Background photo by York Klinkhart (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

#NLvanOnsAllen

Terwijl hebberige bangerikjes heel ons land proberen te claimen als hun persoonlijk eigendom, gaat een flinke viral los op sociale media met het tegendeel.
Wij sluiten ons aan! Nederland is niet van één groepje. Nederland is van ons allemaal!

De vreemdste frame die we de laatste jaren horen, is dat sommige Nederlanders meer Nederlander zouden zijn dan anderen. Of dat ‘gewone’ Nederlanders beter zijn dan ‘ongewone’. De laatste verkiezingen draaiden zelfs volledig om zaken als het Wilhelmus, en om wie zich ‘gewoon’ mag noemen of wanneer je ‘echt’ Nederlander bent.
Terwijl wij toch echt veel liever in de media hadden gehoord waar die verkiezingen eigenlijk over gingen, en wat de plannen van de partijen waren.

Via hun Facebook profielfoto laten op dit moment, 20 januari 2018, duizenden Nederlanders weten dat hun land van en voor iedereen is. De initiatiefnemers van de actie pleiten hiermee voor inclusiviteit: een statement dat breed gedragen blijkt te worden.

Zoals het rapport van het Centraal Cultureel Planbureau onlangs al aantoonde, is Nederland eigenlijk minder verdeeld dan we denken. Ondanks politieke partijen en media die tegenstellingen graag gebruiken en uitvergroten, willen de meeste Nederlanders gewoon het liefste prettig met elkaar samen werken, wonen en leven.

De actie “Nederland van ons allen” laat zien dat ons land niet het persoonlijk eigendom is van bepaalde groepen. Dat iedereen die hier leeft, samen Nederland maakt tot wat het is.

En dat veel Nederlanders het beu zijn dat:

 • “de Nederlandse identiteit” (wat dat dan ook mag zijn) in verkiezingstijd blijkbaar belangrijker is dan de echte problemen die we samen moeten aanpakken;
 • de ene Nederlander blijkbaar belangrijker, “gewoner” of “Nederlandser” is dan de ander, en daarom ook meer rechten krijgt;
 • racisme en het aanwakkeren van tegenstellingen in de politiek en media steeds verder normaliseren.

De actie begon met één enkele gewone burger en een paar vrienden, niet verbonden aan een specifieke organisatie of partij. Zij startten in de vroege ochtend van dinsdag 16 januari een verborgen Facebookgroep en begonnen vrienden uit te nodigen. Dinsdagavond hadden zich 2.000 mensen bij de groep aangesloten, vrijdag waren het er al 16.000.
Vandaag veranderden deze mensen massaal hun facebook profielfoto met de hashtag #NLvanOnsAllen. Anderen volgden spontaan dat voorbeeld, en ook op Twitter begint de hashtag sinds een uurtje rond te waren. (net trending geworden)

“Met deze actie roepen we iedereen op te laten zien dat we niet langer tegen elkaar uitgespeeld willen worden. Wij zijn helemaal niet zo negatief over onszelf en elkaar. We vinden dat er geen mensen in dit land zijn die meer rechten hebben dan anderen. Wij wéten dat we dit land samen zijn, delen en maken. Dit land is van ons allemaal: welke kleur, achtergrond, seksuele identiteit, geloofsovertuiging, papieren of inkomen je ook hebt.
De grote hoeveelheid mensen die deze actie steunt laat zien dat dit leeft.”

#NLvanOnsAllen

Eén van de initiatiefnemers: “In de Kamer, en straks in gemeenteraden, zijn politici aanwezig die bezuinigingen verkopen door de aandacht met zondebokken af te leiden. Ze doen alsof we worden aangevallen door De Ander.
Maar dat er in dit op vijf na rijkste land ter wereld, mensen moeten leven van voedselbanken, en dat steeds minder mensen zekerheid hebben over hun baan, huis, zorg of pensioen, ligt niet aan moslims, werklozen of vluchtelingen, maar aan politiek beleid.

Dat sommige media intussen zonder enige kritiek politici op het podium hijsen, die nazistische ideeën recycleren over verdunning van het volksbloed, entartete kunst, kulturbolsjewismus en de positie van vrouwen, is heel, heel erg zorgelijk. Het is hartverwarmend om te zien dat de meeste mensen weigeren in deze akelige sprookjes te trappen.”

“We sturen deze persverklaring niet namens alle mensen die hun profielfoto veranderden. We kunnen niet namens hen praten, net zoals niemand namens “het volk” of “de Nederlanders” kan praten. We kunnen alleen namens onszelf praten, als de paar mensen die deze viral begonnen.

Maar wat we gerust kunnen zeggen, is dat wij, al die duizenden mensen die vandaag de hashtag #NlvanOnsAllen gebruikten, het over één ding eens zijn.
Nederland is niet van één enkel clubje of bevolkingsgroep. Nederland is van ons allen.”

Wij bij Grutjes zijn om.

Doe mee! Hier vind je de Facebook pagina met uitleg over het kader voor je profielfoto, en de hashtag op Twitter is…

#NLvanOnsAllen

#deWereldVanOnsAllemaal

5 gedachtes over “#NLvanOnsAllen”

 1. Bedankt #NLvanOnsAllen dat mensen met een beperking er weer niet bij horen.. dat wij wel discriminatie en onderdrukking mogen ervaren vanuit de politiek en de maatschappij.. wij hebben nog nooit mogen zijn in nederland.. En nu nog steeds niet.
  Als zulke acties En activisten niet duidelijk ook voor mensen met een beperking strijden.. zal dit alleen maar erger worden..

  Ik zal deze actie van jullie dus ook niet kunnen supporten tot jullie dit beseffen en veranderen.
  en ik hoop jullie ook niet.
  Sta voor gelijkwaardigheid

  1. “Weer” niet?
   Naomi, wij horen hier dat “met of zonder beperking” juist deel was van de tekst, net als een flink aantal andere (joods, andere geloofsovertuigingen. Links, rechts. Hoofddoek, klompen, spijkerbroek. enz)
   Voor de leesbaarheid moest er een keuze gemaakt worden, en zijn er blijkbaar dingen geschrapt. De belangrijkste moesten overeind blijven: kleur en vooral geloof, aangezien daar vanuit de andere kant op dit moment het heftigst tegen gediscrimineerd wordt. (en ja, we weten allemaal wat de fascisten hebben gedaan met mensen met een beperking. Net als bijvoorbeeld met anarchisten zoals Grutjes. Maar dat is niet wat de huidige vandaag in Rotterdam roepen, die richten zich eerst en vooral tegen moslims).
   Maar laten we alsjeblieft geen rijtje van eigen discriminatie eerst gaan doen. Waarom zou je niet opkomen voor de rest?

     1. Ja, ‘handicap’ is inderdaad verouderd, hoewel ‘beperking’ nog wel gebruikt wordt, maar ik denk dat de maker niet echt ruimte in het plaatje had voor “mensen met of zonder beperking”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *