De dag dat de PvdA zonk

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker? Drie kandidaten. Van Turkije deal via rechteloze flexwerkers naar PVV light. Áls de PvdA de weg naar ideologische veren terugvindt, zijn dat het soort veren wat je associeert met pek en rechtse rednecks. Maar zeker niet met links.

Diederik Samsom bedacht de Turkije deal, waardoor Europa haar vluchtelingen in het onveilige Turkije kan dumpen.
Zijn concurrentie bestaat uit Lodewijk Asscher, die zelfs discrimineert als het om onderzoeken naar discriminatie gaat, en die er voor zorgde dat flexwerkers nog minder rechten hebben dan voorheen.
En dan is er nog Jacques Monasch, die het verkiezingsprogramma van de PVV heeft geprobeerd samen te vatten…

Al ben ik zoals je weet geen PvdA fan, ik heb daar wel een paar vrienden zitten. Sommigen zijn van de oude ideologische stempel, sommigen zitten meer aan de sociaalliberale Groen Links kant, anderen zijn gewoon hartstikke aardig.

Allemaal worden ze helemaal gek van de harde kritiek die de PvdA doorlopend krijgt, onder andere van mij. De reden dat veruit de meesten van hen die kritiek moeilijk vinden, en ja, nu vul ik iets voor ze in en leg ze woorden in de mond die ze niet allemaal letterlijk hebben gezegd – je leest dus nu mijn interpretatie – is dat ze zelf ook al lang niet meer achter de koers van de partij staan.

De PvdA is niet alleen in de peilingen een zinkend schip.

Mijn vrienden zijn loyale mensen. Ze zijn niet voor niets nog steeds bij hun partij. Ze hebben geen onvertogen woord uitgesproken. Toch denk ik het te proeven in hun blik. Bij de één misschien duidelijker dan bij de ander, en wie weet, zie ik soms meer dan er is. Toch is er voor mij weinig twijfel. Ik ben niet blind waar het om mensen gaat, en al helemaal niet waar het over politieke duiding en standpunten gaat.

De één gaat het vooral om het keiharde beleid tegen mensen die arm zijn (in plaats van beleid tegen armoede), de ander weet al sinds de discussie over strafbaarstelling van illegalen niet meer hoe hij het constante gedraai moet uitleggen, of hoe je achter een PvdA minister als Plasterk moet staan, die het hele land wil afluisteren, of achter bewindslieden die om de haverklap laten weten dat moslims minderwaardige mensen zijn.
En, belangrijk, veruit de meesten kunnen de antivluchtelingendeal met Turkije niet verdedigen. Die intussen wel uit een PvdA koker kwam.
Hoe moet je je verweren tegen de kritiek dat de PvdA VVD beleid uitvoert? Hoe kun je volhouden dat de partij links is, of de belangen van allochtonen behartigt, of voor mensenrechten opkomt?

Het klinkt misschien badinerend, maar ik heb met hen te doen. Ik vind het zelf ook erg jammer, van een partij die ik als anarchist weliswaar al 33 jaar als hypocriet beschouw (sinds ik mijn jeugdlidmaatschap opzei, ja, reken maar uit hoe oud ik was toen ik de leeftijd des verstands bereikte), maar het is aan de andere kant ook een partij met een geschiedenis. Waar mensen zitten die andere politieke keuzes en strategieën hanteren dan mijn whatyouseeiswhatyouget, die in mijn optiek naïef zijn dat ze het systeem van binnenuit denken te kunnen veranderen, áls ze dat überhaupt nog willen, maar die niet per se minder idealistisch zijn dan ik.

De mensen die ik er ken zijn intelligente, harde werkers, die ik het gun.

Alleen, wat gun ik ze dan?

Natuurlijk een leven zonder mijn kritiek. Ik heb er respect voor hoe ze het met me volhouden, ik weet niet of ik daar zelf tegen zou kunnen. Dat ik ook nog eens vind dat ik gelijk heb wil niet zeggen dat het leuk is om dat te horen. Maar eerlijk gezegd gun ik ze vooral iets wat ze vast nog minder leuk vinden, maar wat ik wel oprecht meen.

Ik gun ze dat ze dat hun partij ontploft, nu meteen, zodat ze ergens anders wel iets zinnigs kunnen doen.

Of, als alternatief, dat ze nu per direct ophouden met toch-nog-ergens-een-lichtpuntje zien en blijven hangen en proberen. De tijd van proberen is al lang voorbij.
Als je werkelijk niet wil dat de partij overlijdt, kinkel dan die vrijemarktknullen uit je partij. Weg met de top. Nee, Asscher, Dijsselbloem, Timmermans, Monasch of Aboutaleb zijn niet beter dan Samsom.

Even een paar uitspraken over allochtonen en vluchtelingen, waar jij als PvdA’er al lang ziedend de publiciteit over had moeten opzoeken:

Aantoonbare leugens over vluchtelingen: “Ze blazen onze welvaartsstaat op!” (Dijsselbloem), 60 of 50% economische vluchtelingen (Timmermans en Samsom), borstvergrotingen (Zijlstra), racistisch gekleurde aandacht voor een onderzoek naar racisme (Asscher), Marokkanen ‘moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen‘ (Spekman), Marokkanen hebben een ‘etnisch monopolie op overlast‘ (Samsom), ‘Merkel is een Project X meisje’ (Zijlstra), etnische registratie, goed idee (Asscher), veerboten (Samsom) enz enz.

Wat, is Zijlstra niet van de PvdA? Het is niet te merken aan zijn uitspraken.

En daar komt die afgrijselijke, afgrijselijke vluchtelingendeal dan nog bovenop… Ik kan er niet op wachten dat die partij wordt opgedoekt.

Maak schoon schip met die technocratische liberalen, die Griekenland bewust kapot hebben gemaakt, die de verzorgingsstaat hebben opgedoekt ten gunste van bankreddingen, die meegaan en zelfs leidend zijn in populistisch gezwam over vluchtelingen die ons zouden overstromen, die aan fundamentele mensenrechten als privacy of het verbod op refoulement blijven zagen, tot we allemaal op straat in totale onzekerheid staan te hopen dat we deze week weer tijdelijk een flexhuis en een flexbaan krijgen, zodat we de grote jongens nog wat rijker kunnen maken, en we niet worden gestraft omdat we tweederangs mensen zijn.

Maar hoewel ik de goede mensen bij de PvdA, die er zeker zijn, alle goeds gun; volgens mij zijn ze te laat.
Wegwezen jongens, voor je meegezogen wordt met het zinkende schip.

De dag dat de PvdA zonk: hopelijk komt die snel, en stopt dit lijden.

 

Gravure: Willy Stöwer: Der Untergang der Titanic, 1912

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *