bestaat zelfs niet. Mensen bleken regelmatig opnieuw besmet te raken.

Dat hield Nederland, Zweden en ook Johnson niet tegen om het idee gewoon tòch te proberen. Met desastreuze gevolgen.

Rutte liegt al een tijdje dat groepsimmuniteit geen doel, maar alleen ‘een gevolg’ van beleid is. We weten uit de documenten die via WOB verzoeken van Nieuwsuur zijn vrijgekomen, zeker dat hij liegt. Groepsimmuniteit bleef gewoon het doel. Ambtenaren mailden elkaar gewoon dat de IC vooral niet te leeg moest blijven, en dat als de capaciteit niet volledig benut werd, de besmettingen aangejaagd moeten worden.

2. Resultaat van Nederlands coronabeleid tot nu toe

 • Van de bevolking in landen als Nederland, UK, USA, Brazilië en India, die de groepsimmuniteits-ideologie volgden, zijn kweekvijvers gemaakt voor nieuwe varianten. Met succes: Alpha, Gamma, Delta, Omicron.
 • Nederland heeft al meer dan 38.000 doden tot nu toe (cijfers CBS en Van Zelst)
 • Nederland heeft honderdduizenden mensen met long covid,
 • Waarvan een belangrijk deel waarschijnlijk niet meer beter wordt, en zo ziek is dat ze niets meer kunnen (lees bijvoorbeeld dit goede uitlegdraadje en dit persoonlijke verhaal)
 • Dat gaat intussen om zoveel mensen dat we nu al zeker weten dat ergens in de komende jaren sociale zekerheid en zorg voor iedereen opgeheven worden, omdat ze bij deze aantallen simpelweg niet meer betaalbaar is, zeker niet in het oog van neoliberalen.
 • De zorg staat nu al op omvallen: tot 25% van het IC personeel zit ziek thuis, 40% heeft psychische klachten door anderhalf jaar overbelasting, en nog eens 5 tot 20% trok het niet meer en nam al ontslag.
 • Ondanks de meest ingewikkelde ontkenningen is het in feite in veel regio’s NU AL code zwart.

Allemaal voor niks.

Want Omicron haalt simpelweg zijn schouders op over een eerder doorgemaakte besmetting. Groepsimmuniteit my ass.

Geen samenzwering, maar foute ideologie…

In tegenstelling tot wat de wappies denken is er geen samenzwering.
De Nederlandse overheid, inclusief OMT, is vergeven van de neoliberale ideologie, beïnvloed door sociaaldarwinisme, en bovenal incapabel.
Geleid door mensen als Van Dissel, die de allerbelangrijkste wetenschappelijk inzichten, van mondkapjes tot aerosolen, vele maanden lang blijft ontkennen, en daarna wel schoorvoetend erkent máár alsnog het beleid niet echt verandert.
Geleid door mensen als Hugo de Jonge, die zich drukker maakt om het aantal glossy’s waar hij zijn smoel in kan parkeren, dan om mensen die sterven door zijn beleid.

…en toch de resultaten van een kwade genius

Maar àls het nou toch een samenzwering was geweest, wat het dus niet is, maar stel je nou toch eens voor van wel… dan had een boosaardige genius het nauwelijks beter kunnen doen.

 • Nederland zit al meer dan een maand op een record aantal besmettingen. Het percentage positieve tests is voor 11 november sowieso nog nooit boven de 20% geweest: sindsdien zitten we er elke dag boven, wat wil zeggen dat er veel meer besmettingen zijn dan er getest worden.

Met zo’n 95.000 testen per dag, waarvan 20.000 positief, zat de GGD begin december aan de maximale testcapaciteit. De reactie van RIVM en kabinet bestond uit pure gaslighting op zijn Trumps:
Trump stelde in 2020 al dat corona helemaal geen probleem is, omdat de cijfers vanzelf dalen als je maar niet test. Het kabinet vroeg mensen op 2 december om zich niet meer bij de GGD te testen.

Zelfs niet bij klachten. Pas na een positieve zelftest zou je naar de GGD moeten. Dat doen maar weinigen. Om te beginnen missen sneltesten ongeveer 25% van de besmettingen (positieve uitslagen van sneltesten zijn wel betrouwbaar, negatieve veel minder). 25% wordt dus besmettelijk en wel terug de samenleving in gestuurd.
Daarnaast: waarom zou je nog naar de GGD gaan als je je zwaar beroerd voelt en je toch al weet dat het corona is?

En het werkte onmiddellijk. Vanaf 2 december, in 10 dagen tijd, daalde het aantal tests met 53%.
Het aantal positieve tests daalde echter maar met 43%: een teken dat veel besmette mensen niet meer getest worden. Dat brengt ons op het volgende punt:

Ten tweede is er eigenlijk maar één statistiek heel belangrijk op het corona-dashboard, als je zicht wilt houden op de verspreiding terwijl er te weinig wordt getest. En dat is het percentage positieve testen.
In India was dat percentage afgelopen week zes duizendste. Ze doen daar duizend tests om slechts 6 besmettingen te kunnen vinden.
Als wij duizend tests doen, vinden we … 239 besmettingen.

Het is vooral superbelangrijk hoe dit zich in de tijd ontwikkelt. Maar, je raadt het al: het RIVM houdt deze grafiek gewoon niet meer bij. Je kunt de cijfers nog wel vinden, zelf opschrijven en vergelijken als je de freak wil uithangen, maar ze even snel in een oogopslag zien gaat niet meer. Blijkbaar wil het RIVM niet dat we snel kunnen zien hoeveel besmettingen Nederland eigenlijk heeft, en de grote vraag is natuurlijk:
Waarom niet.

 • Nederland zit op dit moment al op een oversterftegolf die bijna even hoog is als het record uit 2020, zonder in actie te komen.

Internationaal beroemde epidemiologen als de Amerikaan Eric Feigl-Ding reageren verbijsterd.
Feigl-Ding retweet hier trouwens Datagraver, annex data-analist Stefan Okhuijsen, die het vorige artikel op Grutjes schreef.

 • Het publieksvertrouwen in het coronabeleid is door OMT en kabinet tot een nulpunt gereduceerd. Door hun wanbeleid trekken steeds minder mensen zich iets aan van maatregelen.
 • De zorg is op, vol, overspannen en klaar. Met nu al zware gevolgen, ook in mijn omgeving: twee vrienden met kanker die chemo nodig hebben om te overleven, krijgen die naar alle waarschijnlijkheid niet meer op tijd, omdat het aantal coronagevallen zo hoog is dat hun cruciale behandeling wordt uitgesteld.

En dat is allemaal nog met Delta. Nu komt Omicron.

3. Dit gaat er nu gebeuren

Voor wie nog steeds niet begrijpt wat exponentiële groei is: dit gaat er de komende dagen gebeuren.

De afgelopen maand was dit nog grofweg het plaatje in Nederland, nog met Delta:

 • rond de 20.000 positieve testen per dag
 • die twee weken later resulteren in zo’n 300 ziekenhuisopnames per dag
 • en nog een week of twee later in 60 doden per dag.

Wat gaat er nu gebeuren met Omicron? Dat weten we al best precies.

Er zijn twee dingen die het kunnen veranderen: vooral maatregelen natuurlijk! En misschien een beetje afwijking omdat we weten niet precies weten hoe ver Omicron al buiten Amsterdam is verspreid. Dat komt doordat het RIVM veel te weinig en traag sequenced op varianten. (Per week worden landelijk ongeveer 1.500 monsters onderzocht, en de cijfers zijn altijd van minimaal twee weken geleden)
Dat we het van Amsterdam wel weten, is dankzij lokale mensen die screenen naar Omicron, direct via de PCR test. Je kunt namelijk snel zien hoeveel procent zeer waarschijnlijk Omicron is, omdat het de enige variant is op dit moment die in een veelgebruikte PCR test de S gene dropout laat zien.

Hoe zit het dan met heel Nederland? Dat weten we niet. Volgens de vreselijk grove kiemsurveillance van het RIVM zaten we landelijk ergens tussen 29 november en 5 december op 0,2% Omicron. Maar ja, met een verdubbeling per 2 dagen is die exacte dag nogal belangrijk, en met slechts 1500 monsters is 0,2 een nogal onbetrouwbaar cijfer.

Ik neem het gemiddelde en ga er in de berekening van uit dat landelijk omicron op 1 december op 0,2 zat.

Zoals Marino van Zelst zegt, kijkt de PCR screening 5-7 dagen terug in de tijd, en is Omicron dus waarschijnlijk al sinds 14 december dominant in Amsterdam. Vanaf zondag ga je dat ook in de PCR-screening cijfers zien.

Berekening

Voor de landelijke cijfers ga ik van de kiemsurveillance van het RIVM uit. Die kijkt zelfs minstens twee weken terug. Dan beginnen we op 1 december met 0,2% Omicron.
We weten van de Britten, bevestigd door Nederlands en ander onderzoek, dat Omicron ook hier ongeveer verdubbelt per twee dagen.

Dat betekent dat Omicron ongeveer morgen, zondag 19 december 2021, niet alleen dominant wordt maar zelfs verantwoordelijk zal zijn voor ongeveer 100% van de besmettingen, in heel Nederland.

Nogmaals: Hou er rekening mee dat dit het weliswaar geschatte, maar reële cijfer is. Je ziet deze cijfers dus pas een dag of zes later terug in de PCR screening, en pas minimaal 2 weken later in de achteruitkijkspiegel van de kiemsurveillance.

Wat betekent dit voor de besmettingscijfers zelf?

Nadat Omicron 100% van de besmettingen uitmaakt, gaat die tweedaagse verdubbeling gewoon door, tenminste, als er geen extreme maatregelen getroffen worden. We rekenen nu dus niet meer met percentages, maar met absolute getallen: er raken meer mensen besmet, allemaal met Omicron.

Wat betekent dit voor de besmettingscijfers zelf?
Nadat Omicron 100% van de besmettingen uitmaakt, gaat die tweedaagse verdubbeling gewoon door, tenminste, als er geen extreme maatregelen getroffen worden. We rekenen nu dus niet meer met percentages, maar met absolute getallen: er raken meer mensen besmet, allemaal met Omicron.

Ons startpunt bestaat uit de huidige besmettingscijfers:
15.000 mensen per dag.
En nee, dat is zo “weinig” dat je het haast niet ziet op de grafiek. Maar met een verdubbeling elke twee dagen verandert dat snel…

Gelukkig nieuwjaar. Of niet, met 1,4 miljoen besmettingen per dag…

Nuance over grafieken met hockeystick- en S-curves vind je in deze uitklaptekst.

Exponentiële groei is niet eeuwig. Of we het nu over de percentages Omicron hebben, of over absolute aantallen besmettingen: Op een gegeven moment is simpelweg de bevolking op. Als er bijvoorbeeld nog maar 1 miljoen mensen over zijn die nog geen Omicron hebben gehad, gaan die dag natuurlijk niet meer 3 miljoen mensen besmet raken, en twee dagen later 6 miljoen. In werkelijkheid vlakt deze hockeystick curve dus op een gegeven moment af in een zogeheten S curve.

Een echt exacte S-curve kunnen we nog niet precies tekenen, omdat we niet weten in hoeverre mensen die een besmetting met Omicron achter de rug hebben, opnieuw besmet kunnen raken met… Omicron.
Hopelijk valt dat mee.

De eerste helft van de curve is hoe dan ook een hockeystick: het afnemen van de curve komt pas als je het grootste gedeelte van de bevolking al hebt gehad, en dus duizenden mensen het loodje hebben gelegd. In de rest van het artikel houden we het bij die grove lijn van de hockeystick: je kunt er zelf bij bedenken dat als zo’n beetje driekwart van de bevolking besmet is geraakt en we met tienduizenden doden zitten, het tempo wel iets omlaag zal gaan. Maar ja, daar hebben alle mensen die dan al zijn omgevallen, weinig aan.

Berekening opnames en doden

Wat betekent dat voor het aantal mensen wat opgenomen wordt in het ziekenhuis, en voor coronadoden?
Het wordt nu snel onzekerder. Want mensen worden pas twee weken na de besmetting ziek genoeg om opgenomen te worden, en als ze dood gaan duurt dat nog eens twee weken. Bij Delta.

Zoals het Imperial College concludeert, lijkt Omicron niet milder dan Delta. In Zuid Afrika leek dat eerst wel zo, maar daar is de bevolking heel anders (veel jonger, mede doordat het westen weigert om patenten op HIV medicijnen vrij te geven, waardoor veel mensen in Zuid Afrika vroeg sterven aan Aids. Je ziet het, we oefenen al heel lang met het laten sterven van honderdduizenden mensen ten behoeve van de portemonnee van enkelen.) Inmiddels vliegen ook in Zuid Afrika de ziekenhuisopnames omhoog, vooral bij jonge kinderen trouwens.

Ook in Denemarken lijken mensen ongeveer even ziek te worden van Omicron als van Delta. Maar zowel Denemarken als het Verenigd Koninkrijk betreft het nog vrij lage aantallen, omdat de hele ziekte simpelweg pas vier weken geleden ontdekt is in Zuid Afrika, en nu pas serieuze aantallen mensen besmet, die pas over twee weken opgenomen worden, en pas over 4 weken eventueel dood gaan.

Kortom, meer onzekerheid hier. Maar om je nogmaals te laten zien hoe heftig een exponentiële stijging is, van een verdubbeling per 2 dagen (en dat weten we wel behoorlijk zeker), dit is nu het meest waarschijnlijke scenario voor de komende weken.

Als Omicron inderdaad ongeveer even ziek maakt als Delta.

Waar baseer ik de cijfers op?
Dit is echt wel een stuk onzekerder dan de vorige grafiek. Ik heb cijfers van Our World in Data gebruikt, een betrouwbare bron, in zoverre dat het aantal doden van het RIVM af komt. In Nederland is het nog altijd niet verplicht om coronadoden te melden. Daar is maar één reden voor te bedenken: het RIVM wil je liever niet teveel confronteren met aantallen doden.

De oversterftecijfers van het CBS zijn (ook volgens het RIVM) beter. En die zijn bijna dubbel zo hoog. Maar ze worden alleen achteraf berekend: het CBS heeft in november pas de cijfers (31.000 doden) tot en met juni vrijgegeven. (Volgens het RIVM waren het er toen pas 17.000)

Maar je snapt het: met CBS cijfers van bijna een half jaar terug kunnen we niet rekenen. Toen waren mensen bijvoorbeeld nog veel minder gevaccineerd.

Ik heb het dus lomper aangepakt: ik heb van de afgelopen twee maanden de besmettingen genomen, de ziekenhuisopnames twee weken later er langs gelegd, en de officiële doden (volgens RIVM) van nog eens twee weken later.

We weten nog niet precies genoeg hoe gemeen Omicron is, maar het zal ongeveer op deze koers liggen zolang het aantal besmettingen elke twee dagen verdubbelt.

Wat zegt u dokter?
Ja, je ziet het goed. Als er geen extra maatregelen genomen worden resulteert het aantal besmettingen op 4 januari twee weken later in 112.000 ziekenhuisopnames PER DAG.
Waarvan er nog eens twee weken later 22.000 mensen (per dag!) sterven.
En twee dagen later is dat getal alweer verdubbeld.

Geen plek en geen extra maatregelen: dan vanaf half januari 112.000 doden per dag

Behalve dan dat er bij god geen plek is voor 112.000 extra mensen per dag in het ziekenhuis. Als we de besmettingen zo ver laten oplopen, kunnen geen van deze mensen nog in het ziekenhuis terecht. Ze gaan dan simpelweg allemaal dood.

We hebben het dan dus niet over 112.000 doden in totaal, wat verschrikkelijk zou zijn, maar PER DAG.

Hoeveel tijd hebben we om dit te stoppen?

Goed, zo ver laten we het natuurlijk niet komen, toch?

OK, hoe lang hebben we dan nog de tijd om de trend om te buigen?

We weten wat de ziekenhuizen nu nog ongeveer aan kunnen: want daar zitten we al op. Maximaal 2.200 tot 2.300 ziekenhuisopnames, plus zo’n 650 IC bedden voor corona. En dat aantal plekken groeit niet maar krimpt, omdat het personeel het niet meer volhoudt.

We gaan iets heel gemeens doen. Hetzelfde als wat Hugo de Jonge en Ernst Kuipers doorlopend doen: We gaan net doen alsof het ziekenhuispersoneel wèl nog extra coronapatiënten aankan. We zetten het maximum op 2.500 ziekenhuisbedden plus 750 IC bedden: 3250 in totaal.

Nu weten we hoeveel tijd we hebben. Want we weten hoe lang coronapatiënten gemiddeld een ziekenhuisbed bezet houden: dat was in de eerste golf hoger, maar in de tweede golf nog maar 7,2 dagen. Helaas weten we ook dat dit vooral dankzij medicijnen is waarvan de meeste, zoals we al lazen, bij Omicron veel minder goed werken. Het kan dus goed tegenvallen. Maar ja, je moet ergens mee rekenen.

Dit is het meest waarschijnlijke scenario als er niet wordt ingegrepen

Hierboven zie je het aantal mensen wat nu in het ziekenhuis ligt met corona, en hoe zich dat de komende weken gaat ontwikkelen als er niet wordt ingegrepen.

Zoals je weet: alle effecten van mensen die nu besmet raken, zie je pas over twee weken in de ziekenhuizen, en over vier weken in de crematoria. Dus wie op 19 december besmet raakt, kan rond 2 januari in het ziekenhuis terecht komen, en rond 16 januari sterven.

Aanstaande zondag en maandag gaat het nog relatief goed qua gevolgen. De ziekenhuizen kunnen de gevolgen van de komende twee dagen aan. Ook de gevolgen van de besmettingen van dinsdag gaan nog redelijk OK.

Omslagpunt

Woensdag, ja echt, aanstaande woensdag al, komt het omslagpunt. Die dag (of misschien een dag eerder, of als we heel erg veel geluk hebben vier dagen later) raken er zoveel mensen besmet, dat die niet in het ziekenhuis passen.

Maar liefst 45.000 raken woensdag besmet, zagen we al eerder. 1.300 daarvan worden over twee weken zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten.
Maar 728 mensen daarvan passen er niet meer in, omdat de ziekenhuizen over twee weken volledig vol liggen. Zij zullen sterven.
Van de mensen die wel in het ziekenhuis pasten, zullen twee weken later alsnog zo’n 180 sterven, omdat corona voor sommigen sowieso dodelijk is.
In totaal 908 mensen.

Laat dit tot je doordringen alsjeblieft.
Het laatste wat ik hoor is dat het kabinet dinsdagavond een persverklaring wil geven. Meestal gaan regels niet per direct in, maar minstens twee dagen later. Die ene dag levert dus bijna duizend doden op.

Wat gebeurt er als het kabinet nog iets langer wacht, en nieuwe maatregelen pas per vrijdagavond in laat gaan? Eén dag langer wachten, de besmettingen blijven stijgen: op donderdag raken er 60.000 mensen besmet, waarvan twee weken later 5.200 mensen naar het ziekenhuis moeten, en er sommigen opgenomen kunnen worden (omdat er ook elke dag bedden vrij komen). Maar 1.290 passen niet en sterven. Van de ziekenhuisbevolking sterven ook nog eens 180 mensen (dit aantal stijgt niet, want het ziekenhuis is vol en er komen geen extra mensen bij), in totaal 1.470 doden.

Zo gaat het verder: Aanstaande vrijdag, de dag voor kerst, zullen ALS NIEMAND AAN EEN KERSTDINER DOET 90.000 mensen besmet raken, waarvan er over vier weken 2.344 mensen dood zullen zijn. Zaterdag resulteert in 3.220 doden, volgende week zondag in bijna 5.000 doden op 1 dag.
MITS NIEMAND KERST VIERT.

4. Ingrijpen

Hopelijk grijpt het kabinet niet pas volgend weekend in. Hopelijk houdt ze meteen vandaag een persmoment, en gaan alle regels onmiddellijk in.

Als we de lekken mogen geloven gaat dat ook gebeuren, en gaan hopelijk alle niet-essentiële winkels, horeca, sport en helaas ook cultuur onmiddellijk dicht zoals het OMT adviseert.

Alleen: dat is helemaal niet genoeg. Dat is een maatregel die redelijk helpt tegen Delta, met een grotendeels gevaccineerde bevolking. Een maatregel die we een maand geleden hadden moeten nemen.
Omicron is volgens het Imperial College 5,4 keer zo besmettelijk voor mensen die al corona hebben gehad. Volledige vaccinatie met Astra Zeneca of Janssen heeft er vrijwel geen effect op. Met Pfizer of Moderna maar ten dele.

De grote motor achter de besmettingen zijn de scholen. De basisscholen gaan een week eerder dicht, maar de rest is gewoon nog open.

Er raken enorme hoeveelheden mensen op hun werk besmet. Vele werkgevers verbieden thuiswerk gewoon alweer een hele tijd, en zelfs toen dat niet mocht trad Den Haag daar niet tegen op.

Het hele idee dat je in een dergelijke noodsituatie gewoon de trein kan pakken met een niet medisch mondkapje ergens onder je kin, of af, omdat je een snickers eet, en dan naar een vriend kunt reizen voor een leuk bezoekje – of hey, skivakantie yeah… dat is gewoon absurd. Maar het is nog veel erger. Mensen zijn massaal van plan om kerst te gaan vieren met vrienden en familie. En het kabinet geeft tot nu toe alleen maar vrijblijvende adviezen om dat met max vier mensen te doen.

Je weet wat er gaat gebeuren. Ze gaan wel maatregelen nemen, misschien iets meer of misschien iets minder dan we nu vermoeden, maar het zullen er sowieso te weinig zijn. Dat is na 23 maanden wanbeleid een zekerheid.

Bereid je voor, dit gaat mis, en veel heftiger dan de eerste golf.

5. Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk: vaccineren, zodat je minder kans op ernstige ziekte hebt.

Het gaat hierboven vooral over de kans om besmet te raken, en zelfs om symptomatisch ziek te worden, en helaas geeft vaccinatie je daarop vrijwel geen bescherming meer. Maar het tegengaan van besmettingen is slechts je eerste immuniteits-defensie front. Vaccinatie zorgt er ook voor dat als je eenmaal toch bent besmet, je T-cellen de indringers zo snel mogelijk weer opruimen. En dat immuniteits-front-dankzij-vaccinatie werkt nog steeds wel enigszins bij Omicron: je hebt veel minder kans op zeer ernstige ziekte.
Vaccinatie blijft dus zin hebben!

Ten tweede: haal je booster zodra Lachend Bord Pap je niet meer in de weg zit en je een afspraak kunt maken. Doe dat online, de callcentra zijn te druk. Met je booster heb je volgens Imperial College al minstens 55% minder kans om ziek te worden.

Ten derde, en misschien kun je hier beter ten eerste van maken:
Gebruik overal waar je komt een goed masker.
Een goed masker is niet zelfgemaakt en ook geen niet-medisch masker, en is zelfs geen chirurgisch masker. Chirurgische maskers zouden goed zijn, als ze goed zouden afsluiten; maar dat doen ze niet, je ademt er gewoon omheen aan de zijkant en bij de ogen.
Een goed masker is al helemaal geen FFP1 masker (wat veel te grof is, het virus vliegt er zo doorheen)

Een goed masker is FFP2 of FFP3.
(En nee, niet onder je neus of onder je kin)

Er zijn geen tekorten aan maskers. Dat kan veranderen nu Omicron wereldwijd dominant wordt. Als dat zo is, dan koop ze niet maar gun ze aan de zorg. Gebruik dan chirurgisch IIR maskers, en fabriek zelf iets om de kieren te dichten, want als je dat goed doet voldoen die prima.

Ten vierde: hou afstand, hoe meer hoe beter. Beter nog: zie mensen alleen als het ECHT niet anders kan. En als het echt noodzakelijk is dat je iemand binnen moet zien, dan zorg dat er minstens één raam helemaal open staat. Yep, met mondkapje.

Ten vijfde: test jezelf regelmatig, liefst steeds vlak voor je iemand wil gaan zien. Zelftests pikken 75% van de besmettingen op, PCR nog meer maar die zijn trager.

Als je denkt: het zal toch wel los lopen, en al die cijfers doen me niks:
Hier een echt gebeurd verhaal uit de praktijk, via professor Christina Pagel.

Later bleek ook die ene overgebleven persoon toch besmet.

Neem dit serieus, zorg voor jezelf en voor je naasten.
Veel sterkte voor ons allemaal.

Later meer

Het is kwart over 9 ’s ochtends. De koppen zijn bagger, ik heb zeker spelfouten gemaakt, hopelijk geen rekenfouten. Ik heb nog een stapel bronnen liggen om toe te voegen.
Maar ik ben te moe om ze nu na een nacht doorwerken te fiksen. Later vandaag en de komende dagen gaan er zeker nog dingen aangevuld worden. Hou het in de gaten.

Natuurlijk gaan vele mensen dit artikel als paniekzaaierij zien. Allemaal onzin, mijn imuunsysteem, enzovoorts. We kennen de riedel intussen allemaal.

Als ik het mis heb, en een kapitale rekenfout heb gemaakt, ben ik super blij.
Maar de vorige keren had ik het niet mis. Zelfs mijn voorspelling van maart 2020 kwam gewoon uit, veel preciezer dan ik zelf had verwacht, en bleef kloppen zolang als we nog geen vaccins hadden.

Deze keer is het vreemd genoeg een grotere gok. Maar stel nou eens dat ik er 50% naast zit, en de ziekenhuizen zonder maatregelen pas twee dagen later volledig dichtslibben? En er dus niet op volgende week zondag, maar pas op de dinsdag erna zoveel besmettingen optreden dat als gevolg daarvan 5.000 mensen per dag zullen sterven?

Wat ga je dan tegen me zeggen? “Haha, zie je wel, angstzaaier, het was maar liefst twee keer zo weinig als je zei”?

Dit is geen angstzaaierij, dit is basale wiskunde, en die heet exponentiële groei. Maatregelen, veel strenger dan ooit tevoren, zijn het enige wat ons daarvan kan redden.

Nabrander: het persmoment

Het persmoment is net geweest. Ik was opgelucht dat het niet werd uitgesteld, dat de maatregelen zowat direct ingaan en dat er een aantal behoorlijk serieuze maatregelen worden genomen. Dat viel me oprecht mee, al snap ik best dat het voor veel mensen super kut is en rauw op hun dak valt – maar je hebt hierboven gelezen waarom.

Tegelijkertijd heb ik vast net als iedereen zitten gruwen van de manier waarop de heren hun eigen straatje weer eens schoonvegen. De Jonge die roept dat je je zo snel mogelijk moet boosteren, wat de meeste mensen juist dankzij De Jonge niet kunnen – ik ook nog niet, ondanks dat ik als kwetsbaar persoon nu 22 maanden in isolatie leef.

Gelukkig hoeven we ‘nog maar’ 9,5 miljoen mensen te boosteren. De Jonge beloofde dat hij komende week 1 miljoen mensen laat prikken, de week erna anderhalf miljoen. En dat uiterlijk 7 januari iedereen boven de 18 een uitnodiging krijgt, en we dan een week later klaar zijn, dus 7 miljoen prikken in twee weken tijd waarvan de helft nog vóór de uitnodiging.
Fijn, dat geeft vertrouwen.

Of neem het OMT, wat vorige week zei dat ze hun advies pas een week later zouden geven omdat ze eerst wilden weten of je zieker wordt van Omicron. Nu is het een week later, en ze weten het natuurlijk nog steeds niet. Wel hebben ze afgelopen week meermaals de media opgezocht om te gaan ouwehoeren hoe goed ze het deden, dat het allemaal wel meevalt misschien, dat de cijfers dalen – en daarmee hebben ze voor de zoveelste keer het draagvlak voor hun eigen maatregelen ondermijnd.
Waarvoor? Voor niks, ze hebben gewoon een week op hun handen gezeten, hebben in die tijd ongetwijfeld heel hard gewerkt, maar hebben maatregelen uitgesteld terwijl de redenen ervoor totaal niet zijn veranderd.

Gelukkig kwam Van Dissel alles even uitleggen, zodat Rutte kon doen alsof het hem ook allemaal maar overkomt. En wat een fijne begrijpelijke taal ook weer!

Dan de maatregelen zelf

De scholen dicht, dat was echt nodig. Maar hoezo gaan ze in januari al weer open? En hoe dan? Nog steeds geen ventilatie, geen mondkapjes, kids gewoon naar school laten komen, ook als ze naast een besmet persoon hebben gezeten?

Waarom zeg je niks over werk? Talloze werkgevers verbieden werknemers al lang weer om thuis te werken. Zelfs toen thuiswerk nog verplicht was, handhaafde het kabinet precies helemaal niks richting werkgevers.
En, wat, je zegt niets over vakantie of Schiphol? Gewoon tienduizenden mensen per dag lekker samen in een vliegtuig laten stappen, volle vakantieparken, u zegt?

Het ergste was wel dat er nagenoeg niets over ventilatie en zelfs niet over mondkapjes werd gezegd. Zelfs geen FFP2 voor de zorg!
De grote besmettingsmotors, zelfs nog meer bij Omicron dan Delta, worden niet aangepakt.

Kortom: meer dan ik had verwacht, maar veel minder dan nodig is. Met deze maatregelen gaat deze golf alsnog keihard fout.

En wat dan daarna?

Tja, en dat is natuurlijk de cruciale vraag. Hugo beantwoordde hem wel: “De lockdown is er om tijd te kopen.” Die hij wil gebruiken voor boosters, en om zich af te vragen of Omicron eigenlijk niet milder is.

Dus weer eens in lockdown, die we gewoon hadden kunnen voorkomen hè mensen? Als we op tijd hadden ingegrepen?

En daarna op de oude voet door. Maandag twintigduizend mensen besmet, dinsdag tien of juist dertig k, allemaal prima. Hier duizenden dood, daar honderdduizenden longcovid, oh oeps, wat zeg je nou, wéér een nieuwe variant?

We weten niet hoe deze golf wordt. Ik hoop dat je uit dit artikel hebt kunnen meenemen hoe ontzettend hoog de urgentie is, hoe enorm de gevolgen kunnen zijn. Als de maatregelen tot een R van 2 leiden in plaats van 3, zijn we nog steeds veel verder van huis dan in de eerste golf. Gaan er nog steeds tienduizenden dood. Omdat het coronabeleid alles en iedereen heeft uitgehold en de zorg zowel vol als op is.

Belangrijkste oorzaak wordt genegeerd

Maar nog belangrijker is dat deze lockdown opnieuw slechts uit symptoombestrijding bestaat. Symptoombestrijding die keihard nodig is! Maar ook de oorzaak moeten we eindelijk eens aanpakken.

Vaccinatie is super belangrijk, maar was nooit genoeg, en met Omicron al helemaal niet. We moeten vooral het beleid eindelijk veranderen. Weg met het “sturen op de IC”, weg met amorele groepsimmuniteitsstrategieën.

We moeten corona niet uitsmeren, maar oplossen. Niet verzachten of vertragen, maar eindelijk eens direct bestrijden. Met de hele Zwitserse kaas: met FFP2 maskers, vaccins, afstand, ventilatie. Met het daadwerkelijk doorgaan met een lockdown inclusief bovenstaande maatregelen, tot de cijfers werkelijk laag zijn. Zodat we eindelijk eens echte test-trace-isolate kunnen inzetten om corona uit te doven.

Intussen wens ik je veel sterkte.

Nabrander 2 (23 dec ’21)

Omicron toch milder? Zijn we nu gered? (nee)

Het laatste nieuws lijkt toch weer een klein beetje positiever. Uit de nieuwe data van ziekenhuisopnames in de UK, gecombineerd met die in ZA, lijkt Omicron toch iets milder. Niet veel: je hebt volgens de laatste cijfers 25 tot 70% minder kans om heel ernstig ziek te worden.
(de cijfers gaan ongetwijfeld nog vaker aangescherpt worden: het is een flinke maand na de ontdekking van Omicron gewoon nog te vroeg om dingen heel zeker te weten. En bovendien zijn de cijfers in bijvoorbeeld Denemarken veel minder positief, èn zijn de cijfers vertekend omdat nu nog weinig ouderen besmet zijn, die het meeste risico lopen. Maar laten we voor het moment Imperial College even blijven volgen, die het op dit moment over deze cijfers hebben.)

“U zegt: 70 procent? Dat is toch fantastisch?”

Helaas, nee, dat scheelt veel te weinig. En wel om vijf redenen:

 1. Het scheelt bijvoorbeeld veel minder dan dat vaccinatie hielp tegen Delta. En Omicron trekt zich weinig van vaccinatie aan.
 2. Van boosters dan weer wel, maar helaas lijken die volgens de laatste cijfers na tien weken alweer 15 tot 25% minder werkzaam dan in het begin (ook dit cijfer gaat vast nog verder aangescherpt worden). We hebben het dan over je kans om ziek te worden met symptomen, dus helaas niet alleen maar over je kans om besmet te raken.
 3. De immuniteits-escape van Omicron is echt erg hoog, ook tegen eerder doorgemaakte besmettingen, misschien zelfs besmettingen met Omicron. Dat laatste is een super belangrijke, maar nog onbeantwoorde vraag. Want als ook mensen die Omicron hebben gehad, opnieuw met Omicron besmet kunnen raken, wordt je dus elke keer weer opnieuw ziek, en dan heb je er weinig aan dat je 70% minder kans op ernstige ziekte hebt:
  Als je heel vaak opnieuw een kleine kans hebt op ernstige ziekte heb je alles bij elkaar veel méér kans op een ziekenhuisopname, dan wanneer je maar één keer een wat grotere kans op het ziekenhuis hebt en daarna immuun bent.
 4. Dan is er die kleinigheid waar we bijna nooit iemand over horen: Long Covid. Laten we niet teveel herhalen van wat je hierboven al gelezen hebt, maar er is nog niks bekend over Omicron en Long Covid. Als de cijfers hetzelfde zijn als bij Delta is dit een total disaster: 15 tot 30% van (ook de milde) besmettingen is fucked, soms voor lange tijd, soms chronisch en dus voorgoed.
 5. Maar het belangrijkste op dit moment zijn de ziekenhuizen. Die al vol zitten.
  Op dit moment lijkt het er op dat Omicron vrijwel even besmettelijk is als de mazelen, en zelfs met maatregelen tegen verspreiding (wel minder dan momenteel in Nederland) nog een Rt van boven de 3 te hebben. Volgens immunoloog Fauci (VS) verspreid Omicron zich meer dan Delta via aerosolen, is Omicron zelfs even besmettelijk als de mazelen, en heeft het zonder maatregelen dus een R0 van 16 tot 18. (De R0 van Delta is 5 tot 9)
  Laten we de gevolgen daar even van bekijken.

Wat nu als iedereen ongelijk heeft en het allemaal nog veel positiever is?
Wat als niémand opnieuw besmet raakt na een Omicron besmetting?
Wat als Omicron niet drie keer zo besmettelijk is als Delta, maar slechts twee keer?
Wat als Omicron niet een kwart tot 70% minder kans op ziekenhuisopname geeft, maar zelfs tien keer zo weinig?

Dan zijn we nog steeds genaaid. We kunnen niet voor eeuwig in pseudolockdown blijven. En hier zie je wat er dan gebeurt met die (nogmaals: veel te positieve) cijfers. De IC wordt weggevaagd, en vrijwel iedereen die had moeten worden opgenomen maar er niet meer past, overlijdt.

De Jonge komt qua ‘structurele strategische visie’ nog steeds niet verder dan vaccineren – wat goed is om te doen maar ook volgens de WHO al onder Delta te weinig!
Intussen, je krijgt dit toch niet verzonnen…
CDA wilde eerst niet, maar wil sinds deze week nu toch 2G beleid invoeren. De samenleving opengooien voor ongeteste mensen, omdat ze gevaccineerd of eerder ziek zijn geweest –
– terwijl je weet dat Omicron zich daar geen fuck van aantrekt…

Terwijl mensen die nooit geboosterd zijn, gewoon voor eeuwig hun groene vinkje houden. Ook al hebben ze geen enkele bescherming tegen Omicron. Terwijl zelfs veel mensen die aantoonbaar hebben gefraudeerd met hun QR-code, of zelfs gewoon besmet zijn volgens de GGD, gewoon voor eeuwig hun groene vinkje houden...

De Kamer wilde wel dat dat veranderde, maar Hugo weigert gewoon. Hij verschuilt zich achter privacy regels – een kulargument, want in de rest van de EU gelden die ook, in Duitsland zijn ze zelfs strenger, toch kan het daar wel. Er blijken ook echt mensen te zijn die weten dat ze besmet zijn, en dan toch naar een feestje gaan. Wat gaat Hugo daar aan doen, vraagt de Kamer hem? Niks. Volgens onze neoliberale demissionair is het, ik citeer: “Zoals [eerder aangegeven], zie ik het als de eigen verantwoordelijkheid van mensen om rekening te houden met anderen en zich bij een eventuele besmetting aan de op dat moment geldende richtlijnen en basisregels te houden.”

Àls je G-beleid wil voeren, dan is met Omicron toch hopelijk wel duidelijk dat je 1G beleid moet voeren – iedereen testen?
Maar nee, CDA, D66 en VVD willen het omgekeerde. Steeds als je denkt dat het niet slechter kan…

Alsjeblieft, gebruik FFP2 of betere maskers, overal. This fire is real. En van de overheid heb je te weinig bescherming te verwachten.

(hieronder: TikTok die perfect uitlegt hoe westerse landen met vaccins omgaan)

@thekaranmenon

Vaccine Apartheid explained. Thanks big pharma!! 🧐😭 #comedy #omnicron #learnontiktok #fyp

♬ original sound – Karan Menon

12 gedachtes over “En toen was er eindelijk paniek”

 1. Dank voor het artikel. Ik vrees dat het erg waar is.
  Aan de maatregelen valt mij op dat, tot mijn grote verbazing, de opvang voor kinderen van 0-4 jaar wel open blijft. Gezegd wordt: ‘Dat komt mede doordat het aantal besmettingen onder kinderen tussen 0 en 4 jaar oud tot nu toe laag is gebleven. ‘Dit baseert men dan vermoedelijk op niets omdat deze kinderen vrijwel niet getest worden. Ik werk in deze opvangvorm en meerdere (directe) collega’s zijn inmiddels besmet, zelfs met bijna dodelijke afloop en daadwerkelijk dodelijke afloop . Kinderen worden met hoge koorts en hoestend gebracht zodat we al meerdere kinderen naar huis hebben moeten sturen. Ook geven ouders kinderen een zetpil zodat ze pas om 11.00 uur 39 graden koorts hebben. Ik vind het echt schandalig dat op basis van een leeftijdsgroep die bijna niet getest wordt de conclusie wordt getrokken dat de besmettingen laag zijn gebleven. Die fout is al eerder gemaakt (kinderen kunnen het niet krijgen enz. enz. en heeft ook geleid tot waar we nu zijn. Ik heb het ministerie maar weer eens gemaild maar de vorige keren heeft dat ook niet geholpen.
  In elk geval dank voor het artikel!

 2. Uitstekend artikel!!

  Wij kunnen en willen je helpen. Denk bv aan je analyse over mortaliteit. We publiceren week cijfers, ca 40% boven CBS.
  Kunnen op alle mogelijke manieren je verhaal versterken en de kritiek erop debunken.
  Check svp @AlleBurgers
  We zijn partner in WHN. We zijn nu ook begonnen om de beste internationale deskundigen samen te brengen, real time voor alle issues, bijv de door jou hier genoemde, Eric Deng zit bijv ook in de groep. Global project. Net gestart. Op zeer korte termijn resultaten, issue by issue, en scaling global and by country, zo mogelijk verder naar burgers.
  AlleBurgers is het tussenniveau, enfin check onze site en persbericht brief aan Rutte. We moeten elkaar kunnen versterken. Voorstellen zijn welkom!

 3. ‘Elke twee dagen een verdubbeling.
  Woensdag zat Amsterdam op 25% Omicron in de PCR screening, vrijdag dus op 50%, zondag richting de 100%.’ kijk uit met deze berekening. Je kunt niet stellen dat een verdubbeling van 50% 100% oplevert.

  1. Klopt, op het eind gaat het iets langzamer. Zie ook de uitklaptekst hierboven over de “S-curve”. Maar bij een verdubbeling per twee dagen is dat werkelijk peanuts.
   Omicron is op dit moment gewoon al dominant, en dat ga je in de PCR screening van over 7 dagen (die natuurlijk altijd terugkijkt: mensen worden niet getest op het moment dat ze besmet raken) terugzien.

  1. Ja joh, kan je wel zien toch? Niet alleen aan dit artikel, aan alles wat we schrijven. Wij steunen het kabinet door dik en dun! We worden er vet voor betaald ook nog. Het kabinet is echt dol op anarchisten.

 4. Een model van het imperial college, die er destijds orde-grootes naast zat en de reden waarom we hier nu in verzeild zijn geraakt, dat kun je toch niet serieus nemen? Dan diskwalificeer je jezelf volstrekt

  1. Integendeel. We gebruiken juist het Imperial College rapport, en wel om twee redenen:
   1. Dit is waar het RIVM / OMT naar kijkt
   2. Andere internationale wetenschappers waarschuwen al veel langer dat het helemaal mis gaat, ook al onder Delta. Zie bijvoorbeeld ons artikel van een maand geleden. Het OMT negeerde dat, zoals gewoonlijk. Maar nu zelfs de bedenkers van de amorele, niet-werkende strategie van groepsimmuniteit-via-besmetting alarm slaat, is dat een zeer onverdachte bron. Het is alsof niet alleen de socialisten armoede willen bestrijden, maar zelfs de liberalen roepen dat de ongelijkheid te groot is. Dan weet je dat er echt iets aan de hand is.

 5. Ik begrijp de ernst van je artikel en de onbekendheid en onwetendheid die omikron met zich mee brengt. Zolang dit nog niet duidelijk is, deel ik die zorgen met je. Maar als je gaat modelleren en extrapoleren, wil je dan wel de juiste cijfers blijven gebruiken en niet overdrijven? Wat mij betreft gaat dat ten koste van je geloofwaardigheid.

  Je hebt het over 1.4m besmettingen in januari, dat is nogal wat, dat betekent dat half januari heel Nederland in een maand tijd Covid gehad zou hebben, enfin dat was niet mijn punt. Deze besmettingen zouden volgens jou twee weken later leiden tot 120k opnames per dag, dus 1 op de 11 besmette Nederlanders komt in het ziekenhuis volgens jou. Dit zou dan twee weken later leiden tot 22k doden per dag, wat neer komt op 1 op de 63 besmettingen leidt tot een overlijden (1,6%).

  Als ik dit knap staaltje gegoochel met cijfers vergelijk met de de RIVM cijfers van 7 tot 14 december dan praten we over 16,6k besmettingen, 268 ziekenhuisopnames en 63 doden per dag. Dit komt neer op 1 op de 62 besmettingen leidde tot een ziekenhuisopname, en 1 op 262 besmettingen leidde tot een overlijden. Nogmaals de cijfers van jou: respectievelijk 1 op 11 en 1 op 63. Hier komt ook nog bij dat op termijn het boosteren natuurlijk ook nog zijn effect gaat hebben voor de oude en kwetsbare mensen.

  Nogmaals ik ben het niet geheel oneens met het stuk dat je geschreven hebt, maar houd je aub aan de juiste cijfers. Volgens mij is niemand gebaat bij het misbruiken daarvan 🙂

  1. Nope, we rekenen heel anders. We keken naar weekcijfers. Van 17-10 tot 28-11: gemiddeld raakten er zo’n 54.308 mensen p/w besmet. Dat resulteerde twee weken later in gemiddeld 1.585 (2,92%) ziekenhuisopnames, en nog twee weken later in 310 sterfgevallen (één week minder aan cijfermateriaal), dus 0,57%.
   Je kunt natuurlijk niet de besmettingscijfers van een week vergelijken met de sterfgevallen in dezelfde week.

   Het klopt dat exponentiële stijging niet eeuwig is, daar zeggen we iets over hierboven in de uitklaptekst over S-curves.

 6. Veel tegenstrijdige reacties
  Verenigd Koninkrijk heeft het over R-getal van 3
  Nederlandse virologen zijn weer helemaal om en Zelfs optimistisch terwijl de cijfers in veel landen exploderen

  Nederland en België dalen de bemettingen en ziekenhuisopnames wel en ben bang na dit goed onderbouwde stuk te lezen dat dit van korte duur zal zijn
  Wel even kanttekening dat de voorspelde cijfers nu al afwijken en hopelijk niet volledig de waarheid worden.

  Dat er geen tsumami maar muur op ons afkomt zoals we zien in omliggende landen is kwestie van tijd
  1 op 10 Londenaren besmet is in zo’n stad met zoveel inwoners is voor de meeste grote steden ook kwestie van maatregelen en hopelijk helpt deze tijdelijke lockdown inderdaad om voor de echte golf iedereen op tijd te boosteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *