Van de Prince geen kwaad

Er ligt een vernietigend rapport klaar voor de Onderwijsminister. Wat is haar commentaar?
“Cultuurminister Jet Bussemaker noemt Prince een ‘alleskunner’, die bepalend was ‘voor de popgeschiedenis’.” Ze roemt bovendien zijn “vele seksuele toespelingen“.

Het is toch wat. Besteed je je halve carrière aan het droogneuken van het podium, wordt je na je dood opgehemeld door de minister van Onderwijs. Die trouwens nooit minister van Cultuur is behalve als er net een beroemdheid is omgevallen. Even pauze voor een minister onder vuur.

Prince had voor minister Bussemaker geen betere week kunnen uitkiezen om te sterven dan nu.
Maandag lekte een vernietigend rapport uit over het studievoorschot met keiharde conclusies.
De instroom in het HBO kelderde nadat Bussemaker de basisbeurs afschafte. En hoger onderwijs wordt met name onbereikbaar voor jongeren die al een achterstand hebben.

“De monitoring laat zien dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens, eerste generatiestudenten, niet-westerse allochtonen en kinderen uit kwetsbare milieus de grootste daling vertonen bij de instroom naar het hoger onderwijs. Wat minister Bussemaker eerder afdeed als ‘spookverhalen’ en ‘bangmakerij’, blijkt nu bittere waarheid.” (bron)

De PvdA’er Bussemaker heeft met volledige steun van VVD, PvdA, D66 en godbetere het, Groen Links, de emancipatoire rol van het onderwijs sterk verminderd. Waar iedereen al van tevoren voor waarschuwde, wordt bewaarheid.

Het zal niemand verbazen dat men er al weken alles aan doet om dit rapport geheim te houden, maar nu het is uitgelekt naar ScienceGuide zal dat wel niet lang meer duren. [edit: het rapport is na het uitlekken zelfs hals over kop naar de Kamer gestuurd, begeleid door een brief om alles zo veel mogelijk weer te sussen]

Opstand tegen rendementsdenken

Bussemaker ontkent de problemen en haalt er haar schouders over op. Dat is geen verrassing.

Bussemaker was, voor ze minister werd, rector en bestuurslid van de Universiteit van Amsterdam.
U weet wel, dat bestuur wat in het Maagdenhuis zetelt.
Dat Maagdenhuis wat vorig jaar bijna twee maanden werd bezet, door woedende studenten én docenten, die hun buik vol hadden van een bestuur wat zich alleen maar met risicovolle vastgoeddeals bezig hield en intussen “onrendabele” studierichtingen wilde sluiten.

Bussemaker was op dat moment als bestuurslid al vervangen door Louise Gunning, vanwege haar start als minister.
De kritiek op Gunning was niet mals. Ze zou een charmante glimlach hebben, maar verder alleen maar aan rendement en prestige denken, niet aan onderwijs. En ze zou bovendien een regent van de eerste orde zijn, die zich niets aantrekt van inspraak en gewoon haar eigen wil uitgevoerd wil zien.
Uiteindelijk moest Gunning ontslag nemen, omdat niet alleen studenten maar ook docenten tegen haar in opstand kwamen.

Toch voerde Louise Gunning geen radicaal ander beleid dan Bussemaker voor haar. En dat was te merken aan Bussemakers reactie.

Jet Bussemaker liet tijdens de academische opstand even weten dat ze waardering had voor de betrokkenheid van de protesterende studenten en docenten. Om niet lang na de gewelddadige ontruiming alweer te beweren dat het rendementsdenken vroeger veel erger was, en eigenlijk best mooi is.
En haar schouders op te halen als iemand kritiek heeft op de vele voor-eeuwig-tijdelijke contracten in het onderwijs, of als iemand zegt dat het afschaffen van de basisbeurs voor een grotere kloof tussen arm en rijk gaat zorgen.
The rendement must go on.

Ze beweerde zelfs met droge ogen dat de basisbeurs een subsidie van de rijken was. Tja, dat blijkt nu natuurlijk toch niet waar. Het zijn vooral de kinderen van ouders met een lagere opleiding en minder loon, die nu liever voor een beroepsopleiding kiezen dan voor hoger onderwijs en de bijbehorende schulden.

De rendementsregent

In feite lijkt Jet Bussemaker veel op Louise Gunning. Ze verpakt het alleen wat omslachtiger. Maar ook bij haar die charmante glimlach, ook dat vasthouden aan termen als ‘winst’, “efficiency” en “financiële prikkel”, ook dat schouders ophalen zodra er iemand inspraak wil of een andere mening heeft, en doorstomen maar.

Alleen: Het lastige van uitlekkende rapporten is dat je ze zo lastig terzijde kunt schuiven. Harde cijfers, dat is toch anders dan een groepje actievoerende studenten of uitzenddocenten. Zeker als je het vorige rapport over denivellering in het onderwijs, eerder deze maand, ook al hebt lopen framen als iets wat niet aan jou, maar aan de ouders en leraren ligt.
Natuurlijk, het rapport over het studievoorschot wordt niet voor niets al weken in het diepste geheim besproken terwijl beleidsreacties heen en weer vliegen. De conclusies werden in het uiteindelijke rapport ongetwijfeld verzacht. Maar tja, zoals ScienceGuide het noemt, daar veranderen de “explosieve” onderzoeksdata niet van.
Voor je het weet hebben we een nieuwe minister van OC&W.

Vandaar dat Nederland nu even geen minister van Onderwijs heeft, maar een minister van Cultuur, met veel dank aan de perfecte timing van Prince.

Jet doet denken aan dat andere vaderlandse rendementswonder waar het gaat om means to an end:

Is dit nu de toekomst?

 

Fotocollage: 
mix door Grutjes van:
- Prince playing at Coachella 2008: Scott Penner, (CC BY-SA 2.0)
- Jet Bussemaker: Partij van de Arbeid, (CC BY 2.0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *