Ziekenhuizen stellen noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit. Catshuisoverleg over avondklok en heropening terassen.

“Sturen op de IC”

En toen was de discussie plotseling voorbij

Stoppen of afremmen?

Zoals je weet pleit ik al 13 maanden voor een #ZeroCovid beleid. We moeten corona niet uitsmeren, we moeten het stoppen.
Het genocidale idee dat we kunnen ‘sturen op de IC’ heeft tot ruim 20.000 doden geleid, en tot een permanente halve (pardon, intelligente!) lockdown.

In Nieuw Zeeland zijn de kroegen open, en zijn pas 26 mensen gestorven. Niet 26.000, nee, 26.
Ook landen als Vietnam, Bhutan, Niger, Australië en Taiwan kunnen het. Nederland kan dat gewoon ook. Het is een kwestie van het gewoon besluiten en doen.

Je moet er even voor omdenken.
Want om van die eeuwige lockdown af te komen, moet hij eerst strenger. Mensen die elkaar niet zien, kunnen elkaar niet besmetten. Geen halve lockdown, maar een echte. Maar ook kort. Een week of vijf tot acht, en de cijfers schieten omlaag.

In die paar weken breng je eindelijk drie zaken op orde:

– Testen
Dat doen we al redelijk goed, maar het kan beter.

– Traceren
Dat is nu nog een zootje. Er wordt bijna niets aan contactonderzoek gedaan. Er moet niet 1 miljard naar onzinnige fieldlabs waar steeds mensen bij besmet raken, er moet geld en veel meer mensen naar contactonderzoek. Elke besmetting moet worden opgespoord, en alle contacten van die persoon.

– Isoleren
Dat doen we nu haast helemaal niet. Het is volkomen vrijwillig, 60% gaat toch naar buiten na een positieve test, en nog eens 60% laat zich niet eens testen na een melding van een besmet contact.
Maar iedereen die besmet is, en iedereen die daar (ook kort) mee in contact is geweest, moet natuurlijk in isolatie. Gewoon, in quarantaine uitzieken tot je beter bent, of aangetoond wordt dat je niet besmet bent. Een andere manier is er niet om te zorgen dat je niemand besmet.
De overheid moet dat niet alleen verplichten en controleren, maar vooral ook faciliteren. Want niet iedereen heeft de luxe van genoeg ruimte, vast inkomen en buren die boodschappen doen, om in quarantaine te kùnnen gaan. De overheid moet dan helpen, en zorgen dat mensen zich kunnen isoleren.

Als je die simpele stappen zet, kunnen we binnen no time naar nul corona.
De samenleving kan dan open. De lockdown kan weg.

En ja hoor, af en toe zal er dan een nieuw geval opduiken. Dat gebeurt in Nieuw Zeeland ook. Door veel te testen en er onmiddellijk op te duiken als dat gebeurt, stop je zo’n uitbraak dan voordat er veel mensen besmettelijk worden.

Het kan dus zijn dat jouw gemeente een keer zo’n uitbraak heeft, en je weer even maatregelen hebt. Maar dat is kortdurig en komt zelden voor. Normaliter ben je gewoon vrij om elkaar te knuffelen, om te werken. Er is geen permanente lockdown meer.
Niemand hoeft meer bang te zijn dat er iemand dood gaat, of chronisch ziek wordt. Niemand hoeft meer bang te zijn over de economie, of te vrezen dat hij failliet gaat.

Zo zou het kunnen zijn. Zo is het in landen die sturen op 0 covid.
Maar hoe is het dan in Nederland? Nu, met het huidige beleid?

In Nederland geen Chinese, Italiaanse of Braziliaanse toestanden

Hoe doen wij het vergeleken met de rest van de wereld?
We stijgen weer flink! Op nummer 16 nu. Nog heel even en we staan weer in de wereld top tien! (van aantal besmettingen).

In deze grafiek zie je boven de stippellijn de wereld top 16 van het aantal nieuwe besmettingen per miljoen inwoners.

Onder de stippellijn staan ter vergelijking vier landen waarvan bijna iedereen denkt dat het daar veel erger is dan bij ons. Maar dat is niet zo. Brazilië staat op plek 25, Italië op 38, Europa op 39, de VS op 47, India op 68, UK op 95, China op 174. (Smoothed rolling 7-day average 12 april 2021)

Ja, het is verschrikkelijk in Brazilië. Bolsonaro houdt zijn bevolking voor de gek, houdt elke effectieve maatregel tegen nieuwe besmettingen tegen, terwijl tallozen sterven.
Maar in verhouding tot het aantal inwoners komt het aantal nieuwe besmettingen in Brazilië nog niet eens in de buurt van Nederland momenteel.

Vaccins

Je kunt denken: maar die eeuwige halve lockdown van Nederland, daar zit toch wèl een einde aan? Want straks is toch ooit, veel te laat, met enorm veel vertragingen, iedereen gevaccineerd?

Nee, helaas, daar houdt het waarschijnlijk niet zomaar mee op. AstraZeneca en Janssen beschermen gezonde jonge mensen behoorlijk goed tegen ernstig ziek worden van ‘gewone’ covid-19. Maar ze beschermen niet zo goed tegen besmet raken, of anderen besmetten. Met name als het gaat over sommige nieuwe mutaties.
En Pfizer en Moderna werken wat dat betreft weliswaar beter, ook bij kwetsbare mensen en ouderen, maar evenmin perfect. Bovendien hebben we de laatste mutant nog niet gezien.

Europa, de VS en nog een paar landen zoals Brazilië, hebben simpelweg veel te veel mensen besmet laten raken. Elke besmetting is een nieuw risico op een nieuwe mutatie. Er zijn intussen mutaties in omloop die zich minder aantrekken van de nu beschikbare vaccins, en zelfs varianten die zich veel moeilijker laten testen. Het hele idee van De Jonge om 1 miljard uit te geven aan versoepelingen met het misleidende naampje “fieldlab”, terwijl we al weten dat er mutaties in Europa zijn die je helemaal niet goed kan opsporen met een standaard test… we hebben te maken met een overheid die ons aan het gaslighten is waar we bij staan.

Dat De Jonge bovendien is gestopt met AstraZeneca aan gezonde jonge mensen geven, maakt het nog belachelijker. Als het om corona gaat, weigerde het kabinet in alle toonaarden om het voorzorgsprincipe te hanteren. Mondkapjes? Mochten we niet gebruiken, want het was niet aangetoond werkzaam. Kinderen besmettelijk? Nee joh, allemaal onzin – tot het toch werd aangetoond.
Maar nu er vijf mensen in Nederland trombose hebben gekregen van AstraZeneca, na 400.000 vaccinaties? Nu geldt ineens wel het voorzorgsprincipe?

En dat terwijl er bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken elk jaar meer dan 200 mensen trombose krijgen per 400.000 combinatiepil gebruikers, zonder dat daar een haan naar kraait? Dus veertig keer zoveel?

Het is werkelijk volkomen belachelijk.

Laat je vaccineren

Ja, vaccins gaan enorm helpen, en laat je alsjeblieft vaccineren. Maar de kans dat we van de zomer al van corona af zijn is gewoon nul. Ondanks De Jonge’s klets over “in het zicht van de haven”.
Niet alleen zal nog lang niet iedereen gevaccineerd zijn in dit tempo (onder de 18 vaccineren we zelfs niemand), maar vaccineren zal waarschijnlijk ook gewoon niet genoeg zijn om te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden. Het is zeker wel een enorm belangrijk hulpmiddel om te zorgen dat minder mensen sterven. We weten van Pfizer en Moderna bovendien dat ze de besmettelijkheid enorm remmen. En dus zijn vaccins, zeker de mRNA vaccins, een belangrijk hulpmiddel om makkelijker naar nul covid te gaan.

Voor de mensen die sociaal darwinisme een aanlokkelijk idee vinden, en denken dat mensen zoals ik die kwetsbaar zijn, minder recht van leven hebben als zij:
Sorry schat, die vlieger gaat niet op. Bij de nieuwe varianten gaat het niet meer alleen om ‘dood hout’ wat sterft. De ziekenhuizen van Brazilië en intussen ook Frankrijk, liggen vol met alle leeftijden, waaronder bijzonder veel dertigers. Verder blijkt ongeveer tien procent van de besmettingen, ook van mensen die maar heel matig ziek werden, tot Long Covid te leiden: Nederlanders die heel lange tijd ziek zijn of zelfs chronisch.

Van de mensen die wel in het ziekenhuis opgenomen worden blijkt zelfs meer dan de helft na een half jaar nog steeds ziek te zijn.

Dat is gemeten toen de oude versie van covid-19 nog dominant was. We weten al dat de Britse versie die hier nu dominant is geworden, dodelijker is. Dat geldt vrijwel zeker ook voor de Braziliaanse P1 versie. Die zorgde voor een ramp binnen een ramp in Manaus, waar ook (jonge) mensen die al corona hadden gehad opnieuw ziek werden en massaal stierven. In Brazilië blijken dertigers 500% zo snel besmet te raken, en 350% zo snel te sterven als in de eerste golf met de oude coronaversie. Ook andere leeftijdsgroepen raken sneller besmet en sterven vaker.

En juist die P1 versie is momenteel in Nederland aan het oprukken. In mei kan het dan al om 50% van het aantal besmettingen gaan.

Wat niet weet wat niet deert

Intussen doet het RIVM nog steeds maar mondjesmaat steekproeven om te kijken welke mutaties er zijn. Afgelopen week zelfs nog minder dan voorheen. Er is geen enkel binnenlands beleid om te voorkomen dat mutaties gaan overheersen, en dus zullen ze dat gaan doen.

Leuk om te weten: In Nederland is het nog altijd niet verplicht om te melden als iemand aan corona sterft. Zelfs ziekenhuizen niet.

Ander grappig weetje:
Er zijn maar twee landen ter wereld die niet bijhouden hoeveel mensen er genezen van corona: Nederland en Zweden. Ook geeft Nederland niet internationaal door hoeveel mensen besmet raken. Want dat is toch totaal niet belangrijk in een pandemie?

Nieuw beleid: aantal besmettingen onzichtbaar maken

Je kunt nu een zelftest halen in de drogisterij. Aan de ene kant goed natuurlijk, als mensen vaker testen – mits ze zich iets van de uitslag aantrekken, wat in bijna de helft van de gevallen niet gebeurt.

Maar zelftests, dat betekent ook: onzichtbaarheid. Want niemand geeft de uitslagen van die zelftests door. En ja, als je positief test is het de bedoeling dat je je ook nog een keer met een PCR test in een GGD-straat laat testen. Maar ga jij dat doen? Dan was je toch wel meteen gegaan, dan had je niet eens die 20 euro voor de zelftest hoeven betalen.

De eerste week dat de testen te koop waren, stonden er meteen rijen voor de deur en was hij op vele plekken direct uitverkocht. Even later waren veel media en politici aan het juichen dat er ietsje minder besmettingen waren. Maar al die besmette mensen die alleen een zelftest hebben gedaan, zijn helemaal niet geteld. Naar alle waarschijnlijkheid waren het er juist meer, maar niemand weet hoeveel.

De laatste fuckup met zelftests is misschien wel de meest duidelijke.
De overheid wil dat je GEEN zelftest doet als je corona-achtige klachten hebt. Dan moet je gewoon naar de teststraat. Want een zelftest is een pak minder betrouwbaar: 20% van de besmettingen wordt gemist, zelfs als je hem perfect onder begeleiding afneemt. Laat staan als mensen hem zelf doen, zonder begeleiding op de bank, en denken: “Het valt meestal wel mee als je naar de teststraat gaat, maar die ene keer deed het zo’n zeer! Ik ga even iets minder diep hoor, bij mezelf”.

Dus zelftests moet je alleen doen voor de zekerheid, juist als je géén corona achtige klachten hebt.

Maar wat stond er op de pakjes?
Bedoeld voor ‘mensen waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn met covid-19’, zo staat te lezen in de bijsluiter van La Roche.
Voor “mensen met en zonder klachten”, staat er nog steeds op de webwinkel van Sywert van Lienden. Zelfs nu staat het er nog steeds, vier dagen nadat de Volkskrant hem er al op wees dat hij een “oelewapper” is en raad geeft die helemaal niet mag.

Meer weten over zelftests en coronapaspoorten? Lees in de uitklaptekst verder.

Eerst het testbewijs. Men doet alsof een test je tegen corona kan beschermen. We zouden hele kuddes bij elkaar kunnen zetten, als we ze maar eerst testen.
In de schandalige fieldlabs, waarbij er nota bene bij stijgende cijfers mensen als labratten werden gebruikt door ze bij elkaar te zetten in een voorstelling of voetbalwedstrijd, om te kijken of ze elkaar zouden besmetten, bleek het meteen mis te gaan. Ondanks de testen bleek er zowel bij Guido Weijers als bij de voetbalwedstrijd besmette mensen tussen de massa gestaan te hebben. Dat is helemaal niet raar: je bent pas een paar dagen na je besmetting goed te testen, terwijl je dan al wel besmettelijk kunt zijn.

Mensen wijs maken dat ze zich niet meer aan maatregelen hoeven te houden met een testbewijs is gewoon misdadig: een test constateert iets maar geeft geen bescherming.
Het wordt bovendien een slechte mop als De Jonge zegt dat een test 48 uur vrijheid geeft in plaats van de door het RIVM voorgestelde 24 uur, “Puur epidemiologisch snap ik het wel, maar 48 uur is praktisch beter hanteerbaar.”. Let wel, dit is de man die in Nederland de pandemie moet stoppen, maar die andere dingen nou eenmaal ‘belangrijker’ vind dan epidemiologische.

Intussen weet je dat deze mensen het heel zwaar zullen vinden om na die 48 uur ineens weer braaf afstand te houden. Je voedt mensen hiermee op om niet te wennen aan het tegengaan van corona, je stimuleert ze om maatregelen als niet normaal, vervelend en overbodig te zien, je zorgt er voor dat ze steeds moeten nadenken bij alles wat ze doen (oh vandaag mag het wel, oh nee, juist niet) en zich continu vergissen, ook als ze goede bedoelingen hebben.

Dan de coronapaspoorten. Wie een test heeft gedaan of ooit zelf corona heeft gehad, zou zo’n beetje alles weer mogen: reizen naar het buitenland, festivals, whatever. Het kabinet laat de app al bouwen en testte hem al op 1.500 menselijke proefdieren op het eerste festival.

Ook gevaccineerden zouden zo’n coronapaspoort moeten krijgen.
Ik citeer de NOS:
“Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het “technisch mogelijk maken”, maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.”

Ja, kleinigheidje joh.

Dat mensen die ooit corona hebben gehad ook zo’n paspoort zouden krijgen is nog veel bizarder dan het testbewijs. We weten immers dat mensen herbesmet kunnen raken (onder mijn relatief kleine groep FB vrienden zijn het er al 5). Het RIVM zegt dat er in Nederland in november maar 10 gevallen waren en vonden het sindsdien niet meer de moeite waard om te tellen.

Maar dat is simpelweg gelul: het lage cijfer komt door hun methodiek. Ze tellen je pas als herbesmetting als je een keer als besmet bent getest, daarna als niet besmet, en daarna weer als wel besmet, èn er een sequence is gedaan waaruit blijkt dat de tweede keer een andere strain is. Dat is een onmogelijke eis. Ten eerste werd er in de eerste golf nauwelijks getest, ten tweede wordt er alleen af en toe als steekproef een sequence gedaan (om te kijken naar de verspreiding van gevaarlijker mutaties) en ten derde wordt het RNA van een test voor zover ik weet niet bewaard voor eventuele latere sequencing. Het is dus eigenlijk een wonder dat men er überhaupt nog tien heeft weten te vinden.

Wat we absoluut zeker weten is dat mensen herbesmet kunnen raken, en wat we absoluut zeker weten is dat àls je wel immuniteit opbouwt, we NIET weten hoe lang die duurt.

En nog een kleinigheid: wat we zeker weten is dat mensen in Manaus door de Braziliaanse P1 mutant massaal opnieuw ziek worden. We weten ook zeker dat die variant al flink aanwezig is in Nederland.

Routekaart

Terwijl de besmettingscijfers stijgen versoepelen we al weken het één na het ander. Kun je je die routekaart nog herinneren? In oktober, die ons ging vertellen hoe we uit de crisis zouden komen? De EU was er niet blij mee, omdat het allerlaagste alarmniveau op de Nederlandse routekaart gelijk stond aan de allerhoogste dieprode alarmfase van de EU. En onze andere alarmfases waren dus off the charts.
In Nederland vonden we die hoogste EU alarmfase, minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week, eigenlijk maar niks. Wat is dat nou, dan hoef je alleen nog maar ‘waakzaam’ te zijn. Ons hoogste niveau was niet 50, maar 250! Dat is tenminste wat!

Toen we op 14 december 2020 de winkels sloten, zaten we op 48,6 besmettingen per 100.000. Niet in een week, maar in een dag.
Sindsdien hebben we de kappers weer opengegooid, houden we fieldlab voetbalwedstrijden, gingen scholen open, het kan haast niet op.
Gister zijn er, ondanks het toenemende aantal onzichtbare zelftesten, 8.288 nieuwe besmettingen ontdekt. 47,6 per 100.000 per dag.
Weet je nog? De allerhoogste alarmfase van Nederland was 250 positieve tests per 100.000 per week.
We zitten nu niet op 250, maar 7 x 47,6 = 333.
Stel nou dat dit aantal niet meer stijgt. Ik weet het, dat is onwaarschijnlijk, want het aantal besmettingen stijgt nu al. Maar stel het blijft bij dit aantal besmettingen per dag.

Dat zijn per maand 250.000 besmettingen, waarvan 25.000 LongCovid zullen krijgen, en zo’n 2.500 mensen zullen sterven.

Weet je wat, laten we versoepelen mensen! Want dit is echt onmenselijk weinig hoor.

Neoliberalen vinden mensenlevens niet belangrijk

In de wereld zitten de EU en de VS bij de grootste besmettingsbronnen van de wereld. De grootste haarden die daarmee ook de grootste kweekvijvers van nieuwe mutaties zijn.

Intussen hebben diezelfde EU en VS het vrijgeven van het patent op vaccins tegengehouden. Met als gevolg dat grote delen van de wereld vaccins helemaal niet kunnen betalen. 75% van alle vaccins zijn toegediend in 10 rijke landen, terwijl 130 landen in februari nog geen enkel vaccin hadden ontvangen.

Het lijkt wel alsof de koloniserende landen van vroeger vinden dat kolonisatie, slavernij en het veroorzaken van de wereldwijde klimaatcrisis nog niet genoeg is om je voor te schamen.

Maar aan die bron van schaamte wordt grof geld verdiend. Wereldwijd hebben werknemers 3,7 biljoen dollar verloren in het eerste jaar van de pandemie. Miljonairs zagen in dezelfde periode hun vermogen groeien met 3,9 biljoen. Het is de grootste verschuiving van inkomen die ooit is gemeten.

Niet alleen mondiaal is de ongelijkheid schrijnend. Terwijl mensen met een goed inkomen meestal kunnen thuiswerken, zich gerieflijk isoleren, en klagen over het gemis van terrassen, zijn het de arme mensen die noodgedwongen risico moeten lopen. Die te weinig ruimte hebben om afstand te kunnen houden, die naar buiten moeten om in de fabrieken werken, in de schoonmaak en distributiecentra, in supermarkten, abattoirs, ziekenhuizen en bezorging.

Arme mensen in Nederland en Engeland hebben twee keer zoveel kans om te sterven aan corona als rijke mensen.

De discussie is blijkbaar achterhaald

Maar goed. De discussie tussen “sturen op de IC” en “Zero Covid beleid” is blijkbaar achterhaald.

Morgen gaat het kabinet overleggen over versoepelingen. Op een moment dat zelfs levensreddende kanker- en hartoperaties afgezegd worden. Dat is geen toekomstmuziek, het gebeurt nu al. Bijvoorbeeld deze vrouw: weggestuurd, nadat haar open hart operatie werd afgezegd omdat het ziekenhuis vol coronapatiënten ligt.

We zitten midden in code zwart. En morgen gaat het kabinet overleggen over versoepelingen.

Hugo de Jonge heeft weliswaar “de verwachtingen getemperd” nadat hij woedende reacties van zorgpersoneel kreeg op zijn versoepelplannen. Maar aan de andere kant maakt Sigrid Kaag steeds duidelijk dat geen enkele versoepeling haar ver genoeg gaat. Bij1 is de enige partij die nog een beetje tegengas geeft. Zelfs ‘linkse’ partijen als GroenLinks, die zogenaamd de zwakkeren beschermen, zijn voor het opengooien van terrassen en het hoger onderwijs.
En op rechts is het alleen maar nòg erger.
Nu heeft GroenLinks niet veel in de melk te brokkelen, maar D66 wel, met haar sleutelrol bij de kabinetsformatie.

Het einde van het liedje zal morgen wel zijn dat Hugo de Jonge een stuk minder gaat versoepelen dan hij eerder suggereerde, maar wel een beetje. Met één of ander vaag plan met goedmakertjes voor daarna, waar niemand zich verder aan zal houden, net als de vorige keer.

Maar: dat hij evengoed dus wel gaat versoepelen, ook al is het iets minder ver, of net twee weken later.

<edit>
Het nieuws druppelt net binnen. Niet eens twee weken later. Eén week later.

En de burgemeesters van de grote vier steden zijn nu al aan het zeiken dat ze het onacceptabel vinden. Een hele week extra, onmenselijk! Ze beweren zelfs dat het coronabeleid op deze manier ongeloofwaardig wordt. Ik neem aan dat ze bedoelen: zolang er nog iets van coronabeleid bestaat.

En kijk, daar is meer nieuws: De BSO gaat weer open voor alle kids. Niet een week na 21 april of zoiets, maar gewoon maandag al.

Volgens de NOS wordt deze versoepeling vanavond op de persconferentie afgekondigd, en zullen er op de persconferentie geen versoepelingen worden afgekondigd.
Vertel me nog eens over de noeste arbeid van deze kritische Waakhond der Democratie.

</edit>

En dan hebben we het nog niet eens over de FieldLabs gehad. Die als een succes worden gepresenteerd, maar die dat helemaal niet waren: ze hebben vrijwel elke keer tot besmettingen geleid. Bovendien: Lang niet iedereen liet zich testen.

En ja, ze hebben echt 1 miljard euro gekost, namelijk 700 miljoen voor de FieldLabs zelf, en nog eens ruim 210 miljoen euro per maand voor de sneltests die de overheid betaalt.
Een miljard. Terwijl 10 miljoen investeren in een vaccinfabriek teveel was voor het kabinet.
De FieldLabs zijn gewoon versoepelingen met een mooi naampje. Tienduizenden mensen worden bij elkaar gezet. En die versoepelingen gaan ook deze maand gewoon door.

<edit> Pardon, niet tienduizenden. Tweehonderdduizend mensen alleen al in de komende weken. </edit>

Versoepelen tijdens code zwart.
Versoepelen terwijl de IC vol ligt.

We kunnen dus rustig stellen:
Onze regering stuurt niet meer op de IC.

Zelfs dat genocidale idee van sturen op de IC, wat 20.000 doden opleverde, wordt nu losgelaten.

 • Minstens 175.000 long covid patiënten,
 • het vooruitzicht van vele jaren van extreme bezuinigingen op onmisbare voorzieningen om een “kapotte economie” (dwz. hoge staatsschuld) te helen;
 • honderdduizenden kwetsbare mensen die zich een vergeten en minderwaardig mens voelen, dood hout wat niet meer meetelt, en die al hun vertrouwen in de overheid en media hebben verloren;
 • duizenden zaken die failliet gingen, honderdduizenden die hun baan kwijt raakten;
 • geliefden en familie die elkaar niet meer konden zien, zelfs niet aan het einde van hun leven;
 • overspannen ouders die proberen er wat van te maken terwijl ze thuis moeten werken èn hun kinderen moeten vermaken èn onderwijstaken op zich moeten nemen;
 • mensen die verdwijnen in een put van eenzaamheid in een zinloze lockdown, die niet stevig genoeg is om een eind aan corona te maken, maar wel stevig genoeg is om je sociale bestaan een enorme knal te geven;

Het was allemaal voor niks.

 

Schrale troost

Er is één troost: dit beleid gaat veranderen. Uiteindelijk moeten we wel, ook De Jonge, ook Kaag. Want op een gegeven moment keert de wal het schip.

De grote vraag is hoeveel doden, chronisch zieken en faillissementen daar nog voor nodig zijn.

Credits

Foto’s:

Jernej Furman
(CC BY 2.0)

en

Roel Wijnants
(CC BY-NC 2.0)

Speciale kudo’s voor ChatHippo die de term ‘sturen op terrasbezetting’ bedacht.

6 gedachtes over ““Sturen op de IC””

 1. Helaas verdrietig, snoeihard maar ijzersterk goed stuk. Alleen de vergelijking met trombose bij de pil loopt mank. Bij AstraZeneca gaat het om de gevaarlijke combinatie van trombose met verlaagd aantal bloedplaatjes (een auto-immuunziekte) en hersentrombose, bij de pil gaat het om alleen trombose die beter te behandelen is. Daarbij krijg je geen trombose van vandaan één pil en over twaalf weken nog eens één pil slikken. En de pil wordt voorgeschreven door een arts op maat.

  Eigenlijk komt er een ander probleem mee naar boven. Dat mensen niet best voorgelicht worden over risico bij allerhande medicijnen en daar weinig controle op krijgen. (Vooral vrouwen).

  1. Hoi Cinner. Goede opmerking over aantal bloedplaatjes. Maar toch gaat de vergelijking denk ik niet zo heel erg mank. Want of er al ontdekt is welke extra risicofactoren er zijn, en hoe vaak je een prik of pil krijgt, doet er denk ik niet zo heel veel toe. Het gaat er om hoeveel risico je hebt als je een jaar lang gebruiker bent (of dat nou alles bij elkaar een haffel pillen zijn of maar 2 x een prik). En dan lijkt de pil toch niet geheel zonder gevaar. Bij Diana35, wat niet veel meer gebruikt wordt, zijn er tot nu toe 77 doden gevallen, en ook bij andere pillen die nog wel gebruikt worden gaat het wel eens mis.
   Tegelijk zijn dat allemaal zulk enorme lage aantallen, dat het oversteken van een straat heel wat gevaarlijker is.

   Evengoed, bedankt voor je toevoeging en je compliment, en ben het zeker ook eens met je laatste zin.

  1. Weinig tijd vandaag, dus ik heb alleen de hoofdpunten gelezen. Daar ben ik het grotendeels zeer mee eens, al ben ik niet per definitie tegen een avondklok. Wel tegen een avondklok op deze manier, die inderdaad wordt ingezet om de kappers te kunnen openen in plaats van voor de volksgezondheid.

 2. De moeder van een GGD-uitzendkracht nam contact met ons op. Of we wisten dat er heel veel fout gaat op de GGD, “veel meer dan u weet of dan ik openlijk kan zeggen”, maar dat de laagbetaalde werknemers keihard werken in een compleet kapotbezuinigde organisatie?

  Ja, zeker, dat weten we. We hebben felle kritiek op het beleid. We willen zeker niet de indruk wekken dat we de mensen die het contactonderzoek doen, aanvallen. Waar we pissig op zijn is dat zij met veel te weinig mensen zijn, en soms ook niet de goede vragen stellen – maar dat is hun eigen keuze niet, ze zijn er zelf ook deels slachtoffer van.

  Hetzelfde geldt voor de ziekenhuizen.
  Ik ben zelf al driekwart jaar op een operatie aan het wachten, die zonder corona binnen drie weken plaats had gevonden. Maar dat ik nu al die tijd wacht, pijn heb en een groot deel van mijn mobiliteit kwijt ben: ik neem het het ziekenhuis niet kwalijk (al mag je gerust weten dat ik wel erg link ben over de vele maanden waarin ze weigerden een mondkapje op te zetten). Maar het uitstel van die operatie ligt niet aan hen. Ze verdienen meer dan applaus. Ze verdienen genoeg mensen, en een beleid wat er op is gericht om het ziekenhuis NIET bezet te laten zijn door coronapatiënten, door besmettingen te stoppen, in plaats van een beleid wat er op gericht is om de IC zo vol als mogelijk te krijgen met coronapatiënten, zonder haar te overbelasten (waarbij dat laatste overduidelijk al een jaar niet lukt).

  Voor wie meer wil weten over de rampzalige situatie bij de GGD: Het AD schreef er een goed artikel over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *