Help!

Lieve mensen, ik heb jullie hulp nodig. Acuut, vandaag. Een half uur. Voor de verkiezingen. En nee, dit wordt geen anarchistisch stemadvies, maar ik heb je wel echt nodig. Want dit is een gevaarlijke tijd.

Ik weet zelf nog niet wat ik ga stemmen, en ik wil ook jullie nergens heen pushen. Maar ik denk wel dat we in een gevaarlijke tijd zitten. Met aan de ene kant extreemrechtse “populisten” die racisme gebruiken om macht te verwerven. En aan de andere kant gevestigde partijen die daar maar heel lafjes tegenwicht aan bieden – eigenlijk nemen ze vaker standpunten over van Schreeuwwitje en Trump.

Soms gaat dat heel openlijk, zoals Mark met zijn gekke brief, of Lillian Marijnissen van de SP die roept dat ze zoveel standpunten met die verfrissende Trump deelt, Boris van der Ham van D66 die Trump echt heus geen racist vindt, enzovoorts. Andere keren is het indirecter. Vaak wordt er in de PVV vijver gevist. Ook door links.

Geen enkele gevestigde partij neemt echt heel duidelijk en consequent stelling tegen racisme, en dat vind ik een probleem.

Twee partijen tegen de PVV

Nu zijn er twee partijen waarvan ik hoop dat ze meedoen komende verkiezingen.

Ik weet niet of ik er op ga stemmen. Maar ik vind wel dat je er op moet kúnnen stemmen.

En om er op te kunnen stemmen moeten die twee partijen vandaag of op zijn laatst maandagochtend genoeg ondersteuningsverklaringen zien te krijgen.
Een ondersteuningsverklaring is een formulier waarin je zegt dat je het een goed idee vindt dat die partij mee mag doen met de komende verkiezingen. Meer is het niet. Je betaalt niks, je zegt niet dat je het met ze eens bent, of dat je op ze stemt. Je laat alleen officieel weten dat je wil dat ze mee mogen doen.

Daar wil ik jou voor vragen. Laat me uitleggen waarom.

De eerste partij waarvan ik hoop dat die mee kan doen, is Artikel 1.

Artikel 1

Ik ben niet kritiekloos over Artikel 1. Ze bestaan pas kort, omdat Sylvana Simons natuurlijk eerst nog bij Denk zat. Maar ik ben blij dat ze uit die partij is gestapt. Waar ik op hoop is een partij die de mensenrechten echt als uitgangspunt neemt – niet alleen maar voor de show. En Artikel 1 doet dat in elk geval met… artikel 1 van de Grondwet, wat ook volgens mij het belangrijkste artikel is. Het verbod op discriminatie.

Ik denk dat het heel goed is als Sylvana of één van de andere kandidaten de aandacht kan blijven vestigen op dat artikel. Gewoon, dat er iemand in de Tweede Kamer zit die stelselmatig de rest er op wijst: “Leuk, dit voorstel. Maar hebben alleen witte mannen met een goede portemonnee er wat aan, of is het voor iedereen goed?”

Een paar van de kandidaten ken ik persoonlijk, en dat verhoogt mijn vertrouwen. De mensen die ik er bij ken zijn niet alleen maar bezig met antiracisme. Het zijn mensen die minder verschil willen tussen arm en rijk, die zich al jaren bezig houden met het bestrijden van seksisme en homofobie, die voor je rechten strijden als je ziek bent, of andersvalide. Die het niet accepteren als mensen op hun leeftijd gediscrimineerd worden.

Ik verwacht de grote oplossing voor alle problemen in het land niet per sé onmiddellijk van Artikel 1. Niemand verwacht dat ze meteen 76 zetels halen en de nieuwe premier leveren.

Ik hoop op een echte progressieve partij, naast alle hiërarchische en neoliberale partijen die we al hebben. Een partij die gaat voor vrijheid én gelijkheid. Die niet net zoals GroenLinks toch eigenlijk gewoon een liberale partij is. Die niet zoals de SP toch eigenlijk wel heel erg van hiërarchie is. En die niet in de PVV vijver vist.
Of Artikel 1 die partij is, weet ik nog niet. Ze zijn pas net begonnen. Maar ook als het een one-issue partij blijkt te worden (gezien het feit dat bijvoorbeeld Anja Meulenbelt op de lijst staat, moet je daar nog maar niet te snel van uit gaan hoor! Maar stel dat) lijkt het me een supergoed idee dat iemand van hen de Tweede Kamer bij de les houdt. Want waar de Tweede Kamer de afgelopen periode allemaal mee akkoord is gegaan, of wat ze zelf heeft voorgesteld aan Grondwet schendende nonsense, het is werkelijk ongelofelijk.

De PVV gaat hoe dan ook groot worden. Laat er tegenwicht zijn, écht tegenwicht.

Niet Stemmers

De andere partij waarvan ik hoop dat die meedoet in de komende verkiezingen, is Niet Stemmers.

Onze democratie werkt raar. Als je het met alle partijen oneens bent, of als je het hele parlement niet ziet zitten, kun je dat op geen enkele manier laten weten in de verkiezingen. Je kunt thuisblijven, maar dan zeggen ze op het nieuws dat je te lui was. Je kunt blanco stemmen, maar dan tellen ze je samen met de mensen die nog te stom zijn om een kruisje op een papiertje te zetten.

Nog idioter is dat je stem uiteindelijk verdeeld wordt over de partijen waar je bewust NIET op hebt gestemd.

Of je kunt op een protestpartij stemmen, als protest. Lekker jongens. Dan staat bijvoorbeeld de PVV of een ander idioot partijtje vier jaar lang besluiten namens jou te maken waar je het helemaal niet mee eens was.

Dat kan dus anders. Met Niet Stemmers.

Op Niet Stemmers kun je wel stemmen, alleen stemmen zij dan niet. Ze blijven weg uit de Kamer. Die stoelen blijven leeg. Elke dag is zo zichtbaar dat jij niet op één van de andere partijen wilde stemmen. Democratischer kan het niet.

Het verandert niks aan de stemverhouding. De mensen die op gewone partijen stemmen, brengen die de Kamer in, en daar besturen die partijen in het land. Maar jij bent niet meer onzichtbaar, en die partijen kunnen niet meer net doen alsof ze daar ook namens jou zitten.

…Of verandert er wél iets?

Als proteststemmers massaal op NietStemmers stemmen, is dat een enorme win-win voor iedereen (behalve voor de PVV en andere protestpartijtjes).

Een heel groot deel van de PVV stemmers is racistisch. Laten we er niet omheen lullen. Ze zijn gewoon in die ellende van Schreeuwwitje over moslims en vluchtelingen en vrouwen en godweetwienogmeer getrapt. Hopelijk komen ze weer bij zinnen.

Maar er zijn ook veel proteststemmers. Mensen die Den Haag willen wakker schudden. Die de politieke elite zat zijn. Maar die dan nu, nee, niet slim, op Schreeuwwitje stemmen. (Die trouwens zelf zo elitair is als maar zijn kan, ons langst zittend Kamerlid)

Stel nu dat al dat soort mensen, die het helemaal niet zo eens zijn met de PVV (of SP, of…) voortaan op Niet Stemmers stemmen. Dat zou echt een politieke aardverschuiving teweeg brengen. Eentje die ik wel zie zitten!

Nee, dat zal niet in één keer lukken. Misschien scheelt het de komende verkiezingen maar één zetel van de PVV. Maar dat is er dan toch mooi weer één. En het is een mooie aanloop naar de volgende verkiezingen.

Ik weet nog niet wat ik zelf ga stemmen. Misschien wel geen van beiden. Maar ik vind dat ze mee moeten kunnen doen. Jij en ik en ieder ander moeten gewoon kunnen stemmen voor deze twee als we dat willen.

Hoe kan je helpen?

Zoals ik al zei: Een nieuwe partij mag alleen volledig meedoen als ze in alle 20 kieskringen 30 ondersteuningsverklaringen ophaalt, en dat kan op zijn laatst maandagochtend, 30 januari 2017, vóór vier uur. (Liever vandaag dus).
(En let op, elke gemeente hanteert weer andere openingstijden, specifiek  voor de ondersteuningsverklaringen! Check hun openingstijden even online! Een afspraak maken hoeft voor zover mij bekend nergens, maar check voor de zekerheid.)

Het enige addertje onder het gras is dat je er met je identiteitsbewijs voor naar je gemeentehuis moet. Je neemt je formuliertje gewoon met je mee. En dan teken je het daar (niet van te voren, ze moeten het je zien tekenen zodat ze zeker weten dat je niet omgekocht bent of wordt gedwongen).
Als je het met me eens bent en wil helpen moet je dus voor sluitingstijd vandaag of maandagochtend naar je eigen gemeentehuis. That’s all.
Zin om te doen? Doe het dan gewoon!

Hier kun je het formulier vinden en uitprinten:

Helaas mag je maar voor één partij tegelijk een ondersteuningsverklaring inleveren. Even kiezen dus, of en wie je verkiesbaar wil zien.
Het gemeentehuis weet je vast zelf te vinden. Kijk eventueel even op de gemeentelijke website, bij de meeste gemeentes heb je geen afspraak nodig en kun je t/m de 27ste zo binnenlopen, maar wie weet doen die van jou raar.

Als je hebt getekend, neem je een kopietje mee en stuur je een scan op naar de partij waar je het voor hebt gedaan. En dan ben je helemaal klaar.

Je actie maakt echt verschil. Het kost je maar hooguit een half uurtje. In veel kieskringen hebben de partijen nog maar 1 tot 8 mensen nodig, en dan zijn het er genoeg.

Dank! En vind je het maar niks, ook prima, het volgende Grutje gaat gewoon weer lekker TEGEN iets zijn in plaats van vóór 😉

UPDATE:

De Kiesraad heeft laten weten dat alle partijen nog tot vrijdag 3 februari 12 uur ’s middags hebben om ondersteuningsverklaringen in te leveren en jij dus nog vroeger moet zijn. Dat betekent dat je nog (enorm) kunt helpen, maar dat jij ze die verklaring zo vroeg mogelijk moet mailen, zodat zij ze nog op tijd door kunnen sturen! Als je dat wilt doen, super!

Foto: Katrina Cole, (CC BY-NC 2.0)

5 gedachtes over “Help!”

 1. Hoi Grutjes,
  Ik moet er niet aan denken om op een van deze partijen te stemmen, en ik begrijp ook niet dat jij je zo erg inspant voor een Sylvana Simons. Silvana praat over blanke mensen, als ze over jou praat!
  Ik zou haar niet als buurvrouw willen hebben en daar heb ik alles mee gezegd.

  De partij niet stemmers, zie ik geen toekomst in.
  Succes verder met je pleitbrief waar ik uiteraard respect voor heb.
  Gr, Bennie

  1. Hoi Bennie. Zowel Sylvana als ik gebruiken eerder de term “wit” voor mensen zoals ik. Wat is daar zo erg aan? Je mag toch ook zwart of zandkleurig zeggen?
   Maar voel je vooral niet verplicht om op één van deze twee te stemmen hoor! Zoals ik al schreef, ik weet zelf nog niet eens wat ik ga stemmen.
   En ik wil Sylvana ook niet als buurvrouw, want dat zou betekenen dat één van de twee bijzonder aardige buurvrouwen die ik al heb, zou moeten verhuizen. Maar tegenover ons, dat zou ik erg leuk vinden, want die buuv is niet zo aardig.

 2. Ik heb hier https://www.joop.nl/opinies/en-wat-nu
  als Pa Pinkelman 9 november 2016 at 15:44 een voorstel gedaan om bijv. 10 stemmen te hebben als kiezer waarbij je op meerdere partijen kunt stemmen waarbij je de ene meer stemmen kan geven, maar ook een “negatieve” stem kunt uitbrengen dus een partij die je absoluut niet in een regering of Kamer wil hebben.

  1. Wat wil je daarmee zeggen over NietStemmers of Artikel 1, Henk? Of bedoel je dat je volgende verkiezingen een eigen partij wil oprichten met je idee als doel?

 3. Gefeliciteerd Artikel 1 en Niet Stemmers!

  Allebei helaas net niet helemaal landelijk dekkend gekregen, maar slechts 2 respectievelijk 3 kieskringen niet, dat is een behoorlijke prestatie.

  Zeker als je de omstandigheden kent: Ondersteuningsverklaringen die ongeldig worden verklaard omdat een of andere ambtenaar de verkeerde stempel heeft gebruikt, ondersteuners die heel lief tekenen maar slechts één van de twee velletjes opsturen, een campagneleider die de griep krijgt, gemeenteambtenaren die de discussie aangaan of botweg weigeren om ondersteuningsverklaringen in ontvangst te nemen, zelfs één of andere gemeentelijke mafkees die geld vraagt en daarna afstempelt met de stempel “Leges Ontvangen” – waardoor de verklaring ongeldig wordt.

  Nadat de Kiesraad in één geval zelfs 30% van de ondersteuningsverklaringen van een kieskring ongeldig had verklaard was het even echt spannend, met slechts enkele uren om nieuwe verklaringen te regelen.
  Dat was net mijn regio.
  In een paar uur tijd is het met zijn allen gelukt om die te vervangen, nota bene met oa nieuwe mensen, omdat iedereen natuurlijk gewoon op haar werk was en dus niet zomaar tijd had om op het stadhuis een nieuwe verklaring te ondertekenen.

  Ik weet dat er voor beide partijen via mijn oproepen een aardig aantal verklaringen is gekomen. Dank daarvoor, vrienden! Tof dat we dat samen hebben kunnen doen!

  Beide partijen doen gewoon mee met de verkiezingen. Helaas kun je in de regios waar we het niet hebben gehaald, niet op ze stemmen – elders wel.

  Woon je in Friesland of Drenthe, dan zal je die dag even bij de buren langs moeten gaan, wil je toch op Artikel 1 stemmen.
  Woon je in Zeeland, Friesland of Drenthe, dan geldt voor Niet Stemmers hetzelfde.

  Nog krap anderhalve maand te gaan. Spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *