Radio Grutjes: Het geurspoor van Sander Dekker

– Het geurspoor van Sander Dekker.
– Nooit meer roken in Groningen.
– Grapperhaus wil je ras, religie en politieke mening registreren.

(Column voor RaRaRadio, 28-9-2018)

Sander Dekker

Dat is de minister van Rechtsbescherming, ja, dat is hij echt officieel.
Sander Dekker kennen we al van het vorige kabinet. Daar was hij de staatssecretaris van Onderwijs, die zonder enige kennis van zaken, en zonder ooit naar een docent te luisteren, de ene na de andere proefballon opliet.

Je kent zijn type wel: hij is de vleesgeworden ambitieuze manager. Ongehinderd door enige kennis komen ze een afdeling binnen, en of het daar nou prima loopt of niet, ze komen binnen no time met één of ander enorm en waanzinnig plan, waardoor niemand meer zijn werk kan doen, de hele dag formuliertjes in moet vullen en niks meer werkt. Maar de Sanders van deze wereld willen niet dat dingen beter gaan wérken, ze willen hun stémpel achterlaten, als De Grote Verander managermijnheer.
Sander Dekkers zijn als hondjes die overal tegenaan zeiken, zodat iedereen weet dat ze echt bestaan hebben. Het lost niks op, het stinkt en het plakt en alles wordt er smerig van, maar hey, nu weet iedereen wie Sander Dekker is.

Nou, die Sander Dekker is nu dus minister van Rechtsbescherming. Alleen heeft hij bedacht dat rechtsbescherming niet sexy is. Je merkt er niks van – er verandert dan niet eens iets, als je het goed doet. Dus heeft hij het omgedraaid, en het tot zijn persoonlijke taak gemaakt om het recht te slópen. Minister van Rechtsvernietiging.
En de laatste stap van de minister van Rechtsvernietiging. Sander Dekker, bijgenaamd Mister Proefballon, is om de rechtsbijstand simpelweg af te schaffen. Voor vrijwel alle zaken: alleen voor asiel en strafrecht zou er nog iets van overblijven.

Maar als je baas je onterecht ontslaat, als je wordt opgelicht, als je gaat scheiden en je rijke partner met zijn dure advocaat je kinderen in wil pikken, als je zonder reden in elkaar wordt geslagen door de politie, als je buren je continu pesten en je tuin willen inpikken, als de eigenaar van je woning je illegaal het huis uitzet – jammer dan.
Dat gaat regelrecht in tegen het regeerakkoord, maar Dekker wil het lekker toch. Weg met het recht!

Een commerciële advocaat kost rond de 200 euro per uur. Veel mensen kunnen dat met geen mogelijkheid betalen. Daarom krijgen ze nu onder heel veel voorwaarden en met veel gedoe, gesubsidieerde (en ook voor het Rijk veel goedkopere) rechtsbijstand.

Maar daar is Sander Dekker al, en terwijl hij zijn pootje optilt om vieze dingen tegen je broek aan te doen keft hij:
Recht is voor mensen met geld! Niet voor jou!

Je betaalt dan wel belasting, maar Dekker vindt dat hij daar niks voor terug hoeft te doen. Je verzekert je maar bij op eigen kosten! Ook al kan je dat niet betalen. Dan betaal je nog steeds belasting, maar ook nog premie, net als met de zorgverzekering, en dat noemt de VVD dan lastenverlichting.

Misschien wordt het tijd dat we Sander Dekker eens aan één van zijn proefballonnetjes vastbinden, en dat dan fijn oplaten. Okay, het is niet goed voor het milieu, maar het is wel fijn voor Sander Dekker. Misschien waait zijn ballonnetje wel over de grens, en komt het dan in laten we zeggen een wat steviger land terecht, waar Sander echt tot zijn recht kan komen. Zijn eigen recht bedoel ik hè? Weet ik veel, Hongarije bijvoorbeeld, of Syrië. Daar kan Sander dan fijn het recht beschermen door het op te heffen, zoals hij zo graag doet, en dat is dan wel niet goed, maar ook niet zo erg, want niemand zal het verschil merken.
En dan heeft hij toch wat mooie woorden mogen spreken over hoe zijn veranderingsperspectief de bevolking buiten het recht kan positioneren, en in de context van de dictatoriale core-busniness lekker kunnen doorpakken met zijn innovatieve hands-on karakter.
Het is Sanders DNA.

Meanwhile moeten wij het kabinet maar eens even aan zijn oren trekken. Ook mensen met weinig geld hebben recht op recht, en ook zij hebben af en toe helaas een advocaat nodig die hun zaken behartigt. Sterker nog, die hebben ze vaak veel harder nodig dan de managers en poenscheppers in deze wereld.

Dag Sander Dekker.

Landelijke primeur: Groningen gaat roken op straat verbieden

Hoera, het land is gered. Althans in Groningen. Geen enkele soort rook mag meer, niet uit een sigaret, niet uit een pijp, niet uit een uitlaat, niet uit een fabrieksschoorsteen. Er komt ook geen nieuwe paus meer.

Halleluja, een gemeentelijk rookverbod, ook op straat! Nu zal er niemand meer sterven.
De gemeente is nu naarstig op zoek naar ruimte om de tienduizenden huizen te bouwen die we extra nodig hebben, nu er niemand meer dood gaat.

Er wordt over gedacht om ook seks te gaan verbieden. Het is immers een ongezonde gewoonte, die allerlei gedoe met zich meebrengt, en die bovendien regelmatig tot zwangerschappen leidt.
En terecht als het verboden wordt. Heb je wel eens zo’n geboorte gezien? Walgelijk gewoon, en volstrekt onhygiënisch.

Met gezondheidsfascisme heeft dit uiteraard allemaal niets te maken. Nee, mensen moeten gewoon niet denken dat ze anderen kunnen lastig vallen met hun rook, ook al ruik je die in de open lucht nauwelijks. Bovendien heb ik er echt last van!

Parfum, opvallende kleren, stinkvoeten, mensen aankijken, herrie maken of praten, dat wordt binnenkort ook verboden. Net als ademen. Het moet eindelijk maar eens afgelopen zijn met dat leven, of weet u soms niet dat u daar dood aan gaat?
En ú vindt dat misschien normaal, maar u moet eindelijk maar eens rekening houden met uw omgeving! Zoals wij dat met u ook niet doen.

Registratie ras en politieke overtuiging

Er zijn natuurlijk veel meer krantenartikelen waar ik iets over kan zeggen, maar ik ga er nog ééntje doen. En, weet je, daar weet ik gewoon geen grappen over, want dat gaat gewoon te ver, het is echt niet grappig meer.

“De politie wil afkomst en levensovertuiging van wapenbezitters kunnen controleren. De politie kan in de toekomst bij de aanvraag van een wapenvergunning ook gaan vragen naar privacygevoelige zaken, zoals ras, etnische afkomst, religie, politieke overtuiging.”

Daar is een wetsvoorstel over geschreven door minister Grapperhaus. En… mannekes mannekes. Laat ik eerst even iets zeggen over ras en wapens.
Kijk: ik ben geen wapenbezitter. En wat mij betreft stoppen we sowieso met wapens, liefst ook bij de overheid. Maar daar gaat het me even niet om. Het gaat me om dat de overheid mensen gaat vragen naar hun ras, omdat ze denken dat dat íets te maken heeft met hoe gevaarlijk iemand met een wapen is.
Tja. Ik kan dit echt niet anders noemen dan een volkomen racistische manier van denken. Want blijkbaar denkt de minister dat als je een bruinere huid hebt, dat je dan eerder schiet, of…?
Wat heeft dit in godsnaam met elkaar te maken mensen? Niks he?

En dan nog zoiets. Je politieke overtuiging. Die moet ook opgeschreven worden. Ja ehm… ik ben echt mijn woorden even kwijt joh. Welke politieke overtuiging zou dan tot meer geweld leiden? Nou ja, ik kan er wel een paar bedenken: fascisme bijvoorbeeld. Maar dat betekent dan toch dat we minister Grapperhaus moeten ontwapenen, of hoe zit dat nou precies?

Er is een reden waarom we ras (wat niet eens bestaat), etnische afkomst en politieke overtuiging niet registreren. Die reden heet de nazi’s.

Ik weet hier echt geen grappen over. Dit is gewoon compleet kut.
Tot volgende week weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *