Vluchtelingen of IS strijders

Voor wie bang is dat er onder de vluchtelingen vele IS strijders verstopt zitten: raak nog maar niet in paniek.

Ja, het is theoretisch mogelijk dat er een IS strijder onder de vluchtelingen zit die momenteel naar Europa komen. Maar bel nog maar niet angstig naar je moeder, want:

 1. De aanslagen die er de afgelopen tien jaar in Europa plaatsvonden, zijn allen gepleegd door mensen met een Europees paspoort. Wellicht een aanwijzing dat het wel meevalt met die terroristische asielzoekers?
 2. Als je je graag zorgen maakt over terrorisme, dan moet je moslimterrorisme niet uitvlakken. Wel moet je natuurlijk beseffen dat je in Nederland nog meer kans hebt om door de bliksem getroffen te worden, dan door een aanslag om het leven te komen.
  Bliksem: 15 tot 30 doden per 15 jaar. Terrorisme: 2 in de afgelopen 15 jaar, waarvan slechts 1 door moslimterrorisme.
  Voor de helderheid: de aanslag van Karst T zien we niet als een terroristische aanslag, want zoals Wikipedia al schrijft: “Justitie achtte het onwaarschijnlijk dat Tates vanuit een bepaalde ideologie of levensbeschouwing handelde.” Hij had geen doel voor ogen, behalve gekte en beroemd worden.
  Wil je hem toch heel graag meerekenen? Dan heb je nog steeds meer dan twee keer zoveel kans om door bliksem als door een aanslag om het leven te komen, en 22 keer zoveel kans om door bliksem als door moslimterrorisme te sterven.
  Oh, en je hebt zelfs 1185 keer zoveel kans om te overlijden doordat je uit je bed valt…
 3. En, ook niet onbelangrijk, als je wél door een aanslag om het leven komt, wist je dat je dan zowel in Europa als bijvoorbeeld de VS veel meer kans hebt om door een neonazi te worden vermoord dan door een moslim? Rechts-extremistische aanslagen hebben hier in het afgelopen decennium namelijk veruit de meerderheid van de doden tot gevolg gehad.
 4. En kom nu niet met die achterhaalde foto aan van “vluchtelingen met een IS vlag” die de politie zouden aanvallen… Daarvan is immers al aangetoond dat het een leugen is.

Een Libanese minister maakte het van de week wel helemaal mooi. Volgens hem zijn er 20.000 IS strijders onder de vluchtelingen in Europa verstopt.
Ja, zei hij letterlijk:

“Ik heb geen enkele informatie om dit op te baseren. Mijn onderbuikgevoel is dat ze zo’n operatie aan het faciliteren zijn. Om welke reden [ik dat zo voel], geen idee.”

Je snapt het al, zulke zwaar onderbouwde informatie wordt onmiddellijk in de krant gezet.

Extra grappig is dan dat de CIA schat dat er sowieso niet meer dan 20 á 32.000 IS strijders bestaan. Die zijn van de week blijkbaar met zijn allen naar Europa verhuisd.

De minister denkt ook dat je de IS strijders allemaal heel makkelijk kunt herkennen. Die grappenmakers verstoppen zich onder de vluchtelingen, maar ze houden natuurlijk wel hun uniform aan, aldus de minister…

Als het niet zo ontzettend triest zou zijn, zou je gewoon krom liggen van het lachen.

Godzijdank neemt niet iedereen politici en media serieus.

Wil je meer weten over leugens over asielzoekers in de (sociale) media?

Op dit blog vind je een factcheck waaruit blijkt dat de media wel heel hard roepen dat we overspoeld worden, maar dat die cijfers voor geen meter kloppen.
En hier vind je nog een flinke hoeveelheid leugens die door de Hoaxwijzer zijn weersproken.

 

Foto: Procrustes4u bewerkt door Bas Thijs (CC BY 2.0)

Een gedachte over “Vluchtelingen of IS strijders”

 1. Bijna twee maanden verder zijn we inmiddels. En helaas waren er dit weekend de aanslagen op Parijs. Waarbij misschien één van de aanslagplegers als vluchteling Europa binnenkwam.
  Misschien.
  Er is een Syrisch paspoort “in de buurt van zijn lichaam” gevonden, wat ook gebruikt zou zijn door iemand die in oktober als vluchteling Griekenland binnenkwam.
  “However, a U.S. intelligence official told CBS News the Syrian passport might be fake. The official said the passport did not contain the correct numbers for a legitimate Syrian passport and the picture did not match the name.”
  Je kunt je sowieso afvragen waarom terroristen hun paspoort mee zouden nemen naar een aanslag.

  Er was ook een Egyptisch paspoort gevonden. Dat blijkt bij nader inzien helemaal niet van de aanslagplegers te zijn, maar van één van de slachtoffers.

  Nu zou het natuurlijk best kunnen dat deze keer, of een volgende keer, iemand van IS als vluchteling Europa binnenkomt.
  Maar zoals hierboven al gezegd: die kans is niet erg groot. Vluchtelingen worden namelijk flink gecontroleerd. Ze moeten bewijzen wie ze zijn, waarom ze naar Europa komen, enzovoorts. Als terrorist is het veel en veel makkelijker om stiekem over de grens te sneaken, zonder je aan te melden als vluchteling.

  Het is daarentegen wél in het belang van IS dat wij bang worden voor vluchtelingen. Als we de grenzen sluiten, nemen we daarmee immers hun slachtoffers te grazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *