Liegen mag niet van Sinterklaas

Terwijl media en politici juichen voor extreemrechtse gasten die mensen klemrijden op de snelweg, liegt de NOS zichzelf de zak van Sint in. En we willen nog iets kwijt: Gefeliciteerd, extreemrechts!

Volgens de NOS en de Telegrof heeft de burgemeester van Dokkum het protest tegen Zwarte Piet verboden omdat er mensen met zwaar vuurwerk naar het kinderfeest op weg waren. Dat heeft de burgemeester gezegd in een open brief. Maar, zeggen NOS en Telegraaf, en ook AD en NRC Next, ze heeft er niet in verteld of het nu demonstranten voor of tegen zwarte piet waren die vuurwerkbommen bij zich hadden. We hebben werkelijk geen idee!

Dat is een leugen.

De burgemeester was daar juist heel helder over. Het waren pro-zwarte pieters die de bommen bij zich hadden. En dat is geen geheim. In de Nieuwe Dockumer Courant kun je haar open brief gewoon lezen.
Het kan niet anders, of NOS en de kranten weten dat ook. Ze hebben de brief immers moeten lezen om er verslag van te doen.

Hoera voor racisme

Maar Nederlandse media hebben blijkbaar vrij massaal besloten dat het een geweldig goed idee is dat extreemrechts vreedzame demonstranten klemrijdt op de snelweg, en daar ongelukken bij veroorzaakt.

Hart van Nederland en de rest van de Telegraaf Media Groep hebben zelfs hardcore campagne voor de blokkade gevoerd. Ludiek joh, mensen klemrijden op de snelweg.

Wierd Duk ging zoals gebruikelijk het verst. In een aantal tweets stelt hij zich feitelijk op als medeorganisator: Hij roept mensen al op om de overwinning te vieren voordat de rest van de organisatie dat aan iemand bekend heeft kunnen maken:


Maar het Telegraaf concern was niet de enige die stond te juichen.

“Jenny d’Arc” tegen “de zeurpieten”, kraaien ze massaal, op een enkele uitzondering na.

En de premier van alle witte Nederlanders kraait mee:

‘Jij herinnert je dat ook, dat je als kind vol spanning zit te wachten op de komst van Sinterklaas. Wat je dan niet wilt, is dat kinderen geconfronteerd worden met boze demonstranten.’ (Rutte)

Met boze demonstranten bedoelt hij dan niet de boze witte mannen die de snelweg blokkeerden. Nee, hij bedoelde er de vreedzame activisten mee die elk jaar weer zo rustig en waardig mogelijk onze grondwet komen verdedigen, die vragen of Sinterklaas alsjeblieft een feest voor alle kinderen mag zijn in plaats van alleen voor witte. En die dan door de autoriteiten in elkaar worden gehakt, of gearresteerd, of naar een andere provincie worden gedeporteerd. Deze keer eens met hulp van pseudoFriezen.

Neonazi’s met vuurwerkbommen

Overigens zijn een flink aantal van die “trotse Friezen’ (volgelingen van ‘Jenny d’Arc’, ‘helden van het volk’) geen Friezen, maar wel bekende neonazi’s. Er zijn onder andere leden herkend van Pegida, het neonazistische Erkenbrand en het extreemrechtse Frysk Heidens Front.
Ook organisator Jenny Douwes zelf is bepaald niet onverdacht, en volgt bijvoorbeeld op Twitter bekende neonazi’s als Richard Spencer en allerlei anderen uit de Alt Right scene.

En blijkbaar komt het dan even beter uit dat de vuurwerkbommen die door hen werden meegesjouwd, in de verslaggeving dan toch maar even niet door hen werden meegesjouwd. Dat ineens niet meer bekend is wie die ook weer meesjouwde. Dat de burgemeester dat ook eh, helemaal niet heeft gezegd, ook al zei ze het wel.

Nederland wordt steeds enger

En terwijl je in Zimbabwe weer kunt demonstreren, kan dat hier niet.

Terwijl Nederland de mond vol heeft over haar ‘superieure cultuur’ en ‘onze prachtige rechtsstaat’, wisten de autoriteiten al lang dat pro-zwarte pieters plannen hadden om wegen te blokkeren, maar grepen ze niet werkelijk in. Extreemrechtse activisten verhinderde Nederlandse burgers om gebruik te maken van hun vrijheid van meningsuiting. Wat doet de politie? Ze schudt enthousiast handjes met neonazi’s nadat die ongelukken op de snelweg veroorzaken. Ze arresteren niemand, nemen drie kwartier de tijd terwijl heel de snelweg stil staat, en verwijderen uiteindelijk de slachtoffers, in plaats van de daders.

Ze zeggen dat ze wel moeten, omdat de actievoerders te laat in Dokkum zouden zijn. En ze zeggen tegen de mensen die wel op tijd in Dokkum zijn dat ze ook niet mogen, omdat ze niet in de bus zitten. Nog terwijl de burgemeester een verhaal tegen de pers staat te houden over hoe tolerant Dokkum wel niet is, verbiedt de locoburgemeester het protest tegen Zwarte Piet en racisme. En als een bus dan maar heel ergens anders wil demonstreren, mag dat ook niet. Zelfs al gaat de burgemeester van Dokkum daar helemaal niet over, zelfs al is demonstreren een grondrecht. De politie begint zelfs eigenhandig afritten te blokkeren.

Blokkade of niet, nazi’s of niet, Dokkum of niet, er mag van de autoriteiten gewoon niet gedemonstreerd worden. Ik ga geen dingen als waarheid verkondigen die ik niet weet. Maar dit werp ik wel op: Misschien was het geen afgestemd één-tweetje tussen extreemrechts, politie en gemeente, maar die indruk is wel degelijk gewekt. Al was het maar doordat de politie weigerde met de slachtoffers, met antiracisten te praten, en wel vrolijk met de daders, met extreemrechts handen schudde.

Kun je nog wel neutraal zijn?

Vandaag mocht Jenny bij Pauw vertellen over haar heldendaden. Terwijl Pauw de ene na de andere kritische vraag op een politievrouw met hoofddoek afvuurt (‘Kun je zo nog wel neutraal zijn?’) laat hij Douwes zonder probleem uitgebreid aan het woord. Een vrouw waarvan bekend is dat ze extreemrechtse sympathieën heeft, zonder dat Pauw daar ook maar één vraag over stelde.

Weet je hoeveel straf er eigenlijk op het versperren van de snelweg staat als dat gevaar voor andere weggebruikers oplevert? (Wat het deed, want er gebeurden daadwerkelijk meerdere ongelukken.)
9 jaar cel. Lees maar na, art 162 wetboek van strafrecht.


Maar Pauw stelt er geen vragen over, de minister zegt dat hij ook zwarte piet wil, het land zamelt geld voor de blokkeerders in, en de demonstranten worden afgevoerd.

Arme kindertjes

75 jaar geleden waren er al protesten tegen zwarte piet.

In de jaren 70 ook. In de jaren 80. In 2008. Maar niemand luisterde.

Sinds mensen geweldloos hun protest laten zien bij intochten, is er wel aandacht. Het is niet leuk misschien, maar dan hadden we maar eerder moeten luisteren met zijn allen. Je kunt echt niet zeggen dat 75 jaar lang bedelen niet lang genoeg is. Je kunt niet zeggen dat Rosa Parks beter had kunnen blijven zitten. Je kunt niet zeggen dat slaven toch zeker onderdak hadden, en beter hadden kunnen glimlachen tegen de Big White Boss omdat ze dan minder met de zweep hadden gehad.

Je kunt niet mekkeren over hoe toch oh godjegod die antizwartepietactivisten onze tere kinderzieltjes beschadigen, door zomaar openlijk te zeggen dat ze tegen racisme zijn – en tegelijkertijd juichen voor neonazi’s die vuurwerkbommen meenemen naar diezelfde intocht, naar diezelfde kindertjes.

Beelden van vorig jaar: politie die een legaal en vreedzaam protest tegen Zwarte Piet beantwoord met bruut geweld.

“Ma..maar ik ben niet racistisch!”

Nee joh. Je bent opgegroeid in een racistisch land, waar je nog beter een strafblad kunt hebben dan een niet-westerse naam als je wilt solliciteren. Een land waar de politie openlijk toegeeft dat ze mensen op huidskleur discrimineert, en aan de ene kant wel roept dat ze iets aan etnisch profileren gaat doen, maar aan de andere kant beweert dat ze niet zonder kan. Waar het OM in de zaak rond Mitch Henriquez toegeeft dat de agenten wisten dat hij geen wapen had, en dat ze buitensporig geweld hebben gebruikt, maar toch weigert om een straf te eisen tegen de mensen die Mitch hebben gedood.

Een land waar nog altijd een meerderheid roept dat er niks mis is aan witte mensen die zich verkleden als een racistische karikatuur, en die dan het domme knechtje van de grote wijze witte mijnheer spelen. Een land waar mainstream media positief schrijven over neonazi’s die vreedzame antiracisten klemrijden op de snelweg. Waar de belangrijkste nieuwsvoorziening liegt dat het onbekend is wie er naar de intocht wilde komen om de onschuldige kindertjes te beschermen met fcking vuurwerkbommen.

Als je voor zwarte piet bent, wil dat nog niet zeggen dat je een neonazi bent, zoals die lui op de snelweg. Misschien ben je net zo iemand als ik een paar jaar geleden nog: iemand waarbij het kwartje nog niet gevallen is, en die het moeilijk vindt om zich iets buiten zijn eigen leefwereld voor te stellen. Daar heb ik eerder dit over geschreven. Maar:

We kunnen het heel simpel stellen: als je in dit land opgroeit, kan het niet anders of je hebt een klap van de molen meegekregen. Racisme zit in jou, en in mij trouwens ook.
Ik ga je nog iets anders vertellen: Dat is geen schande.
Behalve als je dat blijft weigeren te erkennen. Weigert om voorbij je eigen privileges te kijken. Of als je het wel erkent, zoals de Erkenbrand nazi’s, maar er niets aan doet of er zelfs trots op bent.

Lieve neonazi

Als ik me even direct tot jou mag richten, lieve neonazi:

Sommigen zeggen: “Terwijl je grote leider Schreeuwwitje de godganse dag op een podium in de Tweede Kamer loopt te piepen als een speenvarken dat de vrijheid van meningsuiting o-zo-belangrijk is, heb je dat recht van anderen ook te respecteren.”

Maar jij weet wel beter natuurlijk. Of het nu om jouw woorden gaat of die van Schreeuwwitje, of die van Blut, Boden und Baudet, je ziet ze als gereedschap. Die woorden betekenen verder niks. Het zijn alleen maar middelen om je zin te krijgen. Om te zorgen dat nuttige idioten doen wat je wil. Zoals Hannah Arendt ooit zei: Woorden van fascisten vertellen niet waar ze zelf in geloven. Het zijn verzinsels die waar hadden moeten zijn om de plannen te rechtvaardigen die ze met je hebben.

Ik ga mijn intelligentie niet beledigen door net te doen alsof je werkelijk iets om vrijheid van meningsuiting geeft, met je JeSuisFries.
Maar ik ga je wel feliciteren.

Gefeliciteerd, extreemrechts

Je kunt gerust hoera roepen. Denken dat je gewonnen hebt, nu een stel extreemrechtse rotzakken op de fcking snelweg met gevaar voor honderden mensen de anti-Zwarte Piet activisten hebben klemgereden. Je kunt denken dat je gewonnen hebt, omdat de politie gezellig meewerkte met extreemrechts, niemand oppakte, en de lokale overheden nog *terwijl* ze in de media liepen te blaten hoe geweldig tolerant ze zijn, het protest tegen Zwarte Piet verboden. Politie en loco-burgemeester worden vandaag terecht bedankt door extreemrechts. Een gast stond de politie letterlijk opdrachten te geven op de snelweg.

Volgens de filmende activist / journalist Kevin Roberson had deze man waarschijnlijk een SS teken op zijn hand staan. Daar is achteraf twijfel over. Oordeel zelf.

screenshots uit video Ken Roberson

Er is overigens bij ons geen twijfel over de betrokkenheid van extreemrechts bij de blokkade. Die blijkt uit meerdere  bronnen: Onder andere uit onderzoek van de Volkskrant, en uit bekentenissen van bekende neonazi’s op Twitter.

Jenny Douwes, de bedenker van de blokkade, volgt vele bekende Alt Right figuren op Twitter, waaronder neonazi Richard Spencer.
Omgekeerd trouwens ook: onder andere PVV ideoloog Martin Bosma en openlijk racist en schedelmeter Joost Niemöller volgen haar. Ze zegt op Twitter onder andere dit:

Ze lijkt bovendien niet zomaar een PVV’er te zijn. Geert Wilders volgt haar niet alleen, hij was de derde persoon die er überhaupt voor koos om haar te gaan volgen:

Je ziet waarom we niet twijfelen over de rol van extreemrechts bij deze actie.

Je mag hoera roepen, zelfs de minister-president veroordeelt deze waanzin niet maar vind het blijkbaar een goed idee.

Maar jullie hebben al verloren

Zwarte Piet verdwijnt. Sinterklaas blijft, maar het is straks geen feest meer met racistische karikaturen, het wordt een feest van iedereen. Voor alle kinderen, niet alleen de witte.

Hoe harder je blokkeert, mensen in gevaar brengt, stompzinnige memes en leugens deelt, hoe harder het gaat. Dank voor de aandacht die je op de acties tegen Zwarte Piet vestigt: zonder jou en zonder politiegeweld zou Nederland veel langer moeten knokken om ons eindelijk eens de 21ste eeuw binnen te loodsen.

Aan de rest van de mensheid

Om Mathijs van de Sande aan te halen:
Racisme is een vorm van structureel geweld. Een vorm van onderdrukking.

Hou op met je medewerking daaraan te verlenen.

Zelfs als je zelf niet inziet waarom anderen zwarte piet nou zo afschuwelijk vinden: Het is genoeg geweest. Stop met het verdedigen van fascisten met vuurwerkbommen en kamikazeacties op de snelweg.

Maak van Sinterklaas een feest voor iedereen.
En dankjewel alvast daarvoor.

Een gedachte over “Liegen mag niet van Sinterklaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *