Te wit voor terrorisme

Charlottesville & de Nederlandse media: Een fascistische aanslag met een dode als gevolg. Neonazi’s bewapend met knuppels, schilden en geweren, die antifascisten aanvallen… Volgens onze media is er niks aan de hand.

Het begon vrijdagavond.

NOS Teletekst meldde de volgende dag dat er in Charlottesville een ‘demonstratie van voornamelijk witte betogers’ was geweest. Die gewoon gezellig wat rondwandelden met fakkels en knuppels. (Oh, wat ze bij zich hadden vond Teletekst niet het vermelden waard trouwens.)
Maar ze maakten dus een wandelingetje omdat ze ’tegen immigratie’ zijn.

Zeg maar net als de NOS.

Dit is hoe dat wandelingetje uit zag.

Tijdens de mars roepen de siegheilende Alt-Righters niet alleen: “witte levens doen er toe” en “stop immigratie.” Op de één of andere miraculeuze manier heeft de NOS even gemist dat de continu herhaalde leuze dit was:
Jews will not replace us“.

De aloude omvolkingstheorie. Een racistische samenzweringstheorie, bedacht door de nazi’s, die beweert dat het Arische volk langzaam maar zeker wordt vervangen door joden. U weet wel, die theorie die ook gepropageerd wordt door Thierry Baudet en door de mensen die Wierd Duk zo graag interviewt. Over het Nederlandse volk wat homeopathisch verdund en omgevolkt zou worden, al hebben zij het dan tegenwoordig over moslims in plaats van joden. Nieuw jasje, same old nazi shit.

De beelden uit Charlottesville zijn echt shockerend. Vooral als de stoet aankomt bij het monument voor slavenhouder Robert E. Lee. Je ziet hoe een enorme groep neonazi’s en KKK-leden met fakkels rond een kleine groep tegendemonstranten zwermt, terwijl ze als robotten antisemitische leuzen dreunen.
Als de omsingeling compleet is en niemand meer weg kan, vallen ze aan. De tegendemonstranten worden letterlijk tot pulp geslagen.

Zaterdag

Zaterdag volgen er meer demonstraties. De neonazi’s van Alt-Right voelen zich sterk na de ongehinderde bijna-lynchpartij van vrijdag, en zijn nu nog veel openlijker in hun gedrag, bewapening en geweld.

https://twitter.com/AndyBCampbell/status/896385942495285248

Je denkt misschien dat hieronder soldaten staan. Dat is niet zo. Dit zijn zwaarbewapende nazi’s. Je ziet duidelijk de emblemen: Neonazistische Keltische kruizen, confederate flags, KKK emblemen.

Bewegende beelden:

Naast zwaarbewapende extreemrechtse militieleden lopen er vooral honderden neonazi’s met helmen, schilden en knuppels rond. De politie treedt daar niet tegen op.

Er worden meerdere aanvallen op antiracistische tegendemonstranten uitgevoerd, die ook massaal zijn gekomen. Pas na al die georganiseerde charges vanuit extreemrechts, treedt de politie voorzichtigjes op en veegt het park schoon.

https://twitter.com/AndyBCampbell/status/896384708749266946

Ik heb alle beelden gekeken die ik maar kon vinden. Je ziet dat af en toe een antifascist zich verdedigt, of dat er een keer iets door de lucht vliegt.
Je kunt er vast op rekenen dat Alt Right en een hoop pseudojournalisten nu gaan roepen dat de linkse demonstranten ook geen lieverdjes zijn. Onze nationale combinatie van Alt Right en pseudojournalist, Wierd Duk, is alvast begonnen met dat spelletje.

Maar het is zeker in Charlottesville gewoon totale onzin. Het is extreemrechts die zich militaristisch bewapent met knuppels en schilden, en die overduidelijk goed voorbereid keer op keer de aanval inzet, en niemand anders. Kijk de beelden.

 

Nee, links en rechts is niet hetzelfde

Voor wie graag volhoudt dat de extremen elkaar raken (Ha. ha. ), voor wie zegt dat we toch heus naar allebei de kanten moeten kijken, al valt er niks te zien, en dat we beter in het heilige veilige midden kunnen blijven –
– voor diegenen heeft Kasia Babis een stripje gemaakt:

Nederlandse media: voorbij centrism

Hoe gaan de Nederlandse media intussen met het nieuws om?

De laatste update van het ANP / nu.nl bericht op dit moment is van 0:35 vanochtend. Ze gaan verder dan NOS Teletekst, en durven het al een extreemrechtse mars te noemen. Hoera.
Maar in hun artikel nog steeds geen woord over het extreme geweld of de wapens. Er wordt in een bijzinnetje wel benoemd dat er vechtpartijen waren, maar niet hoe, of wie er eigenlijk dader was, of wie slachtoffer. Dat terwijl er tot in Engeland (The Guardian) al vanaf 3 uur gistermiddag video’s en verslagen zijn te zien. Terwijl de burgemeester van de stad de “white supremacists” in de scherpste bewoordingen heeft aangevallen en veroordeeld. Maar dat horen we van het ANP niet.

Reactie Trump

Er is niemand die benoemt dat het extreme geweld eerst en vooral vanuit extreemrechts kwam. Er is niemand die de term racist gebruikt, of neo-nazi. Erger nog, eigenlijk gebruikt het ANP-bericht de gebeurtenissen om nota bene Trump te normaliseren.

Want oh, Trump is een vredesduif, die het geweld veroordeelt. “In de zwaarst mogelijk bewoordingen veroordeel ik de haat en het geweld, dat van veel kanten komt, van veel kanten.”

“Zijn vrouw Melania stond hem bij. ‘Ons land juicht de vrijheid van meningsuiting toe, maar laten we communiceren zonder haat in onze harten. Van geweld komt niets goeds’ “
Wat een heerlijkheid. En zo goed dat Trump het steeds had over “geweld van vele kanten”.

Ja, je hebt gelijk dat nu.nl er niet bij zegt dat het zo goed is van Trump. Maar dat is duidelijk wel de teneur. Geen woord over de felle discussies in Amerika zelf, waar ook kopstukken van zijn eigen partij woedend zijn dat Trump net doet alsof het geweld van twee kanten kwam, terwijl dat niet zo is.

Misschien grappig om te weten dat de fascisten zelf juist vertelden dat ze Trump kwamen steunen. Luister bijvoorbeeld naar wat het KluKluxKlan kopstuk David Duke over Trump zegt.

Ook grappig om te weten: Trump heeft helemaal niets over Charlottesville gezegd totdat de uitspraken van Duke breeduit in het nieuws kwamen. Toen moest hij wel. Maar dat leer je uit Nederlandse media niet.

Helaas zijn we nog niet aan het eind.

De aanslag

Om 13:40 lokale tijd reed zaterdag een auto met grote snelheid op de antifascistische demonstranten in. Volgens alle getuigen, waaronder journalisten, reed hij bewust met hoge snelheid op mensen in, knalde tegen een sedan op terwijl lichamen in het rond vlogen, en reed daarna met hoge snelheid achteruit om te ontsnappen. Dat is niet alleen wat mensen zeggen, maar ook precies wat we zien op de (gruwelijke) videobeelden.

Er vallen een dode en negentien gewonden, waarvan enkele zwaar.
De bestuurder is gearresteerd.

Zelfs de Republikein Marco Rubio tweet zaterdag om 23:30 (onze tijd) al dat Trump eindelijk eens moet toegeven dat dit een terroristische aanval door witte supremacisten is.

Berichtgeving media

Maar nee hoor, een uur later houdt ANP / nu.nl nog steeds vol: “Het is nog onduidelijk of de persoon opzettelijk inreed op de groep, die bestond uit enkele honderden mensen die in een stoet door de straten van Charlottesville liepen.”
We krijgen niet te horen dat het een aanslag was, dat de daad met opzet was, en zelfs niet wie de slachtoffers zijn. Als je nu.nl leest, kun je net zo makkelijk denken dat dat nazi’s waren in plaats van antifascisten.

Dat terwijl ook de politiechef van Charlottesville dan al in een persconferentie heeft gezegd dat dit een “premeditated” crash was en dat de bestuurder is gearresteerd. Het was dus al lang niet meer de vraag of dit opzettelijk was.

Even later post nu.nl het filmpje van de aanval. Ze zet er bij: “Auto rijdt in op demonstranten bij extreem-rechtse betoging Virginia.”
Ze schrijft dus eigenlijk dat de auto op zielige extreemrechtse betogers inreed. Het is puur fake news, wat deze officiële bestrijders van fake news verspreiden.

Daarna is het wat nu.nl betreft niet meer echt interessant. Eerst vervangt Usine Bolt het bericht als headliner, en intussen ( 9 uur ’s ochtends) is dat de aardbeving in Sumatra. Een terreuraanslag door extreemrechts, dat is hooguit een paar uur lang groot nieuws. Als je het al zo kan noemen, want de dader was toch zeker wit.

 

Hier zien we de eerste kop van de Volkskrant. Het was geen fascist, het was geen aanslag, het was een auto, zo blijkt.

Nuance

Let wel, ik denk dat het goed is om voorzichtig bericht te geven over terrorisme. Dat we nog steeds te horen krijgen dat de vrachtwagen in Nice een terroristische aanslag van een radicale moslim was, slaat bijvoorbeeld nergens op. Volgens iedereen die hem kende, was de dader helemaal geen moslim, maar een mislukte crimineel. Wat hij deed was afschuwelijk, maar het was een shoot-out, zoals je dat ook op Amerikaanse scholen ziet gebeuren. Geen aanslag van IS.

Op 22 juli ’16 vertelden onze media ons dat er een islamistische aanslag was geweest in München, door een Duits-Iraanse jongen die bij een winkelcentrum tientallen mensen neerschoot, en er 9 doodde. Alleen bleek het achteraf geen islamist, maar een fascistische christen, die probeerde zoveel mogelijk Turken te doden als eerbetoon aan Breivik.

Ik vind het bizar om te zien dat precies het omgekeerde gebeurt als de dader wit of christen is. Dan wordt het woord ’terrorisme’ ineens zo lang mogelijk vermeden. Zodra bekend werd dat David Sonboly, de dader van München, extreemrechts was, was het plotseling geen terreurdaad meer, en staat hij te boek als verward. Fascistische denkbeelden zijn blijkbaar het enige wat je van je kleur kan ‘genezen’.

Zodra de dader wit (of extreemrechts) is, gaan Nederlandse media ook rond Charlottesville van een ongeluk uit, noemt haast niemand de naam van de verdachte, en durft pas een dag later iemand te zeggen dat de gearresteerde verdachte en eigenaar van de auto, volgens zijn moeder inderdaad aan de Alt-Right betoging mee ging doen, dat hij Trump heeft gestemd, en dat zijn facebookpagina vol racistische bagger stond, inclusief Pepe the Frog, de Alt Right kikker waar onze eigen Thierry zo graag mee flirt.

Thierry Baudet is niet alleen zelf een propagandist van fascisme en verkrachting, maar associeert zich bovendien, net als zijn vriendje Geerten Waling, met terroristische groeperingen. Mogen we dat tussendoor nog even vaststellen?

https://twitter.com/El_Griego79/status/896514105045123072

Verantwoordelijkheid

Intussen beginnen enkele media voorzichtig te ontdekken dat er in de VS zelf helemaal geen twijfel is over de motieven van de dader. En dat er enorm veel kritiek is op Trump. Zelfs de NOS schrijft daar nu voorzichtig iets over. Het is echt niet meer vol te houden dat dit niks met neonazi’s te maken heeft of geen aanslag is.

Maar het kwaad is al geschied. Mensen nemen het eerste bericht voor waar aan (en bij media als nu.nl komt er überhaupt geen tweede).

Er is een reden dat dit soort aanslagen, extreem geweld en openlijk fascisme plaatsvinden. Dat is dat we de hele dag te horen krijgen dat we worden bedreigd door vluchtelingen en moslims. Onze regering zegt het, onze media zeggen het. En langzaamaan zijn er steeds meer mensen die het daadwerkelijk gaan geloven.

Pauw nodigt je graag uit als je iets tegen de islam hebt. Bij Jinek mag je komen vertellen dat we omgevolkt worden. Ja, door die 7% moslims. Als je de islam wilt vernietigen knuffelt ze je even voor op de foto, en gaat het gesprek aan over je kat.

De dreiging vanuit Nederlands Alt-Right

Intussen is het interessant om te zien wat Nederlandse neonazi’s vinden en doen. Ook zij voelen zich sterk, in Thierry’s kielzog.

Dit is wat één van hun clubblaadjes, De Dagelijkse Standaard, op 11 augustus als kop had:

“Heerlijke video! Linkse demonstranten blokkeren de weg, maar deze motorrijder is het zat.”
Daaronder een video van een motorrijder die dwars door een groep demonstranten heen rijdt.

“De motorrijder in deze video is helemaal klaar met de demonstranten en neemt het heft in eigen hand. Als bange haasjes vluchten ze naar de kant. Terwijl hij door de menigte rijdt, trapt de motorrijder nog even goed op het gas om de demonstranten weg te jagen” (…)
“Tja, dan is zo’n demonstratie opeens niet zo leuk meer he!”

 

Nee, Amerika is niet ver weg.

 

Bert

PS: terwijl ik dit artikel schreef, blijkt het twitter account van Grutjes opgeschort te zijn. Twitter zegt nooit waarom ze zoiets doen, maar het is niet erg moeilijk te raden. De laatste twee retweets van Grutjes bevatten kritiek op Thierry Baudet en Alt Right in Nederland. Hun beproefde methode is om je dan massaal te rapporteren. Twitter beoordeelt dingen haast nooit inhoudelijk, en kijkt slechts naar de hoeveelheid rapportages. Zo kun je tegenstanders monddood maken.

Het onderstreept alleen maar wat ik hier wilde zeggen. Amerika is niet ver weg.

10 gedachtes over “Te wit voor terrorisme”

  1. Niet iedereen die wel eens iets voor Grutjes schrijft, heeft zin om met zijn volledige naam op het blog te komen. Dat levert simpelweg teveel ellende en bedreigingen op als je kritiek durft te hebben op extreemrechts. Waarna men blijkbaar maar Grutjes op Twitter gaat lastig vallen…

 1. Dit artikel kan in meerdere stukken gehakt worden. Zit je ook op Facebook? Maak er meerdere blogs van met onderwerpen en deel dat dan op Facebook en meldt het aan mensen. Dan kan het massaal gedeeld worden.

 2. Laten we het gewoon noemen wat is terrorisme door neonazis!

  En het wordt in stand gehouden door zogenaamde journalisten als Jeroen Pauw.

  1. Ik twijfelde ook even toen ik de eerste keer de video zag, maar de getuigen ter plaatse schrijven in grote meerderheid dat ze ‘jews’ riepen. Maar ook als er anderen bedoeld werden gaat het om de omvolkingstheorie, en zoals uit de foto’s wel blijkt is er geen enkele twijfel over het feit dat ze antisemitisch zijn.

 3. “If you’re not outraged, you’re not paying attention.”

  Dat was de laatste zin die Heather Heyer op FB postte, voor ze vermoord werd door een extreemrechtse terrorist, gister in Charlottesville.

  Heather was lid van de Industrial Workers of the World, de aloude vakbond van anarchisten, socialisten en syndicalisten.

  We groeten je, vriendin.

  Iemand van de IWW heeft dit filmpje in haar nagedachtenis gepost.

  Zoals de IWW elders over haar zegt:

  “Fascism never has never been, and will not now be, stopped through dialogue.
  Don’t Mourn, Organise.”

  Heather Heyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *