Post-fact check

Iemand nog moeite met feiten? vraagt Jan Roos. Ja, Jantje zelf. En niet alleen Roos zelf, maar ook de ‘factcheckers’ van de Volkskrant.
[edit] Dit artikel heeft intussen op zeer vruchteloze wijze het beleid van de Volkskrant veranderd. Zie aanvulling onderaan [/edit]

Jan Roos beweerde dat asielzoekers in gemeente Bergen voor 1000 euro per jaar gratis hun tanden kunnen laten bleken. Op kosten van de gemeentelijke collectieve zorgverzekering.
De Volkskrant doet vandaag een factcheck en komt tot de conclusie dat het grotendeels klopt.

Maar:

 • Volgens de VK factcheckers geldt de regeling voor iedereen met een laag inkomen in Bergen, dus niet alleen asielzoekers.
 • Volgens de VK factcheckers geldt de regeling eigenlijk niet voor álle asielzoekers, maar alleen voor asielzoekers met een verblijfsstatus.

Daarom is de bewering van Roos volgens de VK niet helemaal, maar wel ‘bijna goed’.

Asielzoekers neerzetten als profiteurs terwijl de regeling voor iedereen met dat inkomen geldt, “bijna goed”?

Dit is gewoon het normaliseren van xenofobie. Niet meer en niet minder.

Hoewel, het is eigenlijk wel minder. Want de factcheck is ook nog eens volkomen lariekoek.

Want, lieve ‘factcheckers’, mensen met een verblijfsstatus zijn helemaal geen asielzoeker, maar erkende vluchtelingen. Er is dus geen enkele asielzoeker die zijn tanden kan laten bleken op kosten van de collectieve zorgverzekering.
‘Bijna goed’??

Om het nog mooier te maken, blijkt gemeente Bergen GISTER al openbaar te hebben getweet dat de verzekering het bleken van tanden überhaupt niet dekt. Voor niemand.


‘Bijna goed’???

Dit was niet bepaald geheim. Het is geretweet door beroemdheden als Saskia van Noort. Toch is het de Volkskrant blijkbaar niet gelukt om deze informatie te achterhalen… Bij wie heeft men de facts eigenlijk gecheckt? Bij Jan Roos? Bij zijn al dan niet bestaande, al dan niet met collectieve zorgverzekeringen frauderende tandarts?

Naast fake news hebben we nu dus de fake factcheck die de helemaal-niet-zo-fake fascisten legitimeert.

Lieve Volkskrant​, willen jullie álsjeblieft dit artikel lezen? De factcheckers van de NRC​ mogen van mij gratis met jullie meelezen!

Hannah Arendt over de taal van fascisten

Aanvulling 1: op Twitter heeft één van de postfactcheckende journalisten van de Volkskrant gereageerd. Zie hieronder in de comments voor haar argumentatie, en mijn commentaar.

Aanvulling 2:

(14-1-2017, 23:00 uur):

Nasleep

Dit artikel had meteen een flinke nasleep. Grutjes heeft vandaag de hele dag met de Chef Redactie van de Volkskrant gediscussieerd op Twitter.

Samenvatting:
Jan Roos riep: ‘asielzoekers laten nu hun tanden bleken op onze kosten.’
Lariekoek natuurlijk.

Maar de Volkskrant deed een ‘factcheck’ en zei dat het “bijna goed” was. Zelfs al mag niemand zijn tanden gratis bleken. Argument VK: Vorig jaar mochten minima in Bergen dat wel, als ze zich daar tenminste voor verzekerd hadden. (Net als jij, waarschijnlijk)

Na fake facts hebben we nu dus ook de fake factcheck.
Grutjes bewees dat het 100% onwaar is. Asielzoekers mogen niet eens aan de verzekering meedoen. (Asielzoekers hebben zelfs geen recht op normale tandartszorg, alleen op noodhulp: dat wil meestal zeggen: kiezen trekken.)

In een discussie met Grutjes zegt de Volkskrant steeds dat statushouders wél onder de verzekering vallen. En dat klopt.

 • Maar statushouders zijn evenmin asielzoekers, als dat je mensen met werk ‘werklozen met een baan’ noemt. (vrij naar Flip van Dyke)
 • Daar komt nog eens bij dat Jan Roos zijn uitspraak niet over 2016 gaat. Hij beweert dat asielzoekers daadwerkelijk “nu” hun tanden laten bleken op onze kosten.

Dat is 100% onwaar.
Asielzoekers mogen niet eens aan de collectieve verzekering meedoen. (Asielzoekers hebben zelfs geen recht op normale tandartszorg, alleen op noodhulp: dat wil meestal zeggen: kiezen trekken.)

“Werkzoekenden laten politieke tegenstanders onthoofden”
Dat is dan ook bijna waar. Want mensen die geen werk meer zoeken, maar een baantje als koning hebben gevonden, lieten in de Middeleeuwen regelmatig politieke tegenstanders onthoofden. Inderdaad, het slaat allemaal helemaal nergens op.

Ik vraag nog:

Noem mij wat er in Jan Roos zijn uitspraak wél klopt. Gewoon, iets.

Daarop begint de Chef Redactie gewoon weer opnieuw over statushouders en generieke regelingen voor inwoners in 2016, die allemaal helemaal nooit zijn genoemd door Jantje Roos. Discussiëren met een betonblok.

Grutje verandert beleid Volkskrant

Na een lange discussiedag verandert de Volkskrant in directe reactie op Grutjes haar beleid. Ze laten voortaan het getekende metertje weg uit de factchecks….
…Alleen had niemand over die meter geklaagd.

Wel laten ze de bevestiging van Jan Roos zijn haatzaaiende leugens gewoon staan. Dat is een politieke keuze, zegt Chef Redactie Van Uffelen nog net niet letterlijk.

Dat Grutjes aantoonde dat geen enkele asielzoeker gratis zijn tanden heeft kunnen laten bleken – ze vallen niet eens onder de verzekering – dat doet er volgens de Volkskrant niet toe.

Van Uffelen erkent eerst nog dat er niets bijzonders aan de hand is met statushouders (laat staan asielzoekers), en dat dit de conclusie had moeten zijn.
Dan zegt hij dat de krant nu eenmaal geen correcties KAN uitvoeren.
Nadat diverse mensen over rectificatie beginnen, is het verhaal ineens dat het een kwestie van politiek standpunt is of je het feit accepteert dat er geen enkele asielzoeker bestaat die gratis zijn tanden heeft laten bleken.

Een feit is een politiek standpunt. Iedereen zo zijn eigen feiten.
Wow, dat is toch wel de meest bizarre basis voor factchecking waar ik ooit van heb gehoord.

Illustratie van Hannah Arendts gelijk

Een ontmoedigend dagje. Roos en PVV bazuinen nu overal rond dat de VK hen gelijk geeft. En de VK lijkt te bang voor gezichtsverlies en vooral voor domrechtse reacties, om toe te geven dat ze fout zaten.
Maar we geven niet op. Jij hopelijk ook niet!

De discussie van vandaag is trouwens net een illustratie van het allernieuwste Grutje. Daarin analyseren Grutjes en Sunny Bergman de reactie van de mainstream media op #StopXenofobieTelegraaf.

De conclusie van Grutjes in dat artikel:

Het ware extreemrechtse gevaar komt uit het midden.

4 gedachtes over “Post-fact check”

 1. Jennie Barbier, één van de twee journalisten die de ‘factcheck’ voor de Volkskrant uitvoerde, laat me op twitter weten dat de collectieve zorgvervekering voor minima van gemeente Bergen, Univé is. En dat die in 2016 wél het bleken van tanden zouden hebben vergoed.
  Ik heb Univé zelf ook maar even gebeld. De mijnheer aan de telefoon was bijzonder verbaasd. “Voor 1000 euro per jaar je tanden laten bleken? Dat is echt wel ontzettend kort door de bocht!” “Zo ken ik er nóg wel één!”
  Het is waar dat minima die zich extra verzekeren via de collectieve verzekering vorig jaar recht hadden op een vergoeding van maximaal 500 of in sommige gevallen 1000 euro. En dat bleken daar dan onder viel.

  Overigens is het godsonmogelijk om voor 1000 euro in een jaar je tanden te laten bleken. Tanden bleken, vaststaand tarief, kost per kaak maximaal €66,06.
  En overigens bood Univé dit niet alleen aan minima aan, maar gewoon aan al haar aanvullend verzekerden. Ook aan Jan Roos. Dat geldt voor de meeste verzekeringen in Nederland, en voor alle Nederlanders.

  Het is een leuke poging van Jennie om toch nog de schijn te wekken dat haar factcheck over facts gaat. Maar dat is niet het geval.

  -Jan Roos drukte zijn nepnieuws-drolletje in 2017 op Twitter. En toen vergoedde Univé het bleken van tanden al voor niemand meer. Conclusie alleen al op dit feit: uitspraak Roos 100% onwaar.

  -Er is geen enkele asielzoeker die gebruik mag maken van de collectieve verzekering. Die is voor minima in de gemeente Bergen, inclusief allochtone Nederlanders, inclusief statushouders. Exclusief asielzoekers. Zoals Flip van Dyke het uitdrukte: als je statushouders asielzoekers met een status noemt, noem je mensen die gewoon een baan hebben, dan ook werklozen met werk?
  Conclusie nogmaals: uitspraak Jan Roos 100% onwaar. En Volkskrant ‘factcheck’ ook.

  Inmiddels is Jan Roos compleet aan de haal met de postfactcheck van de VK. En loopt ook PVV’er Fleur Agema op de radio aan het blaten over asielzoekers die gratis tandartszorg zouden krijgen. Wat natuurlijk ook niet klopt.
  De Volkskrant blijft echter halsstarrig weigeren om gewoon even toe te geven dat ze het fout hadden, en zo blijven ze ammunitie verstrekken aan haatzaaiende leugens van extreemrechts.

  Trouwens, vergeten te vermelden in het artikel: Dank aan Saفa R. de Vries die me op de tweet van de gemeente bracht.

 2. Dank voor dit stuk Grutjes. Een enkele opmerking van mijn kant.

  Wat Grutjes al zei ging het dus niet om asielzoekers maar om statushouders/asielgerechtigden/vluchtelingen. De groep met een verblijfsvergunning asiel heeft in zeer grote mate dezelfde rechten als een iedere andere inwoner van ons land. Een van de rechten die bijna alle inwoners van ons land hebben is die, onder voorwaarden, op een minimuminkomen. Of je nu iemand bent met een asielvergunning of een kaaskop bent met een NL-nationaliteit, dat maakt niet uit. Veel gemeentes hebben een collectieve aanvullende ziektenkostenverzekering afgesloten die voor alle minima geldt. Dus ook voor vluchtelingen.

  Stel nu dat er een tweet zou zijn dat Volkskrantjournalisten 5.000 euro korting van de belasting krijgen. Diepe verontwaardiging in het land. ‘Die linkse Volkskrant krijgt een korting en wij krijgen niets! Geert grijp in!’ Dan zou uit de fact-check komen dat de feiten zijn dat iedereen die werkt 5.000 euro korting krijgt. Het gaat dus niet om de Volkskrant alleen. Toch zou de Volkskrant in haar fact-check constateren dat de feiten in de tweet juist zijn: Volkskrantjournalisten krijgen 5.000 euro korting. ‘Zie je wel,’ roept rechts triomfantelijk uit. Het is natuurlijk echt ontzettende onzin, want de korting geldt voor iedereen en niet alleen voor de Volkskrant.

  Zo check je geen feiten Volkskrant. Te overijverig om te voldoen aan de nieuwe politieke standaard?

 3. Voor de volledigheid de tekst van mijn tweet:

  ‘Asielzoeker met een verblijfsvergunning’, is een rare. Je noemt toch ook niet iemand die werkt een ‘werkzoekende met een baan’?

 4. Goed! vooral ook dat je zelf de verzekeraar hebt gebeld.
  De volkskrant heeft ook geen andere tandartsen gebeld in Bergen of het überhaupt al wel was voorgekomen dat asielzoekers hun tanden lieten bleken bij hen…
  Verder heeft Jan Roos het over een mannelijke tandarts en de volkskrant belt een vrouwelijke tandarts… zie https://twitter.com/helena_is_here/status/821076005175656449
  Iemand van de volkskrant zei dat ze dan met iemand van de praktijk hebben gesproken, maar ze doen alsof het zijn tandarts was. Die fout erkennen ze ook niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *