Denk: liever geld dan respect?

Denk eiste 60.000 euro van Sylvana Simons wegens schending van het geheimhoudingsbeding. Omdat ze vertelde dat ze meer voor homo’s en vrouwen wilde doen. Dat had geheim moeten blijven.

Sylvana Simons en Ian van der Kooye stapten vlak voor de verkiezingen uit de nieuwe partij Denk, om hun eigen partij Artikel 1 op te richten.
Bij haar vertrek vertelde Simons dat ze nog altijd hoopte dat Denk zetels zou halen, en het goed vond dat de partij was opgericht.
Toch vertrok ze. Omdat Denk naar haar mening polariseert in plaats van verbindt, omdat ze het gevoel had dat de partij haar liet vallen toen ze beveiligd moest worden, en omdat ze niet voldoende ruimte had om op te komen voor vrouwen en LHBT’ers.
De pers wilde graag meer horen, maar Simons weigerde meer vuile was buiten te hangen.

Denk eiste gister in de rechtszaal 60.000 euro van Simons, wegens contractbreuk en schending van het geheimhoudingsbeding. In eerste instantie eiste de partij al 30.000 euro, maar gister verdubbelde ze de claim.
Ook Ian van der Kooye moet van Denk betalen omdat hij niet bleef. 40.000 euro in zijn geval.

‘Absurd hoog’, vindt de advocaat van Simons. Dat is inherent aan boetes, zegt de advocaat van Denk. ‘Die moeten afschrikken.’
(Bron: Volkskrant)

Gister diende de rechtszaak, over twee weken is er uitspraak.
Ik weet niet zeker of er veel meer over de zaak te zeggen is dan in de titel van dit stukje staat, maar ik wil toch even iets kwijt.

Lieve Denk.

Hoewel ik het niet altijd met jullie standpunten en manier van werken eens was, ben ik altijd blij geweest dat jullie er waren. Antiracisme is gewoon keihard nodig. En dat jullie racisme in Den Haag op de agenda zetten, is te gek.

Toen ik mijn lezers op Grutjes een stemadvies gaf, heb ik jullie daarbij opgenomen. En ja, ik vond het jammer dat Artikel 1 geen zetel kreeg, maar was blij dat jullie in elk geval wél in de Kamer zijn gekomen.

Ik kan me goed voorstellen dat je baalt van het vertrek van Simons en Van der Kooye. Het is niet leuk dat iemand vertrekt bij je partij en een concurrent opstart. Je hebt best het recht daar iets van te zeggen.

Net zoals de PvdA het recht had om iets van jullie vertrek te vinden en te zeggen.

Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, ik kan me trouwens zeer goed voorstellen dat jullie uit de PvdA stapten. En ja, ik weet het, jullie zijn niet zelf gegaan maar zijn geroyeerd, maar je wist natuurlijk dat dat ging gebeuren toen je weigerde je vertrouwen in de fractie en in Asscher uit te spreken, en toen je je standpunten innam zoals je deed.

En gelijk had je. Asscher’s integratiebeleid is net zoals zijn uitspraken over Roma en Sinti, en zijn publieke aandacht voor een onderzoek naar racisme: zelf doordrenkt van racisme. (Voor wie deze brief meeleest: klik vooral op de links, dan zie je dat ik niet zomaar een bewering over Asscher doe.)
Hoe kun je je vertrouwen uitspreken in een integratiebeleid wat niet aan integratie bijdraagt, integendeel, maar wat wel op hoge toon assimilatie eist van mensen die volgens Lodewijk blijkbaar geen echte Nederlanders zijn?

Tunahan en Selçuk, ik vind het eigenlijk een beetje gek dat jullie ooit dachten dat je via de PvdA iets tegen racisme kon doen.
Maar heel veel kan ik er niet over klagen, want iedereen doet wel eens iets stoms, en ook ik ben ooit lid van die partij geweest. Goed, ik had op mijn 14de al door dat de PvdA als het over het bestrijden van discriminatie gaat, vooral erg goed is in het kweken van hypocrisie, en dat het tijd was om te gaan. Jullie deden iets langer over dat besef, soit, dat kan gebeuren.

Je denkt er lang over na, ziet geen andere uitweg meer en zegt je vertrouwen op, per direct, en neemt je zetel mee – jij bent immers gekozen.

Dubbele standaarden

Na jullie vertrek en de oprichting van Denk brak een flinke shitstorm los. Jullie waren bepaald niet erg aardig voor de PvdA, en hingen zo’n beetje alle vuile was buiten die je maar kon vinden.
Wat de PvdA, de andere partijen en vooral de vaderlandse pers deden, gaat verder dan dat. Je kunt het gerust een racistische lastercampagne noemen. De ene frame na de andere moest bewijzen dat jullie een stel Turkse islamitische allochtoonse engerds zijn.

Heel bijzonder is bijvoorbeeld dat iedereen jullie verwijt dat je de Armeense genocide niet erkent. Terwijl jullie eigenlijk gewoon het officiële regeringsstandpunt herhalen. Nota bene Asscher zelf weigert van een genocide te spreken, en de PvdA stemde ondanks heftige oproepen tégen een motie om de genocide officieel te erkennen.

Als de regering het doet is er niks aan de hand.
Als de PvdA het doet is er niks aan de hand.
Maar als twee ex-PvdA’ers het doen zijn het ‘antiNederlanders, Antichristen die aan het handje van Erdogan lopen om hier Eurabia te vestigen.’

Allicht was het wel een genocide. Dat veel Turken dat niet erkennen is klote en schandalig, maar nog wel enigszins voorstelbaar. Dat de Nederlandse regering, de PvdA, VVD en D66 de genocide al elf jaar niet meer volledig erkennen, is niet beter, maar juist moeilijker te begrijpen.

Als regeringspartij een grote muil hebben als een Turkse Nederlander min of meer hetzelfde zegt als jij. Die zowat voor Holocaustontkenner uitmaken. En intussen maar proberen om onder herstelbetalingen voor je eigen koloniale misdaden tijdens de “politionele acties” uit te komen

Populistische trucs

Dat partijen als Denk nodig zijn, wordt juist duidelijk als je ziet hoe ze benaderd wordt. Namelijk als minderwaardige net-geen-echte-Nederlanders, die niet het recht hebben om dezelfde dingen uit te kramen als regeringspartijen, en die keihard worden aangevallen als ze methodes gebruiken die bij de PVV en FvD gemeengoed zijn.

Natuurlijk moeten we scherpe kritiek leveren op populistische trucjes. En helaas gebruikt Denk die vaak. Wat ik daar van vind kun je in deze brief lezen.

Maar Denk bestaat uit een gezellig clubje zeer principiële en aandoenlijke lieve hippies vergeleken met onze nationale knuffelfascist.
Bekijk onderstaand fragment nog eens: het was de meest scherpe en kritische benadering die de wenkbrauwen van Baudet ooit ten deel zijn gevallen op TV.
Frits Wester FILEERT hem‘, riepen de koppen de volgende dag.

Maar wat gebeurde er eigenlijk? Het ging over deze uitspraak van Baudet:

“Die zelfhaat die we proberen te ontstijgen [..] door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan. Zodat wie wij zijn, niet meer gestalte kan krijgen.”

Frits Wester eiste Baudets excuses, en zijn erkenning dat dit een racistische uitspraak is.
Baudet gaf die niet. Hij bleef in alle toonaarden ontkennen dat zijn uitspraak over het homeopathisch verdunnen van raszuiver bloed ook maar iets met racisme te maken heeft, en excuses gaf hij ook al niet.

En, beste mensen… daarvoor krijgt hij een applaus.

Iedereen lacht en is tevreden. We hebben onze jongen duidelijk gemaakt dat hij an sich af en toe een klein toontje lager zou mogen zingen, we hebben vooral het publiek en de kijkcijfers een ervaring bezorgd die er haast wel iets van weg heeft dat Wij Ergens Voor Staan. Maar och, hij heeft zulke leuke wenkbrauwen, en hij is zo gezellig wit net als wij. De fascistische doerak… Applaus voor onze publiekslieveling!

Yep, antiracistische partijen zijn keihard nodig. En media trouwens ook. En mensen die de dubbele standaarden herkennen en benoemen, en ophouden ze nog langer te pikken.

Two wrongs don’t make one right

Lieve Denk, Sylvana moet van jullie nu dus 60.000 euro dokken. Omdat ze volgens haar contract een opzegtermijn van een maand had, en omdat ze haar geheimhoudingsplicht volgens jullie schond.

Nog eens: Sylvana vertelde destijds dat ze was vertrokken omdat Denk polariseert in plaats van verbindt, omdat ze het gevoel had dat de partij haar liet vallen toen ze beveiligd moest worden, en omdat ze niet voldoende ruimte had om op te komen voor vrouwen en LHBT’ers.

“Het zijn persoonlijke opvattingen, geen feiten die kwalificeren als bedrijfsgeheimen, zegt haar advocaat nu. Jawel, zegt de advocaat van Denk, haar uitspraak over homo-emancipatie bijvoorbeeld deed ze op basis van haar ervaringen in de partij. Dat het onderwerp binnen Denk gevoelig ligt, had ze voor zich moeten houden”, aldus de Volkskrant.

Sylvana mag van jullie dus niet vertellen dat ze voor de rechten van homo’s wil strijden. Zelfs niet over een paar jaar. Als ze voor homo’s wil strijden moet ze dat maar stiekem doen, zonder dat iemand het merkt…

Wat zei je zelf ook toch weer over fractiediscipline, Tunahan, dik twee jaar geleden?

‘Monddood’

“Een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie, noemt Kuzu de verklaring waarin stond dat zij hun vertrouwen moesten uitspreken in de integratiekoers en het beleid van minister Asscher. “Gekozen Kamerleden zijn gepoogd monddood te maken door een verklaring te ondertekenen waar zij niet achter konden staan”, aldus Kuzu.
Dat konden Öztürk en hij niet accepteren.” (bron)

Wat ineens nogal gênant is geworden, is dat je de PvdA van dubbele standaarden beticht.

Dat jullie zó reageren op je eigen gedrag, als iemand anders het vertoont.
Dat je vindt dat de PvdA dubbele standaarden heeft, en dat je zelf probeert om geld te verdienen en boetes te eisen als iemand bij jou vertrekt. (Niet eens met medeneming van een zetel)
Dat je niet alleen fractiediscipline eist, maar mensen zelfs de rest van hun leven probeert te verbieden om voor zichzelf na te denken en hun mening te uiten, ook al zijn ze al lang weg bij de partij.
En dat moet ongelijkheid tegengaan?

Dit gaat niet alleen te ver, het verwekt plaatsvervangende schaamte.
Geheimhoudingsverklaringen? WTF? Moet dit het transparante antwoord op oude politiek voorstellen?

Maar blijkbaar wil je graag een voorbeeld stellen om je eigen partijleden angst in te boezemen. En blijkbaar heb je liever geld en angst, dan vertrouwen en respect.

Doodzonde vind ik dat.

Update

Denk heeft de rechtszaak verloren, en terecht.

De titel is niet door Grutjes zelf bedacht, maar was de eerste reactie van de FBgroep Reason against Racism. Dank voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *