Keulen ligt in Groningen

Vertrekpremie asielzoekers geschrapt vanwege zakkenrollers.
Zou de burgemeester ook bijkans huilend de pers opzoeken als een groepje Groningers structureel zakken rolt? Zouden dan ook binnen 20 uur landelijke maatregelen volgen? Over het één-tweetje van Den Oudsten en Dijkhoff rond drie zakkenrollende Marokkaanse asielzoekers.

Maandagavond. De burgemeester van Groningen belt RTV Noord, Elsevier, en wie hij verder nog bereiken kan. Want er is iets gruwelijks aan de hand. “Spoedoverleg over zakkenrollende asielzoekers“. In de afgelopen weken “tientallen verdachten gearresteerd”, vertelt RTV.

Alle andere media nemen het rampverhaal onmiddellijk over. Kritiekloos, zoals dat tegenwoordig hoort. Met steeds nieuwe en grotere overdrijvingen.
Groningen ‘overspoeld’ door rovende Marokkaanse asielzoekers“, kopt de Elsevier. Of nee, “Zakkenrollersbendes uit azc’s trekken door uitgaanscentrum Groningen, weet RTL Nieuws, en let op het meervoud.
De volgende ochtend nemen alle landelijke media de hoge nood van de burgemeester over.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Ik blijf achter, geshockeerd en vol vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Zou burgemeester Peter den Oudsten ook bijkans huilend de pers opzoeken en landelijke maatregelen eisen als er een groepje Groningers structureel zakken rolt?

Je wil toch niet serieus beweren dat Groningers dat nog nooit hebben gedaan? Of zou de burgemeester van Groningen niet weten dat je mensen die zakken rollen, op kunt pakken, of het nu asielzoekers zijn of niet?

Waarom zou je asielzoekers eigenlijk anders behandelen dan andere mensen die in Nederland zijn?

Veel vragen roept dit op.
Maar Dijkhoff is gewoon blij met het voorzetje. Kunnen we fijn doorgaan met het criminaliseren van asielzoekers. Top, Peter.

De snelste Klaas ter wereld

Maandagavond om 20:40 nam de wereld dus kennis van Peter’s catastrofale nood.

Dinsdagochtend om 7 uur werd Klaas Dijkhoff, staatssecretaris, wakker. Om kwart over zeven ging hij op de plee zitten, tien minuten later schoor hij zich toch maar niet, maar douchte zich wel, en om half acht zat hij aan de ontbijttafel, met de krant in zijn hand.

Oh, wat lees ik nu!

Nog nooit heeft de chauffeur van mijnheer Dijkhoff zo snel gereden zonder een verkeersovertreding te maken. Om acht uur is Dijkhoff niet in Breda, maar in Den Haag. Hij gelast een onderzoek naar de praktijken in Groningen. En jawel, zo geschiedt.

Van half negen tot kwart over 11 wordt er met gevaar voor eigen leven een diepgaand onderzoek gedaan op de plaats waar ooit het trotse Groningen stond, maar waar nu slechts rokende puinhopen resteren, geteisterd door rivaliserende asielzoekersbendes.

De bevindingen worden verzameld en uitgetiept, en te 11:31 bezorgd bij ons aller staatssecretaris, die natuurlijk hecht aan een zorgvuldig proces als het om politieke besluiten gaat. Om de lezer niet teveel te vermoeien, heb ik dat proces uitgeschreven en kunt u het hier lezen, of anders lekker overslaan.

Een zorgvuldig proces

De staatssecretaris leest het rapport van 11:31 tot 11:32. Dan denkt hij er diep over na. Is dit een landelijk, of een Gronings probleem?
Twee seconden na 11:32 neemt hij een beslissing. Landelijk. Dus moet er een oplossing komen.

Om kort te gaan: die middag worden er deskundigen geraadpleegd over de beste manier om zakkenrollers te bestrijden zonder onschuldige asielzoekers te treffen. Er wordt een team samengesteld wat mogelijke oplossingen inventariseert. Er wordt onderzoek gedaan naar de consequenties van die oplossingen, ook voor asielzoekers die helemaal niet crimineel zijn. En er wordt advies ingewonnen bij uitvoerders van beleid: NGO’s en instanties die de situatie in zowel AZC’s als bijvoorbeeld Marokko goed kennen: Wat als we de terugkeerregeling aanpassen?

Om 15:05 denkt Klaas Dijkhoff dat hij het weet.
Nu komt een cruciale fase: overleg met het kabinet. Die vergaderen normaal niet op dinsdag. Maar gelukkig kunnen de premier én alle andere leden om 15:06. Is dat even toeval! Ze geven Klaas na drie minuten een go.

Klaas roept zijn ambtenaren. “Vertaal dit idee in concreet beleid. Stel nu een voorstel op!”
Om 15:12 heeft Klaas het voorstel in handen. Hij denkt er nog eens diep over na: is dit echt precies wat moet gebeuren? Is dit goed doordacht beleid?
Ja, concludeert hij om 15:13. “Tiep nu een persverklaring!” buldert hij naar de communicatieafdeling.

Nadat Klaas Dijkhoff gedegen heeft onderzocht of zijn oplossing wel helpt tegen zakkenrollers en geen onschuldige asielzoekers treft, neemt hij na veel overleg zijn besluit.

15:15. De persverklaring met Dijkhoffs plannen komt bij de mediaredacties aan.

Die hebben echter koffiepauze. Om 15:17 is die voorbij. De redacties van Nederland vergaderen. Een heel stel journalisten krijgt tegen 15:19 de opdracht om een stukje te schrijven.

De journalisten doen daarna goed, gedegen onderzoek. Ze gaan op bezoek bij het AZC en de politie, op zoek naar hoor en wederhoor. Is er echt een probleem in Groningen? Lost dit plan dat echt op? Lost dit plan anders misschien nog iets anders op?
Helaas blijkt behalve Dijkhoff niemand bereikbaar voor commentaar. Doodzonde hoor. De onderzoeksjournalistiek is tegen 15:22 wel over zijn hoogtepunt heen. De stukjes worden geschreven, en op dinsdag om 15:24 lezen we al bij RTL Nieuws:

“De maat is vol! Vertrekpremie asielzoekers Marokko geschrapt na incidenten Groningen.”

Vertrekpremie asielzoekers Marokko geschrapt na incidenten Groningen

groningen

BAM!

Prachtig! Waar een klein land snel in kan zijn.

Minder dan 20 uur tussen een burgemeester die alarm slaat, en de invoering van de volledige oplossing. Nu zullen de ruïnes van Groningen verder veilig zijn.

Het is dat ik een grenzeloos vertrouwen in onze staatssecretaris en de politiek in het algemeen heb, anders zou ik zomaar denken dat het afgesproken werk was tussen Den Oudsten en Dijkhoff.

oranje
Het is dat Dijkhoff nooit een relletje zou creëren voor politiek gewin. Of, nou ja, dat in elk geval na de vorige keer vast nooit meer doet.

Meer opgelost dan je denkt

Wat nu echt mooi is, is dat de staatssecretaris het niet alleen over Groningen heeft. Hij wil ook iets doen aan de enorme aantallen asielzoekers die ons tegenwoordig overspoelen. Want vergis je niet, er kwamen afgelopen maand meer dan vijf keer zo veel asielzoekers naar Nederland dan een jaar geleden. Oh nee. Niet vijf keer zo veel, maar meer dan vijf keer zo weinig. Nou ja, maar toch.

Dijkhoff reageert daar doortastend op. Hij maakt dinsdagmiddag bekend dat de vergoeding van 1950 euro voor vrijwillig vertrek wordt opgeheven. Er werd volgens hem weinig gebruik van gemaakt, maar de regeling zou wel nieuwe asielzoekers hebben aangetrokken.

Laat die laatste zin even tot je doordringen. Volgens Dijkhoff komen mensen dus speciaal naar hier voor die oprotpremie, maar vragen ze die dan toch niet aan.

Je reist dus dwars door gevaarlijk gebied naar bijvoorbeeld Libië, betaalt een mensensmokkelaar 1500 euro, stapt in een bloedlink bootje naar Italië, reist stiekem heel Europa door, helemaal naar Nederland, speciaal voor die premie van maximaal 1950 euro, want dat is toch mooi 450 euro winst (minus het bammetje onderweg)
Maar dan vergeet je het geld te vragen.
Stom!

Misschien kunnen we beter geheugentraining in plaats van asielprocedures aan Marokkanen geven, denkt Dijkhoff.

Of misschien denkt hij wel: asielzoekertje pesten heeft geen enkel effect op de instroom, maar ik vind het gewoon leuk.
Hij heeft dan ook nog meer (nu nog onbekende) maatregelen aangekondigd. We mogen ons hart vasthouden.

Er zijn nog problemen

Dijkhoff ziet ook nog problemen. “De stelende asielzoekers kunnen niet het land worden uitgezet, omdat zij worden beschermd door hun asielaanvraag. ‘Ik ben het misbruik van de asielprocedure zat’, zegt Dijkhoff.”

Misschien is het toch wel een beter idee als niet de asielzoekers, maar Dijkhoff die geheugentraining krijgt. Want vroeger konden criminele asielzoekers al worden uitgezet.
En in 1990 werd het makkelijker gemaakt om dit te doen.
En in 2002 werd het makkelijker gemaakt om dit te doen.
En in 2010 werd het weer makkelijker gemaakt om dat te doen.
En in 2012 werd het makkelijker om dat te doen.
En in 2016 werd het weer makkelijker om dat te doen. Oja, dat had je toen zelf strenger gemaakt, hè Klaas. Zelfs kinderen wilde je kunnen uitzetten. En mensen die alleen maar een voorwaardelijke straf hebben gekregen.

glijdende-schaal
Deze glijdende schaal van uitzetting wegens het plegen van een misdrijf (bron) is van 2012. Het is nu dus nog strenger.

Oh, en het is dus al sinds 2012 zo dat een asielzoeker die slechts één dag in de gevangenis doorbrengt, moet vertrekken.
Die zakkenrollers moeten met de bestaande regelgeving gewoon meteen vertrekken. Zoals we straks ook zullen zien, ik kom er op terug.

Dus eigenlijk is heel dat verhaal van Den Oudsten en Dijkhoff, excusez le mot, gelul.

Keulen ligt in Groningen

Maar wat gebeurt er sindsdien in Groningen?

Het leest als het draaiboek van Keulen.

Je begint met een rotnacht vol criminele incidenten, die weliswaar onacceptabel zijn en voor de slachtoffers afschuwelijk, maar die bepaald niet uniek zijn. En waarvoor de pers zich dus geen lor interesseert.
Dan lek je even later naar de media: Het waren asielzoekers!
Tja, dan is het natuurlijk wereldnieuws. Massaverkrachting door asielzoekers! De carrière van Wierd Duk en Jeroen Wollaars wordt in een seconde geschapen. Enkele PVV’ers roepen openlijk “Hoera!” Media schrijven dat “de linkse autoriteiten” de identiteit van de daders onder de pet probeerden te houden. (Vandaar dat die autoriteiten het zelf lekten)
Achteraf blijkt het allemaal niet waar. Er zijn maar twee mensen veroordeeld die ooit in hun leven asiel hebben aangevraagd. Geen van de andere veroordeelde daders was ooit asielzoeker of vluchteling. “Volkomen onterecht” is gewezen naar vluchtelingen, aldus de huidige politiechef van Keulen.
Niet dat Duk of Wol je dat nog ooit zullen gaan vertellen.

De Groningse VVD fractie heeft het draaiboek van Keulen, the movie, duidelijk goed gelezen. Ze snappen zelfs dat ze in een extra snelle uitvoering van het script zitten. En ze houden zich er keurig aan.

“Waarom verzweeg burgemeester Peter den Oudsten de identiteit van de bende zakkenrollers in de stad?” Dat wil de VVD-fractie in de gemeenteraad weten. Waarom mochten we niet weten dat het die smerige asielzoekers waren?

Wat zou Den Oudsten gedacht hebben bij die vraag?
‘Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt? Zien ze niet dat ik juist samen met hún Dijkhoff een leuk één-tweetje doe? Ze moesten eens weten hoeveel overleg daar aan vooraf is gegaan. En hoezo verzwijgen? Ik zocht zelf de pers op?!’
‘Ze spelen het spelletje wel mooi mee. Dan kan ik nu het balletje inkoppen:’

Er was eerst onderzoek en analyse van de aangiftes nodig, temeer omdat de politie niet etnisch mag profileren.” (Daar moeten we echt wat aan doen. Veel leuker als de politie gewoon mag discrimineren, toch)

Nee hoor.

Dat dacht de burgemeester natuurlijk niet. Hij is gewoon oprecht heel erg bezorgd over de rampzalige toestand met enorme aantallen criminele Marokkaanse asielzoekers.

Effe tellen

Maar hoeveel zijn het er dan? Kom, toe, iemand, zeg eens?
Nou, dat weten we wel hoor.

“De afgelopen weken heeft de politie zo’n twintig zakkenrollers opgepakt. Daarvan komen er zeker vijf uit Marokko en twee uit Algerije. De rest komt uit andere landen zoals Georgië. Ook een Nederlander is aangehouden.” Aldus de NOS.

Twintig. Het waren er dus echt tientallen.

De Volkskrant weet intussen meer. Er is nog een zesde Marokkaan gepakt. De rechter heeft er drie veroordeeld wegens zakkenrollerij, en drie vrijgesproken.

Ook de rechter vond het trouwens knap, dat alles zo snel ging:

Snel, snel, snel

De advocaten van de verdachten hadden geen goed woord over voor de handelswijze en de bewijslast van het OM. ‘Een bord spaghetti. Of eigenlijk: een pan vol ingrediënten waar nog spaghetti van gekookt moet worden’, aldus een van hen over het strafdossier. ‘Een blanke jongen zou bij deze verdenkingen rustig thuis op zijn voorgeleiding hebben mogen wachten. Ik begrijp alle haast niet. Het OM wilde snel, snel snel.’

Ook de politierechter uitte zijn ergernis tijdens de zitting. Hij sprak van een dossier met  ‘veel open eindjes’: signalementen bleken vaag, getuigen niet gehoord en camerabeelden niet aanwezig of niet bekeken. ‘Misschien omdat geprobeerd is het heel snel te doen.’

Conclusie

Wij leven in een prachtig land. Als er ergens, zelfs al is het helemaal in Groningen, drie zakkenrollers actief zijn, dan flipt meteen de burgemeester compleet uit, samen met de voltallige vaderlandse pers.
Gelukkig hebben wij een staatssecretaris die van wanten weet. Klaas aka Sonic-the-Hedgehog Dijkhoff lost binnen 20 uur al uw problemen op. Dat hij dat zo snel kan is uiteraard volledig toeval (en hard werken heur)

Voor welgeteld drie criminele Marokkaanse asielzoekers is woensdag de Nederlandse wet veranderd, met internationale consequenties.

En dat gebeurt terwijl die drie toch al uitgezet zouden worden, ook onder de oude regelgeving. Zelfs al waren ze niet uit Marokko gekomen maar uit Eritrea of Syrië. Al zouden ze voor zware vervolging moeten vrezen door een dictatuur en het volste recht op asiel hebben.
Want ondanks het discriminatieverbod, artikel 1 van de Grondwet, die niet alleen voor mensen met een Nederlands paspoort geldt, maar voor iedereen die in dit land aanwezig is;
Want ook al heeft Dijkhoff gezworen dat hij allen die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen gelijk zal behandelen:

Een asielzoeker of vreemdeling met verblijfsvergunning wordt gewoon extra gestraft voor dezelfde misdaad. En niet een klein beetje.

Hoezee. Wat zal ons land veilig zijn vanaf vandaag.
Behalve voor ontmenselijkte mensen dan, natuurlijk.

Credits
Dulle Griet: Pieter Brueghel the Elder, Public domain, via Wikimedia Commons

Afbeelding van pinokkio: jacqueline macou via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *