Wie is Charlie?

Asscher beet van de week terecht van zich af over de schelders, dreigers en haatzaaiers op internet. Alleen… daarbij deed hij zelf precies hetzelfde met Peter Breedveld van Frontaal Naakt. Foutje, of het monddood maken van een criticaster?
Waar een aantal media Breedveld’s stukken liever negeren, versterken wij graag zijn stem. Daarom een gastblog van Frontaal Naakt.

Geweigerd door NRC Handelsblad: Waarom controleert niemand of het wel klopt, wat Asscher zegt?

Gastblog Peter Breedveld, eerder vandaag verschenen op Frontaal Naakt

Minister Lodewijk Asscher heeft er onder daverend applaus van publiek en journaille zijn belagers op Twitter van langs gegeven in een stukje op Facebook. Het is niet mis wat hij over zich heen krijgt: zionistenhond en dat hij zich door moslims laat nemen en wat niet al, en dat hij volgens “Peter Breedveld cs” de “gevaarlijkste racist van Nederland is.”

Asscher heeft screenshots van de gewraakte tweets onder zijn stukje gezet en daaruit blijkt dat de tweep, die hem de gevaarlijkste racist van Nederland noemt, niet Peter Breedveld heet maar Kars Abbes, en dat lijkt niet eens op Peter Breedveld.

Toch heeft niemand hem daarop aangesproken. Journalisten hebben hem klakkeloos overgeschreven en NRC Handelsblad heeft zijn stuk zelfs integraal op de opiniepagina’s geplaatst, inclusief mijn naam, die zo andermaal voor de ogen van pijprokende intellectuelen door het slijk wordt gehaald. Niemand van de redactie die even die screenshots bekijkt en zegt: “Dat is wel raar, want het is helemaal Peter Breedveld niet, die dat zegt, maar Kars Abbes.”

Creatief met feiten

Het is de vicepremier en die geniet blijkbaar zoveel ontzag op de redacties, dat niemand het nodig vindt de uitspraken van Asscher te controleren. Terwijl de man, sorry for saying so, nogal een track-record heeft wat het creatief omgaan met feiten betreft.

Ik kraak harde noten met Lodewijk Asscher op mijn website Frontaal Naakt, maar ik heb hem nooit uitgemaakt voor racist, laat staan “de gevaarlijkste racist van Nederland.” Het is dus gewoon smaad. Asscher, die nooit inhoudelijk op mijn kritiek reageert, probeert op deze manier een van zijn (felste, dat geef ik grif toe) critici de mond te snoeren. NRC en tal van andere redacties helpen hem daarbij graag een handje.

Journalisten wauwelen daarbij ook misprijzend over de “verruwing van het debat”. Mag ik even lachen? Alleen in NRC heb ik de afgelopen maanden al Arabieren uitgemaakt zien worden voor “zandnegers”, vluchtelingen voor verkrachters en ik las zelfs een oproep om je te wapenen tegen Arabische vluchtelingen, om “onze vrouwen” te beschermen. Bijna wekelijks staat er een stuk van de hysterische brulboei Ebru Umar in NRC, die gewoon openlijk toegeeft Marokkanen te “háááten“.

Wie op deze wijze meent iets waardevols toe te voegen aan het multicultidebat, moest misschien maar een paar toontjes lager zingen over “verruwing” van het debat.

Olie op het vuur

Asscher, die zelf ook elke gelegenheid te baat neemt om olie op het toch al hoog oplaaiende vuur van die multicultidiscussie te gooien, heeft wat die verruwing betreft evenmin een brandschoon blazoen. Denk aan het ondeugdelijke Motivactionrapport waarmee Turkse Nederlanders vorig jaar op een ongelofelijke manier werden gestigmatiseerd en waarmee Asscher zelf naar de pers stapte, om er flink stemming mee te maken.

[noot redactie Grutjes: zie ook “Aandacht onderzoek racisme is racistisch“]

De scheldpartijen en verwensingen die Asscher in zijn stukje opsomt zijn bij de beesten af, daarover geen misverstand, maar het zijn dit soort acties die net zo goed zorgen voor verruwing van het debat.

Boze burgers, rechtse journalisten, mottige columnisten en louche politici proberen Frontaal Naakt nu al jaren kapot te maken. De afgelopen dagen kreeg ik ook weer het nodige voor mijn kiezen van boze burgers die me iets aan willen doen, en de hufteromroep Powned kwam me weer – traditie, inmiddels – op mijn werk lastigvallen.

Kwaadaardige lieden

Maar Frontaal Naakt is één van de weinige media in Nederland die kritisch is ten aanzien van de gevestigde orde. Alles is inhoudelijk stevig onderbouwd en verrotte goed geschreven, al zeg ik het zelf.

In een open democratie moet je zoiets niet proberen te vernietigen, dat moet je koesteren. Wees zo stoer om eens inhoudelijk in te gaan op wat ik feitelijk schrijf, in plaats van op wat kwaadaardige lieden (Asschers bron is nota bene een anonieme en extreem kwaadaardige troll) zéggen dat ik schrijf. Ik ben dat inmiddels zó zat.

Bovendien, jullie zijn toch Charlie? We moeten toch ook verplicht cartoons leuk vinden waarin Mohammed zijn kindbruid Aicha in haar kont neukt, vanwege de heilige vrije meningsuiting? Dan moet je ook niet piepen vanwege wat stukjes op een margeblogje.

 

Foto:
Naaktkat: Ronymichaud (CC0 1.0)
Asscher: Katarzyna Czerwińska (CC BY-SA 3.0 PL) via Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *