Rauwe G columns; Grutjes, maar dan korter door de bocht, zonder diepgaand onderzoek of kilo’s bronnen

Het dividend en het pikhouweel

Over het houweel dat 5 miljard pikte, en nog lang niet klaar is.

29 augustus 2016. Apple en Google zijn betrapt op illegale deals met de belasting. Ze betalen veel te weinig, en dat mag gewoon niet. Maar Apple, Google en Rutte hebben de oplossing al: ze vragen om belastingverlaging, direct nadat ze zijn betrapt op illegale belastingontduiking.

– Als een inbreker die tijdens zijn arrestatie zegt dat mensen voortaan de voordeur voor hem open moeten zetten.
– Maar dan dat de politie, of zoals in dit geval de grootste regeringspartij, hem daar gelijk in geeft.
– Maar dan niet een inbrekertje, maar bedrijven die nu al meer verdienen dan heel Nederland bij elkaar.

Kapitalisme is werkelijk het meest absurde en meest brutale systeem wat er ooit bedacht is. Wat er gevaarlijk aan is, is niet dat het niet werkt, maar juist dat het wél werkt. (Tot de aarde op is)
Een systeem om diefstal te legaliseren. Waarbij heel af en toe een onderdeeltje roept dat iets te ver gaat, of een scherp kantje wegvijlt, waarna de machinerie weer voortdendert. Jullie minder, ikke meer.

** twee jaar later, 2018 **

En, had jij twee jaar geleden gedacht dat het ze zou lukken, met die belastingverlaging?

Wat valt er nog over #dividendbelasting en de zware verlaging van de vennootschapsbelasting te zeggen, behalve dat Nederland een corrupte teringzooi is, en dat als D’66 & CU straks zonder kiezers zitten, Rutte, Buma en misschien zelfs ook nog die andere twee een prachtige toekomst binnenwandelen bij deze of gene multinational, op onze kosten?

Vennootschapsbelasting 16% omlaag.
Dividendbelasting weg: 1,7 miljard, oh nee, toch niet, zelfs 2 miljard.
Om dat goed te maken gaat de vennootschapsbelasting 1% minder omlaag, hoera hoera, kosten nog altijd 3,3 miljard.
Samen dik 5 miljard. Per jaar.

En ja, dat betekent dat mensen die toch al niks hebben, vanaf komend jaar nog veel minder hebben. Want iemand moet het ophoesten, en denk maar niet dat Rutte zelf gaat betalen voor het enorme gat dat hij in de belastinginkomsten slaat.

Het schip van de samenleving

Al terwijl hij een gat in de bodem slaat, begint hij te piepen over de begroting, en de staatsschuld die hij zelf veroorzaakt, en dat sociale huurders via de verhuurdersheffing meer moeten betalen, en dat arbeidsgehandicapten minder dan het minimumloon moeten krijgen, of dat andere mensen met weinig geld maar bij moeten springen, want huuu! Anders zinkt het schip!

Hij haalt nog eens uit met zijn pikhouweel, wat zo goed is in pikken van de armen om te schenken aan de rijken, onze omgekeerde Robin Hood.
Zoef, knal, pik, daar zwaait hij weer naar beneden.

Huu, nog een gat! Een tegenvaller mensen, de dividentbelasting kost iets meer, want het gaat zó goed met onze economie dat u nu minder heeft!

Wham, daar suist de pikhouweel weer naar omlaag, terwijl Unilever Mark vast op de schouders klopt namens alle tien de Unilever-banen.
Mark hoest even door zijn grijns, en zegt: “Helaas hebben rijke stinkerds processen tegen ons aangespannen omdat ze de oude belasting ook al niet willen betalen. En nu we zelf zeggen dat die belasting weg moet en dus onrechtvaardig is, gaan we de processen over de belasting in vorige jaren ook vast verliezen. Huu! Nog eens 1,7 miljard!
Dus de bijstand kan echt niet langer zo hoor, vakantiegeld waar mensen hun wasmachine van repareren, huu! Die moet omlaag!”

Het water spuit Mark om de oren, terwijl hij duivels grijnst, en Buma en Dijkhoff nog eens willen praten over onze identiteit.

Want wees gerust, je aandacht wordt gewoon weer afgeleid door je op te jutten tegen mensen die het nog slechter hebben dan jij, zoals vluchtelingen, of moslims, of links, of uitkeringsgerechtigden, of …
Zodat je haast niet merkt dat je nog slechter rondkomt dan voorheen, en je werk en huis en zorg nóg onzekerder worden, omdat je het te druk hebt met boos zijn op de verkeerde.

Een gedachte over “Het dividend en het pikhouweel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *