Must see: ‘We Come As Friends’

Misschien denk jij, net als de meeste mensen, dat kolonialisme niet meer bestaat. Kijk in dat geval alsjeblieft de ongelofelijke documentaire We Come As Friends, nu nog te zien op Uitzending Gemist; een film die mij tot tranen toe roerde.

Vlak voor het referendum over onafhankelijkheid, stapt filmer Hubert Sauper in een gammel zelfgebouwd vliegtuigje, vliegt met zijn camera van Frankrijk naar Zuid-Soedan. Daar koerst hij kriskras door een land zonder wegen, waar je met een auto weinig kan.

We_Come_as_Friends_posterZonder ook maar enig commentaar te leveren, brengt hij genadeloos in beeld wat er gaande is. De Chinezen, Amerikanen en anderen die het land en haar grondstoffen opkopen en leegzuigen. Texaanse zendelingen, die kinderen dwingen om kleding aan te trekken in plaats van naakt of met prachtige kralenkettingen en hun eigen klederdracht rond te lopen. Het landschap, wat door massieve vervuiling en decennia van oorlog soms meer van de maan heeft. En de tribaal levende Zuid-Soedanezen zelf, prachtige maar uitgeteerde, vaak letterlijk hongerende mensen die machteloos toezien.

We Come As Friends is een zeer goede, met prijzen overladen documentaire. Hij is nog tot 27 januari 2016 te zien op Uitzending Gemist.

De heftigste momenten

[Spoileralert]

Ik vond drie dingen het heftigst:

Op één staat de stamoudste, die schijnbaar zonder te begrijpen wat hij deed een contract had getekend. Daarmee had hij volgens de tolk 600.000 hectare land verkocht aan een bedrijf uit de VS.
Terwijl Hillary Clinton op Tv zegt dat het tijd is voor samenwerking in plaats van kolonialisme, bestuderen de mannen het contract. Ze lezen dat het bedrijf alle bodemschatten mag plunderen en alle bomen zal rooien. Iedereen die op het land woont, waaronder het stamhoofd zelf, is dakloos als het bedrijf dat zo besluit: en hun leefgebied wordt vrijwel zeker volkomen vernietigd.

Het stamhoofd vertelt dat hij 21 jaar lang in oorlogen heeft gevochten tegen mensen die “hun land wilden inpikken”.
Zijn stamgenoten en hijzelf beginnen langzaam te beseffen wat hij heeft gedaan met die ene handtekening, maar het is al te laat…

Voor de duidelijkheid: Onze grootste provincie is Gelderland. Dat is slechts 513.600 hectare, 84.000 minder dan net aan de Amerikanen is verkocht. Ik weet niet hoeveel mensen er wonen. Maar als het een gemiddeld gebied betreft, gezien de grootte van Zuid Sudan en haar bevolking, zal het om ongeveer 100.000 mensen gaan.

Het bedrag wat men voor die enorme, enorme lap grond (met al zijn natuur, bodemschatten, mensen en hun middelen van bestaan) betaalt, is…
25.000 Amerikaanse dollars. 25 cent per bewoner. Nog geen achtste van de kosten van een klein huisje, voor meer land dan de hele provincie Gelderland.

Koloniale houding VN

– Een ander zeer heftig moment in de film is de volkomen koloniale houding van het Westerse hoofd van de VN in Soedan. Hij heeft oa een mooie maquette van een modeldorp laten maken (waar overigens vooral hoge hekken en prikkeldraad in staan). Op verzoek van zijn dochter staat er ook een ijssalon in, om het realistischer te maken…

– De Zuid-Soedanese minister is precies zo corrupt en in dienst van buitenlandse mogendheden / bedrijven als je zou verwachten. Maar dat was uiteindelijk niet wat mijn hart brak. Ik hield het niet meer droog op een moment in de film dat een Soedanees een explosievenopruimer assisteert. Na een ontploffing valt hij ineens stil.
De cameraman vraagt: ‘heb je in de oorlog gevochten?’
‘Ja’. En je ziet het trauma in zijn ogen…

De zoveelste oorlog, om grondstoffen waar de Soedanezen uiteindelijk niets van overhouden, omdat alles door de Amerikanen, Chinezen, Britten en Fransen geplunderd wordt. Vechten om grond, die er door de waanzinnige vervuiling al lang uitziet als een maanlandschap, waar de kippen sterven als ze water drinken, en de mensen ook.

-We_Come_as_Friends-_Wins_the_World_Cinema_Documentary_Special_Jury_Award_for_Cinematic_Bravery_(12186258113)
“We Come as Friends” wint de World Cinema Documentary Special Jury Award for Cinematic Bravery op het Sundance Filmfestival

Must see

Wil je weten hoe modern kolonialisme er uit ziet, en waarom het nu erger is dan wat we honderd jaar geleden uitvraten?
Waarom mensen soms niet anders kunnen dan vluchten? En dan door ons al snel een economische vluchteling genoemd worden?

Kijken dan, die docu.

 

Foto: PunkToad, (CC BY 2.0)

2 gedachtes over “Must see: ‘We Come As Friends’”

  1. Schandalig,dat een grote lap grond is afgetroggeld voor maar 25.000 dollar,diefstal van oorspronkelijke bewoners. Om kotsmisselijk van te worden. Verdreven van cultuur,hum mooie land en de grondschatten is niet mis. Hoe maak ik een andere cultuur kapot.bestolen volk beroofd van alles zelfs hun waardigheid. Triest en buiten alle menselijk heid. Weer hebben de rijkeren de macht en controle. Ik vind dit erg heel erg! En boos heel erg boos.

  2. De grote fout van ‘links’ en alle andere verdedigers van menselijke/ ecologische waardigheid is dat zij geweld schuwen, macht schuwen, en daarmee zichzelf uitleveren aan de wolven. Als u wilt dat het in de ducumentaire getoonde schema van kolonialisme wijzigt, dan zul u zichzelf moeten leren verdedigen. Boos zijn op zich is een prima reactie, maar als het daarbij blijft werkt dat contrarevolutionair. De ‘linkse’ mens is uit balans, een disbalans die gretig en geniepig wordt uitgebuit door rechtse rijke cocksuckers, vanwege het zelf aangenomen mantra van geweldloosheid, verdraagzaamheid tot op het bot, en de vreselijke manier waarop ze hun nageslacht met dat valse bewustzijn vergiftigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *