Ebru Umar: Eigen schuld dikke bult

Wie zich als kritisch journalist in Turkije begeeft, ‘roept straf over zichzelf af’, aldus Ebru Umar.
Jaja, ze zei het echt. Op de radio. Niet vandaag over haar eigen arrestatie in Turkije, maar vorig jaar, over de opgepakte kritische journaliste Fréderike Geerdink.

Fréderike Geerdink is net als Ebru Umar een Nederlandse, en een journaliste. Ze werkt voor Nederlandse media als het ANP, Het Parool en De Groene, en voor de Engelse krant The Independent, en schrijft vooral over de situatie van de Koerden in Turkije.
Geerdink werd vorig jaar meerdere keren opgepakt in haar standplaats in Turkije, en na een hoop gedoe definitief het land uitgezet, omdat ze te kritisch schreef. Ze kan daardoor nu feitelijk haar werk niet meer doen.

Ebru Umar: ‘Fréderike Geerdink roept straf over zich af’

Ebru Umar vond vorig jaar nog dat de Nederlandse journaliste haar celstraf over zichzelf afriep. Umar: ‘Wereldwijd staat Turkije bovenaan met het oppakken van journalisten. Door je in dit soort gebieden te begeven, loop je dit risico.’ ‘Wat heb je daar te zoeken? Ga weg?! Als je journalist bent in Turkije wéét je dat je de kans loopt achter de tralies te verdwijnen’.

Wijzelf vinden Umargate een prima aanleiding om van Nederland en de EU een radicaal ander en fermer standpunt naar Turkije te vragen inzake mensenrechten. Turkije is evenmin een veilig land voor journalisten als voor vluchtelingen of de Koerden. Zaken zoals die van Geerdink krijgen veel te weinig aandacht, en de recente vrijages van Merkel en Rutte met Erdogan vervullen ons met walging, want de regering Erdogan verdient precies de tegengestelde reactie.

Laten we dus inzake Ebru Umar vooral niet in de geest van Ebru Umar handelen, want dat soort solidariteit, daar heeft ze helemaal niets aan.

 

Tekst: copyright Klokwerk en Bas Thijs
Foto gespleten tong (foto beeldt noch Geerdink, noch Umar af):  ioerror (detail), (CC BY-SA 2.0)

PS: En zo kan het ook. Dit is wat Fréderike Geerdink tweette over Ebru Umar:

4 gedachtes over “Ebru Umar: Eigen schuld dikke bult”

  1. Ik had eigenlijk juist expres geschreven:
   Fréderike Geerdink is net als Ebru Umar een Nederlandse, en een journaliste.
   Lees:
   Fréderike Geerdink is net als Ebru Umar een Nederlandse.
   En Fréderike is een journaliste.
   😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *