Arts als pretparkcontroleur

De Efteling verlegt haar toegangsbeleid naar de huisarts. Fuck de zorgkosten & fuck mensen met een beperking, dit is commercie 2.0.

Zie ook de update onderaan!

De Efteling wil ons niet meer

Eens per jaar ga ik met mijn vrienden naar de Efteling. Komende maand is het weer zover. Ik weet het, dat is vast heel suf, maar we vinden het erg geweldig om met zijn allen een dag lang het kind uit te hangen, te doen alsof we dertig jaar jonger zijn en ons vreselijk aan te stellen. Niks mis met spelen.

Al hebben we aan één ‘attractie’ wel een enorme hekel. Monsieur Cannibale bestaat uit volkomen racistische stereotyperingen. Kom op Efteling, is dit nu echt hoe je je zwarte bezoekers wilt verbeelden?

Eén van ons zit in een rolstoel. Wij vinden dat heel normaal, maar dat is het blijkbaar ineens niet meer.

De Efteling was altijd goed toegankelijk voor rolstoelers en mensen met andere beperkingen. Een belangrijk deel van de bezoekers bestaat doordeweeks traditioneel zelfs uit groepsuitjes vanuit instellingen. Bijna elke attractie heeft naast de gewone rij (die vaak over trappen voert) een aparte ingang voor mensen met een rolstoel.

Maar sinds 1 maart zijn de regels van het pretpark veranderd. Voor iedereen met een beperking, of die nu lichamelijk, verstandelijk of psychisch is.
Heb je een beperking, dan verplicht de Efteling je om van te voren bij een onafhankelijke arts een verklaring te halen als bewijs. En anders kom je de rolstoelrij niet in.

Dat betekent dat we onze vriendin in het Sprookjesbos kunnen parkeren, met de jassen. Voor de hele dag. Dat betekent dat ze de rolstoelingang van attracties niet meer mag gebruiken. En de trap op, dat kan ze simpelweg niet.

De Efteling wil haar blijkbaar niet meer.

Nieuwe attractie: vleeskeuring op eigen kosten

Maar met een doktersverklaring is ze toch welkom?

Je huisarts mag zo’n verklaring niet eens afgeven. ,,De KNMG, de beroepsvereniging van huisartsen, heeft er hele duidelijke richtlijnen voor geschreven. De verklaringen mogen niet uitgeschreven worden. Het brengt namelijk het beroepsgeheim in gevaar. Er zijn uitzonderingen, maar daar is in dit geval geen sprake van”. (AD)

Je moet je dus als een stuk vlees laten keuren door een vreemde arts omdat je naar een pretpark wil.

Een onafhankelijk arts zou dat wel mogen. Of je die kunt vinden is vraag 1, want de meeste artsen hebben wel iets beters te doen.

Deze keuringsarts heeft dan wel informatie uit je dossier van je huisarts nodig. De meeste huisartsen vragen voor een kopietje 5 tot 22 euro plus drie weken tijd, of weigeren er misschien zelfs aan mee te werken (omdat ze mensen beter willen maken ipv als kaartjescontroleur van de Efteling te dienen.)

Maar… je moet naast de kopietjes van je dossier ook de keuringsarts zelf nog betalen, en de verzekering vergoedt dat niet.
Wat de kosten van een Eftelingkeuring zijn, is me niet bekend. Er is zelfs geen enkele arts die weet waar zo’n keuring aan moet voldoen. Hoe moet een arts beoordelen of iemand attracties in kan die hij helemaal niet kent?
Een medische verklaring over wilsbekwaamheid (feitelijk een veel simpelere keuring die geen rekening hoeft te houden met fysieke beperkingen) kost bijvoorbeeld 159 euro.
Inclusief gehandicaptenvervoer naar de arts en de uitgebreidere keuring (die met veel meer beperkingen dan alleen van de wil rekening houdt) heb je het dan al snel over tweehonderd euro of meer.

Kommenekaatsie

De woordvoerster van de Efteling erkent “dat er iets is misgegaan in de communicatie.” ,,We snappen de kritiek en we gaan in gesprek om het te verbeteren. Als nou in de toekomst blijkt dat bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart voldoende is om ons van informatie te voorzien, dan zullen we daar onderzoek naar doen.”

Hoera. In plaats van het illegale beleid per direct terug te draaien, volhardt de Efteling er dus voor de volle honderd procent in. Op dit moment weigert het pretpark ten ene male om een parkeerkaart als bewijs te zien, maar als er in de toekomst een fee voorbij komt die een mirakel bewerkstelligt en aantoont dat een parkeerkaart wél voldoende is, dan gaat de Efteling onderzoeken of die fee wel gelijk heeft. Echt hoor, heus, beloofd.

En mijn vriendin, die geen auto heeft en dus ook geen gehandicaptenparkeerkaart? Die komt zelfs dan nog niet binnen, met of zonder fee.
Maar gelukkig is dat dan niet omdat de Efteling mensen met een beperking discrimineert, hoor. Er gaat voortaan alleen maar iets mis in de communicatie, weet u wel.

Misbruik van de zorg door commercie

De Efteling piept dat ze te dom is om te beoordelen of een beperking wel echt is. Wonderlijk, dat het beoordelingsvermogen van haar medewerkers na 65 jaar van haar bestaan zo plotseling is verdwenen.

De Efteling piept ook dat er misschien wel eens mensen voorkruipen en (voorzien van rolstoel en begeleider) stiekem in de rolstoelrij gaan staan. Hoe vaak dat dan gebeurt mogen we niet weten.
Al zou dit al waar zijn, dan gebeurt dat echt niet honderd keer per dag, en kan de Efteling dat best lijden. En al zou het waar zijn, dan is het nog steeds een belachelijk idee om dit af te wentelen op artsen en mensen met een beperking.

Het is te gek voor woorden dat een commercieel bedrijf haar deurbeleid afwentelt op artsen, die bedoeld zijn om mensen beter te maken in plaats van Eftelingkaartjes te controleren. En het is onacceptabel dat de Efteling mensen met een beperking verplicht tot het uitgeven van honderden euro’s en een hassle die weken duurt, alleen maar omdat ze een attractie in willen.

In de praktijk ontzegt de Efteling hiermee de toegang aan mensen met een beperking, en dat mag gewoon niet.

Het is de zoveelste stap in een beweging waarbij commerciële bedrijven hun bedrijfsrisico afwenden op de staat, waarna de staat de kosten afwendt op het individu. Straf voor het hebben van een lichaam wat minder kan dan dat van anderen, omdat de Efteling het geld van bezoekers graag casht zonder rekening met ze te houden of haar eigen bedrijfsrisico te dragen.

Holle bolle Gijs indeed.

Vertrouwen

Efteling, waarom jullie je naam als inclusief pretpark plotseling overboord gooien weet ik niet. Wat ik wel weet: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, ook als het in een rolstoel zit. En de bal ligt nu bij jullie.

Nu laten jullie zien waar je echt voor staat. Laat je dat zien door je te blijven verschuilen achter verzonnen communicatiefoutjes, terwijl je dit in de praktijk zeer discriminerende nieuwe beleid voortzet? Of knippen jullie toch maar je eigen kaartjes? Hebben jullie de ballen om je fout toe te geven en te corrigeren, niet halfslachtig met een parkeerkaartuitbreiding, maar per direct en helemaal?

Zijn we volgende week welkom, of toch maar niet?
Als we mogen komen, allemaal, en gewoon als vanouds in de attracties kunnen, allemaal, dan kunnen we eens gaan bedenken of we dat nog wel willen.

Update 28-4-2017:

Victorie!

De Efteling hanteert vanaf vandaag een nieuw gehandicaptenbeleid. Mensen met een beperking hoeven niet langer een doktersverklaring te laten zien om gebruik te kunnen maken van speciale faciliteiten zoals de rolstoelingang.

Ze kunnen nu hun eigen verklaring naar waarheid invullen.
(Je vind hem hier)

De basishouding van de Efteling wordt dus weer vertrouwen, in plaats van wantrouwen naar mensen met een beperking. Alleen als er sprake is van twijfel of onduidelijkheid vragen medewerkers om een officieel document. Dat hoeft niet per se een doktersverklaring te zijn; een gehandicaptenparkeerkaart of autipas kan ook.

Het is natuurlijk nog even afwachten hoe de Efteling zich in de praktijk gaat opstellen met die “twijfels of onduidelijkheid”. Maar we kunnen hopen dat dit niet misbruikt zal worden om mensen met een beperking lastig te vallen. Het wordt nu immers een uitzondering om wél naar bewijs te vragen.

Boze ikke ikke burgers

Het is vooral heel belangrijk dat bezoekers die (nota bene) jaloers zijn op mensen met een beperking, en die roepen dat het aanstellers en voorkruipers zijn, eindelijk eens gaan beseffen dat de rolstoelingang niet automatisch voorrang geeft. Het is geen privilege, geen voorrecht, maar een saaiere rij waar je in je eentje (of met een begeleider) moet wachten omdat je bijvoorbeeld geen trappen op kunt.

Hopelijk treedt de Efteling hard op tegen sneue types die mensen met een beperking uitjouwen of die klagen dat ze zich tekort gedaan voelen omdat iemand zonder benen niet hoeft te staan, of omdat ze niet kunnen zien dat iemand een beperking heeft. Dat is namelijk helemaal niet aan jou om te zien of te beoordelen, sneu type.

Winst voor iedereen

“Doktersverklaringen zijn lang gebruikelijk geweest in de internationale dagrecreatiebranche, maar inmiddels blijkt dat het verkrijgen van deze verklaring erg omslachtig en daardoor niet gastgericht is”, schrijft het park op de website. “Dit belangrijke signaal heeft de Efteling ontvangen van een aantal trouwe gasten met een beperking.”

Een aantal, ja.
Meer dan 10.000 mensen deelden dit artikel op Facebook. Ook anderen schreven artikelen over #Eftelinggate die grif gedeeld zijn. Samen hebben we de druk voldoende kunnen opvoeren om de Efteling haar beleid te laten heroverwegen.

Efteling, heel goed dat jullie je beleid nu hebben veranderd, en in elk geval niet meer met die sneue types meegaan. Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald, en knap dat je je ongelijk toe durft te geven.

Lieve lezers en delers, en alle andere mensen die zelf berichten over dit onrecht hebben geschreven: gefeliciteerd en dankjewel! Samen hebben we gewonnen!

credits
Foto Holle Bolle Gijs: CC0 Public Domain via Pixabay

19 gedachtes over “Arts als pretparkcontroleur”

  1. Klopt Tux. Goede correctie. Maar helaas inderdaad geen oplossing.
   Ook dan moet je een medische keuring ondergaan en betalen, en daar bovenop leges betalen. Ook dan komen allerlei mensen met een beperking niet in aanmerking, omdat hun beperking niets met parkeren te maken heeft. En ook dan moet er nog steeds eerst een fee met een mirakel komen, want op dit moment erkent de Efteling de parkeerkaart niet, en heeft ze geen enkel plan om dat in de toekomst wel te gaan doen.

   1. Is dat niet per gemeente verschillend of die keuring verplicht is?Wij hebben een dochter die rolstoelgebonden is en wij hebben voor de aanvraag van de parkeerkaart nooit een keuring nodig gehad.

    1. Volgens dit verhaal van de rijksoverheid zou dat eigenlijk niet mogen. Maar blijkbaar wonen jullie in een anarchistische gemeente 🙂 Gelukkig maar.
     Je kunt altijd geluk hebben met iemand die mensen belangrijker vindt dan de regeltjes. Dat geldt ook voor mensen die geluk hebben met een huisarts die toch maar even snel een medische verklaring voor je tekent, ook al mag dat eigenlijk niet.
     Maar een oplossing voor het algemene probleem is dat natuurlijk niet, want de meeste mensen hebben niet zoveel geluk. Het is sowieso belachelijk dat je afhankelijk bent van zulke liefdadigheid, waar iemand zelfs regels voor moet breken, en het is belachelijk dat een arts en jij opdraaien voor een klein probleem van de Efteling, wat de Efteling gewoon zelf moet oplossen.

 1. Heel hartelijk bedankt voor het schrijven van dit stukje! Ik ben zelf parttime rolstoelgebruiker, ik kan kleine stukjes lopen, maar niet veel en ver en ik heb voor een pretparkbezoek zeker een rolstoel nodig. Zelfs voor een supermarktbezoek.
  Ik had gehoopt dit jaar voor het eerst in mijn leven naar de Efteling te gaan, maar ik zie het er zo gauw niet van komen nu.

 2. Voor een minder valide parkeerkaart moet je ook door een onafhankelijke arts gekeurd worden! Ik heb dit door de uwv arts laten opschrijven dat ik niet verder dan 100 meter kan lopen want dat is het kriteria van een parkeerkaart. Ik heb heel wat belletjes moeten doen om dit voor elkaar te krijgen omdat ik me keurig aan de regels hield maar niet via de gebruikelijke weg waardoor ik veel geld heb uitgespaard.
  Toen ik mijn kaart persoonlijk moest komen ophalen moest ik honderde meters lopen..wat ik dus niet kon omdat er enkel invalideplaatsen voor het gemeentehuis stonden en daar mocht ik nog niet staan zonder kaart!! Zo zie je maar het klopt nergens..je moet knokken voor jezelf..blijven lachen en optimistisch zijn en ondertussen maakt iedereen het je moeilijk! En weet je..ik kan niet eens naar de efteling alleen gaan omdat mijn scootmobiel 3 plaatsen in de taxibus inneemt en dat vind de gemeente te duur! Ik moet dus altijd met begeleider gaan en nu neemt de efteling ook dat laatste stukje weg…

 3. Wat een triest verhaal zeg ik schrik hier echt van, ik heb ook een beperking maar kan wel gewoon in een rij staan, maar ik denk bijvoorbeeld ook aan mensen die wel kunnen lopen bijvoorbeeld met zware autisme die kunnen in verband met de prikkels ook niet in een rij staan, dus ook die mensen zijn niet meer welkom ik denk dat iedereen met een lichamelijke beperking maar eens naar de Efteling moet gaan komen en dan even gaan protesteren en laten zien wat het leven voor hun betekent en kijken hoe er dan wordt gereageerd. Ik heb er gewen woorden voor en vindt dat de Efteling echt discrimineert naar mensen met een beperking toe.

 4. Mijn dochter van 12 kan geen stap lopen, maar omdat ze geen duidelijke diagnose heeft is zelfs de passagiers invalide kaart afgewezen. Dus die zou ze ook niet kunnen tonen. Vreselijk beleid Efteling. Wat een klap in het gezicht van vele gehandicapten

 5. Als ze nou van tevoren wat onderzoek hadden gedaan, ipv achteraf… Bij Walibi hebben ze bijvoorbeeld een prima systeem, wel een aparte ingang, maar net zoveel wachttijd, zodat het niet zo aantrekkelijk is om misbruik van te maken.

  1. Ik weet er niet genoeg van, maar ik kan me voorstellen dat er een groep is die juist het wachten niet aan kan. Voor de anderen zou het wel een oplossing zijn. Maar waarom niet gewoon het oude systeem wat al 60 jaar werkt?

 6. Belachelijk want er zijn idd mensen zoals mijn dochter die wel kleine stukjes kan lopen. Fijn ook je word als gehandicapte al vaak benadeelt. En de efteling is voor veel gehandicapten sowieso al onbetaalbaar laat staan met alle onkosten wat er dan bij komen. Vraag me af wat een rechte hiervan denkt. Misschien een belangen vereniging die hier iets mee kan. De efteling waar sprookjes horrorverhalen worden…

 7. Ja Grutjes, en zo moet er ook een kabelbaan komen naar de spits van de Mount Everest, want die is ook al jaren niet toegankelijk voor rolstoelers. Sterker, die berg heeft me verteld dat ie stiekum een pesthekel heeft aan wieltjes, kabels en extended voorzieningen als frietkotjes halverwege, want dat bedreigt de winstmaximalisatie aan de top.
  Man wat een kouwe drukte over een bedrijf dat onze kritiek niet waard is. Wat had je nou verwacht van een plek die de Hel op aarde Zelve vertegenwoordigt.

  Richt je pijlen liever op scholen, musea, treinen en dergelijke, want daar worden dagelijks de toegangsrechten van gehandicapten geschonden en in tegenstelling tot bovenstaand verhaal gaat het hier om openbare gelegenheden, waar toegangsrechten wettelijk geregeld zijn maar niet worden uitgevoerd.

 8. Ik vind het pure racisme , het blijkt dat niet alleen de efteling al zo ver gaat maar ook walibi en het dolfinarium stellen die eisen . En of ze nu zo een invalide kaart wel of niet in de toekomst accepteren , het zou niet mogen en hoe willen ze dat gaan doen met groepen invalide mensen die wel eens een daguitje hebben , of ouderen .

  Ja tuurlijk in elk pretpark , dierentuin zijn er mensen die zich voor doen als invalide om zo vooraan in de rij binnen te komen , maar moeten dan al die mensen die wel een beperking hebben daar nu de dupe van worden ??

 9. Er is nog een ander probleem waarover hier niet gesproken wordt en wat mogelijk voor een deel ten grondslag ligt aan de rare regels van de Efteling.
  Niet zo zeer dat iemand voorkruipt is het probleem, maar de agressieve reactie van andere bezoekers op mogelijke voorkruipers.
  De jongen of het meisje die de bezoekers op uiteindelijk de attractie in laat, krijgt bij iedere gehandicapte van andere bezoekers te horen “waarom mogen zij voor?” “dat wijf is helemaal niet gehandicapt buiten zag ik haar nog lopen!” “ik ga ook een rolstoel halen kutwijf, wij staan al twee uur in de rij” “hij staat toch? Ik heb ook last van mijn benen” “als je hem voorlaatste sla ik jou een rijolstoel in”.
  Ik heb er gewerkt. Het verdedigen van mensen met een handicap waarvan je niet weet hoe of wat is een dagtaak.
  De reactie van de Efteling nu is niet juist… maar het ligt wat anders dan dat ze niet willen dat mensen eens voorkruipen.

  1. Hanneke, dank voor je reactie, die voegt zeker wat toe.
   Je laatste zin eindigt met: “het ligt wat anders dan dat ze niet willen dat mensen eens voorkruipen.”
   Dat denk ik eigenlijk ook, maar dat is wel hoe de Efteling het brengt in de media: dat ze fraude willen bestrijden. Ze gaan nu dus eigenlijk mee in het verhaal van agressieve bezoekers. Maar ja, ook ik besef meer en meer dat het probleem wat je beschrijft, het echte probleem is waarvoor de Efteling nu wegloopt.

   Dit is wat we intussen op Facebook schreven:

   ‘Ik zie dat op sommige plekken een aantal mensen twijfelt of dit bericht wel echt is. Beste mensen, het is helaas echt, maar als je dat niet gelooft (altijd goed om kritisch te zijn) dan kun je er simpel even op googelen, waarna je het intussen ook in oa. de AD en bij Joop zult aantreffen. Maar wat je ook kunt doen, is op de links in het artikel klikken, dan kun je het bij de Efteling zelf lezen.

   Het lukt soms wel eens iemand om een medische verklaring bij de huisarts te halen. Dat is voor die persoon superfijn. Maar een oplossing voor het probleem in zijn algemeenheid is het niet. Die arts doet dan namelijk iets wat haar eigen beroepsorganisatie, de KNMG, verbiedt. En de meeste artsen beginnen daar niet aan.

   De Efteling moet haar beleid dus gewoon per direct terugdraaien, die nieuwe regels van 1 maart zijn een schande.

   Ik lees op sommige plekken (het artikel is intussen zo’n 900 x gedeeld) enkele reacties, gelukkig niet erg veel, van mensen die het juist terecht vinden.
   “Die gehandicapten zeuren maar”, zeggen ze, en “Je kunt die dingen tegenwoordig zelf kopen, zoals die elektrische wagens waarvan half Almere zichzelf mee transporteert. Kan mij echt niet voorstellen dat ze allemaal wat mankeren ..”

   Ik denk dan: wanneer ben jij voor het laatst god weet hoeveel keuringen doorlopen om een hulpmiddel te krijgen wat je niet nodig hebt, en wat veel onhandiger is dan je fiets of scooter? Of wanneer heb je voor het laatst meer dan 1000 euro uitgegeven om niet in de rij te hoeven staan bij de Efteling?

   Als mensen zulke vooroordelen spuien over mensen die niet wit zijn, noemen we dat racisme en weten we dat het fout is. Bij mensen met een beperking hebben sommigen ineens geen idee… misselijk word ik er van.
   Er is trouwens wel degelijk een woord voor: Ableïsme.

   Het onvermogen van sommigen om voorbij hun eigen mogelijkheden en privileges te kijken, en er maar voetstoots vanuit te gaan dat mensen met een beperking eigenlijk ook geen beperking hebben… bij racisme noem je dat wit privilege. Is er eigenlijk een woord voor als het om mensen met beperkingen gaat?’

   Ik snap best dat het voor de Efteling lastig is om zich tegen dit soort gedrag te verweren. Toch is zij degene die verantwoordelijk is. Ze zou de ballen moeten hebben om tegen ableïstische bezoekers op te treden, in plaats van de zwarte kaart naar artsen en mensen met een beperking te schuiven. Nu doet de Efteling eigenlijk gewoon mee, gaat achter de schreeuwers staan en zegt: “Nou, er zitten inderdaad allemaal fakers tussen hoor, pak ze maar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *