Halbe Zijlstra liegt weer eens

Het hoge woord is er uit: De VVD wil van het Vluchtelingenverdrag af. Want daar staat volgens Halbe Zijlstra in dat “alleen Europa” asielzoekers hoeft op te vangen.
Tja. Dat is natuurlijk weer eens gelogen.

We worden er al 2 jaar voor klaar gestoomd, met opgeklopte verhalen over aantallen, met valse beschuldigingen, grove beledigingen en geplande relletjes. Maar eindelijk is het hoge woord er dan toch uit:

VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil af van het Vluchtelingenverdrag. Hij wil het recht tot vluchten beperken tot de eigen regio.

Nou wil het toeval dat inwoners van de EU sinds 2012 überhaupt geen asiel meer mogen vragen in Nederland. Het toeval wil zelfs dat dit door een VVD kabinet besloten is.
De VVD stelt nu dus feitelijk voor om helemaal niemand meer asiel te geven. De 60 miljoen vluchtelingen die er (al decennia) wereldwijd zijn kunnen het dan verder bekijken, de rijkste regio van de wereld helpt ze niet meer.

Opvang in de regio

Zoals bekend wordt meer dan 80% van de vluchtelingen altijd al in hun eigen regio opgevangen. Terwijl een veel kleiner en armer land als Libanon dreigt te bezwijken onder meer dan een miljoen mensen, zucht en steunt Nederland met alle registers vol open. Want we zullen misschien warempel wel 45.000 asielzoekers krijgen dit jaar!
Grutjes.
In de periode 1993 – 2001 haalden we regelmatig vergelijkbare aantallen. Dat onze samenleving toen evenmin als nu ontwricht raakte, zegt Zijlstra er niet bij, evenmin als dat we in verhouding tot ons inwoneraantal nog niet eens één procent opvangen van het aantal wat Libanon opvangt.

Maar de VVD is tegenwoordig blijkbaar van suikerwerk, en vindt 45 k vluchtelingen nog steeds veel meer verantwoordelijkheid dan ze aankan. We moeten naar nul, zo is de holle retoriek.

Rechtvaardiging

Waarom zouden we helemaal niets meer willen doen voor die mensen? Welke rechtvaardiging heeft de fractievoorzitter van de anti dikke ikke partij bedacht om onze mondiale verantwoordelijkheid compleet aan zijn laars te kunnen lappen?

Je ziet hem zeker al aankomen: Halbe’s rechtvaardiging is een leugentje.
Maar daarover straks meer.

Eerst even iets over het vluchtelingenverdrag waar de VVD van af wil. Dat verdrag is in twee stappen tot stand gekomen. Tijdens de Conventie in Geneve van 1951 werd besloten om de Europese vluchtelingen uit WOII asiel te verlenen. Met het Protocol van New York uit 1967 werd de werking uitgebreid naar alle vluchtelingen.

Zijlstra beweert in de Volkskrant dat Europa als enige dat laatste deel, het protocol uit 1967 heeft getekend:

‘Daar moeten we vanaf’, zegt Zijlstra. ‘Het grappige is dat we dat in Europa hebben geratificeerd, maar de rest van de wereld heeft dat niet gedaan. Dus de hele wereld kan hier asiel aanvragen, maar andersom kan dat niet.

Halbe Zijlstra liegt weer eens dat hij scheel ziet.

Alleen Europa? Hier zie je wie het protocol echt heeft getekend: Alle landen die groen zijn. Net iets meer dan alleen de EU: 146 landen.

Er zijn weliswaar een paar landen die een uitzonderingsbeding hebben opgenomen. Turkije bijvoorbeeld, wat juist alleen asielzoekers uit Europa accepteert, en anderen geen toestemming geeft om zich te vestigen. Precies het omgekeerde van wat Zijlstra zegt, dus.
Turkije is trouwens dat land waarvan de VVD vindt dat ze vluchtelingen uit Syrië beter opvangen dan wij

Van de lange lijst van landen die het protocol wel degelijk hebben geratificeerd, zijn er een stel die een of andere uitzondering maken, waaronder Nederland zelf. Meestal gaat het dan om artikel IV (blz 47) , wat over de rol van het Internationaal Strafhof gaat.
Honderdvijftien landen maken echter geen enkele uitzondering.

vluchtelingenverdrag conventie van geneve

Politieke Correctheid

Die leukerd van een Zijlstra geeft ook nog een interview. Daarin klaagt hij dat “de politieke correctheid toeneemt”.

Ach gut, die arme Halbe.

Nadat hij asielzoekers eerder dit jaar voor ‘shariazoekers’ uitmaakte die ‘de verzorgingsstaat bedreigen’ en alleen maar hierheen komen voor ‘gratis borstvergrotingen en ooglidcorrecties’ voelt Halbe zich nu geremd om mensen in nood voor rotte vis uit te maken.

Waarom mag Joost weten, want Halbe heeft samen met Schreeuwwitje en een boel andere mensen keihard en succesvol gewerkt aan een klimaat waarin bruinhemden gemeenteraden belagen, en waarin je al snel bedreigd wordt als je respect durft te hebben voor asielzoekers. Eigenlijk is de werkelijke Politieke Correctheid anno 2015 al lang gelijk aan de leugens die Halbe graag uitkraamt, reaguurderstaal of nog erger.

Maar ik heb wel een voorstel.
Zullen we die rare term “politiek correct” eindelijk eens vervangen met wat het eigenlijk van oorsprong betekent?

liberalsarecool com tumblr_nsrvhw7vvw1qzsnxyo1_1280

What’s in a name

Nou is er nog één klein dingetje. Weet je wat volgens Wikipedia de geboortenaam van Halbe Zijlstra is?
Jelle Zijlstra.
Weet je wat de naam van de Nederlandse minister-president was die destijds het vluchtelingenprotocol tekende?
Ik verzin het echt niet zelf!
Jelle Zijlstra. 🙂

Als troost voor Halbe heb ik een liedje voor over hem.

Plaatjes:
Ondergaande zon: foto Bas Thijs
Convention & protocol: Wikipedia / IdiotSavant, bewerkt (vertaling en logischer kleurgebruik) door Bas Thijs - Public Domain.
Political Correctness: Plugin by Byron Clark after an idea by Neil Gaiman

 

3 gedachtes over “Halbe Zijlstra liegt weer eens”

  1. Goed stuk! De originele uitvoering van ‘je loog tegen mij’ is overigens van Doormekaar; een punkband waar verschillende leden van Drukwerk deel van uitmaakten. De originele uitvoering is dan ook een stuk ruiger al is de tekst onveranderd gebleven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *