Vertrouwensbreuk

GroenLinks-Kamerlid Özdil verlaat fractie na ‘vertrouwensbreuk’. Laten we in de komende publiciteitsstorm niet vergeten dat dit vooral veel te laat was.

Bijltjesdagen blijkbaar

Ron Meijer (met vertraging), Graaf Tel (met een ambtsketen en een medaille, sterkte Leeuwarden), en vanavond laat ook nog Zihni Özdil.

Volgens Jesse Klaver moet Zihni Özdil vertrekken uit GroenLinks om twee redenen:

 • Hij hield zich niet aan de fractiediscipline, beschadigde de partij en zette zonder overleg in de Trouw een aanval op het leenstelsel in (ontworpen door Jesse Klaver).
 • En de druppel was dat Özdil gesprekken met Klaver stiekem probeerde op te nemen – wat wel iets zegt over hoe beroerd het onderlinge vertrouwen al was.

Want natuurlijk speelde er al veel langer van alles. Dit gaat echt niet allèèn om fractiediscipline.

Özdil flirtte al jaren met rechts

Met alt right, met vrijlinks, hij ouwehoerde over ‘progressief nationalisme, positief patriottisme’ en zelfs ‘inclusief nationalisme’ (hoe verzin je het). Hij verdedigde dat Sid Lukkassen de Kamer mocht voorlichten over de oude nazistische hoax van het ‘cultuurmarxisme’, en toen hij daar commentaar op kreeg van zijn achterban ging hij letterlijk knuffelend op de foto, oa met deze fascist.

De gelegenheid?

Een schandalige hoorzitting over diversiteit in universiteiten, in de Tweede Kamer, waarin ‘deskundigen’ als Sid Lukkassen mochten vertellen hoe het diversiteitsprobleem op universiteiten niet is dat er te weinig vrouwen op hoge posities zitten, niet dat veel uni’s veel te wit zijn, nee, dat het grote probleem met diversiteit is dat er maar een paar faculteiten extreemrechts zijn. Dat zijn er niet genoeg! Het probleem volgens Lukkassen is dat de rest te links zou zijn, en bijvoorbeeld VVD of nog linkser stemt…

Lukkassen is overigens niet alleen fascist (en voormalig VVD raadslid), maar ook nog gek. Hij weet werkelijk in elk gesprek een boekenkast om te duwen, waar hij dan verkeerd uit citeert, en ziet overal een cultuurmarxistisch complot achter. Hij heeft een boekje geschreven wat ons vertelt dat het echte probleem eigenlijk is dat vrouwen niet meer de hele dag achter het aanrecht staan.

Zihni Özdil was de afgelopen dagen al aan het roepen dat er helemaal niks mis was met sprekers als Lukkassen. (En dat terwijl één van de weinige sprekers die niet was uitgenodigd om diversiteit juist aan te vallen, intussen leek te gaan afzeggen, omdat hij weigerde om met nitwits/fascisten als Lukkassen het podium te delen – mijn woorden).

Maar alleen maar bullshit over vrije meningsuiting verkondigen was blijkbaar niet genoeg. Özdil wilde een relletje, en wil zich nog verder op de rechterkant positioneren. En dus hoopte hij dat we doen wat ik hier doe: verontwaardigd zijn en zijn selfie delen. Het zijn pure Baudet en Trump technieken.

GroenLinks, had die waaiboom met zijn ‘progressieve nationalisme’ toch direct je partij uitgegooid voor hij je nog verder beschadigde.

Lees meer over wie Sid Lukkassen is, en hoe in een hoorzitting van de Tweede Kamer een fascistische hoax als diversiteit werd verkocht.

Voor wie weer wil weten over Sid Lukkassen en hoe hij steeds weer de oude nazi hoax van het cultuurmarxisme / Kulturbolsjewismus herhaalt: Kijk hier hoe hij klem komt te zitten onder zijn ongelezen boekenkast, nadat hij hem eerst zelf omgooide.

Voor wie meer wil weten over die idiote hoorzitting, die niet alleen Lukkassen bevatte, maar bijna alleen maar witte of rechtse mannen die vinden dat minderheden maar eens minder moeten zeuren over diversiteit of racisme, zoals Josse de Voogd, Afshin Ellian en Thijs Broer: Zie de site van de Tweede Kamer.

Remco Breuker, één van de weinige kritische wetenschappers die was uitgenodigd, leek in eerste instantie op twitter af te gaan zeggen toen hij zag dat in plaats van Gloria Wekker, Sid Lukkassen was uitgenodigd.

Uiteindelijk kwam hij toch, en maakte in zijn position paper gehakt van de hoorzitting, die volgens hem in tegenstelling tot de privé politieke overtuiging van wetenschappers, zelf als hoorzitting juist zeer bedreigend is voor academische vrijheid.

Maar Zihni Özdil knuffelde niet alleen met creeps. Hij schreef zelf over de “islamisering van Nederland” die hij wilde tegenhouden. Moslims die ‘god is groot’ zeggen vergeleek hij met nazi’s die ‘Heil Hitler’ roepen.
En zo gaat het al jaren door en door.

Gister tweette Özdil nog over een schrikbarend racistisch artikel op de Correspondent, waarin Arjen van Veelen Rotterdam-Zuid ‘de Koranbelt’ noemt en vertelt dat hij overwoog om op Blut, Boden und Baudet te stemmen:

“Eerlijk, ontwapenend en prikkelend artikel van @vanveeelen over politieke kloven en politieke authenticiteit. Zeer de moeite waard om te lezen. Het hele artikel dus. #foodforthought ” (aldus Özdil)

Eigenlijk is het de vraag waarom Özdil überhaupt ooit voor GL in de Kamer kon komen.

Zeker nadat hij Lukkassen verdedigde en een knuffelselfie met hem maakte, die overduidelijk bedoeld was om als een volleerde Trump een relletje te schoppen en aandacht te scoren, had GroenLinks hem gewoon openlijk moeten buitengooien.

Net zoals ze dat bijvoorbeeld met Meindert Fennema al lang hadden moeten doen. Fennema schreef een lovend voorwoord voor een boek van openlijk racist Niemöller, waarin Janmaat wordt opgehemeld. Fennema was nota bene GroenLinks wethouder toen hij het schreef.

Met Fennema gebeurde niks, behalve dat hij vanwege een bizarre, aan corruptie grenzende oorlog met twee broers is afgezwaaid. (Hij is nog steeds GroenLinks-lid.) Met Özdil gebeurt eigenlijk iets vergelijkbaars.

Beiden werden niet buitengestampt vanwege hun vrijages met extreemrechts, al zal dat op de achtergrond misschien wel meespelen, maar vanwege iets anders. De schijn van corruptie, stiekeme opnames van vertrouwelijk overleg, het standpunt van de eigen fractie aanvallen in de krant.

Dat is ongelofelijk stom

Het is 4 x fout van GroenLinks. Fout om de basisbeurs destijds af te schaffen, fout om Özdil op een verkiesbare plek te zetten, fout om hem niet buiten te gooien toen hij steeds meer met extreemrechts flirtte, en fout om hem nu wel buiten te gooien, maar om de verkeerde reden.

Özdil kan nu goede sier maken. Hij doet zich sociaal en links voor, want was hij niet degene die de discussie over het Leenstelsel openbrak? Hij doet zich als slachtoffer van fractiediscipline voor, en echt iedereen trapt daar in, simpelweg omdat hij er ook een puntje mee heeft.

GroenLinks is intussen de gebeten hond. De partij die fractiediscipline boven sociaal beleid stelt. Die woordvoerders de Kamer uit bonjourt omdat ze het woord durven te voeren. Terwijl die Özdil juist zo lekker fris en eigengereid is! “Vaak radicaler dan zijn partij”, schrijft Nederlands Dagblad zelfs. Een enorm palet aan mensen verdedigt hem online, van voormalig PvdA Kamerlid Hilkens en de baas van De Balie tot zo’n beetje alle journalisten op Twitter.

Dit is een publicitaire ramp. Terwijl het dat helemaal niet had hoeven zijn. Als de partij hem meteen had buitengegooid vanwege zijn extreemrechtse standpunten en flirts, was de partij er juist sterker uitgekomen.

Maar Jesse Klaver maakt het nog veel erger, door in zijn verklaring te schrijven: “Ik wil benadrukken dat er niet een inhoudelijk meningsverschil speelde.”

Ok.
Dus antiracisten voor extremisten uitmaken, knuffelen met fascisten, twijfelen of je niet beter FvD kunt stemmen, oproepen tot VrijLinkse rechtse lulkoek over progressief patriottisme en islamisering, enz enz, dat is precies wat Klaver ook denkt?

(Misschien hadden we het al kunnen vermoeden nadat Liesbeth van Tongeren, met duizenden voorkeursstemmen in de Kamer gekozen, al die stemmers halverwege in de steek liet om in Den Haag een coalitie te vormen tussen GroenLinks en oa Groep De Mos, die grotendeels uit ex-PVV’ers bestaat.)

Voor de duidelijkheid: Ik denk niet dat het waar is. Natuurlijk zijn er wel inhoudelijke meningsverschillen tussen Klaver en Özdil. Maar door te beweren dat die er niet zijn, en door zo lang te wachten, en door pas met Özdil te breken vanwege een andere aanleiding dan Lukkassen, laat Klaver wel iets anders zien.

GroenLinks toont hiermee dat het tegengaan van de normalisering van extreemrechts niet hoog genoeg op haar agenda staat.
En dat dit een understatement is, zal toch vrijwel iedereen met me eens zijn.

Scenario’s voor de mediarel die nu zal volgen

Ik denk dat de mediarel die GroenLinks vandaag en morgen over zich heen zal gaan krijgen, zo’n beetje de laatste waarschuwing is. De partij kan daar twee richtingen mee uit: naar links of naar rechts.

1. Ofwel ze kiest voor een inclusieve, linkse en stevig antiracistische koers.
Dan moet er dus veel veranderen binnen de partij.
Maar als dat ook echt gebeurt, en mensen niet meer worden geditcht als ze kritiek durven te hebben op de Jessias, maar wel als ze extreemrechtse bullshit uitslaan, dan is er hoop voor de partij.

En ja, dan zijn er nog genoeg problemen om op te lossen, want hoe heeft GroenLinks überhaupt ooit voor het leenstelsel kunnen kiezen? Juist, omdat ze een sociaalliberale partij is, die denkt dat je kapitalisme kunt behouden en tegelijk sociaal kunt doen, en jawel, zelfs het milieu en het klimaat kan redden zonder iets aan de oorzaken te doen, zonder voor radicaal antikapitalisme te kiezen. Still, er zijn heel wat rottere partijen te vinden in de Tweede Kamer, en als het bijvoorbeeld om vluchtelingen gaat zijn helaas álle in de Kamer vertegenwoordigde partijen dat momenteel.

2. Ofwel GroenLinks blijft zich slap opstellen, en laat zich imponeren door radicaal rechts & centristen, die de komende dagen gebroederlijk zullen roepen dat Klaver karaktermoord heeft gepleegd op die arme lieve Özdil.

In dit scenario zal GroenLinks proberen om het relletje te sussen door te blijven beweren dat er geen inhoudelijk verschil van mening was. Maar daarmee vergroot ze de rel juist, omdat ze er de frame mee bevestigt dat het dan dus allemaal om macht en discipline gaat.

Belangrijker dan zo’n stom relletje: Als GL bij het volgende rechtse dwaallicht bang wordt voor nog zo’n rel, en daarom nog meer gaat meegeven in plaats van tegengas te bieden, dan gaat ze de SP achterna. Ook die gingen niet voor inclusiviteit staan, maar dachten mee te moeten bewegen met de rechtse mode. En nu hebben ze nul zetels in het Europees Parlement.

GroenLinks staat nu op groei. Minder groei dan verwacht, maar toch groei. Omdat ze genoeg mensen hebben kunnen wijsmaken dat ze een principiële partij is, die daadwerkelijk sociaal is, die werkelijk iets aan het klimaat wil doen, die inclusief is.

Maar in gelul kun je niet wonen. Vraag de PvdA maar hoe de laatste landelijke verkiezingen bevielen. (En ja, PvdA heeft flink gewonnen in de Europese verkiezingen, met dank aan het spotje van de SP, en aan nationalisten die een Nederlander als voorzitter van de Europese Commissie wilden, desnoods van de PvdA. Maar heb je gezien dat ze in de Eerste Kamer wederom een kwart hebben verloren?)

Er moet dus boter bij de vis. Je moet niet alleen principieel overkomen, je moet het ook zíjn. Bijvoorbeeld bij een geval als Özdil.

Fascisten aan de macht dankzij Partij voor de Dieren?

De PvdD koerst intussen op een akkoord af in Limburg met PVV en FvD, en gaat waarschijnlijk het eerste door extreemrechts gedomineerde provinciebestuur in Nederland mogelijk maken.
(Update)

Een paar uur geleden is de PvdD alsnog afgehaakt bij de formatie. Ze hebben echter niks geleerd van hun waanzinnige avontuur: in plaats van afstand te nemen van extreemrechts, zijn ze boos op links dat het niet is gelukt om een provinciebestuur met PVV en FvD te vormen. Ze noemen de formatiepoging nog steeds eufemistisch een ‘extraparlementair college’, wat de schijn moet wekken dat het doel was om neutrale, niet aan PVV of FvD gelieerde Gedeputeerde Statenleden van buiten de partijen te installeren. Dat is echter een onwaarheid: het was de bedoeling om PVV en FvD gewoon bestuursleden te laten leveren. Dit is juist de reden dat de linkse partijen zijn afgehaakt.

We hebben echt keihard een partij nodig die de andere kant uit beweegt, en die juist hard stelling neemt tegen de normalisatie van fascisme, in plaats van met slap gelul te komen over dat ze geen inhoudelijke meningsverschillen met fascistenknuffelaars ervaart.

Intussen zijn wij benieuwd hoe lang het duurt voor Özdil kiest tussen VrijLinks en FvD. Hij zal het wel een moeilijke keuze vinden. Niet zo vreemd, wij zien het verschil ook nauwelijks.

Credits

Kopfoto: DWDD [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Screenshots via @Sigilux.

6 gedachtes over “Vertrouwensbreuk”

 1. Ik vind de verklaring van de fractie heel geloofwaardig. Zij geeft ook aan dat er inhoudelijk (leenstelsel en renteverhoging) geen probleem is. Wel zijn functioneren als collega-kamerlid. Bv. Je neemt niet heimelijk een gesprek op. Beter selecteren wie je in de fractie toelaat.

  1. Ik vind het dus een serieus probleem dat er inhoudelijk (afkeer van multiculturele samenleving en van ‘islamisatie’, flirten met extreemrechts) geen probleem is.

 2. Ik denk dat deze meneer juist vanwege zijn rechtse nationalistische standpunten, hij was nl al omstreden bij POC, gevraagd is door GroenLinks als kamerlid. Deze meneer past mooi in de strategie van Klaver en co om juist ook die ‘progressieve’ stemmen die vinden ‘dat we wel erg doorslaan in het inclusief maken vd samenleving’ en ‘Geert heeft soms best wel een punt’ progressieven een plekje te geven bij GroenLinks. Dat deze man zo ijdel en zo rechts was heeft men miskent uiteindelijk.

  1. Geert heeft nooit een punt ! Wat die bijnazi’s willen is gewoon het land zuiveren van mensen die er niet noord-europees uitzien . Islamkritiek en dat soort smoesjes terwijl je over Minder Marokkanen zit te brullen. Een hele waffel SS die pagina’s in onze ‘kwaliteitskranten’ vullen over hoe klote die mensen wel niet zijn en als ze de islam er niet bij betrekken dan gaan ze wel los over vrouwenrechten die deze mensen niet respecteren (hoe Baudet dan weer over vrouwen denkt is kennelijk iets geheel anders) .
   Wat GroenLinks doet is hetzelfde als SP en de PvdA (en laten we de Partij van de Dieren niet vergeten die als lijstduwer ooit de Boreale haatsjamaan Cliteur op de lijst hadden gezet) . Ik ben tegen fascisme, racisme, nazisme en weet ik veel wat voor zaken waar ieder weldenkend mens tegen is en zou van mijn levensdagen niet stemmen op een partij die types die dergelijke ideeën promoten in hun gelederen heeft . En niet alleen ik, veel mensen denken daar zo over en daarom heeft bijvoorbeeld de SP in mijn omgeving veel stemmen verloren. Mensen die links zijn stemmen namelijk op linkse mensen niet op neofascisten . Progressief? Holle term sinds Halsema zei dat de SP met haar sociale wensen ‘conservatief’ was en haar partij met neoliberale afbraakplannen ‘Progressief’ .
   Ik stem dus gewoon niet want er is momenteel geen fatsoenlijke partij meer te vinden .

   1. Fatima vindt niet dat Geert een punt heeft, maar maakt pseudoprogressieven belachelijk, lijkt me zo. Daar geef ik haar groot gelijk in, want zoals je zelf ook laat merken: er is niks links aan het normaliseren van racisme.

 3. En dan hebben we het hier nog niet eens gehad over verbindingsman Paul Cliteur tussen Forum voor Democratie (1ste Kamerlid en directeur Renaissance Instituut FvD), Civis Mundi (vicevoorzitter bestuur) en het distributiecentrum van onbecommentariëerde nazilectuur Aspekt (als auteur over het non-existente cultuurmarxisme). Lees het manifest in boekvorm Uitgeverij niet altoos uitgeverij – de bronnen er maar op na (75 pp., uitgever MINDERHEIDSBOND TEGEN NAZIROOF “alles weer in eigen beheer”).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *