Dijkhoff en de relletjes van Oranje

Dinsdag werd staatssecretaris Dijkhoff klemgezet in zijn auto en belaagd door dorpsbewoners in Oranje. Dijkhoff had daar net gezegd dat de 150 inwoners 1400 asielzoekers moeten opvangen.
Onhandig? Noodzakelijk? Of een gepland relletje?

Dit is deel twee van een drieluik over leugens rond asielzoekers.

In het gehucht Oranje worden al een tijdje 700 asielzoekers opgevangen. Dat ging niet zonder slag of stoot: er wonen maar zo’n 150 mensen in het dorp. Er was vorig jaar veel verzet, waarna de staatssecretaris beloofde dat het er nooit meer dan 700 zouden worden, en bovendien alleen tijdelijk.
Gister kwam staatssecretaris Dijkhoff echter mededelen dat hij zijn afspraak breekt, en het buurtschap zonder verder overleg dwingt om twee maal zoveel mensen op te vangen.

Resultaat: een relletje.

Ik vind het niet leuk om wantrouwig te zijn. Maar nu de fractievoorzitter van de VVD openlijk haat zaait over “Shariazoekers“, vind ik het lastig om de motivatie van zijn partijgenoot Dijkhoff bij voorbaat te vertrouwen.
Dijkhoff zegt dat hij het ook erg vindt, maar dat hij niet anders kan. Is dat wel zo?

Hoe hoog is de nood?

Even weer wat feiten:
Het COA ving op 14 september in totaal 33.600 asielzoekers op.
Op 28 september vingen ze 36254, dus 2.654 mensen meer op. Inderdaad een flinke stijging. Er is dan ook flink gezocht naar extra opvanglocaties.

Er zijn allerlei gemeenten geïnteresseerd, teveel om op te noemen zelfs. Ik noem alleen even wat er in Noord-Holland en bij Nijmegen speelt.

Op 2 oktober is Heumensoord bij Nijmegen in gebruik genomen. Daar is plaats voor 3000 mensen, er zijn intussen 560 mensen aangekomen en er kunnen er dus nog ruim 2400 terecht. Daarnaast worden er met allerlei andere gemeenten gesprekken gevoerd. In heel Nederland wil zelfs een kwart van de gemeenten meer mensen opvangen.

In Noord-Holland gaat het om de volgende gemeenten die waarschijnlijk of zeker meer vluchtelingen willen opvangen:

Texel: waarschijnlijk, aantal onbekend
Hollands Kroon: 600-800
Langedijk – onderzoekt locaties
Heerhugowaard: 600
Alkmaar: 600
Bergen: 95
Zaanstad: 600 – 800
Velsen: onderzoekt locaties
Haarlemmerliede en Spaarnwoude – onderzoekt mogelijkheden
Aalsmeer – waarschijnlijk
Purmerend: discutabel
Haarlem: 350
Haarlemmermeer: 600-1500
Amsterdam: 600

Er hebben zich zelfs al 3500 {edit: intussen 7000 mensen} opgegeven die daadwerkelijk minstens één vluchteling in hun eigen huis willen opnemen.

Sterker nog, het COA weigert locaties waar minder dan 600 mensen opgevangen kunnen worden. Iedereen begrijpt dat kleinschaliger opvang juist beter zou werken, ook voor asielzoekers zelf. Maar nou wil het geval dat ons kabinet wel moord en brand schreeuwt over toenemende aantallen, maar juist MINDER geld voor opvang heeft begroot. Vluchtelingen zijn immers maar een linkse hobby. En dus moet de COA enorm efficiënt met zijn geld omgaan, meer mensen voor minder geld opvangen, en zijn kleinere locaties simpelweg te duur.
Dat is een direct gevolg van Dijkhoff’s beleid.

Dat wil dus zeggen dat er alleen in Nijmegen en Noord-Holland samen al 6.500 bedden voor die 2.600 nieuwe asielzoekers zijn. En dan zijn er nog een hoop gemeenten tussen die waarschijnlijk wel willen, maar die we nog niet meetellen omdat we de cijfers nog niet hebben. En al die andere provincies. En die 7000 mensen die hun eigen huis open stellen.

Ik ga niet beweren dat het allemaal vanzelf gaat. Dat is niet zo. Inspraak kost tijd. Besluitvorming is een traag proces. Daarna moeten er soms nog voorzieningen aangelegd worden. Maar dat er een acute noodsituatie is waarin er geen enkele andere keuze meer is dan dat gemeente Oranje op de knieën gedwongen moet worden, is gewoon volstrekte onzin.

De grote vraag is dus: waarom heeft Dijkhoff dat dan toch gedaan? En nog wel tegen de afspraken in? En…

Waarom nou net Oranje?

Zoals nu.nl schreef: Oranje was al voor het bezoek het symbool van het draagvlak. Er was vorig jaar al veel verzet tegen eerdere plannen. In heel Nederland heb je alleen in Enschede en Purmerend misschien kans op evenveel boze buurtbewoners. Maar als symbool is Oranje natuurlijk veel geschikter: 150 mensen die bijna tien maal zoveel mensen moeten opvangen!
En dan ook nog eens die prachtige vaderlandslievende naam…

Ik ben niet van de complotten, en ik vind het dan ook echt niet leuk om dit te schrijven. Maar sorry, dat Dijkhoff, met al die aanbiedingen op zak, uit pure klunzigheid nu juist Oranje uit moet kiezen om “uit opperste nood” de opvang er doorheen te drukken, dat wil er bij mij niet in.
Dijkhoff is geen kluns, er was feitelijk geen nood, en er is geen enkele reden om die opvang nu juist in de gemeente te komen eisen waar er het meeste verzet tegen bestaat.

Het spijt me, maar ik kan niet anders concluderen dan dat er hier met opzet een relletje is uitgelokt. Een relletje waarmee de VVD haar geliefde punten extra kracht kan bijzetten:

 • Er komen teveel asielzoekers
 • We kunnen de opvang niet meer aan
 • Nederlanders willen geen asielzoekers
 • De woningnood en elk ander kwalijk effect van jaren VVD beleid, is niet de schuld van de VVD maar van de asielzoekers, en van de PvdA die ons dwingt asielzoekers te accepteren
 • De grenzen moeten dicht
 • Stemp VVD dan komp alles goed.

 

Het is de vraag of we nog veel dieper kunnen zakken dan dit.
Hopelijk niet.

Shariazoekers

Hoewel Schreeuwwitje en Halbe “Shariazoekers” Zijlstra er vast nog een wedstrijdje van willen maken…

Daar nog even over. Gaat het wel helemaal goed met Halbe?
“Geen plaats voor shariazoekers!” piepte hij in de Telegraaf.
Dit haatzaaien en ophitsen van mensen is niet alleen abject en gaat niet alleen ongekend ver. Het is ook echt niet zo heel erg slim om te zeggen hoor Halbe.
Jongen toch.
Als die asielmeneren de sharia zouden zoeken zijn ze wel een beetje uit de richting, nietwaar? Denk je misschien niet dat ze dan liever de andere kant uit zouden wandelen, halbe zool?

Credits
Afbeelding van jacqueline macou via Pixabay.

4 gedachtes over “Dijkhoff en de relletjes van Oranje”

 1. Maar het kan altijd gekker!

  Rutte over de dorpsbewoners van Oranje die Dijkhoff aanvielen:
  “Geweld en discriminatie is ontoelaatbaar. Gebeurt dat wel, dan grijpt de politie in. Er moet dan niet raar opgekeken worden als een asielaanvraag wordt geweigerd.”

  Ehh…
  Zo te horen mogen de autochtone dorpsbewoners van Oranje vast een ticket boeken, die worden linea recta teruggestuurd naar, eh…

 2. Even een nuancering: zeker, er zal opvang voor 3000 mensen zijn in Nijmegen. Echter, er wordt op dit moment nog volop gebouwd. Er wordt hier uit het niets een tentenkamp ter grote van een heel dorp neergezet, inclusief sanitaire voorzieningen, recreatie en eetzalen. Dat krijg in een week niet rond, zelfs niet in twee. Dus Dijkhof kon met die 700 man niet in Nijmegen terecht.

  Het is wel een punt dat het COA kiest voor grootschalige opvang. Er zijn veel gemeenten die hebben aangeboden om 50-100 vluchtelingen per direct op te vangen in geschikte, leegstaande gebouwen, maar dat aanbod wordt telkens afgeslagen. Begin jaren ’00 waren er dubbel zoveel vluchtelingen en werd er wel voor kleinschaligheid gekozen. De weerstand onder de bevolking was toen veel minder.

  1. Hoi Steven!
   Vandaar ook dat ik schreef:
   “Ik ga niet beweren dat het allemaal vanzelf gaat. Dat is niet zo. Inspraak kost tijd. Besluitvorming is een traag proces. Daarna moeten er soms nog voorzieningen aangelegd worden.”

   Ik begreep eerder dat, al is inderdaad nog niet alles af, er bij Nijmegen al wel genoeg klaar is om nu al een stuk meer mensen onder dak te helpen dan er nu zijn. Maar misschien heb jij meer informatie? Dank voor de aanvulling!
   Inclusief de andere locaties is er sowieso genoeg plek. Ook als Nijmegen voorlopig nog helemaal zou wegvallen.

   En ik ben het trouwens erg eens met wat je zegt over kleinere locaties. De gemeenten ook, die hebben intussen voor 10.000 mensen kleinschaliger plekken aangeboden.

 3. Meerdere mensen stuurden me dit artikel uit De Groene Amsterdammer, uit 1998.
  De lekkende asieltent

  In die tijd (ook in oktober) werden asielzoekers in lekkende tenten opgevangen. Een ‘noodoplossing vanwege de enorme hoeveelheid asielzoekers, er is geen andere keuze’, zei de politiek destijds.
  De lekkende tenten waren wereldnieuws.
  Een paar weken later lekte echter uit dat staatssecretaris Job Cohen expres lekkende tenten had ingezet.

  In besloten kring gaf hij toe dat de lekkende tenten er niet alleen stonden om de nood van volle opvangcentra te lenigen, maar ook om de internationale gemeenschap te laten zien dat hij een ‘strikter en minder ruimhartig Nederlands asielbeleid’ voorstaat. Het was geen nood, maar propaganda waarvoor de asielgezinnen kou moesten lijden. Later ontkende zijn woordvoerder dat natuurlijk.

  Een onderzoek uit dezelfde tijd heeft het over de cijfers van de IND.
  “De onderzoekers constateren dat politieke uitspraken op landelijk niveau het maatschappelijk draagvlak doen afbrokkelen. De wilde prognoses die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het land in slingert, werken daaraan mee.”

  Er lijkt nog niet veel veranderd in 17 jaar tijd.
  Overigens: drie jaar na dit artikel ving Nederland bijna twee keer zoveel asielzoekers op dan in 1998. dat ging toen blijkbaar ineens wel. En de stortvloed van dit moment? Dat zijn er nog niet eens zoveel als in 1998…

  http://www.groene.nl/artikel/de-lekkende-asieltent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *