Foto: Jaime González (CC BY 2.0)

Wanhoopsdaad asielzoeker Zaandam

Wat ontzettend verschrikkelijk en verdrietig.
Een asielzoeker in Zaandam heeft zichzelf in brand gestoken. De vluchteling uit Aleppo schreeuwde onder andere dat hij zijn kinderen wilde zien. Dat wordt verhinderd door bewust kabinetsbeleid.

Zijn kinderen zitten in Turkije en mogen niet op doorreis. Volgens de krant zou het gaan om een man die al zeker 5 maanden in het Zaanse tentenkamp verblijft, terwijl het COA de man een snellere procedure voor een asielaanvraag zou hebben beloofd.

De daad was niet goed voorbereid, en het vuur kon gelukkig vrij snel door mede-asielzoekers geblust worden. Het slachtoffer van de brand is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Vorige week pleegde een andere asielzoeker om dezelfde reden zelfmoord. Inmiddels hebben meerdere vluchtelingen aangegeven uit protest de komende tijd in hongerstaking te zullen gaan.

Direct effect van kabinetsbeleid

Volgens de VVD heeft een normale gezinshereniging een aanzuigende werking. Dijkhoff heeft de wachtperiode net verlengd.

Asielzoekers moeten nu eerst wachten:

 • tot hun procedure begint (geen idee wanneer),
 • dan of ze überhaupt asiel krijgen,
 • of ze een verblijfsvergunning krijgen,
 • en dan dankzij Dijkhoff nog eens 9 maanden voor de IND überhaupt een beslissing neemt of hun gezin toestemming krijgt om te komen.

De Kinderombudsman, de Adviescommissie Vreemdelingenzaken en het College voor de Rechten van de Mens hebben allemaal al laten weten dat ze de oude regels voor gezinshereniging te streng vonden. Daarop heeft het kabinet de meeste regels in november… nóg strenger gemaakt.
De wachttermijn was 3 maanden, en is nu 9 maanden geworden.

In het geval van deze man heeft het er alle schijn van dat zijn eigen asielprocedure na 5 maanden nog niet eens was opgestart. Laat staan alle stappen daarna.

Uitje voor het hele gezin

Zoals je vast wel weet, gebeurt het vaak dat mannen vooruit reizen. De tocht naar hier is vaak ontzettend gevaarlijk. Te gevaarlijk voor kinderen. En vrouwen hebben onderweg niet alleen het risico op geweld en ongelukken, net als de mannen, maar ook nog eens op seksueel geweld. Dat is de reden dat bij gezinnen vaak de mannen vooruitgaan.
Het kabinet doet alsof die reis een uitje is voor het hele gezin, wat iedereen zonder problemen even kan ondernemen.

Een kind wat op het moment dat de vader vlucht, net een week ouder dan 18 is, wordt daarom niet toegelaten. Een (pleeg) kind wat niet jouw dna heeft, wordt vrijwel niet toegelaten. Er moet steeds meer bewijs worden geleverd, bijvoorbeeld met foto’s.
Moest je rennen voor je leven, voor je eigen overheid? Dan vergeet niet eerst even netjes bij diezelfde overheid om officiële papieren te vragen, en vergeet je fotoalbums niet…
Grootouders die te oud zijn om zelf de gevaarlijke tocht te maken?
Ze bekijken het maar, via gezinshereniging mag het niet.

En dan het wachten, maanden en maanden lang, terwijl je weet dat daar de bommen op jouw vrouw en kinderen regenen. Dat ze moeten rondkomen, vaak zonder inkomen, in een land in oorlog. Zonder jouw hulp aan eten moeten komen. Zonder dat je ze kunt beschermen.

Wachten, niet omdat er eerst iets gedaan moet worden, maar omdat de IND de eerste 9 maanden gewoon niets hoeft te doen.
Omdat VVD en PvdA denken dat mensen niet vluchten voor geweld, maar dat ze een vakantiebestemming uitkiezen aan de hand van glossy foldertjes van mensensmokkelaars: “Vandaag in de aanbieding: Nederland, met nu gratis extra aanzuigende werking“??

Intussen gaat ontmenselijking verder

Terwijl de fascistoïde bully Annabel Nanninga haar racistische gif gister nog even bij Nieuwsuur op nationale televisie mocht spuien; terwijl in Veen een Syrische man in zijn eigen huis werd belaagd, en terwijl de politieauto die hem te hulp kwam in de fik werd gestoken en uitbrandde, vliegen vandaag de oerhollandse opmerkingen over de tragische daad in Zaandam alweer over het net.

Ook kwamen bij de Zaandamse noodopvang twee blanke mannen donderdagmiddag een aansteker brengen. ‘Om te helpen’ zei één van hen. Ze legden de aansteker op de grond voor de ingang en reden daarna lachend snel weg.

 

Foto: Jaime González (CC BY 2.0)

Een gedachte over “Wanhoopsdaad asielzoeker Zaandam”

 1. Naschrift: zelf betalen (help jij?)

  Als een erkende vluchteling uiteindelijk zijn gezin mag laten overkomen, moet hij daar zelf voor betalen. Zoals je begrijpt gaat dat vaak niet.
  Veel erkende vluchtelingen zijn, nadat ze eindelijk toestemming voor gezinshereniging hebben gekregen, financieel simpelweg niet in staat om hun gezin weer bij elkaar te krijgen.

  Vluchtelingenwerk heeft een fonds waarmee ze gezinshereniging ook voor die mensen mogelijk kunnen maken. De vluchteling moet dan nog steeds zelf 500 euro bijdragen. Maar helaas is het VluchtelingenFonds zo goed als leeg, en konden er afgelopen jaar maar 11 gezinnen geholpen worden.

  Wil je bijspringen, dan doe dat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *