Gele Hesjes

Politici en media struikelden de afgelopen weken over elkaar om die paar tientallen gele hesjes in Nederland aandacht te geven. Maar wat zijn dat hier voor een lui?

Ik wil het vandaag eens met je hebben over de Gele Hesjes. Niet die in Frankrijk, want daar weet ik niet zoveel van, maar die in Nederland. Ze blijven maar in het nieuws, dus ik dacht: laat ik eens kijken wat ze willen.

(Liever luisteren dan lezen? Dat kan! Hier.)

Eisenpakket

Ik vond dit eisenpakket van de gele hesjes. Best moeilijk te begrijpen, maar laat ik het proberen te vertalen.

Dus… Wat willen de gele hesjes?

Om te beginnen dichte grenzen voordat die Franse gele hesjes ook hier komen rellen, want daar willen ze niks mee te maken hebben. Daarom hebben ze zich er naar genoemd. En verder:

1. Laten we een fonds oprichten met vertrouwen in geboortes, waar je kunt testen of je wel een mens bent. Als je geen buitenlander bent wil je ook zo behandeld worden. De gewone wet is een mooie basis voor de, eh, wet.

2. We willen, oh nee, we eisen! of nee, we wensen, belastingverlaging en ook belastingverlaging. Moeten we het NU METEEN over hebben, maar geen gelul terwijl we het er over hebben, wel meteen toepassen ook al hebben we het er nog over.

3. Een basisinkomen voor elke Nederlander. De hoogte daarvan wordt bepaald naar gelang de draagkracht van de mens van vlees en bloed in kwestie. Heeft u veel bloed, dan krijgt u iets minder, maar als u best een kilo’tje euro’s extra kunt versjouwen dan krijgt iedereen hetzelfde en u wat meer.

4. Nationaal zorgfonds zonder eigen risico, want anders haken de SP’ers af.

5. Wij eisen de afschaffing van een verdrag wat er nog niet is. Wij zijn totaal geen extremistische rechtse groep, en daarom moeten de grenzen dicht. Potdicht, uitzonderingen daargelaten. Zeg maar net als nu, maar dan potdichter met uitzonderlijke uitzonderingen uitgezonderd. Wij haten namelijk buitenlanders. Dat is niet rechts, niet links, maar supervaag ergens door het conspiracy midden. Hoi Rita!

Met de groetjes van de NVU, Pegida en een stel losse neonazi’s die ook allemaal op onze eerste actiedag waren.

6. BTW omlaag. Omhoog. Stop. Ho.

7. Ja, lees eis 7 nog maar eens opnieuw hierboven: De pensioenen moeten omlaag. Die bejaarden krijgen veel te veel! En wij maar werken!

Geel Hesjes demonstreren op de Erasmusbrug met tekst:

Even serieus.

Onze media struikelden in hun haast om aandacht aan de gele hesjes te geven. Als er tien keer zoveel mensen in Amsterdam tegen de uitverkoop van de stad en de ontruiming van het ADM demonstreren hoor je ze nergens over. Maar 15 of 50 Geile Hesjes, hmm!

En zij niet alleen: zodra Buma hoorde dat nogal wat gele hesjes gewoon compleet ontkennen dat er zoiets als klimaatverandering bestaat, wilde hij ze al uitnodigen om mee te praten over… klimaatbeleid.

Er zijn teveel mensen die nog denken dat de gele hesjes in Nederland OK zijn. Dat zijn ze niet. Ja, er lopen helaas ook een paar verdwaalde SP’ers en anderen mee. En nee, ze zijn niet allemaal hetzelfde. Maar:

  • De gele hesjes in Den Haag bestonden onder andere uit de neonazistische NVU, het extreemrechtse Pegida, Ebru Umar, Jan Dijkgraaf, Henk Bres en Voorpost.
    Wel erg grappig, want normaliter proberen Ebru Umar en Dijkgraaf heel erg hun best te doen om niet als neonazi (of mèt neonazi’s) gezien te worden, maar nu vinden ze het ineens niet meer zo erg blijkbaar.
  • De oproep voor het gelehesjesprotest in Amsterdam komt uit de kringen van Pegida.
  • In Nijmegen is het gele hesjesprotest georganiseerd door Danny Cornelissen, die lid is van het extreemrechtse Identitair Verzet, en Nijmegen Rechtsaf (die probeert om confrontaties met linkse mensen en allochtonen uit te lokken).

Ja, de gele hesjes hebben ook een paar linkse standpunten. En natuurlijk is goede en betaalbare zorg voor iedereen een goed idee. Dat mensen in opstand komen tegen neoliberalisme – tof. Maar dat zijn in Nederland slechts smoesjes waarmee extreemrechts zich OK probeert voor te doen.

En ja, ook zij zijn tegen Rutte. Sommigen stellen al voor om dan maar samen te gaan demonstreren, in het kader van de vijand van mijn vijand is mijn vriend.

Er was bijvoorbeeld een zware discussie met Alexander de Roo, die nota bene één van de oprichters van GroenLinks is. Eerst ontkende hij een connectie tussen de Nederlandse gele hesjes en extreemrechts. Maar ook nadat mensen aantoonden dat er wel degelijk sterke links met fascisten bestaan, ook in de organisatie, bleef hij zichzelf een geel hesje noemen en voor samenwerking pleiten. Als ze het basisinkomen maar steunen, was de redenatie, dan kunnen we samen voor hetzelfde strijden.
Maar hoe zie je die vriendschap voor je dan? Straks voor alle Nederlanders een basisinkomen, en de rest naar het kamp?

Als je gezellig samen wilt demonstreren met mensen die letterlijk mijn vrienden een oven in willen schuiven, dan heb je in mijn vriendenkring niks te zoeken.

Trustfund

Nou ben ik nog even goed gaan zoeken waar die eerste eis nou vandaan kwam, over dat geboorte trustfund, want daar snapte ik eerlijk gezegd de ballen van.
Maar ik heb het gevonden hoor!

Blijkbaar is er in extreemrechtse kringen één of andere samenzweringstheorie, die zo bizar is dat je haast niet kan geloven dat mensen er echt in geloven. Maar dat doen ze.

Hun theorie is dus, en ik overdrijf niet, dat de overheid voor iedere baby die wordt geboren, in het geniep, een trustfund opzet. De overheid opent dan een geheime rekening op jouw naam zodra je geboren bent, en dan stort de overheid haar eigen geld op die rekening van jou. Een rekening waar je dus niks van weet.
Maar dat is niet alles! Nee, zodra je volwassen bent, pikt de overheid dat geld weer terug! Stiekem! De gore oplichters. Ze storten stiekem hun eigen geld in jouw geheime geboortefonds, en dan pakken ze na een tijdje stiekem hun eigen geld weer terug!! Want, ehm…

Nou, je snapt het, dat pikken de gele hesjes niet meer!

Mocht je denken dat dit allemaal wel erg ver gaat: laat ik een klein stukje citeren van één van de websites die over dit onderwerp te vinden zijn. Ene Mascha heeft er lange verhalen over. Die gaan over de Soevereine Mens, dat is nog zo’n extreemrechtse aluhoedjestheorie, en vooral over die geheime geboortefondsen. Nou heeft Mascha daar wel bewijs voor, zegt hij. Dat bewijs komt volgens hem van ene David Sale. Ik citeer:

“Via deze link kun je audio’s van David Sale beluisteren. Ikzelf heb niet beluisterd, want op de 1 of andere manier werkt het geluid van de audio niet bij mij (signaal uit het Universum?).”

…Tot zover de quote.

Mja. Het lijkt mij inderdaad een signaal uit het universum. Namelijk dat die gele hesjes in Nederland een slecht idee zijn.
En dat blijkt ook wel: foto’s tonen dat de gele hesjes die in Eindhoven met een paar man protesteerden, deels dezelfde extreemrechtse hooligans waren als die tijdens de intocht van Sinterklaas de vreedzame demonstranten tegen zwarte piet aanvielen.

Protest organiseren tegen bezuinigingen en ongelijkheid, ja, goed idee. Maar doe dat niet met een geel hesje aan, want dan sta je samen met extreemrechts te demonstreren, en dat is sowieso niet erg effectief, want rechts wil juist méér ongelijkheid, niet minder.

(Er is overigens een alternatief van rode hesjes, voor wie toch graag een hesje aan wil.)

Asielzoekersgetto Denemarken

Intussen is er eigenlijk wel wat ergers aan de hand dan een stel racistische mafketels met een geel hesje aan, die vergeefs proberen mee te liften op het succes van een volksbeweging in een ander land door hun uiterlijk te kopiëren.

In Denemarken gaat de radicaal rechtse regering uitgeprocedeerde asielzoekers op een eiland dumpen. Een eiland waar tot voor kort beesten met een besmettelijke ziekte naar toe werden gebracht, voor onderzoek. Het wemelt er daardoor van de virussen. Maar asielzoekers zijn blijkbaar nog minder waard dan beesten.

Die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten volgens de Deense regering eigenlijk uitgezet worden, maar dat lukt niet, omdat landen hen niet terugnemen. Een voorbeeld is China: daar zeiden ze heel lang dat alle Chinezen van China houden, en dat als je wegvlucht uit China, je dus geen Chinees kunt zijn.
Een vluchteling uit China, die hier geen asiel kreeg, kon dus niet terug: China liet hem niet binnen, en andere landen ook niet. Dit probleem is er niet alleen in Denemarken, maar ook hier, en in alle landen. Zulke ongedocumenteerden, die niet weg kunnen maar ook niet mogen blijven, kunnen letterlijk nergens heen.

Denemarken wil hen nu straffen voor hun bestaan, door ze op dat eiland te dumpen, met nog minder voorzieningen dan een gevangenis, op een eiland wat wemelt van de virussen.

Dat is in de mode: mensen straffen omdat ze durven te bestaan. Trump pakt hen zelfs hun kinderen af zoals je weet.

Om dit plan een beetje aanvaardbaar te maken gaat Denemarken om te beginnen uitgeprocedeerden met een strafblad naar die openluchtgevangenis sturen, want daar hebben maar weinig mensen medelijden mee.
Dat strafblad heb je als uitgeprocedeerde nogal snel, want als je niet mag werken, geen uitkering krijgt, en mensen die jou helpen strafbaar zijn, moet je toch op de één of andere manier aan eten komen.
In Denemarken werd de Kinderombudsman Lisbeth Zornig Andersen die in 2015 enkele vluchtelingen een lift en koffie had aangeboden strafrechtelijk veroordeeld wegens medeplichtigheid aan mensensmokkel. Dat terwijl de lift gewoon binnen Denemarken was.

Ze zegt in The Guardian over haar veroordeling:

“What message does this judgment send to our children? Just hours after the court order was passed, a young man called us about some hungry refugees he had met on the street in Copenhagen. Fearing legal repercussions, he did not know whether he should help them or not. That is what the judgment teaches our children.
We used to teach them that helping Jews flee to Sweden during the second world war was a heroic effort. How things have changed.”

Nederland

Dat er in het buitenland regimes zijn die mensen als beesten behandelen is erg genoeg. Maar dit is niet lang meer een ver van je bed show.

Dat merk je bijvoorbeeld aan hoe de NOS dit nieuws gister op het journaal bracht.
Ze hadden wel aandacht voor de nadelen van het plan hoor. Er waren zelfs meerdere interviews met burgers. Maar die gingen niet over mensenrechten, niet over de ontmenselijking van deze asielzoekers, niet over de hopeloosheid waar deze mensen nu al in moeten leven omdat ze toevallig geen papiertje hebben, niet over de fascistische kanten van zo’n getto.
Nee, de NOS had alleen aandacht voor het gevaar wat deze ontmenselijkte mensen voor hun omgeving zouden opleveren. Je zult maar als rechtsmens in de buurt van dat eiland met die untermenschen wonen!

Vergeet die paar maffe rechtse gele hesjes. Dijkhoff van de VVD is al aan het watertanden.

Het zijn de middenpartijen waar we ons druk om moeten maken, de middenpartijen en mainstream media, die steeds verder opschuiven richting extreemrechts.

Dit is gewoon een herhaling van de jaren ’30, inclusief getto’s, inclusief middenpartijen en media die dat volstrekt normaal vinden.

Wat gaan we er aan doen?

Een gedachte over “Gele Hesjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *