Kinderpardon – We did it? Was dat maar waar.

Deze Kinderpardon-deal is de moeder van alle Pyrrusoverwinningen. Kinderen en vluchtelingen zijn hiermee alleen maar slechter af.

Ik zie Tim Hofman en allerlei andere mensen hoera roepen omdat het Kinderpardon nu tijdelijk wordt opgerekt tot een echt pardon, in plaats van een neppardon.
Echt heel fijn natuurlijk dat de meeste van de maximaal 700 kids die al een aanvraag hebben lopen, nu waarschijnlijk mogen blijven.

Maar:

We did it? Hoezo joh? Het is een complete koehandel, waardoor er uiteindelijk juist meer kinderen én volwassenen uitgezet worden, en minder vluchtelingen worden opgevangen. Dat gaat ook nog eens supersnel:

– Binnen drie jaar hebben we al meer erkende vluchtelingen toegang geweigerd dan dat we kinderen laten blijven. En daarna worden het er alleen maar meer.
Want de jaarlijkse opname van het aantal door de VN geselecteerde erkende vluchtelingen wordt verminderd van 750 naar 500.

– Bovendien verdwijnt de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris: die wordt overgeheveld naar de IND zelf. Je kunt dus geen politiek meer onder druk zetten bij het volgende schrijnende geval. En anonieme ambtenaren trekken zich veel minder aan van een campagne. De volgende Lili & Howick worden dus gewoon ambtelijk gedeporteerd.

Dat je hen nu nog niet gezien hebt, wil echt niet zeggen dat ze straks niet net zo lief en schrijnend zijn als Lili en Howick en Nemr dat waren.

– Het Kinderpardon gaat op slot. Er wordt geen enkel nieuw geval meer bekeken; alleen de kids die al een aanvraag hebben lopen worden nog coulant behandeld, en de rest mag geen aanvraag meer doen omdat het Kinderpardon vanaf nu voor nieuwe gevallen verdwijnt. Bij nieuwe kids geldt: Hoe onrechtvaardig het ook is dat een kind uitgezet wordt, er is niks meer aan te doen.

– Dan willen ze ook nog eens de asielprocedure verkorten. Maar de enige echte reden dat die langer duurt dan nodig, is de crisis die de VVD bewust heeft geschapen, zie daarvoor onderstaand artikel. Ze hebben onder andere bewust te weinig IND’ers aangenomen.

(Als je vindt dat ik te makkelijk allerlei beweringen doe in dit stukje, dan heb je ergens gelijk, want dit is een snelle korte tekst waarin ik niks bewijs omdat ik dat in mijn vorige artikel over dit onderwerp al heb gedaan. Ik toon daarin aan dat de VVD al jarenlang de ene na de andere crisis in de asielopvang veroorzaakt, en dat bewust doet, om nieuw xenofober beleid uit te lokken. Ik zou zeggen: lees het.)

Ze zullen nu dus wat meer IND’ers gaan aannemen, maar dat is niet waarvoor de VVD de crisis heeft geschapen. Je gaat niet je best doen om er te weinig aan te nemen, om er daarna ineens genoeg aan te nemen. Nee, je wil dan wat bereiken. Wat? Dat is niet moeilijk te raden, want Harbers zinspeelt er continu op.
Je kunt er vet op rekenen dat de VVD zal proberen om basale rechten van asielzoekers af te pakken, zoals het recht om in beroep te gaan.

We hebben helemaal niet gewonnen. We hebben (als de Kamer hiermee akkoord gaat) vet verloren.

(meer onder de foto)

De VVD schiep bewust crisis en lichtte de Kamer verkeerd in

En dan nog wat

De VVD gebruikt asielzoekers niet alleen als zondebok. Ze gebruiken hen ook al een hele tijd als breekijzer om de rechten van iedereen aan te vallen.
Eerst krijgen statushouders tijdelijke woningen die niet aan de normen voor een fatsoenlijke woning voldoen, dan ook studenten, dan de rest.
Eerst krijgen asielzoekers geen normale rechtsbijstand meer, daarna wordt iedereen zijn rechtsbijstand kapot bezuinigd.
Eerst mogen asielzoekers niet meer normaal procederen, daarna jij.

Dit is dikke shit, dit is een ‘overwinning’ waarbij die van Pyrrus in het niets verbleekt.

UPDATE

12 febr. 2019

De uiteindelijke regeling is nu bekend. En het is nog erger dan ik dacht.

Wat de IND aangeeft, is dat het criterium dat mensen moeten meewerken aan uitzetting, weliswaar een beetje is versoepeld – de gezinnen moeten zich nu “beschikbaar hebben gehouden voor vertrek”. En om die beschikbaarheid aan te kunnen tonen, moet de overheid al die tijd hebben geweten waar je was. Je mag ten hoogste drie maanden weg zijn geweest, bijvoorbeeld om familie in het buitenland te bezoeken.

Maar, en nu komt ‘ie:

Als de IND gaat kijken of de overheid wel wist waar je was, telt de gemeente daarbij niet mee. Alleen als de IND, Dienst Terugkeer en Vertrek (de deporteerders zeg maar) of COA of AVIM wisten waar je al die jaren was, maak je kans op het Kinderpardon.

Dit is echt volkomen belachelijk. De gemeente hoort ook bij de overheid. Er is tegen die mensen überhaupt nooit gezegd dat ze dag en nacht moesten zorgen dat één van die vier diensten wist waar ze waren, er is tegen ze gezegd dat ze zich moesten inschrijven bij de gemeente.

Het is werkelijk ongelofelijk. Terwijl het CDA doet alsof ze een deradicaliseringsprogramma heeft gevolgd en ineens weer thuis hoort in het midden, en terwijl D66 en CU patsen over hun zogenaamde menselijke gezicht, heeft de VVD in feite gewoon een enorme verslechtering van het asiel- en migratiebeleid binnengeharkt met een nep-pardon.

Credits
Foto: Nishant Vyas via Pexels

2 gedachtes over “Kinderpardon – We did it? Was dat maar waar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *