Over de partij die een 7 van Oxfam Novib kreeg

Oxfam Novib roept de PVV tot minst humane partij voor vluchtelingen uit. Dat viel te verwachten. Maar een ander cijfer is bizar. Wiens belangen verdedigt Oxfam Novib hier? Niet die van vluchtelingen.

Een overzicht van het structurele slopen van asielrechten door één enkele partij: de PvdA.

Kletspraatcheck door Oxfam Novib

Wie is de meest humane partij voor vluchtelingen, en wie heeft er totale lak aan hun rechten?

Oxfam Novib liet door Kaleidos Research een onderzoek doen naar de verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen. En brengt nu een stemwijzer uit, op het thema van asielrecht.

Het document begint met een prima inleiding. Samengevat: ‘Het gaat in de praktijk niet goed met de vluchtelingenrechten, terwijl ze heel belangrijk zijn.’
Dat klopt.

Maar zodra we de inleiding uit zijn, doet de praktijk er blijkbaar de hele rest van het rapport totaal niet meer toe. Oxfam Novib houdt zich blind voor de echte wereld, en kijkt niet verder dan een paar A4tjes met verkiezingsprogramma’s. Ze neemt beloftes en verkiezingspraatjes voor waarheid aan.

Dat noemt ze een reality check.
Het is juist een vlucht úit de realiteit. Het is een kletspraatcheck.
En je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat daar een reden voor is.
Die reden lijkt een partij te zijn.

pvda-7-voor-vluchtelingenrecht-oxfam-novib
Oxfam Novib doet goede dingen. Hetzelfde geldt voor Kaleidos Research. Dit is geen oproep om ze niet meer te steunen. Dit is wel een oproep aan beiden om zich te schamen.

Want Oxfam Novib, als je werkelijk niet weet waar je het over hebt, houdt je pseudowetenschappelijk gebabbel dan aub voor je.

Maar als iemand zou moeten weten dat verkiezingsbeloftes iets heel anders zijn dan de werkelijkheid, is het deze organisatie voor ontwikkelingssamenwerking wel.
In het geval van vluchtelingen en de partij der voormalig sociaaldemocraten, liggen klets en werkelijkheid zo verschrikkelijk ver uit elkaar, dat ik eigenlijk haast niet kan geloven dat het een ongelukje is om de werkelijkheid maar buiten beschouwing te laten.
Misschien is het mijn argwanende geest, misschien zijn goedbedoelende onderzoekers nauwkeurig de verkiezingsprogramma’s gaan onderzoeken zonder eigen kennis over vluchtelingen. Misschien wilden ook de onderzoekers meer bekijken, maar waren daar geen financiën of tijd voor. En misschien denken ze bij Oxfam Novib nu ook: hadden we het onderzoek maar breder laten doen.

Maar ik ga onwillekeurig nadenken over de decennialange relatie die er tussen partij en ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie moet bestaan. Als je denkt dat je als organisatie bij een bepaalde partij in goede handen bent, waarom zou je dan niet even wat aardigs terugdoen, nu ze er zo slecht voorstaan in de peilingen? We kunnen de werkelijkheid buiten de verkiezingspraatjes toch ook best buiten beschouwing laten, nietwaar?

Maar… hoe zit het intussen in de echte wereld?

Realitycheck voor Oxfam Novib

Dus deze partij…

 • De uitvinder van de Turkije Deal;
 • degene die (ondanks een opstand van haar eigen leden, en na een hoop gedraai) samen met de VVD illegaliteit strafbaar wilde stellen, tot de VVD dat nota bene uit zichzelf liet vallen;
 • de partij die een illegalenquotum steunde, waarbij de politie verplicht werd om minstens 11 uitgeprocedeerden per dag op te sluiten, of die nu iets verkeerds doen of niet.
 • die een grote mond heeft over het stoppen van de detentie van kinderen, maar intussen gewoon toestaat dat het sinds haar regeringsdeelname weer opnieuw is ingevoerd.
 • die er mede verantwoordelijk voor is dat het Kinderpardon zo is uitgevoerd dat het overgrote deel van de kinderen er geen recht op heeft, omdat ze weliswaar tijdens al de voorgeschreven tijd in beeld waren bij de overheid, maar… de gemeente achteraf ineens niet meer als overheid wordt gezien.
  (En dat standpunt werd dan ook nog eens tegen de zin van 80% van de leden doorgedrukt, met wat angstzaaierij over Albanezen door Hotemetoot Anti-Asielzaken Attje Kuiken die werkelijk kant nog wal raakte)
 • die er mee instemde dat er in de afgelopen jaren juist minder geld naar de opvang ging terwijl het aantal asielzoekers meer dan verdubbelde, en die pas met meer geld over de brug kwam toen de top al bijna was gehaald;
 • die er mee instemde dat asielzoekers werden opgevangen in noodopvang en de nog extremere crisisnoodopvanglocaties, die nog het meest deden denken aan een variant op kistkalveren in de intensieve menshouderij;

joost-verweij-cartoons-03mar-vluchtelingen

 • die in de media leugens verspreidde over statushouders die zouden “voorkruipen” bij sociale woningbouw, terwijl ze feitelijk gewoon hetzelfde urgentierecht hadden als iedere andere onvermogende inwoner van Nederland;
  en die medeinitiatiefnemer is geweest om te zorgen dat erkende vluchtelingen voortaan worden gediscrimineerd in hun woonrecht, en als enige worden uitgezonderd van het recht op urgentie.
  (En die wet is overigens één van de redenen waarom de herhuisvesting van statushouders op dit moment volkomen vastloopt)
 • die er mede verantwoordelijk voor is dat alle procedures enorm zijn opgerekt. In plaats van meteen asiel aan te vragen zoals dat hoort, mogen mensen dat nu pas na gemiddeld 5 maanden. De asielprocedure duurt nu 2,5 x zo lang. De gezinsherenigingsprocedure 3 x zo lang. Alles bij elkaar moeten mensen nu niet 9 maanden, maar meer dan 2 jaar wachten tot ze hun partner en kinderen uit een levensgevaarlijke situatie hier heen kunnen brengen, en dat moeten ze dan ook nog zelf betalen en regelen.
 • die zorgde dat statushouders geen normale Bijstand meer kunnen krijgen;
 • die met de rest meehuilde dat het allemaal alleen maar noodmaatregelen en uitzonderingen waren vanwege de hoge asielinstroom, maar die toen de asielinstroom kelderde (en de cijfers gingen al scherp omlaag vóór invoering van de maatregelen), geen enkele maatregel terugdraaide;
 • die samen met haar coalitiepartner in de Egeïsche en Middellandse Zee Nederlandse oorlogsschepen inzet tegen vluchtelingen, en wel op volslagen ondoorzichtige en illegale wijze;
ff
Eén van de overvolle ‘Hotspots’ uit het plan-Samsom; detineringskampen in Griekenland en Italië waarin aankomende vluchtelingen momenteel worden opgesloten zonder werkelijk zicht op een toekomst daarbuiten. Dit is het Vial detentiecentrum in Chios: “more like a prisoner of war camp” (AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI)

… die partij krijgt van Oxfam Novib een 7 voor hun goede werken voor vluchtelingen?

Fuck you, Oxfam Novib, en fuck you, PvdA.

 

Naschrift: over de invloed van de PvdA

Veel mensen denken dat de PvdA nauwelijks iets heeft bereikt in deze kabinetsperiode. Dat is echt een misvatting. De PvdA heeft met enorm veel visie ongekende invloed gehad. Die invloed hebben ze wel vooral búiten Nederland gehad, en wat ze hebben bereikt is consequent tegengesteld aan de sociaaldemocratische principes waar ze voor zeggen te staan.

#ThisIsACoup
PvdA’er Dijsselbloem heeft met hulp van oa Schäuble Griekenland de nek omgedraaid en gekozen collega Yanis Varoufakis laten ontslaan. Dijsselbloem, die officieel sociaaldemocraat is, heeft de in een verkiezing én referendum zeer helder vastgelegde democratische keuze van de Grieken voor een sociaaldemocratische agenda, van buiten af omgedraaid in haar tegendeel, en een volk geofferd en opgezadeld met het betalen van de tweede grote Europese bankenredding.

Het tweede grote dossier waar de PvdA ongekende invloed op heeft gehad is het Europese asielbeleid.

En de VVD dan?
Dat de VVD ook grote invloed had in Nederland en via haar staatssecretaris asielzoekers pestte, dat ze de Nederlandse sociale woningbouw vergaand hebben afgebroken, dat ze de xenofobie in Nederland enorm bevorderden, allemaal waar. Net zoals dat het waar is dat de PvdA via Asschers flexwet de onzekerheid van flexwerkers enorm verergerde; een oorlog startte tegen mensen die arm zijn (ipv tegen armoede) via de wachttijd en onbetaalde dwangarbeid in de Bijstand; en nu op het nippertje nog probeert om gedaan te krijgen dat burgers massaal bespied kunnen worden.

Maar dat is allemaal peanuts vergeleken bij die twee grote dossiers, de uitverkoop van Griekenland en de Turkije Deal.

Dat de PvdA in dit kabinet alleen maar de VVD heeft gevolgd zonder zelf veel voor elkaar te boksen, is een grove onderschatting van deze partij.

Update: VluchtelingenWerk Nederland nóg gekker

Meerdere mensen hebben vragen gesteld aan Oxfam Novib naar aanleiding van dit artikel. Ik heb bovendien mijn hulp aangeboden om daadwerkelijk het stemgedrag in de stemwijzer te integreren. Daarop reageerde steeds weer een andere Webcare medewerker die dan weer deëscalerend ging roepen dat het allemaal reuze interessant was en dat mijn aanbod zéker in ‘het team’ besproken zou worden, en dat ze er zéker op terug zouden komen.
Wat natuurlijk niet gebeurde.

Intussen reageert men helemaal niet meer, ook niet op nieuwe vragen.

Maar blijkbaar is het voor sommige collega NGO’s allemaal nog niet idioot genoeg.
VluchtelingenWerk Nederland gaf kort voor de verkiezingen een stemwijzer uit die nog verder gaat. Je zou denken dat een club als VluchtelingenWerk, die dagelijks met de praktische gevolgen van het kabinetsbeleid geconfronteerd wordt, wél het gedrag van een partij meeneemt in haar beoordeling, en niet alleen op verkiezingspraatjes afgaat. Maar nee dus.
De PvdA krijgt van hen geen 7, maar zelfs een 8 voor hun vluchtelingenbeleid.

Het kan niet anders of een hoop mensen die bij VluchtelingenWerk werken, zijn loeiwoest over dit stemadvies. Een enkeling heeft dat ook aan me laten weten.

Op kritische vragen op hun FB pagina reageert VluchtelingenWerk Nederland in het geheel niet. Ook niet na herhaalde oproepen, ook niet na een maand.
Laat ik het even simpel stellen: dit is een schandaal.

Beelden: 
Grenshek tussen Hongarije en Servië: Délmagyarország/Schmidt Andrea, (CC BY-SA 3.0), bewerkt door Grutjes (toevoeging vliegtuigen, tekstballon en PvdA bord)
Cartoon: Joost Verweij, met vriendelijke toestemming (dankjewel!)

Een gedachte over “Over de partij die een 7 van Oxfam Novib kreeg”

 1. Bij Vluchtelingenwerk zijn ze nog net een graadje dover, blinder en naïever dan bij Oxfam Novib. In plaats van iets te leren van de miskleun van Oxfam, gaat Vluchtelingenwerk twee maanden later nog een stap verder. Niet alleen kijken ze puur en alleen naar verkiezingspraatjes, terwijl ze nota bene dagelijks met de praktijk geconfronteerd worden, nee, ze geven de PvdA een nóg hoger cijfer.
  pvda nonsense
  Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *