Wie is wie in Tegenlicht

VPRO’s Tegenlicht ging binnen een maand twee keer over Nieuw Rechts. Maar er werd maar weinig verteld over de groepen en mensen naar wie we keken.

Een onvolledig overzicht, waar later nog aanvulling op geplaatst zullen worden.

Wie = wie

Er was in ons hoofdartikel geen tijd om iedere groep in de documentaires uitgebreid te beschrijven, maar voor wie nog niet uitgelezen is vind je hier wat links en info die we eigenlijk in de Tegenlicht afleveringen hadden gehoopt aan te treffen.

Aflevering: Radicaal Rechtse Voorhoede

Götz Kubitschek

Tatjana Festerling

Voormalig woordvoerder van Pegida. Werd veroordeeld tot een boete die ze weigert te betalen, wegens opruïing en racisme omdat ze riep dat moslima’s “werpmachines zijn die de duivel baren”, en omdat ze opriep vluchtelingen aan de grens neer te schieten. Dat laatste lijkt ze inmiddels in de praktijk te willen brengen. Is nu ‘gevlucht’ naar een land waarvan ze de taal weigert te leren spreken.

De Identitäre Bewegung

Worden in Tegenlicht voorgesteld als mensen die geen geweld zouden gebruiken en zich braaf aan de wet houden. Dat is onzin. In maart werden er nog een stel opgepakt toen ze probeerden in te breken bij een links centrum. Eén van de verdenkingen is dat dit gerelateerd is aan aanslagen op linkse mensen en vluchtelingen in Neukölln. In Oostenrijk roepen de Identitairen op om je te bewapenen voor de komende rassenoorlog.

De Verfassungsschutz houdt de Identitäre Bewegung in Duitsland sinds 2016 in de gaten, vanwege “aanwijzingen voor aspiraties tegen de vrije democratische basisorde”. Ze worden op hooguit 300 mensen geschat, die lang niet allemaal actief zijn. Zoals de minister van justitie zei: “Ze zijn geen beweging, ze zijn een extreem radicale en racistische minderheid.”
In de praktijk functioneren ze als jeugdafdeling en straattroepen van de extreemrechtse AfD, ook al vond ook de AfD ze in eerste instantie te extremistisch om mee samen te werken.

Hoewel je van de Tegenlicht documentaire het gevoel overhoudt dat ze erg goed georganiseerd zijn, is dat onzin. Vrijwel elk project liep op een totale mislukking uit. Zo bestond hun grootste project uit het huren van een boot en bemanning, waarmee ze in de Middellandse Zee wilden gaan tegenhouden dat vluchtelingen er gered konden worden. Dit zieke project ging gelukkig ten onder aan knulligheid. Ze werden meermaals aan de ketting gelegd in havens, omdat hun papierwerk niet deugde. En de bemanning die ze hadden ingehuurd bestond uit de mensen die ze wilden bestrijden: het waren ‘illegaal’ de grens overgestoken Tamils uit Sri Lanka, die in Cyprus deserteerden om asiel aan te vragen, waarna de neonazi’s werden opgepakt wegens mensensmokkel. Toen de Identitairen een nieuwe poging deden, liep het nog mooier af. Hun boot slaagde er waarschijnlijk niet in om vluchtelingen te laten verdrinken of terug te sturen, maar kwam zelf in de problemen. Uiteindelijk moesten ze gered worden door… Sea Eye, één van de reddingsorganisaties die ze kwamen bestrijden.

Na deze totale mislukking, en een hele serie met eerdere mislukte bezettingen en andere acties, is een groot deel van de aantrekkingskracht weg. De Nipsters zullen niet alleen moeten leren leven met het feit dat veel vrouwen een leven achter het aanrecht met een neonazi als baas niet meer zo zien zitten; ze kunnen ook het idee van een grote gelikte organisatie intussen wel op hun buik schrijven.

De Nederlandse afdeling wordt tenslotte zelfs door de Duitsers niet serieus genomen. “ID Verzet” is redelijk goed in het krijgen van media aandacht, maar ook hun acties mislukken continu, meestal door stupiditeit. Hun leider, de neonazi Paul Peters, werd eerder veroordeeld voor het bekladden van een Joodse begraafplaats, met hakenkruizen en teksten als ‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’.

Meer info over de Identitairen vindt je onder andere bij Sanne Stevens en Ikje Ergens.

Kleine goof nog die werd opgemerkt door JochemVindtErDingenVan: “In de aflevering zie je Alex Malenki, een nazi-vlogger, verschillende merken mate drinken. Één daarvan is Kolle-Mate, een merkje van linksgekkies die de opbrengst onder andere naar antiracistische initiatieven sluizen.”
Dat hij nog veel dorst moge hebben.

Vladimir Rusev / BNO Shipka

Aflevering: Trollen, Trump & Thierry

Alt Right

Kekistan

Tim Pool
Vlogger die bekendheid kreeg omdat hij Occupy versloeg. Hij wordt daardoor vaak gezien als iemand die links is, maar dat beeld is niet correct. Hij zegt zelf dat hij de standpunten van Occupy niet steunt, en dat hij drie keer is aangevallen op Occupy. Mensen reageren daar op met de mededeling dat hij daar niet verbaasd over moet zijn als hij mensen letterlijk in gevaar brengt door ze met zijn drones te filmen, en hij niet reageert als mensen roepen om te stoppen.

In 2017 gebeurt er iets vreemds. De extreemrechtse hoaxer Paul Watson (Infowars) was al een tijd aan het beweren dat er in Zweden allerlei no-go areas waren dankzij migranten. Dat was niet waar, en velen zeiden dat. Daarop loofde Watson geld uit voor elke journalist “to stay in crime ridden migrant suburbs of Malmö” Tim Pool accepteerde dat geld, en vertienvoudigde het met een crowdfundactie. Hij beweert dat hij er van uit ging dat Watson loog, maar dit is wat er gebeurde: Eén van zijn eerste interviews was met Chang Frick van de extreemrechtse krant Nyheter Idag. Twee dagen later loopt hij met zijn camera’s naar een groep mensen toe die klaar staan om naar een poëziebijeenkomst (ja echt) te gaan, en begint hij hen te filmen. Ze zijn er niet van gediend, en vragen hem te stoppen. Hij gaat door. Ze doen hun hoodies omhoog. Vervolgens loopt Pool naar een politieauto toe die toevallig in een rustig tempo de wijk uitloopt, begint deze te filmen en beweert dat hij door de politie voor zijn eigen veiligheid de wijk uit wordt geleid. De politie ontkent het hele gebeuren in alle toonaarden. Journaliste Törnkvist noemt zijn hoax “parachute journalisme“, wat mij een beetje aan “Trollen, Trump & Thierry” doet denken. Maar waarschijnlijker is dat Tim Pool bewust loog.

Het levert hem onder andere deze liefdesverklaring van extreemrechts op. Later post Pool een video waarin hij de hoax van Trump over het bestaan van een “alt-left” herhaalt en doet alsof ze erger zijn dan fascisten. Daarna schuift Pool steeds verder op richting Alt Right.

De zogenaamde Free speech rally Boston

Commentaarstem bij Tegenlicht 2: “Het gevecht van de Kekistani speelt zich bijna geheel online af. Soms, heel soms, zie je ze in het echt. Zoals bij dit protest voor vrijheid va meningsuiting. Hier, in de straten van Boston.”

De beelden in de tweede Tegenlicht van demonstrerende Kekistani komen van de zogenaamde Free Speech rally in Boston van 13 mei 2017. Dat had, ondanks Tim Pool’s filmpje (zie ook hierboven), helemaal niks met free speech te maken, maar alles met de hoop van 4chan om op de vuist te kunnen gaan met antifascisten. Een lid van de Proud Boys (extreemrechts knokploegje, ook aanwezig in Charlottesville) viel daadwerkelijk iemand aan en werd gearresteerd, de rest stond te balen dat de politie er tussen stond.

Lavendelkinderen
Deze groep bestaat niet. Het lijkt er op dat Tegenlicht is getrold met een verhaal over trollen van trollen die aan het trollen waren. Twee van de mensen in beeld zijn actief op de extreemrechtse Batavieren podcast.

‘Treitervlogger’ Jeffrey Rossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *