“Dit lijkt onderhuids racisme”

Een maandje oerhollands tijdverdrijf. En een eh, stevige reactie. Grutjes!

Hilversum

– één na laatste week van maart –

In Hilversum werd onderneemster Gilly van ijssalon ’t Perronnetje vorige zomer belaagd door racistische jongeren. Ze moet zich uiteindelijk met een stok verdedigen tegen de jongeren die haar aanvallen en uitschelden voor “kankerzwarte”.

De politie treedt niet op.

Ook andere ondernemers van kleur klagen over de vele racistische vernielingen en incidenten, waartegen politie en gemeente niet optreden. Het komt in september 2017 tot een solidariteitsactie met de vrouw. De wethouder belooft beterschap, en zegt over de daders dat de politie ze nu echt zal aanpakken: "We weten wie het zijn".

Op sociale media ontstaat zelfs een racistische hoax over dit racisme. Een stel doorgekookte spruitjes beweert dat Gilly wordt lastig gevallen door Marokkaanse jongeren (“ramadan jeugd”). Gilly moet zelf naar de media stappen om dit recht te zetten, en duidelijk te maken dat het “om witte Hollandse jongens gaat.

Maar een dik half jaar later, eind maart, is er nog altijd geen effectieve actie ondernomen. Gilly geeft het op, en sluit haar zaak omdat ze er niet veilig is. Ze schrijft:

“Ik als zwarte vrouwelijke ondernemer, en ja, dit schrijf ik bewust op, heb van de politiek het gevoel gekregen dat mijn zaak niet ernstig genoeg is. Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren waren belaagd? Ja, durf ik bijna volmondig te beamen. Dan was er wellicht zelfs vanuit de landelijke politiek gereageerd.”

Slachtoffer vervolgd

– laatste week van maart –

Een paar dagen later krijgt ze bericht van het OM. Dat stelt vervolging tegen haar in omdat ze zich met een stok verdedigde toen de autoriteiten haar niet beschermden. Ze had zich blijkbaar niet moeten verzetten, en zich lijdzaam moeten laten aanvallen en uitschelden zonder zich te verdedigen.
Veel formeler kan blaming the victim niet zijn…

Nederlandse media over Münster

– eerste zaterdag van april –

In Münster rijdt een ellendeling op een vol terras in.
De media staan onmiddellijk vol onzin over moslimterrorisme, tot duidelijk wordt dat de dader wit is. Dan verandert plots de toon radicaal. Maar waarom eigenlijk?


Volgens NOS en ANP kun je geen terrorist zijn, als je geen migrant bent.

De NOS is intussen teruggekomen op bovenstaande kop. “Die formulering had anders gemoeten“, staat er nu onder het artikel te lezen. Excuses worden er uiteraard niet gegeven.

Je zou kunnen denken: Tja, elke stagiair maakt wel eens een foutje. Maar het is geen op zichzelf staand foutje. Het verraadt niet alleen een diepbedroevende manier van denken, het is een voorval in een lange serie. Lees alleen al op Grutjes de vele artikelen over racisme bij de NOS. Bijvoorbeeld deze:

De dader van Münster had extreemrechtse sympathieën. Hij reed niet alleen mensen dood, maar had bovendien boobytraps en een (niet werkende) Kalashnikov. Toch werd de mogelijkheid dat hij een politiek motief had onmiddellijk terzijde geschoven toen zijn huidskleur bekend werd – lang voor er een brief werd gevonden.

Natuurlijk werd er, voor zijn kleur en politieke overtuiging bekend was, door rechts Nederland massaal geroepen dat de moslims weer een aanslag hadden gepleegd – er zijn zelfs extreemrechtse complotdenkers die dat nu nog steeds beweren, en roepen dat de media liegen en de dader niet wit zou zijn… maar nee, het was er dus juist één van hen, zoals meestal.

Duindorp

– tweede vrijdag van april –

In Duindorp werd vorige week een Marokkaanse bruiloftsstoet aangevallen door plaatselijke racisten. Het begon met een pot mayonaise, die vanuit een hogere verdieping door de ruit van de auto van één van de gasten werd gegooid, terwijl een ander schreeuwde: “Rot op naar je eigen land”. Al snel werd het een knokpartij. Dezelfde dag werden de ruiten van de ouders van de bruid ingegooid. Het huis werd daarna nog dagenlang bekogeld met eieren.

De burgemeester riep in reactie iedereen gratuit op om “elkaar de ruimte te laten”, ondernam verder geen actie en liet volledig in het midden wie er fout was geweest.
Je kunt je niet voorstellen dat een burgemeester zoiets doet bij een ander misdrijf. (“Ben je bestolen? Ah, maar je moet de dief natuurlijk ook de ruimte laten!”) Maar bij racisme vinden we dit blijkbaar normaal.

Toch is het al jaren hommeles in Duindorp, en zou je denken dat het onderhand eens tijd is om stelling te nemen, en, goh, wie weet, iets te doen.
Niet-witte mensen werden bijvoorbeeld ook in 2014 al in een reeks van incidenten Duindorp uitgepest, een reeks die je intussen gerust structureel mag noemen.

Bijl door raam

– derde zaterdag van april –

Terwijl in Amsterdam een groep neonazi’s van Identitair Verzet probeerden om de vreedzame ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here te provoceren (wat niet lukte, wel grepen anderen in),

…en vlak nadat de PVV zich in Maastricht zorgen maakte over dode moslims,

‘PVV bezorgd over dode moslims’

– derde woensdag van april –

Het gaat de PVV niet om moslims, maar om kritiek op de islam. Echt heus hoor! Ze zijn heus niet racistisch! Heus echt niet!

Intussen is dit #NietDeSpeld:

De PVV heeft in Maastricht Raadsvragen gesteld over de geplande opknapbeurt van een begraafplaats.

De gemeente wil het kerkhof omvormen tot een multifunctioneel rouw- en gedenkpark. De PVV eist nu opheldering over de graven van moslims bij die verbouwing. De partij wil weten op welke termijn graven van deze moslims kunnen worden geruimd. “Ook het percentage moslimgraven ten opzichte van het totaal aantal graven” is een punt van ernstige zorgen.
(lees het bericht verder bij RTV Maastricht)

…ging het in Duindorp weer mis.

Gister hakten onbekenden met een bijl op de ramen en auto van de Surinaams-Nederlandse Marina in. Het was bepaald niet het eerste incident. Ze wordt bedreigd, belaagd en met vernielingen en agressie geconfronteerd sinds ze in november retweette dat het fijn is dat de gemeente Den Haag heeft besloten zwarte piet niet helemaal zwart te laten zijn.

Ze had vanwege eerdere vernielingen haar ramen al van een extra plastic laag voorzien, maar die bleek niet bestand tegen een bijl.
Na al die maanden, waarin de alleenstaande vrouw in bijzijn van de pers werd toegeschreeuwd: “Ik zal je huis opblazen“, waarin haar spullen werden vernield, eieren en stenen naar haar huis werden gegooid, en waarin ze op straat werd belaagd, kwam de politiek dit weekend voor het eerst met een reactie.

‘Dit lijkt op onderhuids racisme’

Dit lijkt op onderhuids racisme“, zegt de gemeentelijke PvdA nu.

Let op hè? Het lijkt er alleen maar op.
Ik ben wel benieuwd hoe openlijk racisme er dan uitziet.

Eerlijk gezegd: ‘onderhuids racisme’ lijkt me meer een kwalificatie voor gemeente & politie, die dit al maanden laten voortduren zonder effectief in te grijpen.

Het is natuurlijk goed dat de PvdA nu eindelijk een debat over de situatie in Duindorp aanvraagt, en dat de burgemeester roept dat ‘dit moet stoppen’.
Maar, zou je zeggen, misschien was de tijd van praten en gratuit iets roepen eigenlijk in 2014 al voorbij.

Maar de meeste partijen hebben het zelf blijkbaar veel te druk met het aanwijzen van zondebokken (1, 2, 3, 4, 5, 6) voor hun eigen falen, om toe te komen aan zoiets raars als het oplossen van een serieus en sterk groeiend probleem.
Net zoals de media steeds meer een verdienmodel denken te zien in racistisch alarmisme. Toch kan iedereen die de afgelopen verkiezingen bestudeert, zien dat racisme lang niet zo goed verkoopt als men steeds denkt.

Update 30-5-2018

Vandaag heeft gemeente Den Haag eindelijk vergaderd over de ‘incidenten’ in Duindorp. Tot ieders verbijstering heeft het stadsbestuur laten weten dat ze geen racisme of xenofobie hebben kunnen herkennen. Volgens burgemeester Pauline is het zelfs “stigmatiserend” om openlijk te zeggen dat er mensen bestaan die stigmatiseren en discrimineren.

Krikke: “We moeten dankbaar zijn dat we hier in vrede en vrijheid mogen leven; dat moeten we koesteren, maar moeten we ook met elkaar onderhouden.”
En dat onderhoud pleegt Krikke dus door botweg te ontkennen dat racisme een rol speelde, en door niets te doen.

Welkom in de newspeak van 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *