Over Berlijn

Dus… Dinsdagavond, acht uur. Wat weten we.
Er is een vrachtwagen gekaapt en over mensen heen gereden.


Dat kennen we van Nice.

In Nice was het vrijwel zeker géén aanslag.
IS claimde de daad pas lang nadat hij al uitgebreid in het nieuws was geweest, en de dader was niet eens actief moslim. Hij was wel depressief en heel erg in de war.
Zeer waarschijnlijk was het een zelfde soort daad als we elke maand in Amerika zien: een mass shooting, waarbij mensen zelfmoord plegen, maar niet voordat ze zoveel mogelijk mensen mee het graf in nemen.
Heel afschuwelijk, maar geen daad van terrorisme. Er zit geen enkel doel achter. Dat geldt voor Nice zeer waarschijnlijk ook.

Toch doen onze media nu nog steeds massaal alsof het een vaststaand feit is dat Nice een terreurdaad van IS was. En dat is gewoon niet waar.

Berlijn kan best een terreurdaad zijn. Of niet. Geen idee. Het enige wat zeker is, is dat het afschuwelijk is.

De eerste verdachte bleek onschuldig te zijn en is vrijgelaten.
Het is net alsof de media hun eigen bericht daarover pas uuuren later gelezen hebben.

De ware dader loopt nog vrij rond, en niemand weet wie hij of zij is. Waarom hij het deed. Of hij een Duitse neonazi is of een islamist, of hij wit is of zwart, of hij een apolitieke mass shooting-met-vrachtwagen nastreefde of iets anders.

Maar ook al weet niemand wie de dader is, toch gingen onze media nog uren ongehinderd door met hun opgeklopte klets over asielzoekers, angstzaaierij over de kerstmarkt in Maastrig, en krijgen we items te zien over Merkel die Europa te grabbel zou hebben gegooid met open grenzen (maar die door deze daad de verkiezingen gaat verliezen, hoopt in elk geval het journaille met een hoop gehijg).

Dat is extra knap als je weet dat de meeste doden door aanslagen in Europa niet vallen door extremistische moslims, maar door extreemrechts. (En dat is niet bepaald uniek, in Amerika geldt precies hetzelfde).

Maar we weten niet eens of de afschuwelijke daad in Berlijn wel een aanslag is!
Dat maakt ook de meeste Nederlandse politici niets uit. Ze tweeten over de gruwelijke “aanslag”, of het nu een aanslag, een criminele daad of de actie van een geestesgestoorde was.

Of erger. Schreeuwwitje tweet een nepfoto van Merkel met bloed aan haar handen. en Bosma verspreid op Twitter zelfs een lijst van mensen die ooit iets positiefs over vluchtelingen hebben durven te zeggen.

Wat moeten we daar mee doen, fascist die je bent? Moeten we deze Volksfeindliche elementen niet meer aannemen? Hoop je op aanvallen door je vele stompzinnige volgers? Is het een lijstje van de mensen die je wilt opsluiten als je opperbaas misschien premier wordt?
Ga je straks zeggen dat je slechts een stukje van een oude advertentie uit de Telegraaf retweette als de volgende Jo Cox wordt vermoord?
Áls Berlijn een terroristische daad van jihadisten was, kunnen extreemrechts uit het Midden Oosten en extreemrechts in Europa elkaar weer enthousiast de handen schudden.

 


Een paar uur later zijn er twee dingen te melden:
IS heeft, net als bij Nice, de “aanslag” opgeëist, een volle dag nadat Berlijn al wereldnieuws was.

Mag ik bij deze even claimen dat ik degene was die het wiel uitvond? Ik had het toentertijd even te druk snap je, maar nu ik het vandaag alsnog claim geloven jullie toch zeker wel dat ik er achter zat, hé, zeker?

Meanwhile loopt het met het lijstje van Bosma in elk geval anders dan hij had gehoopt. Het loopt namelijk storm op Twitter, met mensen die ook graag op die lijst willen staan. #ikwilook is dinsdagavond zelfs trending topic.

Uit al deze diepe ellende komt dus in elk geval nog één goed ding voort.

Maar, laten we wel duidelijk blijven. Dat mensen met humor reageren wast het bruine hemd van Bosma niet schoon.

Cordon Sanitaire, beste VVD, CDA, SGP, 50 plus. Jullie weten wat dat woord betekent. Jullie weten wat de PVV is.
Je kunt ze elke week verder laten radicaliseren. Elke maand een nieuwe uitspraak of daad waar we even verbijsterd over zijn. Dan even wachten, tot het leven gewoon weer doorgaat, en de tweede keer dat ze hetzelfde zeggen is het al geen nieuws meer. Is het genormaliseerd. En gaan ze weer een stapje verder.

Wat is jullie planning, beste partijen? Hoe veel verder wil je ze laten gaan, voor je niet halfslachtig maar keihard met ze kapt? Hoe kan het zijn dat er überhaupt iemand in Nederland is die denkt dat Schreeuwwitje de nieuwe premier wordt, dat wil zeggen met jullie steun?

Ik hoop dat de dader van Berlijn snel gepakt wordt. Een vrachtwagen die uit het niks mensen schept, misschien wel expres, een vermoorde chauffeur – het is beangstigend. Maar ik hoop ook dat jullie de ballen krijgen om eindelijk eens te besluiten wat een democratische partij is waar je mee wil samenwerken, en welke niet. Want, beste gevestigde partijen, lieve media, jullie halfslachtige gedoe jegens extreemrechts, jullie geklaag over hun toon terwijl je intussen steeds meer delen van de inhoud omarmt, jullie weigering om een echt cordon sanitaire aan te leggen, terwijl je intussen lekker met zijn allen in de PVV vijver naar kiezers zit te hengelen, dat vind ik voor Europa op dit moment veel bedreigender dan PVV of IS.

 

Politieke prent "Merci" is gemaakt nav. de aanslagen in Parijs. Uitvoering: Studio van Origine, speciaal voor Grutjes, waarvoor veel dank!

3 gedachtes over “Over Berlijn”

  1. Het was niet ‘vermoordde bijrijder’ maar ‘vermoorde chauffeur’ (met 1 d). De dader heeft hem op de bijrijdersstoel gezet. Hoe kom ik op die lijst van Bosma?

    1. Je hebt helemaal gelijk. Blijft riskant, diep in de nacht aanvullingen tikken. Dank voor de correctie. En stuur een tweetje naar Boosma!

  2. Waanzin is het allemaal. We zien alleen wat we willen zien, we horen alleen wat we willen horen. De nuance bestaat niet meer. Een vreselijke daad, dat staat buiten kijf.

    De kans dat je morgen op de fiets per ongeluk door een nietsvermoedende trucker wordt overreden, is vele malen groter dan dat je slachtoffer wordt van een aanslag.

    Als er morgen 100 mensen verdrinken op de Middellandse Zee, krijgt dat nog geen fractie van de aandacht die Berlijn nu krijgt.

    Ergens snap ik het wel, ergens snap ik er helemaal niets van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *