Straatterroristen en de angstindustrie

Er hangen een paar jongeren bij een supermarkt in Zaandam en OEIOEIOEI ze zijn niet wit.

Nederland is gemaakt van flinterdun papier zodra het over allochtonen gaat. Witte Nederlanders die homo’s of moslims in elkaar schoppen, antisemitisme, geweld tegen asielzoekers, er kraait meestal geen haan naar.
Maar als er OEIOEIOEI Turks-Nederlandse jongeren voor een supermarkt hangen en wel eens vervelend zijn, dan is dat landelijk nieuws en krijgt onze premier bijna een hartverlamming van opwinding en ergernis.

Hakenkruis

Ook als er één of andere mafkees een hakenkruis en de tekst ‘Wat jullie weik, ons land’ op een muurtje klad, dan is dat landelijk nieuws. “Straatterrorisme,” staat er dan in de koppen.

‘Wat jullie weik, ons land’

Dat nieuws gaat dan natuurlijk niet over de neonazi die dat op zijn geweten heeft. Niet over het feit dat extreemrechts steeds brutaler wordt en zich gesteund voelt door de premier. Niet over het feit dat de meeste nationalisten zoveel van hun taal houden, dat ze nog niet in staat zijn om ‘Nederlandse cultuur’ te spellen, zelfs al zouden ze daarmee in één klap Schreeuwwitje als dictator mogen installeren.

Nee, het nieuws schakelt zo snel en zonder overgang over van de racistische bekladding met hakenkruis naar OEIOEIOEI Turks-Nederlandse jongeren die voor de supermarkt hangen, dat je nog haast zou gaan denken dat zíj het hebben gedaan. “Straatterroristen! Treitervlog!” roept de Telegrof, en de rest roept het na.

Iemand heeft zelfs Youtube al gebeld, en gedaan gekregen dat Ilgun’s filmpjes zijn gemarkeerd als “gewelddadig”. Waardoor zijn advertentieinkomsten naar beneden duiken. De Telegraaf Media Groep, eigenaar van GeenStijl en Powned, houdt blijkbaar niet van concurrentie. De Telegrof heeft 30 km moeten rijden naar één of andere camping, om iemand te kunnen vinden die dit heel belangrijk en goed vindt. Want Charlie, weetjewel.

Sorry jongens, maar in al zijn 32 Hoodvlogs is er één keer te zien dat er iemand een klap krijgt. Niet van Ilgun, maar van een ander, die intussen is opgepakt, in feite dankzij die beelden. Hoezo een gewelddadig vlog? Wat is het journaal dan?

Kortom, totale paniek in het land.

Laat ik onze premier en de rest geruststellen. Opgefokte mannekes kunnen behoorlijk vervelend zijn. Maar dat hebben we in ons land al wel eens eerder meegemaakt. Ik geef het toe, het is boud om zomaar te zeggen, maar ik denk dat er echt een kans bestaat dat we volgende week allemaal nog leven.

Gezever over integratie

Voor wat betreft gezever over integratie: de Zaandamse jongeren zijn prima geïntegreerd, al is de gemiddelde ontgroening bij een corpsballensociëteit volgens mij een stuk gewelddadiger.
Inderdaad, ze intimideren mensen en zijn nog trots op de filmpjes ook. Wat ik zeg, goed geïntegreerd. Zoals Peter Breedveld al zei: “Maar echt, wat doen deze jongens nou wezenlijk anders dan Powned?”

Om daar zelf meteen antwoord op te geven: heel erg weinig, het niveau is bijvoorbeeld al even puberaal en laag. Goed, Ismail Ilgun is nog net een heel klein beetje ijdeler dan Rutger Castricum. (Je zou niet denken dat het mogelijk was. Aan de andere kant had de Telegraaf Media Groep tot voor kort nog Jan Roos, die Ilgun qua ijdelheid ver achter zich laat, maar die nu een nieuw baantje heeft als fractieverzitter.)

https://twitter.com/KommaPuntNet/status/770291079384031232

Wat ook een verschil is, is dat de Zaandamse jongeren regelmatig niet aan het intimideren zijn maar aardig doen, zorgen dat kinderen hun afval netjes weggooien en zelfs goedmoedige grapjes maken die daadwerkelijk grappig zijn. Daar kan je Powned niet van betichten.

Appelflauwte van verkiezingskoorts

Goed plan om op allebei eens wat jongerenwerkers en opvoedkundigen af te sturen. Maar landelijk nieuws? Een minister-president die een appelflauwte van de verkiezingskoorts krijgt en “tuig van de richel” briest? Een half land wat staat te juichen als er iemand wordt opgepakt?

Grutjes, het is maar te hopen dat onze landelijke problemen nooit groter worden dan een paar gasten die wat hangen op een pleintje. Want dat we meer dan dit niet aankunnen is een zekerheid, daarover is iedereen het wel eens.

Pauw zijn opzetje is in elk geval weer geslaagd. Een relletje naar aanleiding van de uitzending, alweer, prachtig toch, moslims en allochtonen, kijkcijferkanonnen zijn het, als je ze maar goed framet.

Angstindustrie

In Nederland leeft intussen een complete angstindustrie over de rug van moslims, Turken en vluchtelingen.
Politici, media, commerciële beveiligers, defensie-industrie, producenten van bewakingscamera’s, hekken en warmtesensoren, Frontex, politieke peilers, dataminers, sociale media en natuurlijk taskforces, aanjaagteams en opjaagteams.

Hoe groter de angst, hoe meer werk er is. En na al dat rampzalige economische beleid moeten die banen érgens vandaan komen. Waar zondebokken al niet goed voor zijn.

Ik wil geen paniek zaaien. Maar er is een kleine kans dat die steeds harder spinnende angstindustrie ietsje meer effect op onze samenleving heeft dan een paar jongens in Zaandam.

 

Tekst: © Grutjes.
Afbeelding hangjeugd: Venita Oberholster via Pixabay

3 gedachtes over “Straatterroristen en de angstindustrie”

 1. Wat de pers niet haalde:
  (tekst: Eduard Nazarski:)

  “De ongediertebestrijding heeft het momenteel te druk.
  Daarom bij deze een dringende oproep voor een aantal vrijwilligers die zaterdag 17 september de wijk wil ontdoen van een aantal vieze smerige besmette stinkratten. Alle middelen zijn toegestaan om de wijk vrij te krijgen van deze smerige diersoort. Ze zijn te herkennen aan hun flinke haakneus en ingevallen magere lichaam.”

  Dat las ik op een nieuwe Facebook pagina, een ‘event’ met de naam Ratten Vangen. Het is verbijsterend dit te lezen en te zien dat in korte tijd 2000 mensen aangaven te zullen komen, en 4000 dat ze geïnteresseerd zijn. De bewuste pagina is inmiddels verwijderd, dus zelf kijken kan niet meer.

  Mensen als ‘ratten’ wegzetten, ongeacht wat ze gedaan of gezegd hebben, is verschillende bruggen te ver, en gaat in tegen alle normen en waarden die in een samenleving van belang zijn. Niet alleen “onze waarden en normen” maar de universele mensenrechten. Rechten die voor ons allen gelden. Jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan criminaliteit en overlast veroorzaken in delen van de wijk moeten worden aangepakt. Maar wel binnen de kaders van de wet. Wie oproept om het recht in eigen hand te nemen en mensen afschildert als ratten roept op tot de afbraak van alles waar wij pal voor moeten staan.

  Minister Schippers sprak vorige week over de noodzaak onze vrijheid te verdedigen, en over onze waarden.
  Wat mij betreft zou het gesprek in de samenleving moeten gaan over de waarde van artikel 1 van de grondwet (allen in gelijke omstandigheden gelijk behandelen) en daarbij universele mensenrechten als kompas gebruiken (artikel 1 van de universele verklaring: iedereen wordt vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren).
  Wie in het gesprek of in handelen die vrijheid en gelijkwaardigheid aantast, gaat te ver.”

 2. Fijn relativerend maar helaas ook beangstigend stuk. Lees al geruime tijd met verbazing de oprukkende extreem rechtse hetze in reactie’s op social media en de oude media die overal maar bovenop springt. Dat dit überhaupt ook landelijk nieuws is..
  Hopelijk gaan mensen wat minder overspannen reageren op elkaar en vooral op ‘allochtonen’ en moslims. Al die haat overal.

 3. Het is overal aanwezig..mensen moeten met zijn allen dit gedrag corrigeren, dat niet doen is je eigen verantwoordelijkheid verlochenen.
  Zo moeilijk is het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *