Nieuws blijft liegen over aantal asielzoekers

Nadat zowel ik als enkele dagen later de Volkskrant aantoonden dat het nieuws consequent liegt over het aantal asielzoekers wat naar Nederland komt, hoopte ik op verbetering. Onterecht helaas.

Dit is deel één van een drieluik over leugens rond asielzoekers.

Vorige maand

Vorige maand kon ik het niet meer aanzien. Elke dag dat angstzaaien, van het nieuws en andere media, door journalisten, redacties en politici…
Als je ze moet geloven worden we al twee jaar overspoeld door vluchtelingen, en wordt het ook nog eens elke dag erger.
En dat terwijl de rij hier bij de kassa van de Appie echt niet langer is geworden.

Ik besloot de feiten eens te checken. Want die zijn gewoon openbaar, voor jou en mij en zelfs voor journalisten en politici. En verrek: het bleek dat er in het jaar tot en met juli maar liefst ZEVEN keer zo weinig asielzoekers naar Nederland waren gekomen als RTL Nieuws beweerde.

Werkelijk aantal asielzoekersIk schreef er een artikel over, waarin ik met makkelijk controleerbare bronvermelding aantoonde dat de media liegen over het aantal asielzoekers. Blijkbaar vermoedden heel veel mensen dat al langere tijd, want het liep hier storm: mijn stukje kreeg dik 4000 likes en shares op facebook, en werd tot nu toe door 17.000 mensen gelezen.
Een paar dagen later plaatste de Volkskrant een artikel met dezelfde strekking.
Okay, dacht ik, als ook gevestigde media als de VK hier de aandacht op vestigen, dan zal het wel verbeteren.

Helaas, het nieuws heeft nog niets geleerd.

De leugens van vandaag

Het NOS Journaal vertelt vandaag (7 oktober) dat er in september 14.000 asielzoekers naar Nederland zijn gekomen.
Dat dit niet klopt, is makkelijk te zien. Dat vindt zélfs… de NOS zelf.
Eergister gaf het NOS Journaal namelijk over week 36 t/m 40 heel andere cijfers. Toen schreef men over 14.500 in vijf weken tijd. De meeste maanden bestaan toch echt uit minder dan 35 dagen. Corrigeer je zo nauwkeurig mogelijk voor de cijfers van september zonder stukken oktober en augustus mee te rekenen, dan kom je met de cijfers van de NOS zelf op 12.529.

Dus, NOS, waarom verzinnen jullie er nu weer 1.500 mensen bij?

Daar houdt het echter niet mee op.
De NOS en de andere media rekenen consequent herhaalde asielverzoeken en gezinshereniging mee in het aantal asielzoekers. Dat is volkomen belachelijk.

Gezinsherenigers zijn geen asielzoekers

Eerst die gezinshereniging maar eens. Daar heeft iemand pas recht op als hij erkend is als vluchteling en al een verblijfsvergunning heeft. En sorry, maar een erkende vluchteling met verblijfsvergunning is iets anders dan een asielzoeker. Je bent asielzoeker als je asiel vraagt, je bent erkend vluchteling als je al asiel hebt gekregen. Dat zijn echt grote verschillen. Een asielzoeker moet in veel gevallen weer weg, mag niet werken, en wordt opgevangen door het COA. Een vluchteling mag juist blijven, werken, studeren, een gewoon huis huren, belasting betalen en in sommige gevallen (het is niet heel ruim) zijn of haar kinderen of partner hier laten komen.

Je kunt reeds erkende vluchtelingen niet meetellen als je nieuw aangekomen asielzoekers telt, laat staan hun familie.
Het is een beetje hetzelfde als zeggen dat de werkloosheid is gestegen omdat je de gepensioneerden meetelt. En daar dan ook nog de ongeboren achterkleinkinderen van.
Volslagen onzin dus.

Herhaalde asielverzoeken zijn geen nieuwe asielzoekers

Dan de herhaalde asielaanvragen, die door de media ook steevast worden meegeteld in het aantal asielzoekers. Wat is een herhaalde aanvraag?
Als iemand asiel vraagt om reden A, maar wordt afgewezen, dient hij soms een nieuw asielverzoek in vanwege reden B. Dat noem je een herhaalde asielaanvraag. Er is dan niet ineens een nieuwe asielzoeker aangekomen. Het is gewoon precies dezelfde asielzoeker die er al was, die een nieuw formuliertje invult.

Kortom, wil je het aantal asielzoekers weten, kijk dan alleen naar de “first asylum applications” in de rapporten van de IND, de instantie die als enige asielzoekers registreert en (volgens velen onmenselijk streng) beoordeelt.

En dat scheelt nogal. Als je herhaalde asielaanvragen en gezinshereniging meetelt zijn er in de eerste 8 maanden van dit jaar 26.371 asielzoekers naar Nederland gekomen. Maar als je eerlijk telt, baby’s en gepensioneerden niet als werklozen meetelt, en gewoon alleen de asielzoekers telt in plaats van ook gezinsherenigers en tweede formuliertjes erbij te frotten, dan blijkt het echte aantal 17.115 te zijn. Bron

Bijna 10.000 mensen minder!

Ik vind de NOS altijd reuze knap. Ze komen altijd weer met cijfers, overigens meestal zonder bronvermelding, terwijl vaak nog niemand anders die al heeft, en ze daardoor oncontroleerbaar zijn. De IND meldt op dit moment nog niets over september.
De verhouding van het aantal gezinsherenigers en 2e aanvragen zal echter ongeveer hetzelfde zijn. 1,5408 staat tot 1. Dat wil dus zeggen dat er in september geen 14.000 asielzoekers zijn gekomen, en ook geen 12.529, maar waarschijnlijk zo’n 8.132. Inderdaad, dat is slechts 58%.

Zoals ik eerder al schreef:
Onze geesten worden al bijna twee jaar rijp gemaakt voor strengere anti-immigratiewetten. Vrijwel elke dag is de enorme vluchtelingenstroom het belangrijkste item van het Journaal.
Alleen: de cijfers kloppen voor geen meter.

Gevolgen van medialeugens

De angstzaaierij in de media blijft intussen niet zonder gevolgen. Het regent kleine en grotere aanvallen op asielzoekerscentra. Daar hoor je zelden wat over in het nieuws, maar gisteren is de staatssecretaris Dijkhoff klemgereden in het dorp Oranje, en dat is wat anders.

Ik wil graag heel even een klein gedachtenexperimentje met je aangaan.
Stel je eens voor dat Dijkhoff was klemgereden door asielzoekers. Moslims, van het buitenlandse soort, met baarden en djelabba’s liefst. Stel je eens voor dat ze voor zijn auto waren gesprongen, er tegenaan hadden getrapt in blinde woede, zelfs zijn portier hadden opengerukt en zijn spiegeltje hadden vernield, voordat hij nog net door zijn bodyguards gered kon worden van deze agressieve migranten.

Stel je eens voor hoe het Nieuws dat gebracht zou hebben? Zou dat helemaal hetzelfde zijn geweest als hoe ze het nu brachten, nu de daders, pardon, betrokkenen, autochtone Nederlanders waren? Of toch een tikkie anders?

Dank je voor je voorstellingsvermogen.
Wel een beetje anders dan vandaag het commentaar van RTL Nieuws luidde.

‘Komt Nederland in verzet?’

‘Komt Nederland in verzet?’ vroeg RTL Nieuws adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zich hetzerig af.

In dat stukje doet Klein zijn best om na zijn hoopvolle titel alsnog zo redelijk en neutraal mogelijk over te komen. Het doet een beetje denken aan het verhaal van Rita Verdonk destijds: “niet rechts, niet links, maar recht door zee”, terwijl iedereen met twee hersencellen kon zien dat het toch wel eerder heel overdreven rechtS door zee was.

Het mooi geschreven stukje van Klein is typerend voor wat de grote media nu al tijden steeds intensiever doen: Onder het mom van redelijkheid wordt er eigenlijk gezegd dat de zorgen terecht zijn. Ja, je moet bang zijn voor je kinderen als je bij een AZC in de buurt woont. Heel bang!

En dat doodsbange Nederlanders in Oranje dan een beetje woedend doen naar de staatssecretaris, dat kan natuurlijk niet door de beugel, maar OH wat begrijpen we dat toch GOED! Echt hoor! We gaan er gewoon spontaan het volkslied van zingen – wilhehelmus van Oraaanje…

Maar weinig mensen tuinden in het verhaal van Verdonk. Helaas lijken mensen er in dit geval massaal in te trappen.

 • Hoewel er geen enkele aanleiding is om te denken dat er meer criminaliteit bij AZC’s plaatsvindt die gevaar voor omwonenden oplevert,
 • hoewel er geen enkele IS’er is gesignaleerd,
 • geen TBC epidemie is,
 • hoewel er geen enkele Nederlandse vrouw (laat staan een kind) door vluchtelingen is verkracht,
 • hoewel de woningnood niet de schuld van de vluchtelingen is, maar eerder van de VVD,
 • hoewel we helemaal niet veel vluchtelingen opnemen vergeleken met anderen,
 • hoewel vluchtelingen niet gevaarlijk zijn maar IN GEVAAR zijn en daarom vluchten;

worden al die zorgen niet alleen gevoed en gestimuleerd door de media, maar zelfs voor een heel belangrijk deel veroorzaakt.

In tegenstelling tot de landen om ons heen zijn onze media structureel mensen bang aan het maken, over de enorme aantallen die ons al twee jaar overspoelen (in het echt is er pas vanaf augustus een stijging merkbaar). Blijkbaar moet het nieuws maar gecreëerd worden als er eigenlijk weinig te vertellen valt. En intussen begint het aardig te lukken: er gaan steeds meer mensen mee in de anti-vluchtelingen angst.

Volgens Pieter Klein moet Den Haag eindelijk eens antwoord op de ‘oprechte zorgen’ geven.
Dat is een wonderlijke stelling. Klein is redacteur, hij kent als het goed is de feiten. Hij weet dat die zorgen niet terecht zijn.
In plaats van zichzelf te presenteren als een ongekleurd doorgeefluik van terechte zorgen, zou hij eindelijk wel eens wat meer verantwoordelijkheid mogen tonen. Want hoe komen die mensen aan het idee dat vluchtelingen kinderverkrachtende IS’ers zijn met TBC die je baan en je huis komen afpakken?

Niet alleen van Geert en Halbe, Pieter.

De media gedragen zich steeds minder als pluriforme waakhond van de democratie, steeds minder als objectieve toeschouwer, en meer en meer als zelfstandige speler op het politieke veld. Zelfs als belangrijkste politieke speler en agendabepaler. Het onderscheid tussen spindokter en verslaggever is soms niet meer te maken, terwijl een journalist ter plaatse ons de laatste spin en frame in twee tot debiliteit versimpelde zinnetjes voorschotelt, waarna ‘het filmpje’ en de anchorman ze allebei nog eens herhaalt, om zeker te weten dat we het ons goed inprenten. De tijd dat er onderscheid werd gemaakt tussen nieuws en opinie lijkt intussen ver achter ons te liggen.
Het is echter tijd om eens op te houden met elke extreemrechtse pipo die maar voorbij komt, uitgebreid een podium te geven in het zoveelste “straatinterview”, om bronnen te zoeken bij het discours wat je over wilt brengen, en gewoon over feiten te berichten.

Om te beginnen over aantallen.

Want hoewel RTL in de twee weken sinds mijn vorige verhaal iets vaker dan het NOS juiste cijfers geeft, gaat het ook nog steeds heel vaak mis. En de toon is gelijk. Angstbevorderend. Crisis roepend. Xenofobie vergoeilijkend. Soms, kan ik me niet anders voorstellen, zeer bewust, soms misschien niet eens expres.

rtl opvanglocaties 2Deze kaart van opvanglocaties van asielzoekers is wel een mooi voorbeeld van het grijze gebied daartussen. Zoom maar even uit, en je ziet dat Nederland werkelijk overspoeld wordt door die gelukszoekers. Tot je de moeite neemt om door te klikken. Zoek (in het zoekschermpje) Bunnik maar eens op. Wel een marker, alleen geen opvang. Er worden daar helemaal geen asielzoekers opgevangen. Dat geldt voor heel veel markers.
Dat is natuurlijk niet wat de meeste mensen denken als ze heel Nederland vol markers zien staan op een pagina waar boven staat “Asielzoekers in Nederland”.

Misschien heeft de kaartenmaker het niet eens zo bedoeld. Is hij gewoon compleet insensibel voor de gevolgen van zijn werk. Nooit over nagedacht ook niet. En iedereen doet het toch?
Andere cijfers en berichten zijn zo extreem fout dat je niet meer van een “per ongeluk” kunt spreken.
Eigenlijk maakt het weinig uit, of het expres is of niet. De gevolgen zijn dezelfde, en de verantwoordelijkheid ook.

rtl opvanglocaties asielzoekers

Mediale ruk naar rechts

Ik ben benieuwd door wie dit wordt aangestuurd…” merkte laatst iemand tegen me op.

Ik antwoordde: Waarschijnlijk door de ziekelijke angst die de media sinds de zogenaamde “demonisering van Fortuyn” hebben, om links te lijken…
Hoewel, dat stadium is intussen radicaal rechts ingehaald.
Na de dood van Fortuyn regende het een ongekende hoeveelheid bedreigingen naar iedereen die links leek, en deden de meeste mediamensen er alles aan om daar ver van weg te blijven. Natuurlijk waren er ook genoeg mediabonsjes die daarvoor geen toneel hoefden te spelen. Die eindelijk ongegeneerd hun kans grepen om hun bitterballenwijsheden voor journalistiek door te laten gaan. Lekker trappen tegen de multikul en politieke correctheid, eindelijk het rottende gif uit je onderbuik over iedereen heen laten lopen. Je collega’s lieten het wel uit hun hoofd om je te corrigeren, om naar feiten of bronnen te vragen, en naar de sensibiliteitstraining hoefde je niet meer. Want dit is de tijd van jouw Grote Dikke Ikke, van het rechtse revanchisme, kwaliteit is uit en de Kogel Kwam Van Links.

Fortuyn is echter al weer 13 jaar dood.

Waren het dertien jaar geleden een paar onderbuiken, en een groot aantal mensen die zich rechtser voor deed dan ze was, omdat ze niet meer durfden te zeggen waar ze voor stonden, of omdat ze dachten dat een directe confrontatie á la Melkert alleen maar meer ellende zou geven; nu is dat anders.
Er is intussen al een nieuwe generatie aan het werk gegaan, die niet beter weet. Voor hen is het normaal dat media niet ergens in het midden zitten, of objectief proberen te zijn, maar gewoon uitermate rechts en vooringenomen. Fuck maatschappelijke verantwoordelijkheid, leve PowNed en GeenStijl.

Bij ons hakt het er in

Ik geloof niet in complotten of centrale aansturing. Ik weet wel dat iedereen die een beetje weet wat er wél echt aan de hand is, niet zonder afgrijzen naar het nieuws kan kijken.

Wij kunnen hier thuis de laatste tijd nauwelijks meer stil blijven zitten, als we kijken naar het journaal. De één zit met tranen in zijn ogen te kijken terwijl de ander woest de kamer uit loopt. Dat mogen mensen voor mijn part te dramatisch vinden, best. Maar we worden in Nederland niet overspoeld door een continue stroom van vluchtelingen, maar door een stroom van onwaarheden over vluchtelingen. En als je ziet wat de gevolgen van die leugens zijn, zowel hier als in landen als Hongarije waar de pers zich nog minder goed van haar taken kwijt…

Een bevolking die zich steeds meer tegen vluchtelingen richt. Aanslagen op asielzoekerscentra. Politici die nog strengere anti-immigratiewetten invoeren. Waardoor nog meer mensen aan onze grenzen omkomen, bij gebrek aan legale mogelijkheden om de grens over te komen. Mensen die opvang nodig hebben maar na twee jaar worden teruggestuurd omdat hun opa honderd jaar geleden in een ander land gewoond heeft. (Wordt de familie van die IND’ers eigenlijk wel gecheckt?)
Hulpbehoevende vluchtelingen die honger lijden voor dichte grenzen, of die opgesloten in kampen door politie worden mishandeld. Moet ik nog verder gaan?

De verantwoordelijkheid voor een hetze begint bij hen die de hetze voeren.

Naschrift

Soms heb je het zo druk dat je niet ziet wat er onder je neus ligt.
Hierboven heb ik flink mijn best gedaan om de cijfers van NOS Nieuws te fileren en tot reële proporties terug te brengen. Dat kostte zoveel kruim dat ik even gemist had dat op dezelfde dag een brief is verschenen van Dijkhoff, waarin hij mij gelijk geeft.
Ik schatte uiteindelijk voor september 8.132 nieuwe asielaanvragen in.
Dijkhoff schrijft: “Bij elkaar was de totale formeel in INDIGO geregistreerde asielinstroom in september 8.620.” Het blijken er echter nog minder te zijn. “In september heeft de IND 6.440 eerste asielaanvragen geregistreerd.”
Het NOS Journaal heeft dus niet alleen dagen uit andere maanden meegeteld, én gezinsherenigers van vluchtelingen én herhaalde asielaanvragen meegeteld als nieuwe asielzoekers. Nee, men zit er nog verder naast dan ik al dacht.

In plaats van 14.000 asielzoekers, 6.440 asielzoekers. Dat is voor 54% gelogen, om exact te zijn.

 

Foto: De Noorse dichter Jonas en zijn vrouw en manager Thomasine Lie, geschilderd door Christian Meyer Ross in 1892. Sorry voor mijn graffiti op het werk. Zij hadden als geen ander het recht zich de Lies te noemen. Ze waren namelijk ook nog eens neef en nicht, en heetten dus allebei al Lie voor ze trouwden. Lies van het moeilijker doorprikbare soort.

34 gedachtes over “Nieuws blijft liegen over aantal asielzoekers”

 1. Super, eindelijk iemand die met feiten komt. Iets waar ik ook altijd naar opzoek ben. Maar het is bijna onmogelijk om de waarheid te achter halen en de feiten te vinden.
  Respect! ga vooral door, ik deel je berichten.

  Mvg Duncan

 2. En het zijn er maar 6.440! Niet in één week, maar zelfs in één maand. Marginaal! Waar praten we over! En op jaarbasis maar zo’n, pak um beet, 75.000. Dat moet toch makkelijk haalbaar zijn in een klein land die zo groot wil zijn?

  1. Als er het hele jaar zoveel komen als in september, wel. Maar dat is niet zo. In oktober worden het er waarschijnlijk meer. En in de eerste 7 maanden van 2015 waren het er juist veel minder. Minder zelfs dan vorig jaar. Het is moeilijk gokken, omdat er intussen ook achterstanden in registratie ontstaan. Maar ik zou denken dat we de 75.000 niet gaan halen; zelfs de 50.000 niet. Dat is echter met een flinke slag om de arm, want in de toekomst kijken blijft koffiedik kijken natuurlijk.

 3. Altijd blij met werkelijke feiten in de onoverzichtelijke brij. Dank je wel daarvoor.

  Overigens wel oppassen dat je niet in dezelfde valkuil van veralgemenisering en stemmingmakerij trapt. Je schrijft bijvoorbeeld:
  “De angstzaaierij in de media blijft intussen niet zonder gevolgen. Het regent kleine en grotere aanvallen op asielzoekerscentra. Daar hoor je zelden wat over in het nieuws, maar gisteren is de staatssecretaris Dijkhoff klemgereden in het dorp Oranje, en dat is wat anders.”
  De aanval op de tijdelijke opvang in Woerden is zeer uitgebreid in het nieuws geweest en is dat nog steeds, gisteren weer een documentaire over Montfoort omdat wel 5 van de 20 ‘aanvallers’ daar vandaan komen en wat dat allemaal wel niet te betekenen heeft… Wat NIET in het nieuws is, is hoeveel mensen uit Woerden voorafgaand aan de komst van de asielzoekers op vele manieren steun hebben gegeven, van het brengen van benodigde spullen (kinderbedjes bijvoorbeeld) tot het verzorgen van activiteiten voor de vluchtelingen. En hoeveel mensen na de aanval op heel veel manieren hun steun zijn komen betuigen. Oftewel: er is wel degelijk aandacht in de media voor die aanval door 20 mensen die een rotstreek uithalen en niet voor de vele honderden mensen die spontaan goed doen.

  Wat ik hier veelal in zie is de naar mijn mening immer sterker wordende tendens in de media (en van veel mensen op de sociale media!) om vooral de incidenten en de negatieve berichten te benadrukken. Ik leerde 30 jaar geleden al op de school voor journalistiek “Goed nieuws is geen nieuws” en dat is duidelijk nog steeds de insteek.

  Ik heb een grote behoefte aan werkelijke feiten in de media, ook in de krant. Niet eerst eenzijdige ‘nieuwtjes’ en dan pas dagen later een verdere analyse en (als het mee zit…) de werkelijke feiten op een opiniepagina – alsof de feiten een ‘opinie’ zijn…..

  1. Hoi Marlene. Het artikel is nog voor de aanval in Woerden geschreven, vandaar dat die niet vermeld wordt. Ik ben het helemaal met je eens dat er veel te weinig aandacht is voor het feit dat enorm veel mensen willen helpen – soms lijkt het wel alsof heel Nederland tegen vluchtelingen is, wat gelukkig totaal niet waar is. Het zijn vooral de media en politiek die blijkbaar liever minder vluchtelingen willen opvangen.
   Helaas, vind ik tenminste, schrijven de media ook bijzonder weinig over de gevolgen van hun berichtgeving. Je hebt gelijk dat Woerden groot in het nieuws was, maar dat is wel een behoorlijke uitzondering. Over de dagelijkse bekladdingen, varkenskoppen, scheldpartijen, stenen door de ruit en racistische spandoeken tegen vluchtelingen, moskeeën en alles wat maar niet Westers lijkt te zijn, hoor je maar af en toe wat, en als je er wat van hoort gaat de analyse zelden verder als “de vluchtelingenstroom is zo groot en dat geeft natuurlijk bezorgde burgers”.

 4. Dat media de boel ophitst is als je kijkt wel duidelijk. Veel crisis wordt door media zo gevoed dat je zou mogen concluderen dat zonder die voeding geen crisis was. Goed stuk dus!
  En als we daarnaast ook proberen of te houden voor wat hier wel leeft… er zijn natuurlijk ook aantekeningen te maken over de reacties vanuit het vluchtelingenkamp. Ja het ia sober

  1. Nou, het is zeker sober. Neem het tentenkamp bij Nijmegen: de grootste leverancier geeft zelf aan dat de “paviljoens” volkomen ongeschikt zijn voor mensen om de winter in door te brengen. Toch gebeurt dat nu wel.

 5. Wat een verademing zo’n blog. Ik heb al jaren te maken met figuren die iets beweren. Als je ze dan vraagt om bewijzen en onderbouwing dan beginnen ze overvloedig speekselproducerend te briesen met een prikkende wijsvinger op m’n borst. Nou, indrukwekkend hoor.

 6. En als we daarnaast ook proberen oog te houden voor wat nog meer leeft bij anderen … er zijn natuurlijk ook aantekeningen te maken over de klachten vanuit het vluchtelingenkamp. Ja het is sober. Reacties doen soms vermoeden dat vluchtelingen en asielzoekers hoge eisen stellen. Zelf kan ik me gelukkig prijzen met werk, een huis en wat al niet meer. Heb je het op die vlakken zelf zwaar, zit je bijvoorbeeld al jaren te wachten op een woning, dan kan ik me voorstellen dat je hier toch anders naar kijkt, ten minste met dubbele gevoelens.

  1. Hoi Pia. Ja, met al die politici en media die bijvoorbeeld roepen dat vluchtelingen voorrang krijgen (wat ze helemaal nooit kregen, de urgentieregels zijn altijd voor iedereen hetzelfde geweest) kan ik me voorstellen dat mensen op zijn minst dubbele gevoelens krijgen.

   Het probleem bestaat ook echt. Je moet inderdaad langer op een huis wachten doordat er vluchtelingen zijn, en je zorgkosten gaan ook nog eens omhoog. Het punt is alleen dat men er niet bij vertelt hoeveel…

   Ik heb het echter voor je uitgezocht. Als er twee keer zo veel vluchtelingen komen, moet je gemiddeld 1% langer wachten, en 9 cent meer betalen per maand…. that’s all.
   Zie https://www.grutjes.nl/2015/10/oorzaak-woningnood-asielzoekers-of-vvd/

  2. Ik heb het zelf op al die vlakken zwaar, zoals je het noemt. En nog wel op meer vlakken. Ik wacht al meer dan 15 jaar op een geschikte woning voor mijn handicaps, heb geen werk en nog vele andere grote ‘ongemakken’ in mijn leven. Maar ik ben veilig en heb een dak boven mijn hoofd. Ik heb geen dubbele gevoelens. Integendeel. Dat wat ik nog heb, wil ik delen met de vluchtelingen die met niks hier komen.

   Dat zouden meer mensen moeten doen: tel je zegeningen en deel je zegeningen! En als je meer hebt, deel meer!

 7. Beste Grutjes,

  Top en dank voor dit heldere artikel! Mag ik hem politiek delen? Op FB Page Nieuw Volk?

  Dank en schrijf zo door!

  Goed weekend,

  Vrolijke groeten,
  Katja

  1. Dankjewel Katja! Een contrapolitiek blog op de facebookpagina van een politieke partij – een mooie paradox. Je deelt maar hoor!

 8. Dankjewel voor je verhelderende en heldere verhaal. Ik hou me met gemengde gevoelens wat afzijdig van de discussie, maar dit verhaal heb ik gedeeld. Het maakt me triest en blij. Triest, omdat de media hijgerig over elkaar heen duikelen, ‘de feiten’ klakkeloos van elkaar overnemen en zo bijdragen aan nog meer onrust in de samenleving. Blij, omdat iemand als jij hier is ingedoken en met dit gedegen onderzoek bijdraagt aan de nuchterheid waar wij Hollanders doorgaans zo prat op gaan.

  Met groet,
  Theone

 9. Hartelijk dank voor de opsomming van feiten. Verfrissend. Ik heb het September-rapport van de IND ook doorgekeken en ik mis een kleine verklaring. Is het niet zo dat alleen de reeds geregistreerde asielaanvragers meetellen in die cijfers? Hebben we ergens betrouwbare cijfers van eventuele registratieachterstand, of totaal aantal in opvang vs. geregistreerden?

  1. Hoi Paul. Er is inderdaad een paar keer een registratieachterstand geweest. Zie daarvoor deze brief.
   Hoe groot deze achterstand was, is niet bekend.
   We weten wel hoeveel mensen er momenteel in de opvang zitten, inclusief statushouders die eigenlijk al een andere woning hadden moeten krijgen: Dat waren er op 19 oktober net iets minder dan 40.000.

 10. Gelukkig.
  Er zijn nog meer wakkere mensen die niet alles klakkeloos voor waar aannemen en beweringen op feiten controleren.

  Naar mijn mening zullen de meeste mensen die degene die het hardste roept naroepen helaas nooit verder komen dan het kunnen herhalen van andermans oneliners en nooit in staat zijn stukken als hierboven begrijpend te lezen.

 11. Wat een prachtig stuk. Ik kijk al tijden geen nieuws meer, puur omdat ik allemaal geen bal meer van geloof.. ik word er angstig van dat mensen door de media zo gehersenspoeld worden. Dankjewel voor dit onderzoek, namens waarschijnlijk heel veel zogenoemde ‘voorstanders’ van de vluchtelingenstroom naar Nederland voor een beter en veilig leven en namens mensen die waarheden en feiten nodig hadden.

  Groetjes iemand die dacht dat hij en z’n ouders de enige uit de omgeving waren die niet ‘anti’vluchteling zijn.

  1. Toch niet, mevrouw Donkers. Je kunt op meerdere pagina’s zien dat we regelmatig ook wel ‘omstorelijke’ reacties plaatsen. Trouwens, het was misschien een typefout, maar mooi woord is dat!

   Het is wel zo dat we lang niet alles plaatsen. Ook veel positieve reacties niet. Dat had je trouwens al kunnen lezen op onze About pagina.
   We plaatsen een reactie als we vinden dat die iets toevoegt.
   Je eerdere reactie was dat je Europa onaantrekkelijker wil maken voor vluchtelingen door hen én de generatie na hen, te verbieden om auto te rijden.
   Tja, dat vonden wij dus niet echt veel toevoegen aan de discussie. Beschouw ons als een dictator als je wil, maar we denken oprecht dat Grutjes geen enorm veel betere site wordt door dat idee. Sorry hoor.

   Sommige mensen (jij gelukkig niet) reageren zelfs met hele scheldpartijen tegen een cultuur die ze niet kennen. Voor ononderbouwde meningkjes tegen vluchtelingen kun je echter al zo’n beetje op de hele rest van internet terecht, daar heb je Grutjes niet per sé voor nodig.
   Je kunt natuurlijk ‘censuur!’ kunnen gaan roepen. Maar je zou ook gewoon je eigen blog kunnen beginnen, als je graag wil vertellen dat de wereld er beter van wordt als mensen niet meer voor bommen en oorlog vluchten omdat hun kind anders geen rijbewijs meer krijgt.
   Dat staat je vrij, want wij doen niet aan censuur, je mag zeggen wat je wil, op je eigen stekkie. Dat wil echter niet zeggen dat wij je stem verplicht moeten versterken op ons stekkie. Bouw zelf maar iets.

   Wat we wel heel graag hebben, is dat je reageert als je een feit ziet wat niet klopt, of als je betere bronnen weet te vinden dan wij. We vinden het erg fijn als je op die manier iets toevoegt of verbetert, en dat mag best kritisch zijn. Vind je fouten in ons verhaal, dan zijn we dankbaar als je die meldt!

 12. Geachte redactie, Beste Grutjes,
  Ook ik maak mij zorgen over de tendentieuze berichtgeving in (bijna) alle media. Ik lees dan ook geen kranten en sla het nieuws ook meestal over. Het wordt hoog tijd dat iedere nieuwsverspreider zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Ook in de politiek moet het eens afgelopen zijn met die draaikonterij. Wat is er mis met gewoon de waarheid vertellen.
  Voorts petje af voor dit artikel, ik hoop dat veel mensen het lezen. Vr. Groet Piet

  1. We hebben het opgezocht, en er is inderdaad een nieuwsberichtje verschenen in Almere Nieuws over een meisje van 18. De daders zouden meer vrouwen lastig hebben gevallen en gearresteerd zijn. In het AD staat echter dat de politie er niets van weet. Het is dus een beetje de vraag of het wel waar is.
   Ik zeg hierboven dat er geen enkele Nederlandse vrouw of kind door een asielzoeker is verkracht. Dat blijft voorlopig waar, het ging hier om een aanranding.
   Het is helaas een kwestie van tijd tot ik ongelijk krijg. Dat heeft verder niks met asielzoekers te maken. In Nederland worden PER DAG 3 vrouwen verkracht, en 122 vrouwen van onder de 25 jaar met fysiek seksueel overschrijdend gedrag geconfronteerd. Maar liefst 14% van de vrouwen is ooit verkracht. De dader is meestal een bekende.

   Asielzoekers zijn net echte mensen. Onder hen ontzettend lieve, leuke maar ook stomme mensen. Het zit er dik in dat het een keer een asielzoeker is die iemand verkracht, in plaats van zoals gewoonlijk één van je buren.
   Maar voor zover ik weet is dat nog niet gebeurd.

   Verantwoording cijfers:
   Aantal verkrachtingen
   Aantal verkrachtingen per dag (aangiftes)
   Aantal fysiek seksuele overschrijdingen: berekend door het percentage volwassen vrouwen wat hier mee te maken heeft gehad (42%) te vermenigvuldigen met het aantal vrouwen in Nederland, te delen door een levensverwachting van 80 jaar, en dan te delen door het aantal dagen per jaar. Je hebt dan een schatting die erg aan de lage kant is, omdat het onderzoek waar die 42% uit kwam, tot stand is gekomen door vrouwen van allerlei leeftijden te vragen naar hun ervaringen. Helaas zullen met name onder de jongere vrouwen in dat onderzoek, een hoop meisjes zijn die ten tijde van het onderzoek nog niets hebben meegemaakt, maar dat later wel zullen meemaken. Het werkelijke cijfer is dus hoger. Ook uit dit onderzoek bleek weer dat de dader meestal een bekende is.

 13. Hallo,

  Ik ben zo blij dat jullie de tijd hebben genomen en zaken zo in beeld hebben gebracht dat er niet omheen te komen is.

  Zelf doe ik ook veel aan discussies mbt vluchtelingen mee.
  Ik ben voor opvang en bescherming voor he die oorlogsgeweld en teroristisch geweld ontvluchten.

  Het aantal mensen dat ik tegenover me krijg wordt groter, drogredeneringen tegen de opvang stapelen zich op.

  Ik sta zelfs neus aan neus met familie en vrienden.
  Maar ik sta voor mijn principes en medemenselijkheid en zal door blijven gaan met drogredeneringen pareren met echte feiten.

  Jou stuk zal ook weer een van die stukken zijn die ik voluit ga gebruiken.
  Dank voor je heldere uitleg.

  Ed Dreijer.

 14. Wat is het toch bijzonder ondankbaar om te moeten vaststellen dat een ongefundeerde oneliner alleen beantwoord kan worden door lappen tekst. Lappen tekst die door iedereen gelezen worden, behalve door de onelinerschrijvers en -lezers, de mensen die te lui, te bang of te gedesinteresseerd zijn om moeite te doen om de grote zaken te begrijpen.
  Hulde daarom voor het niet opgeven!

 15. Hi,

  Nou Grutjes, de tekst over Oranje hè? Daar heb ik best bezwaar tegen. Sterker nog, vind het beste wel leugenachtig. Die protesten waren namelijk niet, ik herhaal NIET, gericht op de komst van de vluchtelingen persé.
  Ze waren gericht op eerdere beloftes van de staatssecretaris en andere overheidsbobo’s over het AANTAL vluchtelingen. Graag een betere broncheck!

  Verder vooral door gaan met ageren! Tegengeluid daar wordt ik altijd blij van.

  1. Theresa, dank voor je gedeeltelijke compliment. Maar waar zie je staan dat de protesten in Oranje tegen de komst van vluchtelingen an sich waren gericht? Wel een zware beschuldiging hoor, “leugenachtig”! Het is mij bekend dat veel bewoners van Oranje niet per se tegen alle vluchtelingen zijn, maar mijn stelling is dat Dijkhoff juist expres Oranje uitkoos om een absurd aantal vluchtelingen te plaatsen in de hoop een relletje uit te lokken. Dat is hem gelukt. Zie ook Dijkhoff en de relletjes van Oranje.

 16. Ik heb in elsevier gelezen dat sinds 1 april vorig jaar.. nareizende gezinsleden geen asielvraag meer hoeven in te dienen.. Wat dit betekent voor de cijfers van het IND weet ik niet. Ik las in de tabellen van het IND van september jl.. dat er wel iets stond van gezinshereniging.. Dus toen wist ik niet meer wat ik er van moest denken..
  Vooral met syriers maakt het nogal wel een verschik want ik zie op tv wel regelmatig dat ze grotere gezinnen hebben..
  Een scherpe grondelijke analyse over tellingen van nareizenden is dus van belang voor zuivere aantallen..

  1. Bert, ik wil niet flauw doen, maar misschien kun je anders even lezen wat hierboven staat. Daar staat precies uitgelegd waarom het onterecht is dat gezinshereniging wordt meegeteld. Als jij met een buitenlandse vrouw trouwt tellen we die toch ook niet mee als asielzoekster?
   Dat Syriërs heel grote gezinnen hebben is overigens niet waar. Syrië was tot de oorlog een behoorlijk welvarend land, en de gemiddelde vrouw krijgt daar 2,6 kinderen, slechts 0,8 meer dan bij ons. Dat aantal daalt bovendien elk jaar snel verder.
   Als er overigens een slechte bron voor cijfers over vluchtelingen bestaat, is het wel de Elsevier. Ze schreven eerder leugens van Bild over terwijl ze waarschijnlijk al wisten (en dat met een muisklik naar de IND zeker konden weten) dat die niet klopten. Maar het klonk wel lekker rechts en sensationeel, en dus plaatsten zij ze toch.

  1. Haha, die had ik niet eens gezien! Nog meer dan Wilders in die maand beweerde.
   De tussenkop is ook erg mooi. “Terroristen”. En dan als tekst: geen terroristen…
   Overigens kwam een heel groot deel van de gretige mediale paniek in september door Jos Wienen, die overal waar hij maar kon kwam vertellen hoe verschrikkelijk veel vluchtelingen er wel niet kwamen. Terwijl er zich op een gemiddelde septemberdag dus bijna 70% minder asielzoekers meldden dan deze burgemeester van Katwijk riep.

 17. Eenzijdig dat jullie alleen argwanend staan tegenover media en politiek, en IND-gegevens blindelings geloven. Als iedereen een dubbele agenda heeft, dan de IND ook.

  1. Is het je wel eens opgevallen dat de IND het heeft over “instroom”, en dat wij keer op keer zeggen: “dat klopt niet, de cijfers die je noemt zijn niet de asielinstroom, maar het totaal aantal formuliertjes. Je rekent immers zowel tweede en derde asielverzoeken ( = dezelfde asielzoeker die een nieuw formulier invult) als gezinshereniging mee. Dat klopt niet, je moet alleen naar “first applications” kijken.”

   Wat je zegt is dus niet waar. We zijn wel degelijk kritisch op zowel IND, COA, media als politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *