Help je privacy dit weekend

Help je privacy dit weekend

Minister Plasterk wil alles en iedereen voortaan dag en nacht afluisteren.
Je kunt daar dit weekend nog je zienswijze over geven (tot 1 september 2015), in de internetconsultatie van de overheid.
Doe dat! Dit heeft veel meer effect dan bijvoorbeeld een petitie.

Minister Plasterk wil alles en iedereen voortaan dag en nacht afluisteren. Als zijn voorstel doorgaat, halen we de VS rechts in als afluistermogendheid.

Een greep uit de reacties tot nu toe:

  • Tele2 noemt de plannen van het kabinet voor uitbreiding van de aftapbevoegdheden van de AIVD en MIVD onuitvoerbaar, afschrikwekkend en te verstrekkend.
    Ook onderstreept Tele2 de gevolgen voor de privacy van Nederlanders. “Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn dat niet onder de reikwijdte van de (bulk)interceptie inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen”, aldus de provider.
    “De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is”, gaat Tele2 verder. Ook merkt Tele2 op dat de afgetapte informatie onder de nieuwe bevoegdheden zonder enige vorm van controle aan bevriende buitenlandse inlichtingendiensten kan worden gegeven.
  • “Als dit wordt toegepast, zou deze wet Nederland tot een land met één van de meest ingrijpende afluistersystemen ter wereld maken”, schrijft ook het internationale Privacy First.
  • De Ombudsman is zeer kritisch over het feit dat de wet het voor de minister mogelijk maakt om de wet naast zich neer te leggen. Stel dat de geheime diensten AIVD of MIVD zelfs deze zeer ruime wet niet genoeg vinden, en hun boekje te buiten gaan (zoals ze de afgelopen jaren ook stelselmatig deden), dan kun je wel klagen bij een commissie (de CTIVD), maar die kunnen de minister slechts vrijblijvend advies geven, wat deze naast zich neer mag leggen.
    De Ombudsman zelf wordt buitenspel gezet.

Internetconsultatie

Tegenwoordig doet de overheid steeds vaker een internetconsultatie over wetsvoorstellen. Iedereen (of je nu een burger, expert of bedrijf bent, een organisatie vertegenwoordigt of “zo maar iemand” bent) mag dan vertellen wat hij er van vindt.
Het staat natuurlijk erg gek als alle burgers, experts en bedrijven zeggen dat iets een slecht idee is, en je het dan toch doet. Het heeft dus veel zin om je zienswijze te geven.

Het is echt heel simpel om een zienswijze in te dienen, dankzij de tool van Bits of Freedom, die je hier vindt.

Neem die moeite alsjeblieft!

 

Foto: U.S. Department of Agriculture [CC BY 2.0]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *