Parijs: Gruwelijke aanslagen

De aanslag in Parijs was afgrijselijk. En het was niet de enige.
Vragen:
Wat gebeurt er na een oorlogsverklaring?
Hoe veel is wit eigenlijk waard?
En i
s de Derde Wereldoorlog al begonnen?

Voor wie Parijs in 8701 woorden toch wel heel lang vond: Ik heb het artikel in behapbaarder stukjes voor je gehakt. De komende dagen post ik steeds weer een nieuw deel, met niet eerder gepubliceerde aanvullingen.
Vandaag deel 1.

Gruwelijke aanslagen

De aanslagen van vrijdag de dertiende in Parijs blijven maar in mijn hoofd hangen. Ik kan niet anders dan me voorstellen hoe het moet zijn geweest, in die concertzaal: je bent een bandje aan het kijken, je hoort vreemde geluiden, je ziet de mensen om je heen neervallen, en voor je echt beseft wat er gebeurt neemt je instinct het over en probeer je te ontsnappen, klauterend over en dwars door een stapel dode en gewonde mensen heen…

Niet de enige nachtmerrie
De grootste aanslag sinds de Tweede Wereldoorlog, brult iedereen.
Maar dat is niet waar, niet eens een beetje. In de jaren zestig pleegde de extreemrechtse OAS aanslagen in Frankrijk en Algerije, waaronder een bommencampagne van twee jaar in Parijs. Er kwamen niet 130 mensen om, maar het verbluffende aantal van 3- tot 12.000 mensen. Maar niet door moslims, en dus is iedereen het alweer vergeten.

Het NOS Journaal geeft zaterdagavond een overzicht van ‘de grote aanslagen door moslimterroristen sinds 2001’. Dat lijkt vreemd genoeg puur over Europa te gaan. Maar dan wordt ineens ook het Russische vliegtuig in Egypte genoemd. Daarna houdt het op. Rob Trip zegt nog wel even dat de meeste slachtoffers niet in het westen wonen, maar evengoed is het blijkbaar niet interessant om de aanslagen daar te noemen.
Het bleek geen overzicht van aanslagen door moslimterroristen, maar van aanslagen waarbij witte mensen zijn gedood.

Dat is wel een rode draad.
Op Facebook zie ik hoe veel van mijn vrienden hun profielfoto veranderen als eerbetoon aan de doden van Parijs. Eigenlijk heel mooi, dat ze dat doen.

Toch wringt het bij mij ook een beetje.
Aan de ene kant is het logisch. Parijs is dichtbij. We zijn er allemaal wel eens geweest, en die band in Bataclan zou deze maand op Speedfest spelen, een festival in my hometown. We kunnen ons makkelijk voorstellen dat we in dat restaurant hadden kunnen zijn, of bij dat concert.
Maar toch… Waarom veranderde niemand zijn profielfoto toen een dag eerder in Libanon bij een dubbele bomaanslag door IS 43 doden en meer dan 200 gewonden vielen? Of, als je 43 doden niet genoeg vindt, toen er 103 doden vielen door de IS-bom tegen een Koerdische vredesdemonstratie, of toen er 147 doden vielen in Kenia, of (waarschijnlijk veel meer dan) 2.000 in Nigeria?

Het aantal doden in Baga, Nigeria, is zo enorm groot en de verwoesting zo totaal, dat je het op satellietbeelden kunt zien. De dader was Boko Haram, inderdaad, die inmiddels trouw aan IS heeft gezworen.
Ik heb na die derde januari geen enkele solidariteitsband rond een profielfoto gezien op facebook, jij wel?

Steun voor Europa
Wat ik eigenlijk ook wel heel gek vind, is dat er vanuit het Midden Oosten, Afrika en de rest van de wereld veel meer aandacht is voor de aanslagen in Parijs, dan we in Europa hebben voor de aanslagen elders. Het regent vanuit de hele wereld steunbetuigingen.
Hartverwarmend. Dat bedoel ik niet cynisch, ik vind het echt erg tof!
Maar ook scheef.

Je gaat je afvragen wat de wisselkoers is. Hoeveel zwarte, bruine en gele mensen is één witte waard?

Oorlog

De reactie van Hollande en Rutte past daar wel bij.
“Het is oorlog”, zeggen ze.

Volgens mij is het oorlog als je vecht. Als je bommen op mensen gooit. Volgens mij voeren we dus al een hele tijd oorlog. Maar nee, volgens de politici is het nu pas oorlog, want er zijn witte mensen dood.

Ik vind het overigens wel heel fijn dat Rutte zo duidelijk zegt dat hij in oorlog is met IS, niet met de islam of vluchtelingen.

Ik hoop wel dat hij dat ook waarmaakt, en zijn waakhondje Zijlstra tot de orde roept voor die weer over borstvergrotingen begint. Of opnieuw gaat roepen dat asielzoekers een bedreiging van de verzorgingsstaat zouden zijn, vlak nadat hij vertelt dat hij die verzorgingsstaat nota bene zelf wil afbreken.

David van Reybrouck heeft een mooie brief over die oorlogsverklaring geschreven.

François Hollande, zegt hij, spreekt precies dezelfde taal als Bush deed na 9/11. We hebben allemaal gezien waar die stoere oorlogstaal toe leidde. Onder andere tot de inval in Irak. En zonder die rampzalige inval in Irak had IS nooit bestaan. Waren deze aanslagen nooit gepleegd.

Waar gaat de oorlogsverklaring van Hollande en Rutte toe leiden?

 

Aanvulling

Waar gaat de oorlogsverklaring toe leiden? Een eerste, nog bescheiden deel van het antwoord kregen we de afgelopen dagen alvast.

Ik ga de foto’s hier niet herhalen, die zijn veel te gruwelijk. Maar het Syrian Network for Human Rights heeft net een rapport vrijgegeven dat Rusland fosforbommen gebruikt in Syrië.
Witte fosfor is verboden om op mensen te gebruiken. De zoveelste oorlogsmisdaad tegen oorlogsmisdaden.

Frankrijk is intussen begonnen met wraak te nemen voor de 129 onschuldige burgerdoden in Parijs, door Raqqa te bombarderen, een stad in Syrië van 350.000 grotendeels onschuldige mensen.

Volgens sommigen zijn daar (tot dinsdag) nog geen burgerdoden bij gevallen, volgens anderen al vele…
Betrouwbare cijfers zijn er niet, de stad zit potdicht en er is vrijwel geen communicatie. Wel hebben de journalisten / activisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently, die verslag doen vanuit Raqqa zelf (en die overigens juist voorstander van ingrijpen zijn), inmiddels enkele doden bevestigd.
Ook zeker, is dat er onder andere een museum en een ziekenhuis zijn geraakt.

Wanneer gaan we leren dat we niet effectief kunnen zijn tegen IS als we dezelfde methodes gebruiken?

Dit zei een bewoner van Raqqa erover, afgelopen dinsdag, toen er voor het laatst contact was tussen media en de stad:

The US, Russia and France are all bombing Syria. How many more countries want to bomb us?

Raqqa is devastated. Raqqa has endured the unbearable and we live in fear under ISIL’s dictatorship.
A lot of people fled the the city. In fact, most refugees heading to Europe are from Raqqa. That is how desperate they are to leave here. People are fed up here and just want to live normal lives.

Our lives are all under threat. ISIL controls every aspect of our lives and we are not allowed to expose the truth.
Not everyone who lives in Raqqa approves of ISIL. I am a citizen of Raqqa and I refused to leave my hometown just like many others did.

What the world needs to know is that we live under ISIL control on the ground, and constant air strikes from the sky. We are trapped.

Derde Wereldoorlog

Intussen hoor je steeds meer mensen over de Derde Wereldoorlog, die al begonnen zou zijn, of nakende.

Hoe ernstig het ook is wat er gebeurt, dat lijkt me eerlijk gezegd niet aan de hand. De ‘oorlog tegen terrorisme’, tegen ‘drugs’, tegen ‘communisme’ en tegen god weet wat, is al decennia lang bezig. Steeds is er een ander verhaal maar is het effect hetzelfde: militair ingrijpen van het westen elders in de wereld, en olie en andere grondstoffen die daarna ineens hun weg naar ons vinden.

Een derde wereldoorlog klinkt alsof er iets nieuws aan de hand is, en dat is niet zo.

In de vorige eeuw noemde je zoiets neokolonialisme. Tegenwoordig benoemen we het liever niet meer, en hebben er dus ook geen modern woord voor. Dat wil niet zeggen dat het werkelijk erg nieuw is of niet meer bestaat: we hebben allemaal gezien wat er bijvoorbeeld in Irak gebeurde.
“Derde Wereldoorlog” klinkt ook alsof we hier enorm gevaar lopen, en ook dat is niet zo. De daadwerkelijke kans om te sterven door terrorisme is in Europa bijna nul procent.

Ik maak me persoonlijk meer zorgen om de reactie op het terrorisme dan het terrorisme zelf. Dan bedoel ik zowel onze bombardementterreur daar, als de antiterreurmaatregelen in Europa, die funest zijn voor mensenrechten, rechtsstaat en democratie.
We geven IS precies wat ze wil.

Daarover in het volgende deel meer.

Bas Thijs

Illustraties:

Featured image: samengesteld door Bas Thijs uit
  Parijs: Joe deSousa, (CC BY 2.0)
  Uwais al-Qarni Moskee Raqqa (vernietigd door IS): Lazhar Neftien, (CC BY 2.0)
  Zonsopkomst: Christian_Birkholz, public domain
  Bom: Wikipedia, public domain

Satellietfoto: Amnesty International
Gedicht: Warsan ShireLiberté Securité: onbekend, neem aub contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *