Turkije Deal: mensenhandel is booming

Wat staat er nu écht in de vluchtelingendeal met Turkije? En waarom ben ik bijna met Grutjes gestopt?

Dit is deel twee van een serie artikelen over de vluchtelingendeal met Turkije, die je los kunt lezen. Het eerste deel gaat over Idomeni en vindt je hier.
Dit uitklapartikel heeft verdieping die uitschuift als je op rode tekst klikt.

Dit artikel is vast niet heel zwaar om te lezen, maar het was voor mij wel één van de zwaarste bevallingen ooit om het te schrijven.
Ik ben al sinds november met deze serie aan het starten. En ik krijg het steeds niet af, omdat ik er zo depressief van word dat ik telkens maar weer stop.

Waarom ik bijna met Grutjes stopte

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou mijn ogen niet droog bij dit onderwerp. Van verdriet en van woede. Om de uitzichtloze hel waar onze leiders vluchtelingen in storten, terwijl ze met droge ogen beweren dat het zo beter voor ze is.

Toen ik in januari ook nog eens de fout maakte om mijn volgers op facebook te vragen om zelf een stuk te schrijven over het Plan Samsom, en de eerste reactie was: “Denk dat je het een prachtig visionair idee vindt maar dat je twijfelt over de haalbaarheid van dat utopische plan”, raakte ik in zo’n diepe dip dat ik een paar weken lang internet niet heb aangeraakt.

Ik dacht: het heeft gewoon geen zin. Ik besteed bijna elk uur dat ik energie heb aan schrijven over vluchtelingen, en dan is het effect dat mensen denken dat ik het een goed idee vind om alle vluchtelingen per kerende boot Europa uit te sodemieteren?

Natuurlijk was het maar één reactie. En misschien was die wel cynisch bedoeld, terwijl ik hem letterlijk neem. Ik moet niet zo overgevoelig zijn.

Misschien wel heel erg raar, maar één van de dingen die me daar weer uit kreeg, was een persoonlijk bericht en uitnodiging van een Kamerlid van de PvdA. De PvdA, die nota bene één van de bedenkers was van de Turkije Deal.
Zo zie je maar, you can find very nice people in the darkest of places.

Dus begon ik weer. En kreeg het weer niet af. Ik denk dan steeds: ‘overmorgen, eind deze week, als ik weer tijd heb, ga ik weer verder.’ Maar dan is er voor die dag aanbreekt, steeds nieuws waardoor mijn eerdere geschrijf achterhaald is. Nieuws wat vorige week doet verbleken. Wat de berichten waar ik toen nog misselijk van werd terwijl ik er over schreef, een gezellig rondje door het park laat lijken vergeleken met vandaag.

Luxepositie

Mijn wanhoop is maar klein. Ik zit hier achter mijn mooie computer, met mijn blanke huidje en mijn paspoort en mijn burgerrechten. Mijn vriendin zit niet vast aan de andere kant van Europa, of in Syrië, maar ze slaapt in de kamer naast me, in mijn warme huis.
Mijn wanhoop gaat over gebrek aan superlatieven, over nieuws wat wekelijks extremer is, over politici en media die dagelijks harder newspeak bedrijven om dat te verhullen, en over een bevolking die daar dagelijks harder in lijkt te trappen in plaats van dat stelletje mensenrechtenschenders het land uit te trappen.

Ik voel me machteloos onder al die ellende. Het kost soms moeite om onder al dat gekleurde mediageweld te blijven onthouden dat het aantal mensen wat juist vrijwillig vluchtelingen helpt, vele malen groter is dan het aantal bezorgde burgers en hun hulpjes.

Toch is dat godzijdank nog altijd het geval. Er zijn tienduizenden vrijwilligers die in Nederland vluchtelingen ondersteunen. En er zijn honderden, zo niet duizenden mensen die een sabbatjaar opnemen op hun werk, die een extra hypotheek nemen en zich in de schulden steken, en die op de bonnefooi vertrekken om in Griekenland en andere plekken hulp te kunnen verlenen.
Jullie zijn mijn helden, dankjewel!

Genoeg geklaag. Vooruit, een nieuwe poging.

Hersenkramp door newspeak

Mijn brein bevriest gewoon als ik de verdragstekst lees.
Zoals Amnesty International zegt, het bestaat helemaal uit doublethink en newspeak. “War is peace, slavery is freedom, ignorance is strength” á la George Orwell.

Bekijk de eerste twee zinnen alleen al:

All new irregular migrants crossing from Turkey into Greek islands as from 20 March 2016 will be returned to Turkey. This will take place in full accordance with EU and international law, thus excluding any kind of collective expulsion.

Dus: Iedereen wordt collectief uitgezet, maar we zullen niemand collectief uitzetten.

Misschien is het niet zo gek dat de Nederlandse media de grootst mogelijke onzin verkondigen over het verdrag. Er valt gewoon bijna niet doorheen te komen zonder een hersenkneuzing op te lopen.

Met die twee zinnen hierboven wordt gezegd dat iedereen die in Griekenland asiel vraagt, dat geweigerd wordt, waarna hij wordt teruggestuurd naar Turkije, een land wat feitelijk onveilig is. En dan kun je wel leuk in de tweede zin zeggen dat dit in volledige overeenstemming met internationale regelgeving is, maar, kleinigheid, dat is dus niet waar. Dat is juist volkomen tegengesteld aan het belangrijkste begrip in het asielrecht, het verbod op refoulement.

Het verbod op refoulement wil zeggen dat je niemand mag terugsturen naar een land waar hij niet veilig of vrij is, of waar hij geen aanvraag op volledige asielrechten kan doen. Ik kom er later op terug.

Dit is de Turkije Deal:

Elke asielzoeker of migrant die de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland oversteekt, wordt teruggestuurd naar Turkije.

Voor elke Syrische vluchteling die de EU terugstuurt naar Turkije, neemt de EU een erkende Syrische vluchteling uit Turkije op.

Niet dezelfde vluchteling, want wie wordt teruggestuurd naar Turkije moet eerst alle andere Syriërs die al in Turkije zijn, voor laten gaan. Dat zijn er overigens 2,7 miljoen. Wie in een bootje naar Griekenland gesnapt wordt, weet dus in de praktijk zeker dat hij de EU nooit meer binnen mag.

Perverser gaat het eigenlijk niet. Onze politici willen hiermee tegengaan dat er nog iemand “in een gammel bootje stapt” door… alleen nog een vluchteling op te nemen voor elke vluchteling die in een gammel bootje stapt.
En geen bootjes meer, dan ook geen vluchtelingen meer opnemen.

Boventallige nood

De EU heeft bovendien een maximum ingesteld: Er worden van die 2,7 miljoen in totaal niet meer dan 72.000 Syriërs vanuit Turkije opgenomen. Hoeveel bootvluchtelingen we ook terug richting Turkije jagen.
Dat is maar 7,2 % van het aantal mensen wat vorig jaar langs deze route kwam. En, klein detail, de EU gaat via deze deal niet 72.000 vluchtelingen per jaar opnemen, maar in totaal, hoeveel jaar de oorlog ook nog gaat duren. De rest bekijkt het maar.

Kom je niet uit Syrië? Dan heb je helemaal pech. De EU neemt alleen Syriërs op uit Turkije, niemand anders.
Dat is bizar. Asielzoekers uit bijvoorbeeld Afghanistan of Irak hebben bijna allemaal recht op asiel in Nederland, en krijgen dat normaliter ook, maar komen nu toch Turkije niet meer voorbij. Europese politici, en in hun kielzog media als de NOS, hebben het simpelweg niet meer over hen. Het zijn vergeten mensen, met vergeten rechten.

Herplaatsingen

Die 72.000 mensen worden dus herplaatst in de EU.
Dat is een goeie grap, die we vaker hebben gehoord.

In juli vorig jaar besloot de EU om 22.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland die in grote nood waren, te herplaatsen. Daar staan er nog altijd 18.000 van te wachten.

Toen iemand Rutte vroeg waarom die herverdeling van vluchtelingen maar niet lukte, zei de koning van het Correspondents’ Dinner, onze eigen keizer van de joviale lach: “Omdat ze er niet waren“.

De Turkije Deal hebben we voor de grap gesloten, zegt onze premier dus eigenlijk. Er zijn volgens Mark helemaal geen vluchtelingen in Griekenland, en dat we ze willen tegenhouden is een grapje.

Dit is trouwens hoe een vluchteling die er niet is, eruit ziet, Mark.

Dat lijkt wel de Griekse vlag! Maar dat kan natuurlijk niet, want er zijn immers geen vluchtelingen in Griekenland volgens Rutte.

 

In hetzelfde interview geeft Rutte toe dat hij dan nu inmiddels wel wat vluchtelingen weet te vinden, nu de Balkanlanden onder luid applaus van de president van de EU de grenzen hermetisch hebben gesloten. Maar dat is een beetje raar van je Mark, want waarom heb je ze dan nog niet opgehaald? In Athene, tot voor kort Idomeni en allerlei andere plekken staan mensen immers al sinds november grotendeels vast.

Je liet alleen al bij die ene grensovergang bij Idomeni 10 tot 15.000 mensen een half jaar op je wachten Mark. Al die tijd liet je ze in de modder verrekken van de kou, zonder voldoende eten, vaak zelfs zonder tent.
En nu ze zijn verplaatst wachten ze elders in Griekenland nog steeds.
Specsavers heeft vast een aanbieding voor je, ga er even langs voor je met je vliegtuig je quotum vluchtelingen op gaat halen. Dan zie je ze deze keer misschien wel.

Lief he, dat ik je zomaar die tip geef? Ik hoef er niet eens iets voor terug.
Een minister president die vertelt dat hij er alles aan wil doen om “vluchtelingen op een menswaardige manier te helpen”, die help ik op mijn beurt graag!

Nu je je nieuwe bril hebt, Mark, kun je misschien ook zien hoe de EU onder jouw voorzitterschap omgaat met pasgeboren vluchtelingenbaby’s op hun grondgebied. De EU levert gratis modderplassen aan de moeders waar ze hun baby in kunnen wassen! Geweldig hoor. Grutjes, dit is inderdaad wat je menswaardig helpen noemt.

Nog meer nonrelocatie en zerovestiging

Goed, terwijl Markie parkie een nieuwe bril gaat kopen, staan die 22.000 mensen die Mark en zijn collega’s beloofden op te komen halen, dus bijna allemaal nog steeds ergens urgent te wezen.

In september besloot men om het relocatieprogramma desondanks op te hogen naar 160.000 in totaal. Eind maart, een half jaar later, is dat al met 937 mensen gelukt. Het relocatieplan is dus voor 99,4% mislukt.

(Voor zover je een plan mislukt kan noemen, als het ieders bedoeling is dat het mislukt)

Het akkoord met Turkije gaat zo ver in zijn cynisme, dat de vrijwel totale mislukking van het vorige relocatieplan er gewoon in meegerekend wordt. De 72.000 Syriërs hebben plek, aldus het akkoord, want we moesten nog 18.000 mensen vanwege die afspraak uit juli herplaatsen, dus dat doen we dan niet meer, maar we pakken er dan Syriërs uit Turkije voor in de plaats. Dat beloven we echt te doen, net als de vorige keer dat we dat beloofden.

Maar 18.000 is minder dan 72.000. What about de resterende 54.000 mensen? Haha, dat beloven we niet eens!
De relocatie van deze 54.000 Syriërs uit Turkije gebeurt volgens artikel 2 van de Turkije Deal namelijk op vrijwillige basis. EU landen hoeven dat alleen maar te doen als ze zin hebben.
Die 160.000 die ze eigenlijk al hadden moeten doen maar niet deden… die waren niet eens vrijwillig! De deelnemende landen hebben zich ertoe verplicht. Zelfs de EU is er woest over dat het maar niet gebeurt. Maar ehhh, nu het vrijwillig is, doen ze het natuurlijk wel?

Hoeveel komen er naar Nederland?

Hoeveel Syriërs komen er nu eigenlijk vanuit Turkije naar Nederland als de relocatie wel zou lukken? Ik hoorde vanmiddag al iemand zeggen dat het hier weer druk gaat worden “als de vliegtuigen uit Turkije beginnen te vertrekken”.
Het korte antwoord is echter: áls die 72.000 uit Turkije überhaupt naar de EU komen, dan komen er waarschijnlijk maximaal zo’n 500 per jaar naar Nederland. Via de luchtbrug komt er dus maximaal 1% van het aantal asielzoekers van afgelopen jaar. (Berekening)

Tweeëneenhalve maand na het sluiten van de Turkije Deal beweren onze politici nog steeds dat er “wat aanloopproblemen” zijn in Griekenland. Zoals dat het vrijwel onmogelijk is om asiel aan te vragen, bijvoorbeeld. Stel nu dat dat waar is, en het straks beter wordt…

Áls straks de vluchtelingen in Griekenland een aanvraag kunnen doen, in plaats van voor eeuwig in onmenselijke omstandigheden in Griekse detentiecentra te worden vastgehouden zoals nu gebeurt, áls ze vervolgens naar Turkije worden gebracht, áls de EU vervolgens daadwerkelijk de volle 72.000 Syriërs herhuisvest, in plaats van een fractie zoals bij de vorige afspraak…
En als Nederland dan vervolgens in verhouding evenveel mensen opneemt, als er vorig jaar van de asielzoekers in Europa (1.255.685) asiel kwamen vragen in Nederland (43.093), dan kunnen we op maximaal 2.470 Syriërs rekenen.
En zeer, zeer waarschijnlijk dus op veel minder.

Maar, nogmaals, dat is niet per jaar. Hoe lang zal deze afspraak stand houden als hij goed gaat? Als er werkelijk 72.000 mensen worden geherhuisvest, heb je zelfs een minieme kans dat er over een tijdje een nieuwe deal wordt gesloten en er een nieuwe batch wordt geaccepteerd. De mogelijkheid daartoe wordt in de deal expliciet genoemd, natuurlijk zonder enige stok achter de deur. En al is de kans dat het zover komt bepaald erg klein, aangezien de EU tegen die tijd geen reden meer lijkt te hebben om opnieuw mensen vanuit Turkije over te nemen. Maar stel dat, hoe lang blijft deze deal dan geldig? Vijf jaar?
Dat zou betekenen dat Nederland in het meest positieve geval (positief voor vluchtelingen) 2470 Syriërs in vijf jaar tijd opneemt. 494 per jaar. Dat is 1% van het aantal asielzoekers wat vorig jaar in totaal binnen kwam.

Daar moeten we natuurlijk bij aantekenen: 1) dat het onwaarschijnlijk is dat asielzoekers geen andere route gaan zoeken. 2) Dat het, gezien het track record, aan de andere kant totaal onwaarschijnlijk is dat alle 72.000 Syriërs worden geherhuisvest in de EU.

Draai het om

Ach, maakt het eigenlijk iets uit of dat relocatieprogramma gaat werken of niet? Als je met alle landen van de EU samen sowieso op zijn hoogst 2,7% van het aantal vluchtelingen op wilt vangen, wat Turkije in zijn eentje opvangt?

Weet je wat de oppositie in Turkije tijdens de discussie over de deal voorstelde? Om hem om te draaien. Zodat de EU, de rijkste regio van de wereld, zes keer zo groot als Turkije en zeventien keer zo rijk, alle Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn, overneemt, en dat Turkije dan 6 miljard aan Europa betaalt.
Klinkt inderdaad een stuk logischer.

Wist je trouwens dat Turkije tot nu toe, naast de serieuze kosten van opvang in Turkije zelf, al 8 miljard aan internationale organisaties zoals de UNHCR heeft gedoneerd voor de opvang van vluchtelingen?
En de Europese Commissie? Pas 1,8 miljard.

En als je niet uit Syrië komt?

Kom je niet uit Syrië, maar uit een ander land? Dan bekijk je het maar.
Vluchtelingen uit andere landen dan Syrië moeten niet alleen terug, maar mogen vervolgens Turkije niet meer uit richting veiligheid, zelfs al hebben ze het volste recht op asiel. Het maakt niet uit uit welk land je komt of waarom je vlucht.

Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de deal, die door de meeste Nederlandse media volkomen wordt gemist. Het recht op asiel van iedereen behalve van een klein aantal Syriërs, wordt simpelweg opgeheven door de EU.

De media, de Nationalistische Omroep Stichting voorop, zijn in Nederland al een tijdje bezig om een nieuw verhaal onze koppen in te drammen. Sinds pak hem beet december of wat hebben ze het plotseling niet meer over asielzoekers, maar over migranten en oorlogsvluchtelingen, net alsof oorlog de enige legitieme vluchtreden is. (Dat is het niet, neem bijvoorbeeld Eritreeërs, die vanwege het zwaar onderdrukkende regime vrijwel allemaal erkend worden als vluchteling hoewel daar geen oorlog is).
In de afgelopen maanden is het verhaal nog enger geworden: nu heb je plotseling alleen nog maar migranten en Syrische vluchtelingen.

De EU kan nog zo hard roepen dat dit overeenstemt met internationale verdragen en mensenrechten, dat is gewoon volkomen lulkoek.

Het probleem

Nou zijn de implicaties van de deal misschien wel flink, maar het probleem is toch ook enorm groot? Nee, niet van die vluchtelingen, maar van ons?

Hoeveel asielzoekers kwamen er vorig jaar naar de EU?
In 2015 waren dat er 1.256.160. Dat klinkt als enorm veel, maar de EU beslaat ongeveer een continent. Het betekent dat er op elke 405 inwoners een asielzoeker is gekomen, waarvan bovendien zoals bekend een flink deel wordt teruggestuurd.

Weet je trouwens hoeveel mensen er emigreerden uit de EU, in een doodnormaal jaar als 2013? 2.814.000, inderdaad, meer dan twee keer zoveel. En weet je wat al sinds jaar en dag de grootste groep immigranten is in Nederland? Niet asielzoekers of Marokkanen of weet ik veel wie, maar mensen die hier geboren zijn, een paar jaar het land uit zijn geweest en weer terugkeren.

Zoals ik vaker beargumenteer op Grutjes, onze geesten worden door politiek en media al 2 á 3 jaar rijp gemaakt om akkoord te gaan met het buiten werking stellen van het Vluchtelingenverdrag, en een aantal andere belangrijke mensenrechten. We krijgen stelselmatig te horen dat we overspoeld worden, dat we het niet aan kunnen, dat veel vluchtelingen geen echte vluchtelingen zijn, en dat je van vluchtelingen heel veel last hebt. Maar dat is gewoon gelul. We hebben op dit moment in Nederland bijvoorbeeld nog niet half zoveel mensen in de opvang als in 2001.

Illustratie

Als illustratie zomaar een uitzending van Nieuwsuur. Ik zag maar een kort stukje, maar dat was genoeg om me te doen ontploffen. Ik schreef gefrustreerd op Facebook:

“Oh god, ik dacht dat NOS Nieuwsuur erg was toen ze het daar over terrorismebestrijding hadden…. Maar daarna begonnen ze pas over het onderwerp vluchtelingen, die in de newspeak van de NOS tegenwoordig migrantencrisis of migratieprobleem heten.

De presentatrice haalt er anonieme massa’s bij om te durven zeggen wat de NOS eigenlijk zelf vindt:
“Velen zeggen dat dit de ergste crisis is die Europa tot nu toe voor de kiezen kreeg.”

Goh. Dus dat de koude oorlog bijna een nucleaire oorlog werd, of dat de Berlijnse Muur en het ijzeren gordijn Europa doormidden scheurden, dat was maar peanuts vergeleken met een hele vluchteling per 400 Europeanen? De pest was een lachertje? Of, korter geleden, de oorlog in Joegoslavië stelde niks voor?
Enneh, in het kader van voorgewende goudvissengeheugens… De Tweede Wereldoorlog een beetje vergeten, poppekop? Of wil je nu serieus zeggen…?

hitlerjugend nos vluchtelingencrisis

Oorsprong vluchtelingenverdrag

Enig idee hoeveel vluchtelingen er in Europa aan het einde van WOII waren? Niet 1 miljoen in een jaar tijd, zoals afgelopen jaar, maar 40 miljoen. Tegelijkertijd.
Volgens sommigen zelfs 60 miljoen gedurende de hele crisis. En ook nog eens 14 miljoen extra in de etnische zuivering na de oorlog.
Er waren aan het eind van de oorlog alleen al 2 miljoen Nederlanders op de vlucht.

Dat was de reden dat we toen het Vluchtelingenverdrag sloten. Omdat je bij zulke aantallen mensen in nood de dingen goed moet regelen, met respect voor hun waardigheid en mensenrechten.
Het Vluchtelingenverdrag, je weet wel, dat verdrag wat media en politiek nu zo snel mogelijk willen lozen.

Na de inleiding van de presentatrice mag Paul Scheffer gaan uitleggen hoe het allemaal zit met dit multiculturele drama. Weet je wat, ik zet de TV eens uit.

(Terwijl ik naar de knop loop hoor ik de NOS ook nog eens beweren dat hun vluchtelingencrisis al sinds 2010 bezig is… Mijn god, sinds het COA bijhoudt hoeveel asielzoekers ze opvangt zijn er juist maar vier keer minder asielzoekers opgevangen dan in 2010. En drie van die vier keer waren… ná 2010!!)”

Dit is maar één voorbeeld. Er zijn er zo enorm veel. Ik heb net, nu ik dit schrijf, de uitzending van hierboven even helemaal teruggekeken. Er zit een fragment in wat zo van Leni Riefenstahl had kunnen komen.
Eerst zie je één of andere prof dreigend zeggen dat politici soms ook te laat zijn met het oplossen van een Europese crisis, en dat het dan een weg “of no return” is. We krijgen een eng muziekje, zien twee lieflijke zwanen, en horen dan mensen gillen en bommen vallen – volgens de NOS is de oorlog blijkbaar al begonnen, met eh, grutjes, wie ook alweer…

Steeds weer wordt er “Vluchtelingencrisis!” geroepen, en begint er iemand over Europa te lullen. Maar Europa heeft helemaal geen vluchtelingencrisis, stelletje randdebielen, VLUCHTELINGEN zitten in crisis, NIET JULLIE!

De veilige route quatsch

Dé reden voor de hele vluchtelingen deal zou zijn dat onze politieke leiders het niet meer aan kunnen zien dat er vluchtelingen verdrinken.
Door de Turkije Deal zouden we vele mensen “redden van de verdrinkingsdood.” Het heeft nu immers geen zin meer dat ze een bootje pakken, het verdienmodel van mensensmokkelaars is naar de maan, en dus hebben we hen nu gered, aldus Rutte, Samsom and the lot.

Dit is misschien wel de grootste leugen van allemaal in dit dossier.

Er is maar één reden waarom mensen in gevaarlijke bootjes stappen:
De EU biedt ze geen legale manier om de grens over te steken.
Ze hebben daardoor geen andere keuze. Europa erkent in theorie het recht op asiel, maar verbiedt iedereen die asiel wil vragen om de grens over te steken. En je kunt geen asiel aanvragen in de EU terwijl je buiten de EU bent.
De enige manier voor vluchtelingen om in Europa asiel aan te vragen, is dus om illegaal de grens over te steken.

De EU-Turkije Deal redt geen levens, maar kost levens

Door ook nog eens de illegale vluchtroutes te blokkeren, met deze buitenrechtelijke EU- Turkije Deal, maar bijvoorbeeld ook door illegaal het Nederlandse leger tegen vluchtelingen in te zetten, redt de EU geen levens, maar stuurt ze mensen juist nóg gevaarlijker routes op.

Dat heeft nu al effect.

Vluchtelingen die de veel gevaarlijker Italië route nemen, bijvoorbeeld omdat de Griekenland route gesloten is, hebben volgens bovenstaande cijfers zeven keer zoveel kans om tijdens hun overtocht te verdrinken of vermist te raken.

De Turkije Deal redt geen levens, maar kost levens. Elke politicus die anders beweert, liegt, of doet alsof hij niet weet waar hij het over heeft.

Conclusie: Mensenhandel

De volledige tekst van de deal kun je hier lezen. Hier staat een interessante juridische analyse. Amnesty International vat het als volgt samen:

“The ‘double-speak’ this deal is cloaked in, fails to hide the European Union’s dogged determination to turn its back on a global refugee crisis, and wilfully ignore its international obligations.”

Mijn samenvatting:

Onze politici roepen dat ze met de deal de mensenhandelaren werkloos willen maken. Maar de enige reden dat mensenhandelaren iets verdienen, is dat die mensen van onze politici niet gewoon de grens mogen oversteken. Hoe moeilijker de grens oversteekbaar is, hoe harder je een mensenhandelaar nodig hebt, en hoe meer hij dus kan vragen.

Maar de king-pins van de mensenhandel, de capi di tutti capi, dat zijn Samsom, Rutte, Erdogan en Merkel zelf. Een veehandel met 6 miljard euro en 2,6 miljoen vluchtelingen. Mensenhandel is booming beyond belief.

Turkije deal EU Vluchtelingendeal

Fotocollage door Bas Thijs / Grutjes, bestaand uit fragmenten van:
 Diederik Samsom: Wouter Engler, (CC BY-SA 4.0);
 Angela Merkel: Kuebi / Armin Kübelbeck, (CC BY-SA 3.0);
 Mark Rutte: Sebastiaan ter Burg, (CC BY-SA 2.0);
 Ahmet Davutoglu: public domain

In volgende afleveringen van deze serie hoop ik in te zoomen op de praktijk. Hoe wordt de vluchtelingendeal daadwerkelijk uitgevoerd, en wat zijn de gevolgen? En is de deal wel legaal? (hint: nee)
De vorige aflevering lees je hier: Vergeten Mensen.

5 gedachtes over “Turkije Deal: mensenhandel is booming”

  1. Grutjes, ik voel zó met je mee!! Dank voor je woede, je wanhoop, je moed en doorzettingsvermogen…..die deel ik. Hoopvolle groet, Viviane

  2. Ik ben heel erg blij dat je doorgaat met onderzoek doen en met schrijven, ook al word ik er verdrietig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *