‘Een fitnessclub voor vrouwen’

…zegt RTL Nieuws. ‘Nee, een bewapende extreemrechtse militie’, wil ik schrijven op Facebook. Maar dat komt niet door de censuur heen.

“Toch cool als mamma kan schieten!”

Dat is hoe Jeroen Akkermans van RTL Nieuws vandaag een item brengt over ‘fitness voor vrouwen met kalasjnikovs” in Oekraïne.
In elke uitzending is er wel een koddig item tussendoor, en vandaag is het dit. Je hoort ze denken: “rare jongens en meisjes, die Oekraïners, haha!”

Wat Akkermans en RTL even niet vermelden, is dat dit helemaal geen fitnessclub is. Wat ze filmen, is het trainen van een zwaarbewapende fascistische militie.

Het is echt bizar dat Akkermans / RTL Nieuws helemaal niets zeggen over het fascistische karakter van de ‘fitness’. Met sport heeft dit niets te maken. Dit is het Azov Regiment, ook wel Azov Bataljon, een extreemrechtse paramilitaire militie die meevecht in de Oekraïne oorlog.

Voor wie zich afvraagt of ik niet te snel het woord fascisme gebruik: De vlag van het Azov Bataljon is gelijk aan het SS teken, de wolfsangel. Ook lopen ze met hakenkruizen en zwarte zonnen rond. Hun leider noemen ze “The White Leader”.

Ze worden (door oa de VN) beticht van oorlogsmisdaden, marteling, etnische zuivering en het vermoorden van politieke tegenstanders. Zoals ze zelf zeggen: ‘Wij zijn met velen. Wij zijn niet bang om geweld te gebruiken om de Oekraïense orde op straat te herstellen’.
Ze vallen oa. LGBT‘ers, Roma en mensenrechtenactivisten aan, en plegen moorden.

De oprichter, Andriy Biletski, zei dat Oekraïne “het witte ras moet leiden in de allerlaatste kruistocht (…) tegen de door joden geleide Untermenschen”.

Ondanks dit openlijke neo-nazisme is Azov, net als delen van het neofascistische Pravyi Sektor, inmiddels een onderdeel geworden van het leger, waarbinnen het als enige militie nog altijd een status aparte heeft. Oekraïne is in oorlog met Rusland, en is blijkbaar niet erg kieskeurig over wie ze bevriendt.

Nieuwe strategie

Het Azov Regiment heeft sinds een tijdje een nieuwe strategie. Ze wil haar strijd verleggen van het front naar de steden, in de hoop daar haar machtsbasis met knokploegen uit te breiden.

Dat is nodig omdat ze aan het front langzamerhand minder in de melk heeft te brokkelen. Hoewel Azov dus nog altijd een speciale status binnen het leger heeft, en hoewel leden van Azov en Pravyi Sektor tot belangrijke adviseurs van de regering horen, is het ze niet gelukt om het volledige leger en de overheid over te nemen zoals ze ooit hoopten. Azov heeft nog altijd invloed, maar moet tegenwoordig ook vaak luisteren naar de legerhiërarchie. Ze wil dat compenseren en meer macht naar zich toe trekken door op andere plaatsen dan het front haar positie te verstevigen: zowel in steden als in internationaal verband. In de steden hoopt ze uiteindelijk de politie te vervangen met haar knokploegen.

Daarom is ze al een tijd bezig met militieleden te trainen. Er zijn er intussen duizenden actief.

Eén van de milities die wordt opgezet is ‘White Angels‘, de groep vrouwen die door RTL voor een onschuldige ‘fitnessclub maar dan met wapens, haha!‘ wordt versleten.

Dat is niet alleen ontzettend naïef en fout van RTL, het is ook nog eens enorm seksistisch. Ze nemen vrouwen met wapens simpelweg niet serieus.

Blind aan het rechteroog

Echt, RTL, ging er nou echt geen belletje rinkelen bij de naam van die club: “Witte Engelen”?
Nog niet eens hard genoeg om heel even te googelen?

Onderschrift bij een foto van de White Angels van persbureau Unian van januari dit jaar. Het is niet dat dit een diep geheim is of zo.

En Akkermans, hoe moeilijk is het voor jou om deze informatie op te diepen? Als ik al door tien minuten vanuit mijn leunstoel op mijn telefoon te kijken, genoeg bronnen vind om te kunnen concluderen dat dit neonazi’s zijn, waarom lukt het jou dan niet om die info te vinden – terwijl jij daar bènt en werkt? Ervoor betaald krijgt, in tegenstelling tot mij?

Ik ga er maar even vanuit dat je lui bent in plaats van fout, en dat je geen verkeerde bedoelingen met je item had. Maar hoe komt het dat er bij niemand van jullie een alarmbel afgaat als je militieleden ziet met machinegeweren, die getraind worden door brede paramilitairen? Dat je niet denkt: even checken wat voor een volk dat eigenlijk is? Zelfs niet terwijl er aan de muur openlijk een vlag van de aan Azov gelieerde extreemrechtse partij National Corps hangt?

Foto: Jeroen Akkermans, RTL. (detail) Inlay van Wikipedia & Grutjes, (CC BY-NC-SA 2.0)

RTL laat zich gebruiken voor internationale ambities van fascisten

Saillant detail: Azov houdt zich niet slechts met Oekraïne bezig. Ze wil zich volgens sommige bronnen meer gaan richten op het versterken van Alt Right in West-Europa en de VS.
Ook dit moet hun machtsbasis vergroten. Het past in dezelfde strategie als de vorming van fascistische stadsmilities.

Als je internationaal je nazi-ideeën wil gaan slijten, komt wat gratis media exposure over je leuke ‘fitness club’ daarbij natuurlijk prima uit. Het zou me daarom niks verbazen als Azov zelf contact heeft gezocht met RTL, en zij zich op die manier hebben laten gebruiken voor extreemrechtse propaganda.

Oh, nog zo’n leuk feitje:
Die hele heftige uitspraak een stukje hierboven, dat Oekraïne “het witte ras moet leiden in de allerlaatste kruistocht (…) tegen de door joden geleide Untermenschen”… weet je van wie die is?
Van Andriy Biletsky, de oprichter van Azov, dat had je al gelezen. Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij ook de huidige leider van National Corps is, waarvan die vlag dus aan de muur hangt in het RTL item.

Dat alles hebben jullie gemist, RTL.

Als iets je opvalt, is dat meestal omdat het afwijkt van wat je normaal vindt. Dat geldt voor iedereen, ook voor mij.
Dus wat zegt dit eigenlijk over jullie, RTL? Over wat je normaal vindt en wat niet? Iedereen kan een fout maken, en ik ook. Maar wat zegt dit over je blik op de wereld, die je doorgeeft aan ons kijkers?

Blijkbaar zijn we weer een stap verder in het normaliseren van extreemrechts door onze media. Nu wordt het trainen van fascistische, met kalasjnikovs bewapende knokploegen zelfs al omschreven als een onschuldige fitnessclub.

74 jaar na de moord op Hannie Schaft, is dit waar we nu zijn.

Maar daar is het nog niet mee klaar…

Censuur op Facebook

Ik zie dus dat item van RTL voorbij komen. Ik pak mijn telefoon en tweet er wat over, en wil die tekst dan ook op Facebook zetten.

Helaas. Niet dus.

Facebook censureert mijn tekst - ik mag hem niet plaatsen.Dat is FB jargon voor: “Zuckerberg censureert je.”

Als ik op ‘laat het ons dan weten’ klik, kom ik terecht bij een algemene pagina over de ‘richtlijnen voor onze community’  die ik blijkbaar overtreden heb, maar niemand die me uitlegt hoe dan.
Ik probeer bovenstaand verhaal nog een paar keer te posten, waarbij ik mezelf censureer, en woorden als “kalasjnikov”, “fascisme” en “Azov” schrap, om te kijken of ik er dan doorheen kom. Maar het heeft geen effect. Facebook weigert mijn verhaal te posten, in welke versie dan ook.

Ik mag de tekst die je zojuist gelezen hebt niet plaatsen.

Ik ben er klaar mee.

En ik was er al klaar mee.

Ik wil je wel vertellen: ik heb de afgelopen weken zes lange artikelen geschreven over de FvD, de opkomst van extreemrechts en vooral de omarming daarvan door het centrum van politiek en media.

Ik heb geschreven over de verkiezingsuitslag, en dat je (sorry) echt niet erg goed hebt opgelet als je verbaasd was van die uitslag.

Ik heb geschreven over de extreme bedreigingen die al jaren rondzingen vanuit extreemrechts, de daden die ze daar soms aan koppelen, de groei van online en offline fascistisch geweld jegens mensen van kleur, vrouwen en links.

Ik heb geschreven over hoe al die bedreigingen en al dat geweld ineens totaal niet belangrijk meer waren, toen een vrouw een stomme leuze riep op een demonstratie. De tofste demonstratie sinds vele jaren, mag ik trouwens wel zeggen, waar 10.000 mensen op een enorm vrolijke en strijdbare en liefdevolle manier lieten horen dat ze tegen racisme zijn. Maar goed, dat werd allemaal volkomen genegeerd, het was zelfs geen klein item op het nieuws.
Toen de volgende dag echter bleek dat één vrouw iets over Baudet had geroepen, toen was het land te klein. Van Rutte tot zogenaamd linkse partijen, ìedereen stond op de achterste benen.

En ook ik vond het een stomme opmerking. Dat vond die vrouw zelf trouwens achteraf ook. Dus, beste politici en media, dat je er wat van zegt, prima. Maar waar waren jullie verdomme allemaal toen FvD’ers de rest van de wereld bedreigden? En waar zijn jullie nu?

Ontkenning van racisme

Intussen roept Nu.nl vrolijk dat er steeds minder mensen melding van discriminatie doen. Nog maar 10.000 in plaats van 11 k zoals vorig jaar!

Wat er even niet bij stond was waarom mensen discriminatie eigenlijk niet meer melden. Hoeveel zin het nog heeft om aangifte te doen.
In 2016 bracht het OM slechts 77 gevallen voor de rechter. Dat is dus van àlle vormen van discriminatie, in heel het land, in een heel jaar. 77, inclusief vrijspraak. 7 duizendste van het aantal jaarlijkse meldingen.

Wat er ook gebeurt, het OM blijft op zijn handen zitten. Behalve als er iemand iets over Baudet roept natuurlijk, dan eist men 180 uur taakstraf, tien uur meer dan wanneer je twee mensen doodt met je schip. Of iemand gijzelt. Of lekker een beetje met molotov cocktails gooit.
Nee echt hoor, iets roepen over een fascist is erger dan mensen dood maken.

…Zes lange artikelen schreef ik dus, genuanceerde artikelen met veel links en bronnen, in plaats van de rant die je nu leest. Zes artikelen en nog een hele hoop korter spul. Maar ik kreeg het niet af. De bullshit in het land volgde elkaar te snel op om bij te houden. De totale waanzin waarmee politici en media “deze nieuwe verfrissende partij” omarmen is te groot om te beschrijven. De hypocrisie waarmee centristen opkomen voor Baudet’s recht om niet bedreigd te worden, maar intussen totaal niks zeggen over het geweld wat ik en velen met mij (en vaak nog veel erger dan mij) dagelijks over ons heen krijgen…

Factchecken van fascisten

Zondag zagen we op TV hoe een ideologische fascist als Baudet alweer, alweer, voor de zoveelste keer, op het podium gehesen werd.

(Oh wat, vind je dat ik hem niet zo mag noemen? In dat geval, wil je even kijken of je zelf het verschil ziet tussen zijn ideeën over omvolking, en die van extreemrechtse terroristen? Ik ben benieuwd naar je score.)

Blut, Boden und Baudet mocht bij WNL beweren dat fascisme eigenlijk links is, en hij er daarom niets mee heeft.
Rick Nieman van WNL staat erbij te lachen en te knikken. WNL verspreid sindsdien nog altijd Thier Zijn Woord, met als ondertitel “Laat vrolijk rechts niet verloren gaan”.

De dagen na die zondag beginnen allerlei media Baudet te factchecken, en zeggen ze dat het bij nader inzien toch eigenlijk niet waar is. Fascisme schijnt toch eigenlijk niet links te zijn. Sjee zeg.

Zoals een vriend schreef: "Dus nu gaan ze factchecken of die onzin van Baudet wel klopte. Waarom trekken ze niet gewoon de enig mogelijke conclusie?
Dat Baudet zichzelf dus blijkbaar rechts van Hitler positioneert?"

Vandaag is het donderdag. En inmiddels denken vele redacties: “We hebben van de week stevige kritiek op Baudet geuit, met die factcheck, dus voor het evenwicht zullen we onderhand maar weer iets plaatsen van Eppink, Geerten Waling of een andere FvDer, uiteraard zonder commentaar, en zonder er zelfs maar bij te melden dat het FvDers zijn.
Want oeh jee, straks betichten fascisten ons er nog van dat we tegen hen zijn, dat kunnen we niet hebben!”

Zoals de hoofdredacteur van de Volkskrant ongegeneerd schreef: “Baudet mag ons als vijand aanmerken, maar wij doen dat omgekeerd niet.”

Intussen vraag ik me met samen met hem, èn met Hannah Arendt af:
Hoe nuttig is dat eigenlijk, om fascisten te factchecken?

Te ver

Maar ik moet intussen maar eens een andere vraag gaan stellen.

Nieuwsmedia schotelen ons fascistische milities voor en noemen die dan een onschuldig fitnessclubje, en als je daar iets over wil zeggen wordt je automatisch geblokt door Zuckerberg.

Dit gaat echt veel en veel te ver. Alles gaat momenteel veel te ver.

Hoop

Ik heb het hier vaak over hoop. Maar ik geef het toe, ik zie die hoop momenteel zelf even niet zo goed meer.

Hoe hard het ook juist nu nodig is om door te schrijven, ik ga even met pauze, als het me lukt, om te verfrissen, hoop terug te vinden, en om te bedenken wààr ik überhaupt kan schrijven en jou kan bereiken, zonder gecensureerd te worden.

En ja, ik besef heel goed hoe geprivilegieerd ik als witte man ben dat ik even pauze kàn nemen van groeiend extreemrechts. Nog wel.

Intussen hoop ik, om even iets heel anders te zeggen, dat ik je zie op deze demonstratie in Amsterdam op zaterdag 21 april 2019, en wel hierom.

Censuurmachines

En zo direct ga ik dus ontdekken of het me lukt om de artificiële intelligentie die onder Zuckerbergs hersenpan huist, een beentje te lichten. Door dit artikel niet als tekst op FB te posten, maar als link, zodat ik misschien, wie weet, zijn censuurmachine kan omzeilen.

Als dat lukt, moet ik dan blij zijn?

Ik kan je vast vertellen dat de enige reden dat die censuurmachine aan staat, nota bene de bestrijding van extremisme en fake news is. Mede door de EU en de VS afgedwongen, nadat extreemrechts via Cambridge Analytica en dankzij Facebook, de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit referendum beïnvloedde.

Het is ook zeer waarschijnlijk dat juist doordàt Facebook zogenaamd fake news, extreemrechtse hoaxes en online verheerlijking van geweld tegen gaat, dat Grutjes nu gecensureerd wordt. Juist op het moment dat we met uitgebreide bronvermelding willen laten zien dat RTL fake news verspreid en extreemrechts normaliseert. Juist op het moment dat we zelf extreemrechts willen tègengaan.

En dat is symptomatisch voor hoe centristen fascisme bestrijden:
Niet.

Deel dit artikel, nu dat nog kan.
Pardon, ik bedoel: àls dat nog kan.

6 gedachtes over “‘Een fitnessclub voor vrouwen’”

 1. Ik was er 21/4, en 21 maart ook, en ben Grutjes (sinds een paar maandjes pas) gaan steunen (weliswaar met een klein maandelijks bedrag, i.v.m. zóveel initiatieven die support nodig hebben.. maar goed). Ik blijf die steun doen. Bedankt voor het waardevolle tegenwicht tot nu toe, in deze tijd waarin we leven. Grt.

 2. Pas geleden heb ik facebook verwijdert en ingeruild voor een account op friendica, een open source platform gerund door idealistische vrijwilligers. Het ondersteund ook communicatie met mensen op mastodon en diaspora. Het enige wat het netwerk nog nodig heeft zijn jij en onze vrienden.

  1. FB verwijderen is voor ons helaas geen optie, hoewel we het graag anders zouden zien. Hoewel we een nieuwsbrief hebben en ook op andere manieren al vanaf het begin proberen om mensen te bereiken buiten facebook, komt meer dan 90 % van onze bezoekers vanaf die de Zuck.

   1. Snap ik, voor nu is het nog wel het makkelijkste middel om veel mensen te bereiken. Wat ik afgelopen tijd wel heb gemerkt, is dat er weinig bewustzijn is over het bestaan van dit alternatief, dus waar ik kom verspreid ik zaden voor de toekomst. De ziektes uit Silicon Valley staan niet los van de andere actuele ziektes zoals je in dit stuk duidelijk maakt, dus voor mij persoonlijk is de langzame afbraak van het facebookmonster deel van m’n activisme geworden.
    Je bent hoe dan ook welkom om ook Friendica op te gaan en je stukken daar te posten. Aan mij heb je al een volger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *