Lesbos, the Island of All Together

Korte, prachtige documentaire waarin toeristen en vluchtelingen het gesprek met elkaar aangaan. Een film die in zijn eenvoud en ongekunsteldheid gevoelens van diepe compassie en medemenselijkheid oproept. Kijk hem hier volledig!
(PS: tolken gezocht voor een bijzonder project!)

Direct naar de film? Klik hier!

‘Elke zomer reizen vele Europese toeristen naar het Griekse eiland Lesbos voor een zonnige vakantie. Tegelijkertijd maakten afgelopen jaar duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek naar het eiland om een veilig heenkomen te zoeken binnen de Europese Unie.

Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden nodigden toeristen en vluchtelingen uit om met elkaar in gesprek te gaan.

Zittend op een bankje in het park of uitkijkend over de zee ontstonden er gesprekken over thuis, oorlog, liefde, auto’s, huisdieren en muziek.  De documentaire laat op ontroerende wijze zien wat er gebeurt als we de tijd nemen om mét elkaar te praten in plaats van over elkaar.’ (22 min)

Wil je meer weten over de achtergronden van de film en van de mensen erin? Check dan de website van de makers.

Je kunt hem hieronder volledig bekijken, met Nederlandse ondertiteling.
(Of in English, Deutsch, Français, Español, Italiano, Portugues, العربية of Ελληνικά)

Ben je net als ik geïnspireerd door deze ontroerende film? Doe er dan wat mee!

Wat kun jij doen?

Je kunt de film gebruiken als voorbeeld. De makers, Philip en Marieke, hopen dat de film mensen in beweging brengt om meer mét elkaar te praten in plaats van over elkaar. Ook in Nederland staan er bankjes in het park of aan zee rustig op onze gesprekken te wachten. Jij kunt helpen om deze boodschap zo veel mogelijk te verspreiden. Dit is de oproep van de makers:

“Deel de film of de trailer op social media, of met de leerlingen in je klas. Gebruik het als inleiding van een vluchtelingendebat in jullie gemeenteraad of laat het aan je oma zien tijdens het familiediner. Als je de vragenkaartjes downloadt kun je zelf een ‘bankjes-middag’ organiseren. Er zitten ook vragen voor kinderen bij. We zouden het heel leuk vinden als je ons wat foto’s stuurt van je evenement of familiediner, zodat wij ze op onze facebook-pagina kunnen zetten.”

Binnenkort een bankjesmiddag bij jou in de buurt?

Ben je zelf iemand die zou kunnen tolken tussen vluchtelingen en Nederlanders, en zou je het leuk vinden om belangeloos aan zo’n bankjesmiddag mee te werken? Reageer dan alsjeblieft hieronder!

Vermeld aub welke talen je naast het Nederlands beheerst. Je mailadres blijft natuurlijk onzichtbaar voor de bezoekers van Grutjes.

Het nadrukkelijk niet het idee om “Grutjes” middagen te organiseren, waarbij wij even naar je toe komen, alles organiseren en lekker belangrijk doen over onszelf. Wat ons idee wel is, is dat er naast de vele mensen die al met vluchtelingen bezig zijn, er nog best veel mensen zijn die eigenlijk ook wel iets zouden willen doen. Goed voorbeeld doet volgen, dat geldt voor deze film, en het geldt voor een bankjesmiddag in Nederland.
Ons idee is dat we een redelijk bereik hebben, en dat we daar wellicht mensen mee bij elkaar kunnen brengen om dit in één of meer plaatsen van de grond te tillen. We willen het dus niet vóór je organiseren, maar samen mét jou.

Als we voldoende tolken bij elkaar vinden, willen we kijken of er voldoene mensen zijn die een dergelijke ontmoeting met vluchtelingen willen organiseren. Maar zonder goede tolken komen we niet ver, en dus starten we bij jou 🙂

Een gedachte over “Lesbos, the Island of All Together”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *