Wer sind das volk?

Een bus met vluchtelingen wordt geblokkeerd door neonazi’s. De politie schiet te hulp. En nu mag jij raden wie ze te hulp schieten.

Dit is… teveel voor woorden.

Eergister, 18-2-2016, Sachsen, Duitsland.
In een klein dorp, Clausnitz, arriveert een bus met vluchtelingen. Ze worden “verwelkomd” door een bende van zo’n honderd agressieve rechtsextremisten, die de bus tegenhouden terwijl ze “Wir sind das Volk!” schreeuwen.

Achteraf blijkt dat de eigenaar van het opvangcentrum, de man dus die de vluchtelingen een nieuw en veilig thuis moet bieden, nota bene een lokaal lid is van de extreemrechtse partij „Alternative für Deutschland“.
Hij wist dan ook precies wanneer de bus zou arriveren. Zijn broer organiseerde de blokkade.

Mocht je denken dat dat wel erg genoeg is…

De zeer angstige vluchtelingen, waaronder veel kinderen, worden vervolgens door politie met geweld uit de bus gesleept naar hun “veilige opvang”.
Daaronder dit doodsbange jongetje van 10 wat aan zijn keel de bus uit wordt gesleurd.

Dit is hoe men veiligheid biedt aan mensen die zijn gevlucht voor geweld.

 

Als je deze beelden ziet en de mob “Wir sind das Volk” hoort schreeuwen, kan je het alleen maar eens zijn met het spandoek wat een vrouw een tijdje geleden tijdens een antifascistisch protest met zich meedroeg:

“If you would be the people, I would be a refugee”….

Ik ben ontzettend blij dat het ook anders kan. In mijn stad worden vluchtelingen verwelkomd, en doen honderden burgers vrijwilligerswerk om hen te helpen. Alleen in mijn stad al veel meer dus, dan de extreemrechtse gekkies van PVV, Pegida of DGT op straat krijgen als ze niet alleen in heel Nederland, maar zelfs in België en Duitsland mensen mobiliseren om hier achter een Nederlandse en Duitse vlag aan te hobbelen om “Eigen -” (Wiens?) “- volk eerst” te scanderen.

In Duitsland geldt hetzelfde: de steun voor vluchtelingen is veel groter dan voor extreemrechts.
Wie zijn hier das volk nou eigenlijk?

Aan de andere kant, wie wordt er niet bang als hij dit ziet.
Wat zal de volgende stap zijn van extreemrechts? Een mob die niet alleen maar schreeuwt of dode varkens ophangt, maar daadwerkelijk iemand lyncht? Een vluchtelingenopvang die afbrandt met de mensen er nog in, net zoals in de jaren ’90?

En wie moet ons daar tegen beschermen?

 • Die agent die daar dat doodsbange jongetje uit die bus sleept?
 • De PvdA, die consequent olie op het vuur gooit:
  • door leugens te verkondigen over de reden waarom mensen vluchten;
  • door angst zaaien met onzinverhalen over vluchtelingen die (met 0,26% van de overheidsuitgaven) onze welvaartsstaat zouden bedreigen;
  • en die één van onze belangrijkste verdragen en mensenrechten wil schenden door asielzoekers linea recta op de veerboot terug te zetten naar Turkije? (Een land waar vluchtelingen geen rechten hebben en waar momenteel een burgeroorlog heerst, maar, zegt Samsom, Turkije moeten we dan nog even tot veilig land verklaren, dan klinkt het in elk geval goed.)
 • De VVD dan? Of het CDA? Het kabinet misschien, of de media? De PVV, beschermers der vrouwen?
 • Of de talloze gemeentes zoals Steenbergen, Geldermalsen en Heesch, die zich laten chanteren en keer op keer het kleine groepje extreemrechtse rellers gelijk geeft? Ze dus vertelt dat hun strategie effectief is en dat ze vooral nog wat gewelddadiger moeten worden?

Denk je dat als je de “bezorgde burgers” keer op keer vertelt dat ze gelijk hebben, en ze zelfs nog wat meer angst en onwaarheden over vluchtelingen op de mouw speldt, dat dat helpt? Of ben je dan medeverantwoordelijk?

Met zulke beschermers en zulke thugs op straat, is de vraag eerder: Wo ist das Volk? Hoe lang blijft die zwijgende meerderheid nog stil? En hoe lang kun je wachten en zwijgen, voor we nieuwe beeldhouwers moeten vragen voor nieuwe monumenten, die ons opnieuw blijvend moeten herinneren dat we opnieuw nooit moeten vergeten?

Update
Politie: geen excuses maar vervolging

Om de surrealistische nachtmerrie nog heftiger te maken heeft de politie vandaag laten weten dat ze de kindermishandelende agent of de bruine meute niet gaat vervolgen.

In dit artikel verklaart het hoofd van de politie in Chemnitz dat de politie geen andere keuze had dan om de vluchtelingen met geweld de bus uit te slepen, omdat de vluchtelingen de neo-nazi’s buiten de bus hadden beledigd.

Mogelijk gaat men daarom een aantal vluchtelingen vervolgen.

 

5 gedachtes over “Wer sind das volk?”

 1. Ik heb het filmpje nog niet kunnen bekijken maar het Duitse artikel waarnaar hier verwezen wordt is duidelijk genoeg wat er precies gebeurd is en dat de politie en Neonazi’s fout zaten. Echter: ik lees nergens in het artikel dat de politie van plan is om vluchtelingen voor belediging te vervolgen. Waarom staat dat hierboven dan wel!?

  1. Klik gewoon op de link, Angela, en dan lees je:
   “Reißmann hält Ermittlungen gegen die Flüchtlinge daher für möglich.”

   Overigens is er intussen een storm van kritiek losgebarsten in Duitsland. Eén minister blijft 100% de Saksische politie steunen, inclusief de mogelijkheid tot vervolging van de slachtoffers. Maar er is veel tegengas. Ik begrijp dat er zelfs kans is op een parlementaire enquête naar “de blindheid aan het rechteroog” van de politie.

 2. Dit krijg je als je je grenzen niet bewaakt !! Duidelijk. De grote fout van Merkel die nu uit koppigheid zich niet bezinnen wil !

  Als je geen grenzen stelt maar gewoon elke een die over een niet gerespecteerde grens heen stapt maar als volgend uit een totaal verouderd vluchtelingenverdrag opneemt en asiel verleent.. Dan loop je vol. Trek een grens. Wees duidelijk. Vang ze op op een warm grieks eiland. Die oorlog gaat weer over. Alle oorlogen gaan weer over.
  En dan kunnen ze weer terug.

  UIt alle hoeken willen ze wel naar europa waar uitkeringen wachtend ie omgerekend in hun valuta konings-bedragen lijken. Er zal geen eind aan komen.

  Stop met die waanzin.

  1. Waanzin? Je bedoelt een dergelijke reactie op dit filmpje?
   Meestal laat ik dit soort gestoorde reacties niet door. Maar vandaag even wel. Zodat ik je kan vertellen dat je een domme lul en een racist bent, Bert. Ontiegelijke eikel.
   Zo, en nu weet de rest meteen waarom ik dit soort reacties normaliter niet doorlaat: ik word er onaardig van.
   Ik ben nog niet helemaal klaar geloof ik.

   Bert, als we jouw soort nou eens op een onbewoond eiland zouden dumpen, zou dat heel wat meer ruimte opleveren in dit land, zowel fysiek als geestelijk. (Fysiek, Bert, is een moeilijk woord wat betekent dat jij dan noch ons, noch vluchtelingen, noch lokale busvervoerders meer in de weg kan zitten, met je van hersens verstoken lijf)

   Je mag dat eiland dan zo Hollands en jaren ’50 maken als je wilt. Fijn toch? De hele dag spruitjes en bloembollen eten, hinkstapsprong spelen of oefenen met het “Daarmoeteenpiemelin” koor?

   Als je dan op dat eiland zit samen met het kluppie ‘bezorgde burgers’ en andere busblokkerende neonazi’s waar jij je zo duidelijk mee identificeert, kun je denk ik vrij gerust zijn. Jullie gezellige uitstraling, versterkt met jullie gebruikelijke gebral en de stank van varkens, is vast voldoende om iedereen op afstand te houden.
   Mocht er op jullie nieuwe eiland toch nog een buitenlander landen en op jullie banen en vrouwen azen, dan is het helaas einde oefening. Iedereen snapt dat elke werkgever zelfs nog liever iemand in dienst neemt die de weg in de Nederlandse samenleving totaal niet kent, en die zelfs de taal nog niet spreekt, dan dat hij moet kiezen voor jou, Bert.
   En die vrouwen?
   Wat denk je zelf jongen?

   Nou, toedeledokie he? Wanneer ga je, eindelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *