NOS campagne tegen vluchtelingen dendert voort

“Albanezen grootste groep die nu asiel aanvraagt”, kopte de NOS vandaag.
Ach ja. Daar klopt natuurlijk weer niks van.
Wat zijn de echte feiten, en waarom liegt de NOS daar steeds over?

Wat heeft de NOS vandaag nou weer over asielzoekers te melden?
Welnu:

“Albanezen grootste groep die nu asiel aanvraagt

Ze maken nauwelijks kans op asiel, en toch vragen elke maand ongeveer 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Op dit moment is het zelfs de grootste groep die hier asiel aanvraagt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie desgevraagd aan de NOS weten.”

Die woordvoerder is zo enorm betrouwbaar dat we niet mogen weten wie het is. Goh, zou het soms een gevaarlijk beroep zijn, woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie? Beschermt de NOS deze moedige man of vrouw via anonimiteit, omdat degene die iets naar buiten brengt over aantallen asielzoekers zijn leven niet zeker is?

Nou nee.

Die cijfers zijn namelijk openbaar. Je kunt ze gewoon online lezen bij… jawel, het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voilà:

albaniëIn een grafiekje zien die cijfers er zo uit:

albanezenAlbanezen vormen niet de grootste, niet de op één na grootste en zelfs niet de op twee na grootste groep die de afgelopen twee maanden in Nederland asiel aan vroeg. Feitelijk vormen Albanezen nog niet eens de helft van het aantal mensen van de grootste groep, die nog altijd uit Syriërs bestaat.
Wat de NOS zegt is kortom weer eens niet waar.

NUance

Nou heeft de NOS het in haar artikel over “nu“. Dat is iets anders dan januari en februari, zou je kunnen zeggen. Maar: De NOS geeft vervolgens alleen cijfers over januari en februari, waar zoals je hierboven al zag iets totaal anders uit blijkt. En:

“Op 14 maart zaten 1074 Albanezen in de asielopvang,” zegt de NOS

Ja, leuk. Maar dat zegt dus niks over het aantal Albanezen wat Nederland binnenkwam in maart. Het zegt overigens wel dat het redelijk meevalt met die enorme aantallen Albanezen, want op 22 maart zaten er in totaal 44.731 mensen in de opvang, waarvan volgens de NOS op 14 maart dus slechts 2,4% Albanees was. Hoeveel dat er nu op 22 maart waren kunnen we niet zien, want de COA geeft alleen de top 5, en de COA vindt dat de Albanezen met te weinig zijn om te vermelden.

Op zich, het is waar dat er sinds november een daling te zien is in het aantal Syriërs, voor zover je kunt spreken van een trend na slechts vier maanden in sterk wisselende cijfers. En er is inderdaad een stijging te zien in het aantal Albanezen. In februari kwamen er maar liefst 24 hele Albanezen meer dan in januari. Wow, heftig he.
Maar, zegt ook de NOS zelf, er zijn nog helemaal geen cijfers van maart. (Logisch, want maart is nog niet eens afgelopen!)

“Volgens het ministerie is het aantal in maart opnieuw toegenomen. Hoeveel Albanezen precies in maart asiel hebben aangevraagd kan het ministerie nog niet zeggen.”

Lekker jongens, van die supercontroleerbare cijfers-zonder-cijfers, van anonieme bronnen die we niet kunnen checken. Waarom zo geheimzinnig? Weet je het nou wel of niet, en wie weet het dan, en waar staat dat?

Even tussendoor

Eerst even mijn cynisme eruit, dan gaan we zo verder, okay?

Nu de bewindslieden van de PvdA (na oh-zo drukke, echt heel drukke weken) even een weekje pauze lijken te hebben genomen, vond de NOS het blijkbaar tijd om weer eens gezellig zélf vluchtelingen verdacht te maken.
Voor wie eerdere Grutjes heeft gemist: na inmiddels drie jaar van bijna dagelijks alarmisme over vluchtelingen op het journaal, schromelijke overdrijvingen, structurele problemen met optellen, regelrechte leugens en onterechte criminalisering door de NOS praat ik er niet meer omheen.
De NOS voert campagne tegen vluchtelingen, en één van haar verslaggevers probeert zelfs mensen te beschadigen die daar nog feiten tegen in durven te brengen.

Goed, nu dat uit de weg is: what if?

What if?

Stel nu dat Albanezen sinds maart toch wel echt de grootste groep vormen, wat is daar dan voor nodig?

Om te kunnen zeggen dat Albanezen in 2016 tot nu toe de grootste groep asielzoekers vormen, moeten er in de eerste drie weken (of zelfs: twee weken?) van maart 561 Albanezen Nederland zijn binnengekomen, op voorwaarde dat er in die periode geen enkele Syriër of Afghaan meer kwam. Kijk maar in de staten van de IND hierboven.
Dat zou voor heel maart op minstens 829 Albanezen uitkomen. Dus niet een stijging van 10% (24 Albanezen) zoals in februari, maar van minstens 229% (577 Albanezen). En opnieuw, dat is op voorwaarde dat er geen enkele andere asielzoeker Nederland binnenkwam, want anders moet er een Albanees extra zijn binnengekomen voor elke Syriër of Afghaan.

Kortom: totaal onwaarschijnlijk.

Oh, en wacht… Om de bewering van de NOS waar te laten zijn, dat de Albanezen de grootste groep zijn, moeten er dus minstens 829 Albanezen per maand binnenkomen. Maar de NOS zegt in de tweede zin van haar artikel al dat het er maar 250 per maand zijn. Aha. Dan komen er dus zelfs eigenlijk iets minder!

Kortom: totaal onwaar.


Albanië veilig?

Waarom wordt er nu speciaal over Albanezen zo’n gek verhaal opgehangen?
Welnu, omdat Albanië volgens onze regering een “veilig land” is. Dat wil zeggen dat Albanezen per definitie nauwelijks kans maken op asiel, wat ze ook hebben meegemaakt.

Toch is Albanië volgens velen niet veilig. Nog geen anderhalf jaar geleden schrapte België Albanië juist van de lijst van ‘‘veilige’’ landen.

Overigens: heel dat idee van “veilige landen” is sowieso in strijd met de geest van het vluchtelingenverdrag, wat zegt dat je asielaanvragen individueel moet beoordelen, en dat je mensen niet als groep massaal kunt terugsturen zonder dat je weet waarom dat ene individu zegt onveilig te zijn.

Albanië is zeker niet voor iedereen onveilig, maar wel een instabiel land, waar onder andere Roma van staatswege worden gediscrimineerd, waar de maffia grote invloed heeft op de staat, waar verdwijningen en marteling niet bestraft worden, waar geweld tegen vrouwen en kinderen op grote schaal voorkomt, en waar de vrijheid van pers onder grote druk staat. Volgens Amnesty International zijn de mensenrechten verre van gegarandeerd.

Roma

Roma worden in Albanië zeer extreem gediscrimineerd. Werk krijgen ze er nergens, traditionele Romaberoepen zijn grotendeels verboden, huisvesting en scholing voor hun kinderen wordt ze onmogelijk gemaakt.
Dat was al het geval vóór het conflict in Kosovo (Kosovo bestaat etnisch grotendeels uit Albanezen), maar het is sindsdien nog flink verergerd. Vanaf de zomer van 1999 worden de Roma, als gevolg van het conflict in Kosovo, massaal aangevallen door de Albanese nationalisten. 90% van de Roma in Kosovo zelf zijn uit hun huizen verdreven, dat zijn ongeveer 120.000 mensen. In Albanië heersen vergelijkbare toestanden.

Hier kun je een filmpje zien van een Nederlandse vrouw over de leefomstandigheden van Roma. Ze is zelf bepaald niet vrij van racistische vooroordelen met haar opmerkingen over “een bepaald slag volk”. Toch helpt ze Roma te overleven in Tirana, met liefdadigheid. In haar filmpje zie je hoe mensen letterlijk in krotten op een vuilnisbelt moeten wonen, met tekort aan voedsel en zonder gezondheidszorg.

De families in dit filmpje zijn twee jaar later aangevallen door nationalisten, waarbij de autoriteiten geen bescherming boden. Ze moesten vluchten, en kwamen aan de oever van een kunstmeer terecht. Daar zijn de gezinnen korte tijd later meerdere keren door de autoriteiten ontruimd, hun schamele onderkomens gesloopt. Herhuisvesting hebben ze niet gekregen.
Je kunt aan deze door Amnesty gedocumenteerde geschiedenis zien dat lang niet iedereen in het “veilige” Albanië werkelijk veilig is. Met een dergelijke achtergrond en documentatie heeft een asielaanvraag volgens het vluchtelingenverdrag wel degelijk een kans.

Waarom?

Waarom komt de NOS nou alweer met beweringen van anonieme bronnen die overduidelijk niet waar zijn?

Om precies dezelfde reden als dat Timmermans in januari, zogenaamd op basis van Frontex, beweerde dat 60% van de vluchtelingen uit economische Noord-Afrikaanse migranten bestaat. Dat werd dezelfde week door mij ontkracht, en een paar dagen later zelfs door Frontex ontkend. Maar dat weerhield het ANP er niet van om vlak daarop doodleuk nog een keer vergelijkbare poep te praten, maar nu op basis van oncontroleerbare anonieme bronnen bij de EU. Die allicht opnieuw geen gelijk hadden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Men wil blijkbaar heel erg graag dat wij geloven dat vluchtelingen helemaal geen echte vluchtelingen zijn. Dat ze het niet moeilijk hebben, maar gelukszoekers zijn die lekker rijk willen worden over onze ruggen.

Zeker nu we alle vluchtelingen die in Griekenland landen, Europa uit gaan bonjouren, en tot het zo ver is op eigen kosten opsluiten. In detentiecentra waar ze door hekken heen worden gevoed alsof ze beesten zijn, door vrijwilligers die de detentiecentra niet mogen betreden, en die verboden wordt om iets tegen ze te zeggen.
En ja, daar mag je om huilen.

Nee joh, allemaal gelukszoekers, dat zie je zo.

Overigens: vrees economische migranten niet

De angst voor “economische vluchtelingen” is sowieso onzin. Het is namelijk niet waar dat de hele wereldbevolking naar ons toe wil verhuizen, en we totaal overspoeld zullen worden als we de grenzen niet dicht houden. Hoe ik dat weet? We hebben net een grootschalig wetenschappelijk experiment afgesloten, wat maar liefst 24 jaar gelopen heeft. Dat experiment heette Schengen.

Als onderdeel van het experiment werd één van de deelnemende landen volkomen naar de klitsen geholpen. Griekenland werd uitverkocht en de bevolking totaal uitgeknepen.
Elke Griek die maar wilde, mocht zijn geluk in Nederland of een ander Schengenland komen zoeken. Vrij verkeer van personen, geen grenzen binnen het Schengen gebied! En ja, er waren aardig wat Grieken die inderdaad hun koffers pakten. Maar het was een kleine minderheid.

De uitkomst van het experiment is dat de meeste mensen gewoon thuisblijven, bij hun familie en vrienden, zelfs al zijn ze nog zo arm.

Maar dat terzijde.

Conclusie

Wat kunnen we concluderen over de beweringen van de NOS?

  • Ten eerste is het gewoonweg aantoonbaar niet waar dat de grootste groep asielzoekers van de laatste twee maanden uit Albanezen bestaat. Mijns inziens wordt die indruk in het artikel wel gewekt.
  • Ten tweede is de onderliggende frame, dat Albanezen gelukszoekers zouden zijn die allemaal alleen maar hierheen komen om rijk te worden, een grove ontkenning van de feitelijke omstandigheden waar veel Roma en sommige andere Albanezen in verkeren.

Mijn conclusie is dat dit de zoveelste poging is om de overgebleven steun voor vluchtelingenopvang en het vluchtelingenverdrag verder te ondermijnen.

 

Naschrift: Is het een complot?

Naar aanleiding van dit artikel vragen nogal wat mensen zich op sociale media af of de NOS wordt aangestuurd door de politiek, of zelfs of er een complot is.
Nee, daar geloof ik niks van.
Welke mechanismes dan wel een rol spelen? Lees dat in het artikel: Is het een complot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *