By Ron Kroon / Anefo [CC0], via Wikimedia Commons

Herdenking

Vroeger herdacht ik met dodenherdenking de slachtoffers van het nazisme, en de moed van de mensen die tegen hen in opstand kwamen.

Dat is aan het veranderen.


Met dingen als, ik noem maar even wat nieuws rond deze dodenherdenking:

– het platte racisme en haatzaaien van Gerard Joling, die hoopt op een burgeroorlog met ‘buitenlanders’ en links;
– Blut, Boden und Baudet, die daarbij staat te applaudisseren en bij wet wil vastleggen hoe wij dienen te denken;

De fascist, vrouwenhater en vluchtelingenhatende nazaat van een Waalse vluchtelingenfamilie probeert daarbij voor deze ene keer heel even alleen dingen te zeggen waar niemand tegen kan zijn, omdat hij denkt dat ze dan, haha, een fascist gelijk moeten geven…
… alleen staat eigenlijk zo ongeveer alles wat hij voorstelt allemaal al lang in de wet.

Behalve dan dat hij dit op hoge toon eist:

“iedereen heeft ook het recht om de overtuigingen en godsdiensten van mensen in al hun aspecten te bekritiseren, te ridiculiseren of te bespotten. Belijders van godsdiensten dienen de pluriformiteit van alle levensbeschouwingen te respecteren, dus ook van concurrerende godsdiensten, van humanisme en atheïsme, van critici, wetenschappers en cartoonisten”

…Want weet je, dat is natuurlijk heel erg logisch, dat je én alle levensbeschouwingen belachelijk maakt én ze respecteert tegelijk, weet je niet weet je wel.

Het hoofdpunt van Schorum voor Demagogie:

Als je per sé wil, kun je hier zijn hele tekstje lezen: 1, 2

“Door de komst van grote groepen (islamitische) immigranten zijn een aantal verworvenheden en kernwaarden van onze samenleving onder druk komen te staan.”

En daarom moeten die akelige islamogranten op straffe van “sluiting [..] en strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke functionarissen” (ja echt!) dit accepteren:

“Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid.”

…Dus als we nou maar accepteren dat de grootste intellectueel van Nederlandt een tekst tégen racisme probeert te gebruiken om juist een bevolkingsgroep te discrimineren, dan ehhh…

Dan kunnen we daarna eens kijken of zijn aanhangers er OK mee zijn dat Baudet in de bak belandt.
Of heb je hem al sorry horen roepen voor zijn openlijk racisme? Of voor zijn oproep om geen nee te accepteren van vrouwen, dat wil zeggen, zijn oproep tot verkrachting?

Oh, geloof je niet dat hij verkrachting goedpraat? Lees dit dan maar eens. En nee, dat is niet de tekst van zijn roman, die inderdaad ook heel erg was, maar dit is geen fictie. Het is zijn oprechte mening dat vrouwen “helemaal niet willen dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.” Vindt Baudet tenminste.

Voor het geval het origineel ooit van internet verdwijnt: mirror hier: (1, 2, 3).

Baudet wordt volgens zijn eigen wetsvoorstel dus “gesloten en de verantwoordelijke functionarissen (hullie ja) strafrechtelijk vervolgd.”
Dat zal hullie leren!

Baudet is een lachwekkende drol.

Wat niet grappig is, is dat hij serieus genomen wordt, en steeds zijn gif weer mag komen spuien.
Het probleem is niet dat er opgeklopte narcisten rondlopen die denken dat ze de grote nieuwe baas van Nederland gaan worden als ze later groot zijn. Het probleem is dat zoveel media denken dat als ze zijn shit verspreiden, dat vast meer krantjes verkoopt. Het probleem is dat sommigen het daadwerkelijk een goed idee vinden om ook aan deze kant van de wereld een fascistoïde narcist aan het roer zetten.

of
– de ontkenning van semi-intellectueel Sywert van Lienden en botte lul Wierd Duk dat Marokkanen of andere niet-witte mensen mede voor onze vrijheid sneuvelden;
– Paul Scheffer die je voortaan wekelijks in de NRC probeert wijs te maken dat moslims het antisemitisme hebben uitgevonden (en Hitler uit Arabië kwam);
– Esther Voet die haar antisemitisme weer eens tentoon spreidt door Grunberg voor excuus-jood uit te maken;
– en de rest van de racisten tegen nazi’s (of eh, toch maar niet tegen, misschien);

En mainstream media en politici die dat alles herkauwen alsof het allemaal doodnormaal is;

En een overheid & bedrijfsleven dat alles wat we doen;
elke ademteug, elke beweging, elk woord;
vastlegt met sensors, databanken, WIV en zorg-, reis-, parkeer-, straf-, sociale media-, telefoonlocatie-, politie-, school-, internet-, verzekeraars-, werk-, DNA-, en andere dossiers, en de bijbehorende profilering en preventive policing.

En nu is de herdenking voor mij elk jaar een beetje verder aan het veranderen.

Ik herdenk de slachtoffers van het nazisme nog altijd, en de moed van hen die daar tegen in opstand kwamen.

Maar ik ben vooral gewoon bang.


5 mei

Laat het een angst zijn die niet verlamt, maar aanspoort. We kunnen niet eeuwig tegen elkaar blijven zeggen dat het allemaal wel zal meevallen, terwijl om ons heen het water almaar heter en heter wordt, en racisme en haat jegens andersdenkenden almaar normaler.

Gister:
De politiechef van Rotterdam prijst in volstrekte schaamloosheid het morele kompas van de politie tijdens WOII, al deporteerde de politie joden naar de kampen, collaboreerde naar schatting 97% met de bezetter, en stond het korps in Rotterdam als nog erger bekend.
Alle drie de neonazi’s van Identitair Verzet leggen samen een krans bij de herdenking in Leiden, voor het derde jaar op rij, opnieuw zonder dat iemand ze een strobreed in de weg legt. “Kom in verzet, pak je land terug, nooit meer broedermoord”, staat er op de krans van de neofascisten, die vinden dat de geallieerden hadden moeten samenwerken met Hitler in plaats van zich tegen hem te verzetten.

Vandaag is het Bevrijdingsdag.
Martin Sommer vindt dat een goede dag om de verdedigers van mensenrechten aan te vallen.
Schreeuwwitje vindt 5 mei de perfecte aanleiding om te roepen dat we ons moeten bevrijden van het jodendom.

Pardon, hij zei “islam”. Dat is blijkbaar totaaaaaal iets anders.

Vrijheid blijft niet vanzelf.

 

Credits

Kopfoto: Ron Kroon / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

4 gedachtes over “Herdenking”

  1. Mee eens! Toch weer 2 minuten stil geweest voor de doden. Helden schreeuwen niet. Helden doen. Helden helpen. Helden volgen hun gevoel, ze volgen niet de menigte. Helden zien niet lijdzaam toe, maar redden.

  2. We herdenken schijnbaar ook de 5000 Nederlanders die bij de politionele acties in Indonesië zijn omgekomen. Dus ook diegenen die daar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd. Maar we herdenken niet de Indonesiërs die door die Nederlanders zijn vermoord, terwijl die tot de overdracht van de soevereiniteit in 1949 toch ook officieel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *