Welcome to hell

Op het acht uur journaal hoorden we dat een paar actievoerders in Hamburg zwaargewond was geraakt omdat ze “van een muurtje waren gevallen”.
Zeker niet goed opgelet, denk je, als je enige bron tenminste uit (woordvoerders van de autoriteiten) journalisten van de NOS bestaat.

“Van een muur gevallen”. Zo ziet dat er in werkelijkheid uit.

Je kunt in de media meer dan genoeg lezen over hoe volkomen losgeslagen het zwarte blok zou zijn. Intussen willen we hier graag wat meer uitleg geven en een samenvatting van de vele verslagen die er intussen zijn, waarover je vrijwel niets in Nederlandse media leest.

Actievoerders nemen de paniekzaaierij voor het Zwarte Blok (anarchisten en antifascisten) op de hak. Foto: G20 Protestwelle, [CC by 2.0]

Politie neemt Welcome to Hell letterlijk

In Duitsland bestaat een wetje dat je je niet mag vermommen. Zonnebril en sjaal zijn al genoeg om je op te pakken. Of zelfs alleen een clownsneus. Het is geen overtreding, maar een misdrijf. Die wet werd ooit in jaren ’80 bedacht om autonomen lastig te vallen.

Op de “Welcome to hell” demonstratie tegen de G20 en hun politiek van bezuinigen en armoede, waren zo’n 14.000 mensen. Daarvan waren er zo’n 2.000 “gemaskerd”, als je de definitie tenminste heel erg ruim neemt.
De politie dreigde in te grijpen, waarop de organisatie bemiddelde met de mensen van het zwarte blok. Daarop deden de meesten hun sjaals en zonnebrillen af. De onderhandelingen waren gewoon nog gaande met een resterende groep, toen de ME plotseling aanviel, en wel iedereen.

De wet over gemaskerde mensen is duidelijk als smoes gebruikt om extreem politiegeweld in te kunnen zetten.

De demonstratie was op dat moment vreedzaam. Belangrijker nog, de actievoerders stonden op dat moment klem tussen politiekordons en muren. Ze konden geen kant uit. De politie wist dat.

De beelden liegen niet. Geweldloze mensen worden op de grond gebeukt, daarna doorgemept, liters pepperspray verdwijnen in ogen, waterkanonnen delen bloeduitstortingen uit, enzovoorts enzovoorts.

De politie heeft bij de muur doelbewust een situatie opgezocht waarbij zoveel mogelijk gewonden moesten vallen. Op de beelden is heel duidelijk te zien hoe er al snel een mist van pepperspray ontstaat. Hoe mensen geen enkele kans hebben om weg te komen – dat wordt ze juist belet door de ME – hoe ze alleen nog maar over elkaar kunnen proberen te klimmen om de muur op te komen, en dat bewonderenswaardig rustig doen.

Er is nauwelijks sprake van verdedigend tegengeweld. Er vliegen wat waterflesjes door de lucht, een enkele steen. Dat gebeurt allemaal pas nadat de politie begint met charges.

Er worden waterwerpers ingezet, die ook op de muur richten, zodat mensen die er op proberen te komen, omdat ze wel moeten, zich in een levensgevaarlijke situatie bevinden. Als één van de waterwerpers is leeggespoten, wordt hij als stormram ingezet en rijdt hij later op mensen in.

12 zwaargewonden zijn er gevallen. En heel veel “gewone” gewonden.

In Duitsland ontstaat nu ook in de mainstream media een discussie over het extreme staatsgeweld. “Erdogan zal zich wel thuisvoelen,” is ook de boodschap van Taz Gazete.

Maar in Nederland praat men het geweld nog altijd goed, en heeft men het nog steeds vooral over de “honderden politiegewonden”, die waarschijnlijk voor een groot deel uit ME’ers bestaan die spiertjes hebben verrekt terwijl ze op mensen inbeukten. Vijftien van hen bleken bijvoorbeeld te zijn behandeld wegens hoge bloeddruk. (bron, kijk bij 8-7-2017 1:10)

Brandende auto’s

In reactie op het staatsgeweld zijn er later oa in de wijken St. Pauli en Schanzenviertel auto’s in de fik gestoken.

Ik begrijp dat veel mensen dat niet goedkeuren, en heb er ook zelf mijn twijfels over. Maar dat het zomaar lukraak vandalisme is, is een leugen.

Ten eerste komt het niet uit de lucht vallen. Als je vreedzame demonstranten zo volledig in elkaar beukt in je “democratie”, dan gaan die mensen denken dat het niet zo veel zin heeft om vreedzaam te demonstreren.

Ten tweede worden er niet ‘zomaar’ auto’s in de fik gestoken. Het zijn om te beginnen (bijna) alleen dure auto’s, en het gebeurt met een reden.

Gentrificatie van oude wijken is overal in Europa een groot probleem, ook in sommige Nederlandse steden. Goedkope, gekleurde en creatieve wijken worden overgenomen door projectontwikkelaars die er voor yuppen bouwen. Strijken de yuppen neer, dan gaan de prijzen enorm omhoog, worden de kunstenaars en oorspronkelijke bewoners (ja, ik bedoel ook migranten) buiten geveegd via huurverhogingen.

Heel leuk dat de yuppen nóg een hippe wijk aan hun Richard Florida-lijstje kunnen toevoegen. Maar intussen moeten de mensen die de dure yuppenhokken niet kunnen betalen, wel ergens heen. Één voor één worden goedkope wijken omgebouwd naar onbetaalbare yuppenparadijzen. Tot men nergens meer heen kan…

Het in de fik zetten van dure auto’s is een actiemiddel waar je erg tegen kunt zijn, maar je kunt het niet afdoen als zinloos geweld. Het is een bewuste poging waarin wijkbewoners proberen hun wijk onaantrekkelijk voor yuppen te maken.

Ik ga je verder niet vertellen dat alle actiemiddelen altijd goed zijn, of dat alle actievoerders altijd alleen maar aardige en lieve dingen doen – het zijn net echte mensen, en ze doen ook wel eens iets stoms. Maar die auto’s zijn dus geen ongericht geweld. En het is ook geen geweld tegen lichamen van mensen.

Hoe anders is dat met de reactie van de staat.

Dat ook de media nu vragen stellen bij het politieoptreden is geen wonder. Hier de behandeling van een journalist, die niets verkeerds doet maar gewoon aan het werk is.

https://twitter.com/ArsalaiH/status/883047888208711682

Er zijn veel klachten van arrestanten die worden gehinderd in de toegang tot hun advocaat. Zo worden arrestanten steeds gevisiteerd ( = anaal onderzocht) als ze contact hebben gehad met een advocaat.
Eén advocaat is zelfs op het bureau in elkaar geslagen door de politie, nadat hij bezwaar durfde te maken tegen de visitatie van zijn cliënt. (Bron, blader naar 8 juli, 04:39).

Barricades en terreur in Sternschanze

In reactie op het extreme politiegeweld van donderdag werden er in de loop van vrijdag in de linkse volkswijk Sternschanze kleine barricades opgeworpen, en her en der auto’s in de fik gezet. Fotograaf PM Cheung heeft er een flinke reportage over gemaakt, die vandaag ongetwijfeld nog verder zal worden uitgebreid. Ga vooral even kijken op zijn account. Je zult zien dat de barricades feitelijk weinig voorstellen.

Dat de politie ingrijpt zal niemand verbazen. Maar wel hoe.
Ze sturen zwaarbewapende eenheden de wijk in, waaronder antiterrorisme eenheden met machinegeweren van de SEK. Er wordt zelfs gedacht om het leger op de wijk af te sturen, maar uiteindelijk levert het leger alleen materieel.

Politie Hamburg vraagt nu zelfs letterlijk aan media om het politieoptreden “niet te filmen / uitzenden”, maar in de doofpot te stoppen. Journalisten reageren geschokt. “Is de persvrijheid in Duitsland nu compleet opgeheven?”
Pers wordt uit de wijk geweerd. Wie niet luistert, verliest zijn perskaart. Fotojournalist Sören Kohlhuber schrijft dat zodra hij een foto van een SEK’er wil maken, deze zijn wapen op hem richt.

Er worden waarschuwingsschoten op demonstranten gelost. Ook wijkbewoners krijgen wapens op zich gericht, zelfs als ze gewoon binnen in hun eigen huis achter hun raam staan.

We hebben het intussen over volledig ondemocratisch en ongecontroleerd geweldsgebruik.

De eenheden kammen de wijk uit, op zoek naar “verborgen demonstranten”, en waarschuwen de bevolking zich niet in de buurt van demonstranten te begeven. Het gaat huis voor huis, alsof het oorlogsgebied is. Na elk huis wordt een “clear” gegeven.

Dat de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting en democratische regels alleen gelden voor wie zijn mond dichthoudt, sterker nog, dat de leiders van de grootste economieën desnoods oorlog voeren tegen hun eigen bevolking, hetzij door precarisering en bezuinigingen, hetzij met antiterrorisme eenheden, is zelden zo duidelijk geworden.

SEK eenheid in de volkswijk Sternschanze in Hamburg

Meer is op dit moment nog niet te vertellen. Wil je het laatste nieuws, dan kijk bijvoorbeeld op dit Engelstalige liveblog.

Voor wie ook even behoefte heeft aan prettiger beelden en wat hoop: Check onze post van gister.

 

Bart.

Credits

 

4 gedachtes over “Welcome to hell”

 1. Het beeld dat de mainstream media iedere G20 top opnieuw verspreidt is dat een stelletje onruststokers met de politie komt vechten en vernielingen aanricht. Bijna uitsluitend wordt het geweld besproken, de redenen blijven onder de tafel en ook de vreedzaamheid die er niet alleen op vrijdag, maar ook op zaterdag weer is! Dit artikel dient als tegenwicht tegen de eenzijdige berichtgeving waarin de mainstream media uitblinken.
  XXXXXXXXXXXXXXX

  1. Hoi Mirjam. Je had een link naar een artikel op De Lange Mars geplaatst. Die hebben we verwijderd. Hoewel er op De Lange Mars soms ook min of meer normale artikelen staan, is het een clickbait site waar ook antisemitische leugens staan over illuminati en joodse satanisten die de wereld zouden sturen, vaccinatie hoaxes en andere gevaarlijke onzin waar wij niets mee van doen willen hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij de boeken die hoaxer Rob Vellekoop op zijn site verkoopt.
   Soms moet je even doorklikken voor je ziet waar je mee te maken hebt, we kunnen ons voorstellen dat je het niet meteen hebt gezien.

 2. Mooi artikel. Het correspondeert sterk met eigen ervaringen als demonstrant, vooral in Duitsland maar ook al in Nederland.
  Zoals in zoveel andere gebieden, is het ’t staatsgeweld dat ander geweld veelal uitlokt.
  Enne… heb ’t NOS Journaal allang gebanned, niet geloofwaardig meer.
  Keep up the good blogging!

 3. Erg interessant: lees deze brief van ondernemers uit het zwaarst getroffen gebied in Hamburg. Met dank aan GlobalInfo voor de vertaling.

  Citaat:
  “In plaats van de hysterieknop nog eens verder omhoog te draaien zou nu bezonnenheid en reflexie in de discussie zijn intrede moeten doen. De straat bestaat nog steeds, en op maandag zijn de meeste winkels en zaken normaal weer opengegaan, de schade aan personen is begrensd gebleven.

  Wij waren als bewoners banger voor de met machinegeweren op onze buren richtende gewapende speciale politie-eenheden, dan voor de volgelopen nozems die hier gisteren uit hun dak gingen. Die zijn weliswaar dom, vervelend en gooien hier ruiten in, maar ze schieten je in geval van twijfel niet overhoop.

  Voor de meesten van ons die hier een zaak runnen was er een veel grotere schade doordat onze klanten de stad uit zijn gegaan omdat ze geen zin hadden in de vele maatregelen en beperkingen die er door de topconferentie waren – door de leveranciers die ons sinds afgelopen dinsdag niet meer konden bereiken en door het wegblijven van onze gasten. Het daaraan verbonden verlies aan omzet zal ons nog lang tijd plagen.

  Wij leven sinds vele jaren in vriendelijke, en vaak ook vriendschappelijke-solidaire nabuurschap met alle vormen van protest die hier in de wijk onderdak hebben gevonden, en waar vanzelfsprekend ook de Rote Flora toe behoort.
  Daaraan zal ook dit weekend helemaal niets veranderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *