Proefdraaien voor een dictatuur

Terwijl jij je laat afleiden met de moslimban, terwijl sommigen zelfs discussiëren of die wel racistisch is… nemen Trump en Bannon gewoon de volgende stap… Maar Grutjes heeft ook 10 stappen, tegen Trump!

Ik kwam een tof filmpje tegen. Nederlandse media vinden het idee dat erin wordt gepitched vast erg shockerend.

Áls je Trump zendtijd wilt geven, doe het dan niet live, zegt het filmpje, maar check eerst alles voor je het uitzendt. Zet er een team factcheckers bij die bij elke leugen op pauze drukken, en uitleggen wat er aan gelogen is.

Hartstikke mee eens.

Nog beter:
Doe het niet live, doe het ook niet met een factcheck.

Want een fascist vertelt niet wat volgens hem de waarheid is.
Een fascist vertelt wat eigenlijk waar zou moeten zijn om zijn plannen te rechtvaardigen. Plannen die hij al heeft gemaakt. Plannen die hij hoe dan ook gaat uitvoeren als hij de kans krijgt, of zijn verhaal nu gefactcheckt wordt of niet.

Het interesseert Trump geen ene hol of hij op een leugen wordt betrapt of niet. Wat hem en zijn kliek interesseert, zijn hun plannen, en de chaos die ze creëren om die plannen te bereiken.

Legalisering terrorisme

De moslimban geldt nog altijd voor alle vluchtelingen en alle burgers van Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Jemen. Ja, dat is een islamofobe en daarmee racistische maatregel.
De aangevoerde reden, terrorismebestrijding, is natuurlijk volkomen quatsch. Er zijn al jarenlang nauwelijks meer aanslagen door moslims gepleegd in de VS. De aanslagen die er wel waren, werden gepleegd door mensen met een nationaliteit die niet in de moslimban wordt genoemd, zoals Saoedi Arabië en Egypte.

Veel vaker dan door moslims, werden ze gepleegd door extreemrechts, waaronder AltRight figuren. AltRight is een eufemisme voor neonazi.

Steve Bannon, Trumps huidige Chief Strategist, was medeoprichter en voorzitter van Breitbart News. Hij noemde zijn fake news site zelf afgelopen jaar nog “the platform for the alt-right”.

Nu leidt hij Amerika’s National Security Council.
Dit Council is het hoogste adviesorgaan voor alle buitenlandse en veiligheidszaken van de VS, en het beslist over Kill Authorisations voor het doden van Amerikaanse burgers.

Zelfkannibalisme van de Staat

Terug naar de moslimban. In eerste instantie vielen ook Greencardholders onder dat racistische decreet. Moslims met een verblijfsvergunning, die gewoon in de VS wonen, werden als ze even de VS uitreisden (voor vakantie, familiebezoek, werk) hun eigen land niet meer ingelaten.

Meerdere rechters oordeelden dat dit ongrondwettig was en vernietigden tenminste tijdelijk Trumps decreet. De loyaliteit van de Customs and Border Protection aan Trump was echter al zo groot dat zij die uitspraken naast zich neerlegden, waarmee in feite de uitvoerende macht de rechterlijke macht ontkende, het ene deel van de staat het andere deel loochende – een situatie die dicht bij een coup komt.

Greencardholders bleven in veel gevallen in detentie op luchthavens zitten of werden gedeporteerd. (details)

Georchestreerde chaos

Het Witte Huis zaaide intussen alleen maar meer verwarring, in bewegingen die te consequent tegenstrijdig zijn om nog als amateurisme te worden geduid. De chaos die ontstond had alle kenmerken van een doelbewust gecreëerde chaos.

Dan liet het Witte Huis weer weten dat Greencardholders niet onder de maatregel vielen, dan weer wel, dan weer niet. Uiteindelijk werden Greencardholders toch toegelaten. Ook christelijke vluchtelingen lijken in een uitzondering te komen. Net als sommige mensen met een dubbele nationaliteit. De media kopten hier zelfs dat er ineens toch weer 872 vluchtelingen werden toegelaten. Dat blijken echter mensen te zijn die al toelating hadden gekregen onder Obama.

Matiging my ass

Trump en Bannon doen eigenlijk iets heel slims. De juridische procedures van de ACLU, de energie van de demonstranten en de protesten van andere landen lijken te hebben geleid naar een versoepeling. Het Financieel Dagblad schrijft zelfs in volkomen verstandsverbijstering over het “gematigde” en de “mildheid van Trumps immigratiebeleid”. (Stelletje idioten dat het zijn)

Maar eigenlijk is het helemaal geen versoepeling.

 • Er is nog steeds een totaal racistische maatregel van kracht die vele miljoenen mensen treft, en die letterlijk moslims en vluchtelingen discrimineert en buitensluit.
 • Je kunt je afvragen of de regeling zoals die nu geldig is, niet altijd al het doel was, en de extra idiotie over Greencardholders er alleen maar tijdelijk bovenop werd gelegd om water bij de wijn te kunnen doen, en tegenstanders de wind uit de zeilen te kunnen nemen. We hebben ons toch gematigd? Dus wat wil je nou?
 • Heel belangrijk is dat Trump’s administratie NIET de opdracht aan de Customs and Border Protection heeft gegeven om de gerechtelijke uitspraken uit te voeren. In plaats daarvan heeft het Witte Huis even afgewacht, en is toen “uit zichzelf” met de “versoepeling” gekomen, zogenaamd uit humane overwegingen. Daarmee zegt het Witte Huis dat ze voortaan lak heeft aan de rechterlijke macht en ze zich niet meer laat controleren. Dat is geen matiging maar de aankondiging van een dictatuur.
 • Belangrijker dan het weren van moslims, is het scheppen van een sfeer van crisis. In crisis is een sterke man nodig. Trump schept de crisis die hij straks zelf gaat bezweren.

En Schreeuwwitje? Die wil hem niet alleen navolgen. Schreeuwwitje heeft al laten weten dat hij Trump niet ver genoeg vindt gaan.

Sinds deze tweet is ook de Secretary of State vervangen…

Proefdraaien

Terwijl wij ons druk maakten over Greencardholders, verving Trump de leiding over de National Security Council, schoof hij Homeland Security terzijde, werd een neonazi de tweede machtigste man van de wereld, werden gerechtelijke uitspraken terzijde geschoven, openbare aanklagers en bijna het volledige Department of State ontslagen, en werd er feitelijk proefgedraaid om de rechtsstaat buiten werking te stellen.

Uitslag: Test vooralsnog geslaagd; zelfs in de grootste chaos gaat het grootste deel van bevolking en bestuursapparaat gewoon met Trump mee.

Daarnaast werd de loyaliteit van media en bevriende mogendheden getest. Uitslag: ze piepen allemaal een beetje, maar dat is grotendeels voor de show en zonder serieuze consequenties; we kunnen zo’n beetje doen wat we willen.

Terwijl jij met afgrijzen kijkt naar zijn oranje hoofd,
– terwijl Eva Jinek uitkraait dat journalisten nog nooit een “dankbaarder periode” hebben meegemaakt,
– terwijl een lading politici je demonstratie in een verkiezingsstunt veranderen,
– terwijl de NOS een neutrale vraag stelt als: “De vice-premier op een demonstratie tegen onze belangrijkste bondgenoot, wat is dát nou voor een gezicht en een minuut later doodleuk beweert dat de demonstranten eigenlijk hetzelfde als Rutte vinden “al weigert Rutte de maatregel discriminatie te noemen”,
– terwijl anderen Trump’s beleid als “toch democratisch en legaal” betitelen,
– terwijl RTL-Z legaal en geweldloos protest tegen hem een aan psychose grenzende gekte noemt…

Terwijl jij je laat afleiden en terecht denkt: ‘Maar wat als Trump straks de volgende stap neemt, wat als hij straks álle moslims registreert, detineert, deporteert, of …’

Terwijl jij dat denkt is Trump zijn kliek simpelweg de democratie aan het ontmantelen.

En ze werken hard.

Wat kun je doen?

“Hear ye, hear ye! The time to fuck this fascist shit up is nigh upon us. Put your boots on, ladies.” (Betsy Riot)

Ja, ik wil mijn hoofd onder mijn kussen stoppen. Maar aan de andere kant.

 

Tips
Rutger Bregman deelde dit prima lijstje. En Rob Wijnberg schreef deze aanbevelingen voor de media zelf, die wel erg naar De Correspondent toe geschreven zijn, maar die intussen wel steek houden.
Timothy Snyder geeft een lijst van 20 dingen die je kunt doen, en vat ze samen in zijn waarschuwing: “Trump is uit op een dictatuur“.
Ik zou er aan willen toevoegen:

10 stappen tegen Trump

Hoe maak je jezelf immuun tegen fascisme? Hoe verdedigen we onze samenleving? Wat moeten we dan?

 1. Informeer jezelf.
  Train jezelf in het herkennen van nepnieuws. Verbind kleine nieuwsfeitjes met elkaar zodat je de grote (maar soms trage) bewegingen ziet. Trump en Wilders zorgen voor een gestage stroom van incidenten. Wind je niet teveel op over al die losse feitjes en vage, elkaar tegensprekende tweets. Het gaat om de grote lijn. Wat zijn ze eigenlijk aan het doen, waar willen ze heen? Daar zijn ze vaak verrassend eerlijk over.
  Denk niet dat het meevalt.
  .

  En besef dat je eigen positie je blik bepaalt. Maar niet iedereen is zo lang als jij en kijkt daardoor zo op dingen neer, of is zo kort, of zo wit / niet wit / vrouw / man / opgeleid / rijk enzovoorts enzovoorts.
  Vraag je af: hoe zou ik deze informatie zien als ik in een andere positie zat?

 2. Trap niet in normalisatie.
  De grootste truc van Trump en Schreeuwwitje is om zoveel crises en incidenten en waanzinnige tweets de wereld in te sturen, dat je van incident naar incident hobbelt zonder te merken dat het allemaal steeds verder gaat. En de stomste reactie? Die is dat je zo schrikt van de volgende stap die ze nemen, dat je de vorige stap normaal gaat vinden. Laat je gevoel van normaliteit niet bepalen door het normaal-socialisme van Rutte en zijn brief. En al helemaal niet door fascisten.
  Wees standvastig, hou vast aan je menselijkheid en die van anderen, laat dehumanisering niet toe.
 3. Neutraliteit bestaat niet.
  Je kunt hooguit kiezen of je de status quo verdedigt of aanvalt. En welke status quo je verdedigt of aanvalt: die van de oude elite van Hillary Clinton, Rutte, Dijsselbloem en Asscher, of die van de geradicaliseerde elite van miljardair Trump en ’s lands langst zittende Kamerlid, Schreeuwwitje?
  Je afzijdig houden is evenmin een optie. Trump is geen democraat die je toestemming zoekt. Hou je je afzijdig? Dan is dat voor hem alle ondersteuning die hij wenst.
 4. De ander als mens blijven zien? Ja. Polarisatie voorkomen? Nee.
  Ik had dit gesprek op sociale media:
  Erik de Groot:
  “Als je wilt ventileren, prima. Ga de straat op. Denk zwart-wit en vergeet de nuance. Wil je invloed uitoefenen op de beweging die je vreest en verafschuwt? Beweeg dan in het grijs en stuur bij. In dialoog. Anders graaf je samen met Trump loopgraven voor later.”

  Mijn antwoord:

  “Het probleem is juist dat zoveel politici, media en zelfs echte mensen denken dat ze Trump bij kunnen sturen door half mee te lopen. Wat ze daarmee doen is echter het tegendeel van bijsturen. Wat ze doen is zijn racisme en zijn aanval op de democratie legitimeren, normaal maken. Hetzelfde geldt voor Wilders. Hij laat zich niet bijsturen. Integendeel: Hoe meer mensen “in het grijs” met hem mee bewegen, hoe harder hij radicaliseert, zoals je elke dag kunt zien. Door met hem mee te bewegen, geef je hem toestemming.”
 5. Apathie en cocooning zijn net als neutraliteit.
  Wil je het nieuws niet meer weten, leef je liever voor jezelf in plaats van dat altruïstische gedoe, ga je liever shoppen of kijk je liever series met je lief op de bank? Wat je doet is vandaag misschien nog heel gezellig, maar morgen heb je spijt. Geniet van je leven, zonder schuldgevoel, maar verstop je niet.
  .
  En cynisme? Gezond cynisme heb je nodig om te overleven, net als humor. Maar cynisme wat te bang is om te durven hopen, te angstig om actie te ondernemen, te stoer om te kunnen luisteren? Ha, je weet best wat je daar aan hebt: het is een gevangenis waar je jezelf in op sluit, erger dan apathie.
  Wantrouwig zijn naar mensen die altijd gelijk denken te hebben is echter super gezond, zeker als het grutjes zijn 😉
 6. Trap niet in de schijntegenstelling.
  Wie tegen fascisten is, hoeft de oude elite niet te verdedigen. Sterker nog, dat fascisme nu zo sterk opleeft wordt juist veroorzaakt door een economisch en politiek systeem wat op ongelijkheid, concurrentie, repressie en onzekerheid is gebaseerd, in plaats van gelijkheid, samenwerking, vrijheid en zelfstandigheid.
 7. Ga niet akkoord met halve oplossingen.
  Racisme verdwijnt niet door voortaan alleen nog maar joden te discrimineren (of welke groep dan ook). Een basisinkomen van minder dan bijstand is geen echt alternatief. Een zeecontainer is niet ineens een woning als je er maar een vluchteling in stopt. De PvdA is geen linkse partij. Een moslimban die niet voor Greencardholders geldt, is nog steeds een moslimban.
 8. Je bent niet alleen.
  Nog altijd helpen er duizenden Nederlanders vluchtelingen in Griekenland, Duinkerke en Servië. In Nederland zelf helpen tienduizenden mensen vluchtelingen, in plaats van er bang voor te zijn. Dat aantal steeg, ook nadat Nederlandse media en politici een campagne tegen vluchtelingen lanceerden.
  Miljoenen Nederlanders doen vrijwilligerswerk, omdat ze meer in wederzijdse hulp dan in concurrentie en ‘voor wat hoort wat’ geloven. Maar liefst één op de twee mensen doet daadwerkelijk minstens eens per jaar vrijwilligerswerk, en nog veel meer mensen denken er hetzelfde over maar zijn er misschien niet toe in staat. Moet je eens nagaan hoeveel mensen in de hele wereld rondlopen die toffe dingen doen, zomaar, omdat ze dat kunnen.
  Haat en angst zijn niet de natuurlijke manier van leven.
 9. Uitbuiting is geen natuurlijk gegeven.
  Ons systeem van kapitalistische parlementaire democratie (of hoe je het ook wil noemen) is niet “de minst slechte keuze”, of zelfs “de enige keuze”. Mensen dachten ook ooit dat er voor eeuwig lijfeigenen en een alleenheersende koning zou zijn. Informeer je over andere ideeën, en kijk wat je bevalt.
 10. Wees je ervan bewust dat machteloosheid de grootste pijn is die je kunt voelen.
  Doe wat. Stemmen alleen is niet genoeg, maar ga stemmen. Het kan in elk geval de boel vertragen terwijl we samen buiten het parlement iets stevigers en groters opbouwen dan een enkele politicus. Ga de straat op. Schrijf. If they ask you what you are, say Arab. Verdedig elkaar. Droom over nieuwe structuren. Open een ontmoetingsplek voor mensen van goede wil. Sluit je aan bij iets bestaands. Begin iets nieuws met je vrienden. Doe vrijwilligerswerk. Trek jezelf uit je comfortzone en wees kwetsbaar. Creëer een comfortzone voor anderen. Geef je ongelijk toe. Laat niet over je grenzen lopen. Zoek verbinding, maar nooit met haat. Ga staan, ga staan, ga staan, en sta ervoor.

Zoek je eigen manier, die is nooit precies hetzelfde als de mijne.

Juist wie niets doet, voelt zich machteloos. Juist wie zich verstopt, wordt bang. Wie gaat staan, wie met open vizier strijdt, voelt zich veel machtiger, heeft zijn leven in eigen hand, loopt soms meer risico, maar voelt zich levend in plaats van begraven, en voelt… trots.

 

“Albeit I am no woman, nor American, I am in love with the proclamation and humbly bow to every Betsy. If I can help thy dig some trenches or harden your boots, please call upon me, as the time surely ain’t yonder.”

Credits
Tekst: Bas Thijs. 
Foto header: 'De Waaghals', torenspits met beeld, alweer Bas Thijs.
"Legal": Chris Rock;
En gedicht "Guidelines": Lisa Suhair Majaj, met vriendelijke toestemming.

Een gedachte over “Proefdraaien voor een dictatuur”

 1. De reactie van Trump op de laatste rechterlijke uitspraak:
  “The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *