Koehandel-deal Moria is middelvinger van kabinet

Wil je weten wat die MoriaDeal nou ècht behelst?
Dit: Geen hulp, maar het slechtste wat vluchtelingen de afgelopen twee jaar overkwam.

Laten we er niet omheen draaien.
De levende dystopie van Moria is opzettelijk.
Net als de verdrinkingen op zee.

Net als deze deal, waarin het kabinet schaamteloos een humanitaire ramp aangrijpt om in een toneelspel van voorgewende empathie het asielbeleid verder kapot te maken.

Ik dacht dat ik zou stoppen met schrijven op Grutjes. Ik vertel nog wel eens waarom. Hoe dan ook, mijn bloed kookte vandaag te hard om niet te schrijven.

Een longread in 3 delen met informatie die je vrijwel nergens anders leest:

 1. Moria staat in brand – maar wat is het en waarom bestaat het?
 2. Wat de fuck is er aan de hand in Griekenland?
 3. De ‘goedertierenheid’ van de Nederlandse Moria-deal.

Moria staat in brand

Het concentratiekamp op Lesbos waar Griekenland mede namens Nederland vier keer zoveel onschuldige vluchtelingen in opsloot dan er in pasten, staat in brand.

Het is een tragedie van ongekende omvang. Niemand weet nog zeker of er slachtoffers zijn of hoeveel. Er zat alleen al een enorm aantal alleenstaande weeskinderen opgesloten, die net als de volwassenen niets meer hadden misdaan dan dat ze zijn gevlucht voor oorlog naar het zogenaamd veilige Europa.

Het zou kunnen dat de brand is aangestoken door fascisten van Gouden Dageraad, die vaker vluchtelingen en hulpverleners aanvallen op het eiland. Het zou ook goed kunnen dat de branden zijn aangestoken door protesterende vluchtelingen. In dat laatste geval kan ik niet anders dan het begrijpen. Het is het antwoord van totaal wanhopige mensen in een totaal wanhopige situatie.

Mensen die nu gaan roepen: “Zie je wel, migranten zijn zus of zo” zijn maar al te vaak dezelfde mensen die over de Tweede Wereldoorlog roepen: “Ja maar ze lieten zich ook als lammetjes naar de concentratiekampen voeren”.

En nee, begrijp me goed: ik vergelijk hier ons asielbeleid niet met de Holocaust. Moria is geenszins een vernietigingskamp. Maar ik noem Moria wel een concentratiekamp, omdat het dat is: een interneringskamp waar je duizenden onschuldige mensen in opsluit, in afschuwelijke, onmenselijke omstandigheden, met gebrek aan water, gebrek aan sanitair, gebrek aan voedsel, gebrek aan medische voorzieningen, gebrek aan onderdak, gebrek aan alles. Een plek waar elk jaar mensen doodvriezen in de winter. Een plek waar vele kinderen uit wanhoop zichzelf beginnen te beschadigen, en sommigen zelfs in een coma-achtige situatie raken die resignation syndrome heet.

Laat ik even uitleggen wat dat is.

Ewa ontwaakt uit resignation syndrome - foto Tomasz Kaczor
Ewa ontwaakt langzaam uit resignation syndrome – foto Tomasz Kaczor, winnaar World Press Photo

Resignation Syndrome

Het asielbeleid van EU & Australië houdt mensen in zulke heftige jarenlange onzekerheid dat sommige kinderen zich terugtrekken in een diep-catatonische staat.

Het begint met kids die uit angst en stress steeds minder communiceren, zichzelf soms beschadigen en zich terugtrekken in zichzelf. Asielkinderen als Ewa, die een volledig Resignation Syndrome ontwikkelen, raken uiteindelijk in een coma, zijn niet meer gevoelig voor pijnprikkels, raken incontinent en moeten gevoed worden met sondes.

Pas als de kinderen en hun gezinnen in een veilige omgeving met zekerheid terecht komen, lukt het meestal om ze uit die staat te krijgen.

Ewa wordt op deze foto net wakker na meer dan 8 maanden. Dat wakker worden gaat overigens heel geleidelijk, en duurt meestal weken tot maanden. De problemen zijn daarna niet voorbij: denk aan het volledig verdwijnen van spiermassa.

Sommige kids worden nooit meer wakker: een langdurige comateuze toestand is moeilijk om te overleven, zeker met de zeer slechte medische omstandigheden in een vluchtelingenkamp.

De foto van Ewa door Tomek Kaczor is heftig, de achtergrond ervan nog heftiger. Terecht won Kaczor er afgelopen jaar de World Press Photo mee.

Zo gaan wij met mensenrechten om. Ewa werd uitgewezen, terwijl wij elkaar op de Word Press Photo expo aanstoten & tegen elkaar zeggen dat het zo’n mooie hoopvolle foto is.

Op Lesbos, in kamp Moria, viel intussen het volgende vluchtelingenkind weg in deze staat. Weg in zichzelf. En dat was nog vóór de brand.

Dit zijn de kinderen waarvan staatssecretaris Broekers-Knol vindt dat je ze ook wel een euro extra kunt geven, en dat ze dan gewoon in de detentiekampen in Griekenland kunnen blijven zonder dat Nederland ze hoeft over te nemen.

Laten we het voor de hardhorenden achterin nog een keertje extra zeggen: de enige reden dat kinderen als Ewa in dit afschuwelijke syndroom terecht komen, ja de directe oorzaak ervan, is het vluchtelingenbeleid van landen als Nederland, Zweden en Australië.

Meer over de specifieke achtergrond van Ewa, die tijdens haar asielprocedure in Zweden zichzelf verloor en wegslipte in het Resignation Syndrome, desondanks werd gedeporteerd naar Polen, en daar acht maanden later gelukkig weer langzaam ontwaakte, lees je hier.

Moria is een concentratiekamp

Een concentratiekamp waar mensen jarenlang in vast zitten, uitzichtloos. Waar getraumatiseerde mensen van nieuwe trauma’s worden voorzien. Waar ze worden misbruikt door de overheid die hen zou moeten beschermen, en expres in een hel worden vastgehouden, om anderen af te schrikken: “Vlucht niet naar veiligheid, kom niet naar hier, of ook jij zult dit lot ondergaan”.

Moria was staatsterrorisme. Marteling op industriële schaal.
Laat het nooit meer opgebouwd worden.

Dit is het moment. Het moment van verandering.

Terwijl de Griekse regering nu vooral ME naar Lesbos stuurt in plaats van hulp, ME die wegen blokkeert om vluchtpogingen te voorkomen, en daarbij ook hulpverleners verhindert om Moria te bereiken….
Terwijl Rutte & co zeggen dat ze godverdomme “geschokt” zijn, en klaar staan “om Griekenland te ondersteunen” (maar niet vluchtelingen)…
… is er heel wat anders nodig:

Sluiting van #Moria en alle andere interneringskampen voor vluchtelingen. Fatsoenlijke opvang voor mensen in nood. Een echte asielprocedure, die niet is bedoeld om mensen af te schrikken, maar om asiel te bieden aan hen die dat nodig hebben.

Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van Griekenland, maar ook die van ons.
Nederland beloofde om duizenden vluchtelingen over te nemen uit oa Griekenland, maar deed het niet.

Vandaag liegt staatssecretaris Broekers-Knol keihard: “Nederland heeft altijd het standpunt gehad dat we geen mensen overnemen”.

Een absolute leugen. De EU beloofde in de nota bene door Nederland bedachte Turkije Deal om 160.000 vluchtelingen te herplaatsen. Groot deel daarvan uit Griekenland.
Ook Nederland beloofde om haar deel daarvan te nemen. Deed ze niet.
Nederland krijgt hier al jaren voor op haar lazer. Lees bijvoorbeeld deze terechtwijzing door de Europese Commissie:
Relocation and Resettlement: EU Member States urgently need to deliver“!

Ons kabinet weigert categorisch om ook maar het kleine aantal van 500 weeskinderen uit Moria op te vangen, zelfs terwijl al honderdzeventig gemeentes hebben laten weten dat ze de kinderen graag op eigen kosten opvangen.

Broekers-Knol, die zich net als alle vorige VVD-staatssecretarissen-van-asiel slechts bezighoudt met het verspreiden van anti-vluchtelingenretoriek, het vertragen van asielprocedures en het op straat zetten, en dan weer opsluiten van vluchtelingen om mensen zogenaamd tegen corona te beschermen…
…terwijl ze zelf weigerde om zelfs maar anderhalve meter afstand te houden terwijl ze champagne stond te drinken op Grapperhaus zijn chique bruiloft…
…laat haar per direct het veld ruimen.

Broekers-Knol houdt geen afstand op bruiloft Grapperhaus
Broekers-Knol houdt geen afstand op bruiloft Grapperhaus. Er volgden nepscuses: “Als het hier en daar niet goed is gegaan, dan spijt me dat.” Als... En: ‘Het beeld kan hier en daar wat vertekend zijn’, vertelt ze de NOS. Ze bedoelt dat we het vast verkeerd zien. Maar mochten de foto’s toch niet vertekend zijn, dan heeft ze een boodschap voor ons: ‘Maar dat het af en toe mis kan gaan, zie je ook bij het boodschappen doen.’ Ze kan er kortom niks aan doen. Inderdaad, iemand had haar moeten opsluiten, net zoals zij dat met asielzoekers deed, dan was dit allemaal niet gebeurd.

Laat haar vervanger onmiddellijk die weeskids en alle anderen weghalen uit de (mede door ons veroorzaakte) hel die we Moria noemen.

Sluit de kampen. Biedt opvang. Geen afschrikking maar veiligheid.

De petitie die je hier vindt gaat wat dat betreft nog lang niet ver genoeg. Europese landen als Nederland moeten eindelijk hun mondiale verantwoordelijkheid nemen, in plaats van alles af te schuiven op landen als Griekenland, Turkije en Libanon. Maar teken haar toch maar, net als de 44.000 andere mensen binnen één dag, want die 500 kids hebben hoe dan ook NU direct veiligheid nodig.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Johnny de Mol

Even tussendoor: Het kabinet maakt nu mooie praatjes omdat ze toch zo graag samen met Johnny de Mol’s club Movement on the Ground een paar vluchtelingen op Grieks vasteland wilde opvangen (en dus niet hier).

Lees in De Groene meer over hoe Johnny de Mol en zijn mooie vluchtelingen NGO ‘Movement on the Ground’ stelselmatig:

 • het onmenselijke beleid van Broekers-Knol steunt,
 • collega NGO’s ondermijnt,
 • acties voor betere omstandigheden voor vluchtelingen boycot,
 • en zelfs meewerkte aan het laten slopen van de coronakliniek van Artsen Zonder Grenzen.

Die AzG-kliniek was net af en in bedrijf. De Grieken lieten de kliniek met een rotsmoes sluiten, om de door AzG zelf gefinancierde kliniek te slopen en vervangen met een door Nederland gefinancierde kliniek van Johnny, die op dat moment nog gebouwd moest worden.
De sluiting van de coronakliniek van Artsen Zonder Grenzen vond plaats in dezelfde week als dat de eerste coronabesmetting in Moria ontdekt werd…

…En terwijl ik dit schrijf, verglijdt de dag, en zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen waar zowel Broekers-Knol als miljonair Johnny opnieuw een rol in spelen…

Deel twee – De situatie in Griekenland

In de afgelopen maand, dus nog vóór de brand in Moria, is er iets onuitsprekelijks aan het licht gekomen.

De Griekse staat is afgelopen maand na uitgebreid onderzoek door de New York Times betrapt op het dumpen van vluchtelingen in zee. Het gaat om meer dan 1.000 gedocumenteerde gevallen, en is dus geen incident maar structureel.

Vluchtelingen die gewoon recht hebben om asiel aan te vragen, werden door Griekse grenswacht op kleine rubberbootjes met onklaar gemaakte motoren gedumpt, op volle zee.
Gemaskerde agenten van de Griekse politie ontvoerden zelfs mensen van de straten van Athene, die al een verblijfsvergunning hebben. De agenten beroofden hen, en lieten ze daarna op zee dumpen. Waar ze misschien zonder motor naar Turkije kunnen peddelen, of anders verdrinken.

Het klinkt misschien ongelooflijk, maar het is echt waar.
En er is bevestiging van de Duitse TV.

Ik laat de kwalificatie van dit gedrag even aan jouzelf over.

Het gebeurt mede in jouw en mijn naam: want de EU kijkt er naar en zwijgt. Er zijn geen echte repercussies geweest na het onderzoek: de Griekse politiek ontkent simpelweg dat het gebeurt en haalt zijn schouders voor de bewijzen op, zonder zelfs maar de moeite te doen om er een tegenargument voor te verzinnen. De EU kraamt wat holle frasen uit over mensenrechten, en knijpt in zijn handjes dat de Grieken, net als de Libische en Saoedische slavenkampen, vluchtelingen zo efficiënt bestrijden terwijl de Noordelijke landen als Nederland schone handen houden.

En Nederland is misschien nog wel het ergste van allemaal: Wij bedachten mede de Turkije Deal, en speelden een hoofdrol in de coup waarbij Dijsselbloem en de banken de linkse Griekse regering aan de kant schoven en de Griekse bevolking op lieten draaien voor onze banken (met uiteindelijk de huidige extreemrechtse Griekse regering als gevolg).
De Griekse asielprocedure, die slechts op afschrikking en vertraging is gericht, werd tot voor kort geleid door Maarten Verwey, een Nederlandse topambtenaar.
Nederland weigert in alle toonaarden om haar eigen beloftes na te komen om duizenden mensen uit de kampen te hervestigen in Nl. De situatie is zo hopeloos dat zelfs de mensen van We Gaan Ze Halen, die jarenlang protesteerden, het uiteindelijk opgaven.

Maar het dumpen van vluchtelingen op zee – zo ver waren we tot nu toe niet.

Maar zowel Nederlandse media als de politiek zwijgen nu al sinds het verschijnen van het onderzoek, al bijna vier weken, in alle toonaarden over deze misdaad tegen de menselijkheid. We moesten naar België om er in het Nederlands over te lezen: verder hadden alleen De Groene en Joop er een klein berichtje over. De rest van de Nederlandse media, en al onze politici, interesseert het blijkbaar geen fuck.

Komt de EU dan te hulp?
De New York Times vroeg een reactie aan Ylva Johansson, de Europese commissaris bevoegd voor migratiebeleid. Ze antwoordde dat ze bezorgd is over de beschuldigingen, maar dat ze ‘niet over de macht beschikt om die te onderzoeken’.

Want zoals we allemaal weten, zodra het over vluchtelingen of andere untermenschen gaat, willen de machtigsten der aarde heel graag goede dingen doen, maar verliezen ze plotseling hun macht. Ineens zijn ze alle controle over hun hersenen kwijt, en plots strekt hun rechterarm zich naar voor en omhoog om een vreemd soort groet te brengen.

Waarom laten we dit gebeuren? Denken we echt dat als dit acceptabel blijkt te zijn, het zich zal beperken tot ‘slechts’ vluchtelingen?

De dagelijkse massamoord aan onze grenzen, mede in jouw en mijn naam, is een nieuwe fase in gegaan. Asielzoekers en migranten zijn door Griekse kustwacht uit opvangcentra weggehaald. Ze hebben hen een reddingsvestje aangetrokken, vervolgens zijn ze op volle zee gebracht en zijn daar achtergelaten op overvolle rubberbootjes zonder brandstof. In totaal gaat het om meer dan duizend mensen. Zelfs meerdere migranten die legaal in Griekenland wonen, zijn aantoonbaar ontvoerd door de politie, beroofd van hun geld en spullen en daarna op een bootje met onklaar gemaakte motor op volle zee gedumpt.

Dit is niks anders dan genocide.

De Moria dystopie is geen ongelukje. Niet van Griekenland, niet van de EU, niet van Nederland. Ze is opzettelijk. Net als de verdrinkende vluchtelingen op zee.

Dit is de achtergrond waartegen een hel als Moria kan bestaan. En uit kon branden.

Deel drie – De Nederlandse Moria-deal

Terwijl ik dit schrijf, is de Moria-deal gesloten tussen de coalitiepartijen.
De druk op het CDA werd te groot, ze gingen een heel klein beetje overstag, en er worden nu toch een paar mensen opgevangen in Nederland.

Hoera?
Nee, het is om te janken.
Het is een kopietje van het laatste zogenaamde Kinderpardon: Vluchtelingen worden door deze deal alleen maar harder genaaid.

Nederland haalt 100 ‘migranten’ uit Griekenland

Er moeten 13.000 mensen weg… Veel mensen verbazen zich (terecht) over het kleine aantal vluchtelingen wat Nederland in de Moria-deal overneemt. Maar belangrijker is wat veel media er niet eens bij noemen: de schandalige andere afspraken uit dit smerige koehandeltje. Het is eigenlijk heel simpel:

 • D66 & CU krijgen een stukje symboolpolitiek waarmee ze zich menselijk voor kunnen doen;
 • VVD & CDA krijgen een stevige verslechtering van asielrechten, om vluchtelingen het leven nog zuurder te maken.
Wat gaat er precies gebeuren?

1. Hoeveel mensen nemen we nu echt op?

Nederland heeft al heel lang allerlei afspraken lopen om extra kwetsbare vluchtelingen uit kampen elders op de wereld, te hervestigen in Nederland. We lopen overigens duizenden achter bij onze beloftes, die we steeds niet nakomen.

In de Moria-deal van vanmiddag is afgesproken dat Nederland 50 alleenstaande kinderen en 50 kwetsbare volwassenen-met-kinderen uit #Moria opneemt. In ‘ruil’ daarvoor weigert Nederland om 100 kwetsbare vluchtelingen op te nemen uit andere verplichtingen bij de UNHCR, al hadden we dat wel beloofd. Het netto effect is dus nul.
Sterker nog, het netto effect is negatief. Want er wordt ingeschat hoeveel gezinshereniging er nog uit deze 100 mensen uit Moria voortvloeit, en dat wordt in mindering gebracht op het aantal vluchtelingen wat volgend jaar uit andere afspraken wordt opgenomen. Terwijl die dan toch ook recht hadden gehad op gezinshereniging.

En daar houdt het niet mee op: de meer dan 100 kwetsbare vluchtelingen van de UNHCR die het kabinet nu dus toch maar in de steek laat, zijn al erkend als vluchteling en zouden automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Maar de 100 geselecteerde asielzoekers uit Moria moeten eerst nog door het Griekse asielsysteem wat het kabinet betreft, en daarna kijken ze nog wel eens hoeveel er overblijven en of we die wel echt naar Nederland halen, of dat we het alleen maar beloofden voor de kat z’n kut. Excusez le mot.

Netto komen er nu dus veel minder mensen naar Nederland.
Wat een gulheid hè?

Dit plaatje gaat over de Turkije Deal. Het vormt een duidelijke inspiratie voor de Moria-deal, behalve dan dat die laatste deal ook nog op te vangen vluchtelingen wegtovert in dit balletje-balletje spel.

Here’s Johnny!

Het kabinet gaat er bij voorbaat van uit dat het jarenlang gaat duren om die kids hierheen te halen. Want u weet, die treinverbinding, dramatisch.
Daarom worden ze eerst naar de opvang van Johnny de Mol op het Griekse vasteland gebracht. Die lijkt daarmee vol te zitten.

Die mooie excuusbelofte van Broekers-Knol die ze eerder maakte, om kinderen te herplaatsen op het Griekse vasteland, is nu dus nul en void. Ze belooft gewoon opnieuw dezelfde ruimte aan dezelfde groep, en doet intussen alsof ze over haar hart strijkt en met iets geheel nieuws komt. In werkelijkheid gaan precies dezelfde 48 kinderen als voor de brand, naar precies dezelfde opvang in Griekenland. En of er daar ooit iemand van naar Nederland mag, en of er daadwerkelijk ooit 50 kwetsbare volwassenen geholpen gaan worden, dat moeten we nog maar zien.

Och, en nog wat: zelfs die opvang voor 48 kinderen op het Griekse vasteland, waar Broekers-Knol dus al maanden mee schermt – die bestaat nog niet eens. Pas één van de drie locaties is er, en Griekse autoriteiten geloven er niets van dat de rest snel gaat komen.

Maar volgens de coalitie moet er tegenover deze (inderdaad) ongelooflijke goedertierenheid dan wel iets anders staan…

2. Oorlog tegen migratie wordt opgevoerd

In de deal staat dat mensensmokkel zwaarder wordt bestraft.
Maar aangezien de EU haar grenzen potdicht heeft zitten voor wie asiel zoekt, is er heel vaak geen andere manier waarop een vluchteling de EU binnen kan komen dan via mensensmokkel.

Meer risico’s voor mensensmokkelaar, betekent meer risico’s voor vluchtelingen op wie smokkelaars de risico’s zullen afwenden.
Voor de criminalisering van het vervoeren van asielzoekers naar de EU, gingen ‘mensensmokkelaars’ gewoon mee, en waren de boten relatief veilig. Tegenwoordig is dat anders: smokkelaars dumpen vluchtelingen halverwege, of geven ze een boot mee waar ze zelf nooit in zouden varen.
Net zoals de oorlog van de overheid tegen softdrugs en de steeds strengere straffen voor kwekers, er toe hebben geleid dat de wietkweek tegenwoordig niet meer door schattige thuiskwekertjes gebeurt, maar door geharde criminele organisaties, zo zal ook deze zoveelste stap in het criminaliseren van het vervoeren van mensen in nood, alleen maar tot meer criminaliteit, hardere smokkelaars en meer gevaar voor vluchtelingen leiden.

“Dat er een prijskaartje wordt gehangen aan het bieden van noodhulp is de schaamte voorbij”
Vluchtelingenwerk Nederland

3. Overlastgevers onder asielzoekers sneller uitzetten

Dit wordt echt steeds belachelijker. Een asielzoeker die een enkele snoepreep of een brood steelt, of die per ongeluk een Nederlandse wet overtreedt omdat ze net aankomt en de wet hier simpelweg nog niet kent, kan nu al uitgezet worden. Al sinds 2012 was één enkele dag cel al genoeg voor uitzetting, en daarna werd uitzetten nog makkelijker gemaakt. “Je kunt binnen vijf minuten buiten staan“.

Het kabinet wil dat nu nog “sneller” gaan doen…?

Vroeger konden criminele asielzoekers al worden uitgezet.
En in 1990 werd het makkelijker gemaakt om dit te doen.
En in 2002 werd het makkelijker gemaakt om dit te doen.
En in 2010 werd het weer makkelijker gemaakt om dat te doen.
En in 2012 werd het makkelijker om dat te doen.
En in 2016 werd het weer makkelijker om dat te doen. Toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhof wilde zelfs kinderen kunnen uitzetten. En mensen die alleen maar een voorwaardelijke straf hebben gekregen.

En in februari 2020 verzon Broekers-Knol weer extra maatregelen, voor ‘overlastgevende’ asielzoekers die niet eens een wet overtreden, maar bijvoorbeeld even het terrein van de COA af waren geweest. Ze wil hen buitenjustitieel straffen en op een zwarte lijst te zetten.
En in juli begon Broekers-Knol met het in isolatie plaatsen van ‘overlastgevende’ asielzoekers waarbij ze hun leefgeld afnam, zodat ze geen eten meer konden kopen.

Wat wordt de volgende Ankie, shoot ‘em on sight?

Nee, eigenlijk is de mediaberichtgeving (weer eens helemaal) verkeerd. Want deze keer pakt de coalitie niet asielzoekers, maar mensen die al lang een verblijfsvergunning hebben. Het gaat daarbij zelfs expliciet over mensen die in Nederland zijn opgegroeid.
Ook zij moeten nu voortaan minder rechten krijgen op een eerlijk proces, en dubbel gestraft worden & het land uitgeflikkerd als Ankie of één of andere ‘Ketenmarinier’ met PVV sympathieën vindt dat ze niet deugen.

De afspraak van de coalitie in de Moria-deal is in feite om alle belangrijke voorwaarden aan het afpakken van verblijfsvergunningen te schrappen van mensen die hier opgegroeid zijn. Tot nu toe kon iemand die in Nederland is opgegroeid, zijn definitieve verblijfsvergunning alleen kwijtraken als hij de opiumwet zeer zwaar overtrad en daarbij tot meer dan 60 maanden gevangenisstraf of TBS was veroordeeld – een veroordeling voor zware drugsbazen, die zelden voorkomt. Maar door de Moria-deal is voortaan het eenmalig jatten van een mars, of het dronken op je brommer stappen, of een uit de hand gelopen ruzietje in theorie al genoeg.

En ja, in het belangrijkste en eerste artikel van onze grondwet staat dat de overheid niemand mag discrimineren. (We plaatsten op Grutjes al een keer een speciale uitleg voor mijn ex-studiegenoot Michel Rog en de rest van het CDA, maar het heeft nog niet geholpen)
De grondwet geldt niet alleen voor Nederlanders, maar voor iedereen die in Nederland aanwezig is. Dus er mogen helemaal geen andere regels en straffen gelden voor mensen die toevallig geen Nederlandse burger zijn.

Maar whatever.
Burgers mogen zich in Nederland immers niet op de grondwet beroepen bij de rechter. Dus, denkt Den Haag, fuck die untermenschen die dachten dat ze met hun ‘definitieve’ verblijfsvergunning voorgoed veilig waren: ze kunnen voortaan om het minste of geringste alles wat ze zijn en hebben kwijtraken, tenminste als deze waanzinnige deal standhoudt.

4. Inkorting asielprocedure

Misschien klinkt inkorting juist positief, maar dit is eigenlijk nog wel het ergste punt.

De asielprocedure loopt nu meestal enorm lang. Juist de meest kansrijke procedures worden namelijk ellenlang gerekt, en wel door de overheid.

De VVD heeft de afgelopen jaren structureel haar eigen departement van asielzaken ondermijnd. Ze heeft het COA allerlei opvanglocaties laten sluiten, terwijl ze wist dat die nodig zouden zijn. Ze heeft de IND steeds laten bezuinigen en IND’ers naar huis gestuurd. Ze heeft asielzoekers met een verblijfsstatus vrijwel elke mogelijkheid ontnomen om aan een huis te komen, waardoor ze niet weg kunnen uit de opvang van het COA. En steeds resulteerde dat in een crisis, een door de VVD welbewust zelf gecreëerde crisis, waarbij de behandeltijden tot vele jaren opliepen en de opvang overvol kwam te zitten.

Dan riep de VVD: “AAAAHHH crisis er zijn teveel vluchtelingen! Pardon, we bedoelen migranten, want dat klinkt minder menselijk!” En dan ging er weer een asielrecht aan. En als dat goed ging, dat kapot maken van rechten van minderheden waar niemand voor op komt, dan was het volgende proefballonnetje: “Kunnen we die rechten niet ook van andere mensen afpakken? Bijvoorbeeld studenten in containers huisvesten in plaats van echte woningen? Doen we toch ook met statushouders?

Sorry, ik wijd teveel uit. Ik wil maar even zeggen: Ja, de asielprocedures duren lang. En ja hoor, soms komt dat doordat asielzoekers ‘procedures stapelen’, zoals politieke creeps dat graag noemen. Dat wil zeggen: gebruik maken van het recht op een procedure of een beroep, zoals iedereen in Nederland dat heeft.
En: daar hebben die asielzoekers blijkbaar gelijk in, want heel veel mensen die een verblijfsvergunning krijgen, krijgen dat van de rechter na een lange procedure terwijl de IND volgens de rechter onterecht nee zei.

Maar: veruit de meeste procedures duren lang dankzij de overheid, die alles uitstelt, niks behandelt, niet reageert.

De asielprocedure duurt in theorie… acht dagen. Maar in de praktijk, die door jarenlang bewust mismanagement van de VVD, inmiddels ruim een jaar.

Dat mag niet eens van de wet. En omdat de overheid haar eigen regels en termijnen schendt, legde de rechter haar dwangsommen op om haar tot spoed te manen, net zoals dat in heel veel zaken gebeurt. Asielzoekers hebben pas recht om een dwangsom te eisen als de overheid meer dan een HALF JAAR te laat is. Maar Broekers-Knol wilde daar van af, ze accepteert geen limiet aan haar traagheid. Ze framede de dwangsom in de bereidwillige media als gratis geld voor migranten, kreeg extreemrechts Nederland mee en bedacht een noodwet zodat ze geen dwangsommen meer hoeft te betalen en zolang kan vertragen als ze wil. Die is inmiddels aangenomen en wordt nu uitgevoerd.

Er was één heel klein goedmakertje van Broekers-Knol. Ze beloofde dat asielzoekers hun recht op een advocaat in de asielprodecure zouden houden. Eerder wilde de VVD dat recht schrappen. Maar bij het verdwijnen van de dwangsom, het enige machtsmiddel van asielzoekers tegen een Kafkaëske overheid, beloofde men plechtig dat ze hun advocaat toch zouden houden.

Is inkorting van de procedure dan niet juist goed?

Nee.

Stel je even voor. Je komt Nederland binnen. Hoera, eindelijk veilig? Alleen: Binnen 24 uur moet je Ter Apel zien te vinden, en je daar aanmelden. Oh, en als je dat toevallig niet weet, of het niet op tijd kan vinden, kun je asiel wel vergeten.

Dan krijg je de verhoren. Dit is de volgorde zoals die nu is, en de belangrijkste vraag per verhoor:

 • Aanmeldgehoor. Wie ben je, waar kom je vandaan, hoe kom je hier?
  Zonder advocaat
 • Eerste gehoor. Controle van gegevens uit Aanmeldgehoor.
  Met advocaat
 • Tussendoor: privégesprek met je advocaat, die het IND verslag van aanmeld- & 1e gehoor met je bespreekt, en evt. verbeteringen schriftelijk aan IND doorgeeft.
 • Nader gehoor. Waarom ben je gevlucht?
 • Tussendoor: tweede gesprek met je advocaat, schriftelijke verbeteringen.
 • Beslissing IND.

Het Aanmeldgehoor en het Eerste gehoor zijn heel kort. Het Aanmeldgehoor is van oudsher zeer beperkt, en zoals de voorzitter van de vereniging van asieladvocaten Wil Eikelboom zegt: “Dat is logisch: de asielzoeker is net aangekomen na een lange, vaak gevaarlijke reis. En hij heeft nog geen advocaat gesproken.”

In beide verhoren gaat het vooral om het vaststellen van iemands identiteit. (Je wil echt niet weten hoeveel fouten daar in worden gemaakt.)
Ook wordt er beoordeeld of iemand een kansrijke of kansarme asielzoeker is. Kansarme asielzoekers krijgen een andere, versimpelde procedure, die een schoolvoorbeeld is van de selffulfilling prophecy. Wie wordt geacht geen kans te maken, maakt daardoor daadwerkelijk geen kans meer.

De belangrijkste vraag die in de twee verhoren wordt gesteld, is misschien wel die naar de reisroute. Als je via een ander EU land Nederland binnen bent gekomen, ben je een Dublin claimant en wordt je asiel afgewezen.

Na twee heel korte gesprekje (Aanmeldgehoor en Eerste gehoor) moet je dus heel je vluchtverhaal doen in het ‘Nader gehoor’.
Als er ook maar één tegenstrijdigheid in je verhaal zit… als je ook maar de minste aarzeling hebt om autoriteiten te vertrouwen, nadat je voor autoriteiten hebt moeten vluchten… Als je ook maar de minste aarzeling hebt om uitgebreid en zonder gêne te vertellen over seksueel misbruik of marteling die je hebt ondergaan… Als je iets vergeet te vertellen en dat later alsnog wil zeggen…
Dan afwijzing asiel. Je wordt dan namelijk ‘onbetrouwbaar’ geacht.

Wat verandert er door de Moria-deal?

De coalitie wil het Aanmeldgehoor en het Eerste gehoor samenvoegen.

Nu is er tenminste nog het ‘Eerste’ gehoor, waarop de zaken uit het Aanmeldgehoor worden gecontroleerd en er nog extra vragen gesteld kunnen worden. Moeten we van af hoor, want anders is ‘de balans zoek’ aldus de coalitie. Gewoon 1x vijf minuutjes, en klaar. En dan maar een jaartje wachten tot de overheid weer zin heeft om te bedenken dat je nog bestaat.

Belangrijkste gevolg: je hebt niet alleen geen enkele kans meer om fouten (van jezelf of van de IND) te corrigeren (en nu heb je nog twee kansen!)…

Nee, het belangrijkste gevolg is dat je geen advocaat meer hebt.

Tot zover de plechtige belofte van Broekers-Knol, dat asielzoekers het recht op een advocaat zouden houden.

Is dit al ernstig genoeg volgens de coalitie? Nee.

Men wil nu asielzoekers ook al gaan verhoren over hun vluchtverhaal, al tijdens het Aanmeldgehoor.

Zonder advocaat. Zonder dat asielzoekers ook maar enig idee hebben van de procedure. Zonder dat ze een vriendelijk iemand hebben gesproken die aan hun kant staat. En zonder dat ze ook maar één foutje mogen maken, ook maar één bewijs mogen vergeten te melden, ook maar één keer verkeerd begrepen mogen worden.

Zoals ook advocaat Eikelboom zegt: dit is geen versnelling van de asielprocedure, dit is gewoon een verslechtering.

Eindconclusie: erger dan koehandel

Net als bij het laatste ‘Kinderpardon’ wordt er helemaal niets voor vluchtelingen gedaan. Ja, er worden honderd (jee, honderd!) kwetsbare vluchtelingen uit Moria naar hier gehaald. De 12.900 anderen mogen wat Nederland betreft op straat slapen tot ze worden opgesloten een kamp wat je alleen nog maar een concentratiekamp kunt noemen.

Maar intussen laat Nederland méér dan 100 andere kwetsbare vluchtelingen vallen die ze eigenlijk veiligheid en relocatie had beloofd, maar die nu voor eeuwig in een onhoudbare situatie moeten blijven.

En ‘in ruil voor deze daad van goedheid’ worden de rechten van àlle asielzoekers verder uitgehold, en de oorlog tegen vluchtelingen verder opgevoerd.

Moria wordt intussen opnieuw opgebouwd, zo kondigde de Griekse minister eerder al aan: maar dan als full scale prison camp.
Er komen hoge dubbele hekken met wachttorens en rollen prikkeldraad om het kamp. 24 uurs camerabewaking, pasjes en vingerafdrukscanners, metaaldetectors en opgefokte kampbewakers gaan zorgen dat er geen muis meer in of uit kan. Volledige opsluiting van de duizenden onschuldige mensen die er vast zitten. De Griekse minister heeft het vandaag opnieuw bevestigd.

Nederland heeft in principe steun beloofd, waarbij natuurlijk Johnny zijn clubje direct al weer wordt genoemd. In het slechtste geval zou het zelfs goed kunnen gebeuren dat Nederland de bouw van de hoge hekken en prikkeldraad van het prison camp gaat financieren. Oh, laten we toch nog even opnieuw het Nederlandse woord voor zulke kampen noemen: Concentratiekamp.

D66, CU, CDA, VVD: wat jullie vandaag deden was het verbrande, hemeltergende Moria nog eens vol kotsen met de meest smerige parodie op het voorwenden van empathie die er denkbaar is.

Jullie zijn het levende voorbeeld van hoe ontmenselijking werkt: als een spiegel.
Wie anderen ontmenselijkt, ontmenselijkt daarmee ook zichzelf.

Doe wat

Petitie.

Demonstratie Utrecht, 11-9-2020.

Demonstratie Amsterdam, 12-9-2020.

Demonstratie Den Haag, 13-9-2020.

 

Credits

Foto header: Kamp Moria in 2016, foto door Tim Lüddemann, (CC BY-NC-SA 2.0) Check zijn website. (Bewerkt door Grutjes: gemixed met vuur.)

Een gedachte over “Koehandel-deal Moria is middelvinger van kabinet”

 1. Wauw, ik ben er onpasselijk van geworden! Ik heb hier geen woorden voor. Wist dat er smerige spelletjes werden gespeeld maar dat het zo vies in elkaar zou zitten had ik niet kunnen bedenken. Ik zou reikhalzend naar de verkiezingen uitzien in maart 2020. Maar ben echt bang voor wat ons te wachten staat….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *