Hoop

Gister vertelde ik je hoe alle oude partijen, zelfs de linkse, lonken naar de PVV stemmer. Is er nog wel hoop, dan? Echt wel!
Een anargisties stemadvies. Nouja… soort van. Maar wel bloedserieus.

Stemadvies

Ik heb de wijsheid niet in huis. Ik weet niet wat je moet stemmen. Ik weet wel wat ik zelf ga doen. En ik kan je grofweg iets vertellen over de verschillen tussen partijen.

Cynisme viert hoogtij

In mijn vorige artikel, waar ik het over de overeenkomsten van partijen met de blonde lijers heb, benoem ik een flink aantal serieuze schaduwkanten van partijen. Kijk gerust even bij de partij die je al in gedachten had. Allemaal flirten ze met PVV stemmers. Sommigen slechts een beetje, anderen kwijlen Schreeuwwitje zo ver onder dat hij zijn haar niet eens meer hoeft te bleken om de überAriër uit te hangen.

Je kunt daar heel cynisch van worden, en ik word dat ook. Het is hartstikke ernstig, serieus en kwalijk dat het zogenaamde midden meelult met protofascisten en een voor racisme veroordeelde narcist.
Dat zelfs zogenaamd linkse partijen stuk voor stuk lijntjes uitgooien en mee proberen te vissen in de PVV vijver, is om gek van te worden. (Geloof je me niet? Check het maar)

Als al die partijen en media niet de hele dag Schreeuwwitje zaten na te praten, was het hebberigste mannetje van Nederland helemaal geen probleem.

Maar, hoe kwalijk het ook is dat ze dat wel doen, en hoe cynisch je er ook van kunt worden, ik denk dat het ontzettend belangrijk is om je daar niet door te laten verlammen. Aan cynisme heb je namelijk eigenlijk niks, als je er in blijft hangen. Bovendien is het onterecht om alle partijen over één kam te scheren. Er zijn wel degelijk heel grote verschillen.

Heeft het zin om te stemmen?

Alleen stemmen is niet genoeg, dat is een zekerheid. Macht corrumpeert, en het politieke systeem is niet gebouwd om radicale verandering te faciliteren.

Nee, de politiek gaat je problemen niet voor je oplossen. Dat moeten we zelf doen, met elkaar, zonder managers, zonder politici, maar samen. Alleen: er is op dit moment geen grote en stevige sociale beweging die dat effectief op gaat pakken.
We hebben tijd nodig om die op te bouwen.
Een partij gaat dat niet voor je doen. Als je favoriete partij maar groot genoeg wordt, verwateren belangrijke principes, en wordt de partij zelf het belangrijkste voor de partij.
Maar: een stevig tegenwicht in de Kamer tegen PVV en lookalikes kan wel een rem op verdere verslechtering geven. Tijd geven. Tijd waarin we aan alternatieven kunnen werken, in plaats van onze macht in handen te leggen van een protofascist.

Toch wil ik je wel vragen om te stemmen. Want de nood is gewoon aan de mens. Als Schreeuwwitje in het kabinet komt, is dat een ramp voor bijna alles:

Milieu.
Mensen die ziek zijn of een uitkering hebben.
Woningnood.
Zorg.
Racisme.
Kunst, cultuur.
Privacy, vrijheid.
De vriendelijkheid in ons land, die toch al sterk onder druk staat.
Democratie zelf.

En ja, ook voor een anarchist is een ondemocratisch land afschuwelijk. Anarchisten willen méér democratie dan in een parlementaire democratie, niet minder.

Op al die vlakken is de PVV een tragedie. Wat ze in een jaar kunnen vernietigen is veel meer dan we in jaren weer kunnen opbouwen.
En ook als de PVV en hun akelige maatjes van VNL, GeenPeil en FvD niet in de regering komen, maar samen wel groot worden, hebben ze een enorm effect. Want zoals je gezien hebt lopen de andere partijen voor een belangrijk deel aan Schreeuwwitjes leiband. De overige partijen nemen continu PVV standpunten over, en er is in geen tijden meer een partij geweest die zoveel invloed had met zo weinig zetels. Laat staan met veel zetels.

Ga dus stemmen, alsjeblieft.

Wat dan?

Kies uit Artikel 1, GroenLinks, Partij voor de Dieren of Denk als je de PVV een hak wilt zetten.

Met de andere partijen ga je dat niet doen.

Wees je er van bewust dat alleen Artikel 1 en Denk nog nooit hebben gezegd dat “de PVV ergens wel een punt heeft” en zich nog nooit gezellig hebben laten interviewen door haatheksen als Ebru Umar.
Artikel 1 en Denk zijn het felste tegen racisme.

Artikel 1 en GroenLinks hebben de meest inclusieve agenda, dat wil zeggen dat ze niet alleen tegen racisme zijn, maar ook tegen andere vormen van discriminatie, en daar daadwerkelijk iets aan willen doen.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn het beste voor het milieu, en ook voor kunst en cultuur. Hoewel het nog een beetje afwachten is hoe Artikel 1 er in staat, dat zou goed mee kunnen vallen.

Artikel 1, GroenLinks en de PvdD zijn de enige partijen die het kraakverbod terug willen draaien.

Artikel 1 heeft wel een raar standpunt over kleinere en tijdelijke woningen, alsof ondermijning van het woonrecht en de kwaliteit van woningen gaat helpen tegen woningnood. Dat is overigens het enige standpunt wat ik echt afkeur, wat heel veel minder is dan ik van andere partijen kan zeggen.

GroenLinks, Partij voor de Dieren en vooral Artikel 1 hebben de felste standpunten ter verdediging van je privacy.

Wil je minder simplistische Law-and-Order repressie en meer aandacht voor het oplossen van oorzaken, dan is het iets moeilijker te zeggen, maar lijk je de keuze te hebben uit Artikel 1, Partij voor de Dieren of GroenLinks.

Je hebt in het vorige artikel veel kritiek kunnen lezen op alle partijen, maar nog niet op Artikel 1 (nadat mijn vorige kritiek op hen binnen een dag compleet achterhaald was.) Nieuwe kritiek lezen? Klik op de uitklaptekst.

Kritiek op Artikel 1

Heb je dat ook wel eens?
Dat je een kritisch stuk over een partij schrijft, dat dan twee kandidaat Kamerleden onmiddellijk heel positief reageren.
Dat je stuk geen enkele fout bevat maar dat het een paar uur later toch volledig achterhaald is.
En wel omdat alle punten waar je kritiek op had, naar je smaak zijn veranderd?

Ik ook niet, tot ik DIT artikel over Artikel 1 schreef. En ja, die reacties van kandidaat Kamerleden staan er bij. Ik zeg: Wow!

Ze hebben het trouwens niet veranderd voor Grutjes, hoor. Mijn kritiek ging over de standpunten die de StemWijzer van Artikel 1 weergaf. Ik was het met een aantal fel oneens. Alleen: die standpunten moest de partij opsturen voordat de kandidatenlijst bekend was, voor er een partijprogramma was of wat ook. Maar je weet: je moet in de StemWijzer, anders mis je enorm veel stemmen. Dus heeft er toen iemand maar even snel iets opgestuurd.

Terwijl ik mijn artikel schreef, nam Artikel 1 een besluit over de kandidaten. Kwamen die bij elkaar. En schreven ze een partijprogramma, waar toevallig precies op mijn kritiekpunten andere keuzes werden gemaakt. Nou ja, toevallig… het is ook gewoon logischer en consequenter hoe het er nu staat.
Dat programma publiceerden ze de dag nadat ik mijn artikel publiceerde. En dus kreeg ik binnen 24 uur gewoon gelijk, zonder dat dit iets met mij te maken had.

Geweldig!

Er is een nadeel aan Artikel 1. Er is een kans dat ze het niet halen, dat is gewoon zo.
Als het aan mijn omgeving ligt, gaat ze het makkelijk redden. Maar dat biedt natuurlijk geen zekerheid. Toch vind ik het wel bijzonder om te zien dat de partij in zulke totaal van elkaar verschillende scenetjes als waar ik me in beweeg, hoge ogen gooit.

Je kunt natuurlijk strategisch stemmen, op een partij die zeker zetels haalt. Maar we hebben allemaal gezien wat strategisch stemmen ons de vorige verkiezingen heeft gebracht. Dank je de koekoek.

Wat ga ik stemmen?

Ik heb lang getwijfeld, nog meer programma’s gelezen, nog meer stemgedrag bekeken, nog meer gezocht naar uitspraken. En pas afgelopen week besloten.

Je had het al geraden, mijn stem gaat naar Artikel 1. Vanwege hun programma, wat veel inclusiever is dan de rest, en wat veel meer leidt tot een gelijke en vrije en vriendelijke samenleving.
Vanwege de ongelofelijke moed van Sylvana Simons. Vanwege de enorme open houding van de partij, die me de hoop geeft dat wat ik nog mis, nog kan en zal komen. En vanwege de mensen. Ik ken meerdere kandidaat-Kamerleden en ik word gewoon ontzettend blij als ik aan ze denk.

Kies jij gerust iets heel anders. Maar alsjeblieft, geef tegenwicht aan extreemrechts.

Niet stemmen

Wil je niet stemmen? Of wil je misschien een proteststem laten horen?
Stem dan alsjeblieft op Niet Stemmers. Een proteststem op een andere partij betekent dat iemand vier jaar onzin mag uitkramen waar je het niet mee eens bent, en dingen mag beslissen in jouw naam. Dat schiet niet op als protest.

Niet Stemmers doet maar één ding, en dat is niet stemmen. Hun zetels blijven leeg, zodat iedereen kan zien hoeveel mensen wel niet vinden dat de politiek hen niet vertegenwoordigt. Een grotere fuck you kun je niet geven aan de politiek. En door op Niet Stemmers te stemmen in plaats van thuis te blijven, kunnen de andere partijen tenminste niet jouw stem kapen, en lekker de zetels onder elkaar verdelen zonder rekening te houden met jou.
Een zetel die leegstaat voor Niet Stemmers, is een zetel die niet naar de oude partijen gaat, maar die óók niet naar Schreeuwwitje gaat.
Eat that!

Maar zelf maak ik een andere keuze. Ik wil niet dat Schreeuwwitje alleen maar een zetel minder krijgt. Ik wil dat elke keer als hij zijn onzin en haat uitkraamt, Sylvana daar staat, met al haar rust en scherpte. Ik wil dat Fatima Faïd daar staat, en ik wil dat ze tegenwicht bieden. Dat ze hem niet laten gaan en dat ze hem ontmaskeren. En niet alleen hem, maar met zachte maar duidelijke hand ook Asscher, Rutte, Buma en de rest.
Ik wil dat er ook in de Tweede Kamer een voorbeeld te zien is van hoe het ook kan. Van vriendelijkheid en inclusiviteit. En van standvastigheid.
Van mensen waar ik geen campagnetips meer voor hoef te schrijven.

 

Nou, succes met kiezen he? 🙂

 

Tekening: Marcel Ruijters, met vriendelijke toestemming gebruikt door Grutjes. Dankjewel Marcel!

3 gedachtes over “Hoop”

  1. Helaas, Artikel 1 en NietStemmers niet beschikbaar in mijn kieskring, en Denk heeft 0% noorderlingen op de lijst. PvdD gaat het echt niet worden, dan toch maar Groen Links?
    Ik wil een nieuwe linkse beweging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *