Roze Khmer verliest broodheren

GeenStijl belaagde weer eens mensen, journalisten deze keer. Maar nadat mensen zich massaal tot adverteerders wendden, weigert een aantal grote adverteerders nog zaken te doen met het blog. Eindelijk.

Na bijna anderhalf decennium van racisme, seksisme en haat;
Na anderhalf decennium van het kweken van een leger van trollen, een leger wat op iedereen wordt afgestuurd die geen extreemrechtse witte hetero rolstoelloze vent is, en wat je al helemaal over je heen krijgt als je moslim, gekleurd, links of vrouw bent; (of god verhoedde, kritisch)
Na veertien jaar waarin slachtoffers er meestal gewoon alleen voor stonden en alleen een enkel links blog zich daar druk over maakte;

Na anderhalf decennium is er eindelijk een beetje serieus georganiseerd tegenwicht tegen GeenStijl.

De afgelopen dagen brak er een storm van protest tegen GeenStijl en Dumpert uit. Dit nadat de sites hun trollenleger uitnodigde om verkrachtingsfantasieën de vrije loop te laten over twee kritische vrouwelijke journalisten.
Nadat er de afgelopen dagen al veel contact met adverteerders werd gezocht, kwam daar vandaag een belangrijke groep bij. Honderd vrouwen uit de media hebben een brief ondertekend waarin ze adverteerders vragen zich terug te trekken van GeenStijl en Dumpert.

Deze brief, ondertekend door 100 vrouwen uit de media, zou morgen in de Volkskrant en het NRC verschijnen.
Ik vind de brief eerlijk gezegd erg laat.
En een zin als “Wij geloven dat GeenStijl ook een luis in de pels kan zijn, een ‘pilaar van de vrijheid’, maar dat kan niet als ze elke journalist of opiniemaker die het waagt hen te bekritiseren intimideren” is enorm slap. Geloof je ook dat de PVV een pilaar van godsdienstvrijheid kan zijn zolang ze alleen moslims intimideren die niet voor een krant werken? Dat dictaturen pilaren van vrijheid zijn zolang ze alleen de oppositie vermoorden en niet de pers? Dat Breitbart een pilaar van vrijheid kan zijn als ze maar alleen verkrachtingsfantasieën posten over vrouwen die niet in de media werken? Natuurlijk niet.
Na al die jaren nu ineens in actie komen omdat je eigen mensen getarget worden, terwijl er al jaren de meest racistische, seksistische en homofobe troep in staat, terwijl je krant of omroep GS prijzen geeft voor hun ‘vernieuwing’ of de grootste trollen uitnodigt om gezellig aan te schuiven en nog wat meer over dobbernegers te vertellen…

Aan de andere kant is een groot deel van de brief wel heel erg sterk, kost het soms nu eenmaal tijd om iets georganiseerd te krijgen, en is het supergoed dat er eindelijk wat gebeurt. Laten we nu doorzetten.

NSB

We leven in zo’n zieke wereld dat de brief binnen een paar uur na ondertekening al door iemand van de krant naar GS werd gelekt, zodat de haatsite hem zelf als eerste kon publiceren, vergezeld van commentaren als dat van GeenStijl-redacteur Bart Nijman aan het adres van de NRC:
“Tiefstraal op met je nazikrant gore NSB’er.”

Natuurlijk staat GS meteen te brallen over censuur, NSB en god weet wat nog meer. Hoewel de Charlies bij GS altijd de mond vol hebben van vrijheid van meningsuiting, is het bij de Roze Khmer al sinds jaar en dag “eigen vrijheid van meningsuiting eerst.” En de rest moet zijn kop houden, of wordt afgemaakt. Niks is ze te gek: scheldpartijen, laster, lastig vallen van je werkgever, bedreigingen, zelfs brute force attacks zoals Sargasso ooit overkwam.

Als Nijman’s zoveelste scheldpartij iets aan toont, is dat wel dat hij in paniek is, en ook een ander dingetje: Wat je zegt ben je zelf, Nijman.
Nijman is net als de rozige rechtse mannetjes achter hun toetsenbordjes die samen de Roze Khmer vormen, gemaakt van roze peperkoek: eenzaam en pafferig, de hele dag mensen kapot maken, en doen alsof je doodgaat als iemand kritiek op je durft te uiten.

Voor de wat minder slimme reaguurders zoals bijvoorbeeld Roderick Veelo, Wierd Duk en Leon de Winter, die zeggen dat ze niet snappen wat censuur is, hebben we hier op Grutjes trouwens al sinds jaar en dag een leuk stripje staan.

Als je vraagt of een bedrijf zich wil associëren met verkrachtingsfantasieën, zijn er natuurlijk ook meteen weer allerlei mannetjes die dat geweld vinden. Van jou dus, niet van hunzelf, want vrouwen bedreigen met verkrachting vinden ze heel normaal, dat is eigen vrijheid van meningsuiting weet je nog.

Nee, een vraag stellen aan een adverteerder, dan ben je een Volkert van der G!

Of misschien zijn dat zelf, daar zijn ze nog niet helemaal over uit.


De roze koek hiernaast vindt de NSB het echte, ware en realistische verzet, terwijl de joden toch joden blijven. Maar hij vindt ook dat Annebel Nanninga, Wierd Duk en Veelo gelijk hebben, en dat mensen die tegen GeenStijl protesteren NSB’ers zijn. Dat is dan iets waar je voor “afgetekend” moet worden, bijvoorbeeld op een brandstapel.
Is de NSB nou goed of fout? Make up your mind, roze koek.

Genoeg

Vrijheid van meningsuiting, ja. Maar dit verdienmodel moet stoppen. Racisme, seksisme en bedreigingen moeten niet commercieel lonend zijn.

En de reacties van adverteerders op dat idee stromen langzaam binnen. Die zijn soms nog even aarzelend, maar steeds vaker positief.

Op een enkeling na:

‘Pretpark de Efteling heeft er geen probleem mee om [op GeenStijl] te adverteren naast de seksuele vernedering van vrouwen: “We zijn het niet eens met alle content, maar de site in het geheel staat niet ver genoeg af van het gedachtegoed van de Efteling”, zegt een woordvoerder’ tegen Joop. “Daarom stoppen we niet met adverteren.”

(Zeg, Efteling​, is één keer per maand de confrontatie met Grutjes​ zoeken niet genoeg?)

Intussen hebben een aantal andere grote adverteerders zich wel mooi teruggetrokken.

HAK,
WNF,
KWF,
St. Vluchteling
Honig,
Renault,
Tui,
Ikea,
Grolsch,
De Persgroep,
Defensie
Belastingdienst
Alle andere overheidsinstellingen…

Meer, meer, meer alsjeblieft.

 

Foto: Ann-Kathrin, (CC BY-NC 4.0) 
Comic: XKCD

Een gedachte over “Roze Khmer verliest broodheren”

  1. Tegen de tijd dat de Efteling om is zullen ze misschien ruimte hebben gemaakt voor sprookjes met heldinnen in de stijl van Xena en Buffy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *