Laat liefde door onze straten klotsen

En spoel de racistische haat van Pegida weg uit onze stad.
(PS waarom steunt gemeente Eindhoven haar burgers niet?)

Pegida komt in Eindhoven haar extreemrechtse boodschap van haat verkondigen. Aanstaande maandag 6 mei 2019, als ’s avonds de gelovigen zich verzamelen voor de start van de ramadan, komt Pegida onze stadsgenoten jennen, provoceren en treiteren bij de Al Fourqaan moskee in Woensel.
Maar in Eindhoven zijn we niet van Pegida gediend, en dat gaan we laten merken ook.

In dit artikel een oproep voor twee acties (een lieve en een duidelijke), en een analyse van het zwalkgedrag van gemeente Eindhoven.

Oproep

Er zijn twee acties georganiseerd, op zondag en op maandag. Kom ook!

  1. Het begint met liefde – solidair tegen islamofobie

   Kom je solidariteit met onze islamitische stadsgenoten tonen. Breng bloemen mee op 5 mei!
   (kindvriendelijk evenement)

   Op 4 mei staat heel Nederland stil bij de gevolgen van onverdraagzaamheid.
   Op 5 mei vieren we dat we samen in vrede leven én start de ramadan. Op die dag kun jij laten zien dat liefde en respect sterker zijn dan haat: laten we samen de moskeebezoekers een hart onder de riem steken!

   Kom op zondag 5 mei van 19:30 tot 20:30 naar de Al Fourqaan moskee aan de Otterstraat 2 Eindhoven en neem een mooie bloem of je stoepkrijt mee.
   Hiermee versieren we de heg en stoep, als steunbetuiging aan onze islamitische stadsgenoten. Laat de ramadan met liefde beginnen!
   Het Facebook event met de laatste info vindt je hier.

  2. Antifascistische demonstratie op 6 mei

   Een dag later is er een demonstratie tegen fascisme en tegen Pegida.

   Op 6 mei komen helaas ook de neonazi’s van Pegida, onder leiding van veroordeelde wapenhandelaar en belastingoplichter Wagensveld. Ze komen ’s avonds bij het begin van de iftar onze stadsgenoten jennen, en mensen bang maken voor moslims.
   De gemeente weigert om de vrijheid en veiligheid van moslims te garanderen om in vrede hun geloof te belijden. Dan moeten solidaire mensen dat dus zelf doen. Wij zeggen daarom:

   Geen Pegida in Eindhovens straten!
   Nee tegen moslimhaat.
   Moslims en niet-moslims zij aan zij: houdt Eindhoven nazi-vrij!
   Demonstreer mee tegen Pegida!

   Maandag 6 mei, 17:30 tot 20:30 (tijd kan nog veranderen dus hou deze pagina in de gaten)
   Locatie: kruispunt van Kruisstraat en Pastoor Petersstraat, naast het CKE gebouw. Van daaruit lopen we richting de moskee. We zullen Pegida duidelijk maken dat ze niet welkom zijn, en tevens moskeebezoekers laten weten dat ze niet alleen staan.

We hopen dat je naar één van beide acties komt, of beter nog, naar allebei. Laten onze straten zich vullen met liefde in plaats van racisme en haat.

Analyse

Maar intussen, wat is er eigenlijk op het gemeentehuis loos?

Gemeente Eindhoven vraagt moslims om racisme zwijgend te ondergaan

Pegida komt dus maandag 6 mei in Eindhoven demonstreren. De gemeente laat dat niet alleen toe, maar oefent bovendien al ruim een week zware druk op de moskee, moslims en multiculturele organisaties uit, om het racisme zwijgend te ondergaan.

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Die druk lijkt te werken. De moskee heeft al haar gelovigen opgeroepen om niet te komen.
En er waren plannen vanuit buurtbewoners om Pegida volkomen te negeren, maar wel met bloemen en stoepkrijt hun solidariteit met islamitische stadsgenoten te komen laten zien. Maar onder druk van de gemeente is zelfs het negeren van Pegida nu verplaatst naar een andere dag.

Hypocriete zorgen om openbare orde leiden tot zwalkend beleid

Dat de gemeente op de openbare orde let is niet vreemd. Maar wel hoe ze dat doet. Je kunt je sowieso afvragen waar je eigenlijk bang voor bent, als buurtbewoners bloemen voor de moskee willen brengen terwijl Pegida (gewoonlijk niet meer dan 20 neonazi’s met triestige spellingsvaardigheden) ergens aan de overkant achter een haag politie staat.
Maar goed, bij Pegida lopen inderdaad neonazi’s rond (oa leider Wagensveld) die betrokken zijn geweest bij gewapende patrouilles die aan de grenzen van Europa jaagden op vluchtelingen. Je kunt wat dat betreft misschien niet voorzichtig genoeg zijn.

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Maar hoe dan?

De gemeente is bang dat als ze teveel beperkingen aan Pegida oplegt (om de openbare orde te kunnen handhaven), dat Pegida dan een kort geding aanspant. Blijkbaar is de gemeentelijke angst voor zo’n kort geding stukken groter dan de angst om haar burgers op te sluiten in een racistische en vijandige draaikolk, waarin burgers zelfs niet meer kunnen zeggen dat ze het niet eens zijn met het racisme wat over ze uitgestort wordt.

Het is dit soort jarenlang consequent bashen van een bevolkingsgroep die zelfs als ze wordt aangevallen, door haar eigen overheid in de hoek wordt gezet, waardoor zelfs op herdenkingen van de racistische aanslag in Nieuw Zeeland, niemand het woord racisme meer durft te noemen.

Het ergste is dat er vaak niet eens opzet achter steekt. Vaak zijn het gewoon witte ambtenaren die ‘nou eenmaal gewend zijn’ dat minderheden zich wel aanpassen, en daar bij voorbaat van uit gaan. Dat maakt het leven makkelijk, want Pegida is al vervelend genoeg.

Asha ten Broeke noemt dat soort gedrag vandaag in haar column (over de Balie) “een wonderlijke reflex: je drukker maken over dat alles gezegd mag worden dan over wat er precies wordt gezegd.” Met dien verstande dat gemeente Eindhoven zich dan ook nog eens alleen maar druk maakt over de vrijheid van meningsuiting van slechts één groep: extreemrechts. Zoals Ten Broeke schrijft zien we dat vaker bij “het gematigde midden, waar men liever de orde bewaakt en de spanning sust dan dat men streeft naar solidariteit en rechtvaardigheid.”

De gemeentelijke angst voor een kort geding is bovendien ook nog eens bijzonder te noemen, aangezien vorig jaar àlle gemeenten behalve Rotterdam Pegida verboden om ramadan te komen verstoren, zonder dat een rechter daar tussen kwam. Het is dus simpel gezegd een kulargument.

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Maar intussen verplaatst de gemeente dus eigenlijk haar niet-bestaande openbare orde probleem naar multiculturele organisaties en organisaties van moslims. In plaats van zelf de verantwoordelijkheid voor de openbare orde aan te gaan als gemeente, wordt het probleem bij die organisaties in de schoot geworpen met de suggestie dat het vast uit de hand gaat lopen als iemand durft te zeggen dat hij het niet eens is met Pegida.

Dat standpunt kunnen we heel simpel samenvatten: vrijheid van meningsuiting & demonstratie voor neonazi’s, en geen vrijheid voor alle anderen.
Nou, ik dacht het niet – zie de oproep hierboven.

Gemeente wil geen liefde op maandag

De gemeente had er bovendien blijkbaar lucht van gekregen dat er een hele lieve actie plaats zou vinden. Bij die actie was het plan om de anderhalve paardenkop van Pegida met zijn allen volkomen te negeren, en om liefde tegenover haat te stellen. Buurtbewoners wilden met zoveel mogelijk Eindhovenaren hun steun aan onze islamitische stadsgenoten komen uitspreken, zonder op de haatzaaiers te reageren, maar door bloemen in de heg te steken en boodschappen van liefde met krijt op de stoep te tekenen.

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Je bedenkt het niet, maar blijkbaar moest dit besproken worden met het anti-radicaliseringsoverleg door de gemeente.
In dat overleg (je voelt hem al aankomen) zitten naast neutrale instellingen overigens alleen multiculturele organisaties, want blijkbaar denkt de gemeente dat extreemrechts niet kan radicaliseren (ondanks de brandbomaanslag op een toekomstig asielzoekerscentrum in 2014).

In dat gesprek met multiculturele organisaties probeerde de Manager Integrale Veiligheid van de gemeente alle gesprekspartners bang te maken dat het uit de hand zou lopen. Hij wilde geen actie tijdens Pegida, of zelfs maar op dezelfde dag.

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Ook komt hij elke dag weer met andere tijden waarop Pegida zou worden toegestaan te demonstreren. Het doel van die dagelijks veranderende tijden lijkt duidelijk: het frustreren van eventuele tegenacties.

Pegida zou eerst ’s avonds komen.
Toen vertelde de gemeente dat ze zouden worden verplicht om tussen 2 en 5 te komen.
Toen tussen 3 en 4.
Toen was het verhaal weer dat de Manager Integrale Veiligheid Pegida had verzocht om tussen 4 en 5 te komen, maar had hij nog geen antwoord gehad, en kon het net zo goed ’s ochtends worden.
Nu zegt hij op vrijdag met definitieve tijden te komen, wetende dat het dan te laat is om nog een tegenactie te organiseren.

Het allerlaatste nieuws is dat de gemeente nu weer aan Pegida heeft ‘verzocht’ om juist tussen 6 en 8 te komen, als de gelovigen zich al verzamelen om iftar te vieren (het gezamenlijke eten aan het eind van een dag van vasten voor de ramadan).

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Met die laatste mededeling (waarbij volslagen onduidelijk is of het een dwingend verzoek is of een verzoekje, of hoe vaak het nog gaat veranderen) wordt duidelijk dat het de gemeente nooit om openbare orde te doen is geweest. Want waarom zou je zo kort voor het beginnen van de iftar een stel neonazi’s toestaan om ruzie te komen zoeken?

Veel van de organisaties die mee zouden doen, zijn afhankelijk van de gemeente, en daardoor gevoelig voor de druk die de gemeente uitoefent. Het effect is daardoor dat de gemeente Pegida feitelijk faciliteert bij het ongestoord verkondigen van hun racistische boodschap, terwijl ze elk tegengeluid probeert te smoren. De gemeente probeert onze boodschap van liefde letterlijk weg te toveren.

Maar dat gaat het stadskantoor niet lukken.

Er zijn in plaats van één kleine actie nu juist twee acties georganiseerd. Juist door het gezwalk van de gemeente.
Een dag eerder, dus op vijf mei om 19:30 uur, gaan zoveel mogelijk Eindhovenaren met bloemen en stoepkrijt hun steun aan onze islamitische stadsgenoten betuigen. Kom ook, en neem je kinderen mee!

De volgende dag, als Pegida haar haat probeert te verkondigen, zal AntiFascistische Actie in een demonstratie duidelijk maken wat ze daar van vindt. Ik hoop dat ook dan veel mensen aanwezig zijn.

Buurtbewoners steunen de moskee. (Foto: Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming)Intussen nodig ik raadsleden van harte uit om de gang van zaken te onderzoeken rond het radicaliseringsoverleg. Ik vind het een erg kwalijke zaak dat de gemeente Pegida toestaat te demonstreren, maar tegengeluiden probeert te smoren, zelfs als het daarbij om niet meer gaat dan het brengen van bloemen. Ik kan me niet voorstellen dat alle politieke partijen het met deze gang van zaken eens zijn, en ik hoop dat er nog voor maandag voor een betere insteek wordt gekozen.

Gemeente, kom op voor je burgers, in plaats van voor fascisten!

 

Credits

De foto’s zijn niet van de actie in Eindhoven, die is immers nog niet geweest, maar van een vergelijkbare actie in Rotterdam. Buurtbewoners kwamen hun liefde en solidariteit betuigen toen Pegida daar in 2018 moslims wilde lastigvallen. Lees er hier meer over.
Foto’s van Anja Meulenbelt, met vriendelijke toestemming.

- "Even als side note: zou Grutjes niet eigenlijk pauze gaan houden? En dan nu al weer een artikel?"
- "Jaja, je hebt gelijk, maar soms is iets urgent. Vanaf dinsdag vakantie!"
- "Jaja!"

2 gedachtes over “Laat liefde door onze straten klotsen”

 1. Wow! De solidariteitsactie zojuist was echt fantastisch!
  Letterlijk een haag van bloemen, een hoop mensen, vrolijkheid, solidariteit, moslims en niet-moslims, mensen van allerlei soorten en maten door elkaar heen, en kinderen die dwars door dat alles heen aan het spelen zijn, in vrede en vrijheid. Precies zoals het hoort!

  Hopelijk zijn er morgen bij de actie van de AFA weer veel mensen!

 2. Super dit bericht, deze actie. Vgl mij is trouwens de burgemeester de enige die een demonstratie mag toestaan of tegenhouden. Ik had graag hem op de rode telefoon willen vertellen hoe ik en mijn gezin het zou vinden geïntimideerd te worden door een dergelijke agressieve demonstratie. Ik had mijn steun willen betuigen, doch met zo’n actie van pegida en deze burgemeester ben ik BANG dat m’n kop eraf gaat of m’n portret in allelei nare social media terecht komt… Dank aan ieder die wel durfde te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *