Lilian Marijnissen en de onderbuik van de SP-top

Vandaag heeft de SP Lilian Marijnissen tot leider gekozen. Daarmee kiest de SP niet alleen voor de dochter van, maar vooral voor de onderbuik.

(Onderstaand artikel is een licht bewerkt fragment uit een langer artikel met campagnetips voor links.)

‘Trump is verfrissend’

Lilian Marijnissen begin dit jaar op Radio 1 over Trump:

‘Trump is verfrissend.’
‘Je kunt het met hem eens zijn of niet maar hij praat in begrijpelijke taal.’

“Haha, nou, ja, je kan van die man zeggen wat je wil, je kan er heel veel van zeggen, maar hij blijft wel verbazen. (…) een politicus die zegt wat ‘ie, eh, vindt om het maar zo te zeggen, en in wat we in Nederland zouden zeggen normaal Nederlands, ik bedoel, ieder, je kunt het er mee eens zijn of niet, maar iedereen snapt wat ‘ie zegt.”

“Dus dat zijn een aantal, haha, ja, haha, best wel positieve dingen van hem. Er is natuurlijk ook wel wat op aan te merken, als ik hem hoor over pussy, en kernbommen en dat soort dingen, dan denk ik wel eens oh, haha, waar gaat dit heen, maaarrrr, hahah!”

Lilian Marijnissen, de nummer drie van de SP, mocht op WNL haar diepzinnige mening ventileren over Trump.
Een verbijsterend demasqué. Ze brabbelt maar wat.

Lillian stelt zich een flink stuk rechts van medegast Jan Driessen op. Driessen is toch echt een VVD’er en zelfs Rutte’s oud-campagnestrateeg, maar hij is veel te links voor haar.
De extreemrechtse haattrol Annabel Nanninga (“gemengde relaties vieren (..) ik moet even braken“) moest er als derde gesprekspartner aan te pas komen om Lilian nog enigszins een middenpositie te geven. En dan maar net, want eigenlijk is Marijnissen het meestal met Nanninga eens.

VVD’er Driessen vindt als enige dat er met Trump een enge situatie is ontstaan. Ja, zei hij, natuurlijk moeten we het “islamitisch fascisme” aanpakken, maar er was toch iets met uitsluiting van groepen mensen, en Trumps speech is gevaarlijk.
Marijnissen vindt het allemaal maar onzin:

“En ik hoor Driessen hier zeggen, het was echt een speech voor zijn achterban… ja, op zich vind ik dat ook wel weer verfrissend”

Tja.

Over de 2,5 miljoen mensen die wereldwijd tijdens #womensmarch tegen Trump demonstreerden:

“Ik denk dan ‘nou nou jongens hij zit er net een dag. Laten we even afwachten hoe hij het doet.'”

Een kennis die SP lid was, las bij mij over haar uitspraken en kondigde daarop direct zijn vertrek aan met de tekst: “Totaal lichtgewicht. geen enkele visie, geen enkel perspectief, geen besef van wat linkse politiek betekent in deze moeilijke tijd. En zij is de nummer drie. De nummer drie!” Toen nog wel ja.

Maar staat ze eigenlijk wel alleen in de SP?

@harryvandesp op Twitter 22 jan. 2017 "@MarijnissenL heeft gewoon gelijk. Trump zegt niet alleen maar onzinnige dingen. Minder militaire interventies bijvoorbeeld."

En als je verder kijkt wordt het nog veel erger.
De SP, vóór Kapitaal, tegen vrij verkeer van mensen?

‘De grenzen moeten dicht’

SP Kamerlid Sadet Karabulut was de enige andere kandidaat voor de functie van partijleider. Al heeft zij het niet gehaald: Ze heeft duidelijk meer in haar mars. Hier geen ongelukjes en gebrabbel. Maar wel haar inbreng in de Tweede Kamer:

“Minister, maak een einde aan het vrije verkeer van werknemers.” (bron)

In het debat repte de SP met geen woord over vrij verkeer van kapitaal. Dat is blijkbaar niet meer zo’n acuut probleem voor de socialisten, het zijn de vrij reizende personen waar de revolutionaire voorhoede barricades tegen opricht.

En ja, Karabulut had het over Oost Europeanen die met trucs onderbetaald worden, en die alleen aan een uitgeklede kern van Nederlandse CAO hoeven te voldoen en zo Nederlandse werknemers verdringen. Dat is daadwerkelijk een serieus probleem. Maar ze stelde niet voor om die trucs te bestrijden, of om te zorgen dat CAO’s volledig gelden voor iedereen die in Nederland werkt, van welke nationaliteit ook. Terwijl dat toch de enige oplossing is. Terwijl ze op dat moment toch in discussie was met Asscher, degene die steeds beloofde dat hij dit zou oplossen maar het steeds niet deed.

In plaats daarvan stelt ze voor om de enige pijler van de EU waar niet het kapitaal, maar burgers iets aan hebben, op te heffen. Internationale speculatie ten koste van grote groepen mensen, banken, vrijhandel, dat heeft blijkbaar even geen prioriteit en wordt niet genoemd. Voortaan wat de SP betreft wel vrij verkeer van goederen en kapitaal, maar jij moet eerst maar een tewerkstellingsvergunning gaan regelen als je de grens over wil.
Asscher heeft haar idee daarna overigens overgenomen.

Nieuw talent aan de horizon Bart van Kent herhaalt het een tijd later nog eens een keer:

“Nederland moet de grenzen dicht doen. Dan maar een boete uit Brussel!”

Zelfs Nieuwsuur heeft het dan door: “De SP jaagt op de PVV stem” door min of meer hetzelfde te roepen.

Eigen werknemer eerst

SP Voorzitter Ron Meyer dan? Die trekt ten strijde tegen “Angela Merkels” vluchtelingen. ‘Wir schaffen das’ had niks te maken met het helpen van mensen in nood, nee, Meyer beweert dat ze ‘goedkope arbeidskrachten’ wilde hebben. „Migratie is al veel te vaak gebruikt als feestje van de werkgevers. Als je de volksbuurten ingaat, als je er zelf wóónt, weet je wat die migratie voor gevolgen heeft.” Oh ja? Wat dan?
„Wij hoeven ons niet te laten wijsmaken dat je een racist bent als je de nadelen van arbeidsmigratie opnoemt.”

SP-wethouder Arjan Vliegenthart, lid van het partijbestuur en van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef, is „blij” dat Meyer „het anders wil”. „Migranten in Amsterdam Nieuw-West hebben zelf ook veel last van migratie, de Poolse chauffeur wordt daar ook met de nek aangekeken.”
Ah, ja, inderdaad, de grenzen dicht en mensen opstoken tegen migranten, dat zal vast goed helpen tegen de discriminatie van migranten.

Deze uitspraken doen de heren in een interview over de verkiezingen, en over hoe ze zetels kunnen terugwinnen.

Partijprominent Harry van Bommel (na de verkiezingen afgezwaaid) geeft niet alleen Marijnissens flirt met Trump zijn zegen. Een paar uur later retweet Van Bommel een tweet van een beruchte PVV trol. Op mijn vraag of hij dat instemmend bedoelt en ook liever een PVV dan VVD premier ziet, krijg ik geen antwoord.

Harry van Bommel retweet PVVer die hem retweet met de tekst: "mooi, dan gaan we dat regelen"Eigen werknemers eerst! Dat is geen Trump, dat is geen Wilders, dat is de SP”, zegt Kamerlid Paul Ulenbelt. En reken maar dat hij heel goed weet dat Hans Janmaat destijds veroordeeld is voor vrijwel dezelfde uitspraak, ‘eigen volk eerst’.

En dan hebben we ook nog het relletje rond de oude Jan Marijnissen, die een SP Kamerlid aanviel omdat hij tegen vrienden en familie op sociale media iets in het Turks zei. Reden voor voormalig Statenlid en raadslid Veerle Slegers om haar lidmaatschap op te zeggen.

Fail

Om de één of andere bizarre reden zijn veel media en politici (en daardoor intussen zelfs veel normale mensen) vaak maar nauwelijks geïnteresseerd in de vraag of een standpunt moreel klopt, en of het de wereld beter maakt of juist slechter. Nee, de enige vraag die hen interesseert is of ‘het werkt’, waarmee ze dan bedoelen: of je er meer stemmen mee krijgt, of er meer broodjes door verkoopt.

Nou, laten we die vraag dan maar beantwoorden:
Werkt dat nou lekker voor de SP, dat gehengel in de PVV vijver?
Het antwoord kun je simpel lezen in de uitslag van de verkiezingen:

Nee.

(En, je weet niet, wellicht zijn er toch ook wel een paar morele probleempjes met de uitspraken die je hierboven leest.)

Mensen kunnen je soms verrassen. Maar met Lilian Marijnissen als versgekozen leider hoeven we voorlopig weinig goeds van de SP te verwachten als het om het bestrijden van extreemrechts en racisme gaat. Eerder in de bevordering daarvan.
Wonderlijk en jammer. Hoe kun je nu voor meer gelijkheid strijden en tegelijkertijd deze uitspraken doen?

Hoe kan links de verkiezingen winnen?

Niet met xenofobie, neoliberalisme en het napraten van (extreem) rechts. Waarom zou je in godsnaam op een verwaterde versie van rechtse partijen stemmen als je dat ook op het origineel kunt doen?

Maar hoe kun je dan wél winnen? Daar schreven we voor de verkiezingen een zeer uitgebreid artikel over. Omdat niet iedereen daar de tijd voor heeft, halen we er af en toe een stukje uit als dat opnieuw actueel is, zoals bovenstaand fragment.

Hoe kan links de verkiezingen winnen?
Lilian Marijnissen (SP) weet ’t wel. “Trump is verfrissend.” Sharon Dijksma (PvdA): “Links moet luisteren naar de onderbuik”. Boris vd Ham (D66) knikt driftig ja.
Maar Grutjes denkt er nèt iets anders over en heeft gratis campagnetips!
Helaas afgelopen verkiezingen niet opgevolgd, met dramatische resultaten als gevolg.

PS
Er is altijd iemand die roept dat het maar een paar onhandige uitspraken waren. Dus inderdaad, zo iemand was er. Daarom nog wat bonus uitspraken van Karabulut, niet in een opwelling tegen een krant, maar gewoon in de Tweede Kamer:

“Ik ben natuurlijk gewend dat de liberalen foute besluiten nemen door de openstelling van de grenzen.” (…)
“Voorzitter. Ik zal er niet omheen draaien: het vrije verkeer van werknemers en de openstelling van de grenzen klinkt allemaal heel mooi, maar is eerder een eufemisme om zo goedkoop mogelijk aan personeel te komen. Uit de verhalen die net zijn afgestoken, kun je makkelijk het beeld halen dat mensen puur en alleen voor een uitkering hierheen zijn gekomen.” (…)
“Voorzitter. Ik ben blij dat de grenzen tot 2014 niet opengaan.” (Karabulut, 15 maart 2010, overleg algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie)

“Nu het besluit nemen om de grenzen open te stellen, is gewoon dom en dat moet je dus ook niet willen. Het is ook onverantwoord.” (Karabulut in het dertigledendebat over de arbeidsmigratie uit Zuid- en Oost-Europa, 30-05-2013.)

“Minister, maak een einde aan het vrije verkeer van werknemers.” (Karabulut, vergadering Tweede Kamer, 6 december 2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *