Je beste vriend

Je beste vriend

“Je kunt de politie toch niet vergelijken met varkens! De politie is je beste vriend!”

De jouwe misschien. Niet de mijne.
Ja, er bestaan heus wel heel aardige agenten. En ik ben ook wel eens blij geweest dat er één in de buurt was. Maar de hoofdtaak van de politie is niet het beschermen van mensen van kleur, of als we het over mij hebben het beschermen van anarchisten, of van vrouwen, LGBT’ers, arbeiders, omaatjes, enzovoorts.

De hoofdtaak van de politie is het beschermen van eigendomsverhoudingen. Kijk de strafwet er maar eens op na: veruit de meeste wetten gaan om het beschermen van eigendom of ‘openbare orde’.

En laten die eigendomsverhoudingen nu toch zo onrechtvaardig zijn dat ze met stelselmatig geweld gepaard gaan. Onder andere van de politie, en bepaald niet alleen maar in de VS.

Geweld. Van fysieke aard, maar ook: armoede, discriminatie, een tweedeling in mogelijkheden tot ontwikkeling en onderwijs, een tweedeling in inkomen en vrijheid, en zelfs in gezondheid en levensverwachting.

De ‘gezonde levensverwachting’ is het aantal levensjaren dat je gemiddeld hebt totdat je wordt getroffen door een chronische of terminale aandoening, die je fysieke welbevinden in aanzienlijke mate aantast.

Maar als je kijkt naar het verschil in gezonde levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden, dan schrik je je kapot. Het verschil in gezonde levensverwachting tussen mensen met alleen basisschool, en mensen met HBO of universiteit is maar liefst 19 jaar.
Yep. Lees nog maar eens, laagopgeleide mensen sterven of worden 19 jaar eerder chronisch ziek dan hoogopgeleide mensen. Eigendomsverhoudingen, machtsverschillen en onderwijskansen hebben enorme effecten die bijna iedereen onderschat. Lees er hier meer over.

Eigendomsverhoudingen zijn niet onschuldig. Ze geven een tweedeling in wie geweld ontvangt, en wie het uitdeelt. Vraag me niet om de overheidsdienst die geweld tegen de eigen bevolking mag gebruiken, als ‘hulpverleners’ of zelfs ‘mijn vriend’ te zien.

En vraag het vooral niet aan de mensen die zich nu in de VS verzetten tegen politiegeweld. Want zij hebben met een extra laag geweld te maken: racisme, van de ergste, levensbedreigende soort.

***

“Wel erg hè, die Amerikaanse toestanden, blij dat zulke dingen hier niet gebeuren”…

Quiz! Wat weet jij over Nederland?

Politie Wanroij 1971, via https://www.flickr.com/photos/brabantbekijken/5240506341, (CC BY-NC-SA 2.0)
Politie Wanroij 1971, (CC BY-NC-SA 2.0)

Laten we de dingen niet te zwaar maken hè. Check deze vette quiz! Test je kennis van Nederland in deze rode uitklaptekst!

Quiz! Haal jij tien punten?

Hoe scoor je? Je kunt met elke vraag één punt verdienen. En vergeet de bonusvraag voor drie punten niet!

1. Hoeveel agenten werden er veroordeeld voor de moord op Mitch Henriquez, en hoe lang hebben ze moeten zitten?

Er zijn slechts twee agenten vervolgd. Slechts één van hen is veroordeeld, voor mishandeling met de dood als gevolg. Tot een voorwaardelijke straf.
Er heeft niemand hoeven zitten.

2. Moord is één ding, marteling een ander. Welk lichaamsdeel van Henriquez is door de dienstdoende agenten ingeslagen tijdens zijn arrestatie?

Zijn geslachtsdeel. Niemand werd hier voor vervolgd: alleen de agent die hem wurgde en de agent die pepperspray in zijn ogen wreef kregen een strafeis te horen.
(En ook deze agenten werden niet ontslagen en hoefden niet te zitten: één kreeg een voorwaardelijke straf, de ander werd vrijgesproken.)

3. Zijn de betrokken agenten nog in dienst?

Bouman, de vorige korpsbeheerder, gaf ze zelfs een baangarantie, nog voor het onderzoek was begonnen. Hoewel advocaten, Amnesty International en zelfs de politievakbond dat bizar vonden, omdat Bouman daarmee niet alleen de rechter probeerde te beïnvloeden, maar agenten feitelijk boven de wet stelde, ging zijn opvolger Erik Akerboom er vrolijk mee door.
Een beroepsverbod werd afgewezen.

4. Wie was Rishi Chandrikasing?

De ongewapende, tengere jongen van 17 was zich van geen kwaad bewust, en stond op station Hollands Spoor te wachten op de trein. Het was vroeg in de ochtend, en hij was op weg om afscheid te nemen van zijn oma, die later die dag naar Suriname zou vertrekken.
Plotseling stormen drie agenten met getrokken wapen op hem af. De agressiefste van hen is een agent in burger die zich niet identificeert. Rishi schrikt en rent weg. De politie beweert dat hij de bevelen negeerde – dat zou kunnen. Waarschijnlijk was hij gewoon doodsbang.
De agent in burger rent achter hem aan en schiet hem in de rug neer. Rishi wordt in zijn hals geraakt en sterft direct.

Dezelfde dag nog spint Justitie een groot verhaal over Rishi naar de pers, wat de agenten vrijpleit en Rishi zwart maakt. In het verhaal staan aantoonbare leugens en onterechte verdachtmakingen, bijvoorbeeld over een straatverbod wat er niet was.

Politie mag niet rennend schieten, omdat je dan niet goed kunt mikken. Ze mogen ook stilstaand niet zomaar schieten, alleen maar omdat iemand wegrent. Ze mogen iemand die op dat moment duidelijk geen gevaar vormt al helemaal niet neerschieten in de rug, en zelfs in een levensbedreigende situatie hadden ze op zijn benen moeten mikken.

Rishi wilde gewoon zijn oma zien.

5. Wat waren de gevolgen voor de betrokken agenten?

6. Wie noemen zich de Marokkanenverdelgers?

Agenten van het Haagse bureau Hoefkade, volgens teamchef en klokkenluider Fatima Aboulouafa. Een aantal van hen kreeg een disciplinaire maatregel nadat ze een Marokkaanse arrestant hadden gemarteld, en de beelden daarvan op een whatsapp groep met elkaar deelden.
Hun toch al minimale initiële straffen (geen strafvervolging, en slechts voor één van hen strafontslag) werden later fors verlaagd, ze konden allemaal blijven. Klokkenluider Aboulafa werd echter na 25 jaar trouwe dienst weggepest door politiechefs.

7. Noem een synoniem (één woord!) voor etnische profilering.

8. Maar gelukkig is er democratische controle om te zorgen dat we niet in een politiestaat terecht komen. Waar was de Amsterdamse gemeenteraad woedend over, toen één van hun burgers, ongewapend, met 23 schoten werd neergemaaid door de politie?

De volledige gemeenteraad èn de burgemeester waren laaiend, tot en met schuimbekken aan toe, omdat Sylvana Simons als gemeenteraadslid een vraag over het incident durfde te stellen.
Het was een triest incident, waarschijnlijk suicide-by-cop. Het is in dit artikel overigens belangrijk te benadrukken dat verwarde mensen die hulp nodig hebben, nog meer risico op politiegeweld lopen dan mensen van kleur.

Maar daar ging de woede niet om. Nee, de raadsleden waren woest dat hun collega Simons een open vraag over de schietpartij durfde te stellen, en men noemde dat “een voorbarig oordeel vellen” omdat, jawel, “het Amsterdamse korps onze trots verdient” (en dat is natuurlijk geen oordeel).
“U moet zich kapot schamen! Walgelijk!” schreeuwt een raadslid tegen Simons.
“Als ik u was zou ik gaan zitten en nederig zijn,” briest de witte Johnas van Lammeren (PvdD) tegen de zwarte vrouw.
Samen ontnemen de partijen Simons letterlijk het woord, zodat ze haar vragen niet kan stellen en democratische controle feitelijk onmogelijk wordt op dat moment.

9. Bonusvraag (voor DRIE punten!)
De minister wilde na de dood van Mitch Henriquez voorkomen dat er nog ooit zulke onrechtvaardige dingen zouden gebeuren. Wat staat er in het wetsvoorstel wat hij als direct gevolg van Henriquez zijn dood schreef, en wat de Tweede Kamer (vrijwel unaniem) heeft aangenomen?

Als agenten iemand doden worden ze voortaan in het daaropvolgende onderzoek niet meer als verdachten gezien. Er wordt dus niet gezocht naar voor de agenten belastend bewijs. Mocht desondanks blijken dat de agenten ongeoorloofd geweld hebben gepleegd, dan kunnen ze alleen aangeklaagd worden voor het overtreden van de geweldsinstructie. Daar staan veel lagere straffen op dan normale burgers krijgen voor precies dezelfde geweldsdaad. Zelfs een doelbewuste moord tijdens diensttijd kan daardoor maximaal met slechts drie jaar cel gestraft worden, waar een ander levenslang kan krijgen.

Het is nog wel even het vermelden waard dat ook de zogenaamd linkse partijen met deze (nagenoeg) straffeloosheid van politiegeweld akkoord zijn gegaan. Ja inderdaad, dat is inclusief deze loser die nu op Twitter stoer de antiracist staat uit te hangen.

Of neem die andere

In de Tweede Kamer was Denk de enige partij die tegen stemde. De Eerste Kamer moet er nog over stemmen.

He, kon je nou 11 punten krijgen met 9 vragen? Ja.
Voor feitje 10 ga ik niet eens meer een vraag verzinnen. Maar ik wil je nog wel even op iets wijzen. Ja, de VS is inderdaad heel erg, de politie vermoord er meer mensen dan hier, en dan hebben ze er ook nog een extreemrechtse clown als president. Klopt allemaal. Maar hoe erg Trump ook is, de Holocaust relativeren, dat heeft hij nog niet gedaan. Bij de FvD is dat echter geen probleem. Vijf dagen nadat de rechterhand van Baudet betrapt werd, is Frederik Jansen nog altijd voorzitter van hun jongerenafdeling.

Mag ik je er op wijzen dat deze fascistische partij in Nederland aan de macht is in Brabant en Limburg? Zijn wij heel veel beter dan Amerikkka, vind je, en waarin dan precies?

***

Oh, had je geen zin in een quiz of ben je al klaar?

Wat zeg je?

“Maar dat plunderen gaat echt te ver!”

“Dat racisme is heel erg, maar stelen ook! Ik zie daar verder geen kleurverschil in!”

Veel witte mensen noemen zichzelf kleurenblind, vaak met de beste bedoelingen. Maar die zogenoemde kleurenblindheid is juist wat racisme in stand houdt. Omdat je daarmee volkomen ontkent dat jij en ik als witte mensen een heel ander leven hebben dan mensen van kleur.

In de VS worden mensen van kleur doodgeschoten omdat ze thuis op de bank zitten, omdat ze een rondje joggen, omdat ze bij hun oma op bezoek zijn en zomaar in de tuin durven te zitten waar een agent ze kan zien, of liever gezegd: omdat hun huid niet wit is. Iets wat ons nooit zal overkomen, ook niet daar.

En in Nederland dan?
Ook in Nederland vermoordde de politie mensen als Henriquez en Rishi, zonder dat iemand daar echt voor werd gestraft. Na de moord op Henriquez kwam er zelfs een wetsvoorstel om politie niet langer als verdachte te zien bij het onderzoek als ze iemand hebben gedood.

Met “ik zie geen verschil in kleur, voor mij zijn alle mensen gelijk” ontken je eigenlijk dat dit aan de hand is.
Maar het is wèl aan de hand. Mensen van kleur zijn daadwerkelijk machteloos tegenover het politiegeweld – er komen zelfs elk jaar 30% meer Amerikanen door politiegeweld om dan er Amerikaanse soldaten per jaar tijdens de Irakoorlog stierven.
Een buitensporig deel daarvan is zwart. En dan gaat het bij hen ook nog eens veel vaker om ongewapende en onschuldige mensen die worden gedood, terwijl de witte politiedoden veel vaker wel gewapend of schuldig zijn.

Wat wil je dat zwarte mensen in de VS daar tegen doen, behalve vreedzaam demonstreren, zoals ze al meer dan een eeuw doen, zonder dat het iets oplevert? Het aantal doden stijgt alleen maar, al onder de Democraten, en zeker sinds een racistische clown er de scepter zwaait, en het Hooggerechtshof door zijn racistische vriendjes wordt gedomineerd.

***

Helden

Niet alles is shit. Midden in deze crisis staan er helden op.

***

Wat zeg je nu weer?

“Het is toch zeker: ‘all lives matter’?”

Ik hoop niet dat je dat nu zegt of denkt. Vind je ook dat Stichting de Tijgeropvang voortaan àlle dieren op moet vangen? Vind je dat de IC voortaan de leuze moet hanteren: “Wratje of schimmelnagel? Kom er in! All diseases matter!” Vind je dat antidiscriminatiebureaus discrimineren als ze alleen iets tegen discriminatie doen?

Laat ik het anders formuleren. Mocht je wel denken dat ‘all lives matter’ een betere leuze is, dan heb je de boot wel zo verschrikkelijk gemist dat ik je wil vragen om nog eens rustig na te denken – iedereen maakt wel eens fouten – maar als je er bij blijft, is het tijd om eens naar andere vrienden om te zien dan mij, want ik heb ook geen nieuwe hersens voor je.

***

“Maar met dat plunderen hebben ze toch alleen zichzelf?”

1. “Ze”?

Er wordt maar weinig geplunderd. De meeste protesten zijn heel anders. Laat je niet zo afleiden. Kijk deze beelden.

2. Provocateurs

Net als bij rellen in eerdere jaren zijn er vermoedens dat de politie betrokken is bij een deel van de plunderingen. Het is een tactiek die ik in Nederland ook meermaals heb meegemaakt: een vreedzame demonstratie wordt opgejut door een heel klein groepje vreemd geklede onruststokers die zonder aanleiding stenen beginnen te gooien, totdat de politie een charge uitvoert (op iedereen) waarna ze snel een stukje terug gaan. Even later gaan ze hun lunch halen bij een politiebusje. (letterlijk meegemaakt)

Ook in Minneapolis lijkt hier sprake van. Zie bijvoorbeeld deze beelden.

Deze witte man die ruiten bij winkels inslaat en een tekst op de muur spuit die uitnodigt tot plunderingen, heeft fysieke overeenkomsten met een agent uit Eagon / St Pauli. Hij lijkt intussen te zijn herkend door zijn ex, en zou inderdaad een agent zijn. De politie ontkent. Vorig jaar waren er nog protesten toen dezelfde agent die nu beschuldigd wordt, betrokken was bij het doodschieten van Isak Aden, een zwarte man. Ook werd hij beschuldigd van het vasthouden van niet-gearresteerde personen en het schenden van hun rechten. In 2012 schoot opnieuw dezelfde agent 170 mijl verderop in Duluth, Zachary Premo dood.

De politie is intussen letterlijk de pers onder vuur aan het nemen.

Bellingcat heeft meer dan 50 incidenten gevonden in slechts twee dagen tijd, waarbij de politie de pers aanviel. Bellingcat concludeert dat dit slechts in enkele gevallen per ongeluk kan zijn: in veruit de meeste gevallen wordt de pers doelbewust aangevallen, ook nadat ze zich als pers identificeert.

Het politiegeweld tegen de bevolking is werkelijk ongelooflijk heftig. Er rijden tanks door de straten van de Nationale Garde. In wijken waar helemaal niets aan de hand is vallen ze brullend mensen in hun eigen huis aan, en vuren verfgranaten op mensen af die gewoon op hun balkon zitten. De lijst is eindeloos. “Police explode in rage and violence across the US,” schrijft The Verge terecht.

Kijk onderstaand filmpje alleen maar als je wel ergens tegen kan.

https://twitter.com/JordanUhl/status/1266917228752056320

Denk je nog steeds dat die plunderingen ‘net zo erg’ zijn?
Oh wat, zeg je nu dat het politiegeweld er nooit was gekomen zonder die plunderingen? Nee lieverd, die plunderingen waren er nooit geweest zonder dat politiegeweld.

De politie is overigens niet de enige die dit soort dingen doet.
Ook extreemrechts is intussen massaal aan het oproepen om ‘de rassenoorlog’ uit te lokken, door ofwel aanslagen op zwarte demonstranten te plegen, ofwel zich tussen antiracistische demonstranten te mengen om het vuur te openen op de politie, in de hoop de boel verder te escaleren.

Opnieuw is dit geen puur Amerikaans verschijnsel. In Nederland was “Antifa” vandaag de hele dag trending op Twitter, omdat extreemrechtse trollen en twitterbots in navolging van Trump en de Telegrof proberen het idee post te laten vatten dat antifascisten gewelddadige (en jawel, fascistische) terroristen zijn die zouden zijn betaald door Soros.

Fascisten die antifascisten van fascisme beschuldigen, en zich daarbij van een gewelddadige antisemitische hoax bedienen, je zou er duizelig van worden.
Sinds Charlottesville, waar extreemrechts Heather Heyer vermoordde, probeert Trump alt right te hulp te komen door juist de antifascisten die mensen tegen zwaarbewapende fascisten beschermden, zwart te maken. Centristen doen er maar al te graag aan mee.

Maar genoeg over dat enge volk. Klaar met hun conspiracy-waanzin, die als enig doel heeft om je te verwarren over wat boven en onder is, tot je je buren niet meer vertrouwt.
Terug naar Minneapolis.

3. Lesje solidariteit

Het zijn vrijwel nooit de ‘mom-and-pop-shops’ die geplunderd worden, maar de grote bedrijven, wiens belangen door de politie worden verdedigd tegen de armen die ze uitbuiten.

Af en toe gaat het wel mis. Wil je een reactie lezen van de eigenaar van een klein restaurant wat helaas flinke brandschade had, dan lees het verhaal van het Gandhi Mahal Restaurant:
“Let my building burn, Justice needs to be served, put those officers in jail”.

Wat let je om dit geweldige en moedige voorbeeld te volgen en zelf ook wat echte solidariteit te tonen?

4. Wie plundert jou?

En verder dit. Onze wereld wordt de hele dag al geplunderd door bedrijven. Door kolonialisme stierven vele miljoenen, door uitbuiting sterven nog altijd vele miljoenen. Klimaatopwarming en milieuvervuiling bedreigen inmiddels ons allen.
Maar als een paar zwarte plunderaars eens een keer iets terugnemen, zonder eerst een bedrijf op te richten, dan is het een probleem?

The Onion schreef het al: “Protestors criticized For Looting Businesses Without Forming Private Equity Firm First”

5. Waar geef jij om?

Denk je dat het al tijd is om je druk te gaan maken over racisme, zowel daar als hier, in plaats van over het gedrag van mensen die met hun rug tegen de muur staan?
Was je ook zo vocaal toen Henriquez stierf? Weet je überhaupt wie Rishi is? Ben je er 20 juni bij als we protesteren tegen ons asielbeleid, wat duizenden mensen laat sterven aan onze grenzen, of wordt jouw verontwaardiging alleen gewekt als één of andere witte multinational een keer wat spulletjes ziet verdwijnen?

***

Over een paar uur een demonstratie op de Dam. Kom! Of, als het al geweest is als je dit ziet – check het statement van de organisatie; moeite waard om te lezen.

Header foto: Jeff Wheeler / Star Tribune

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *